Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 937
  • 767
  •   1
Отговори
# 435
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Все още нямам баш съвсем тийнейджърка у дома, тази година прави 9 момичето ми...

Давам едни 5 ст.
На 6 ми пробиха ушите стандартно.
На 13 реших, че искам още дупки. Като добро дете помолих мама, обсъдихме и ме заведе при една "професионалистка", която така кьопаво ми проби ушите с пистолет, че браха 1 месец.
И си казах стига. Махнах ги. Зарастнаха. И после се научих сама. Към ден днешен имам 18 дупки на ушите. Не нося постоянно обици на всяка от тях. Обичам си ги всичките.

Но! От малка имах елементарни познания по децинфекция. Първо се дупчех с нагорещена игла, поистинала де. Дезинфекцирала съм винаги със 70% спирт. Stuck Out Tongue Winking Eye

После с една медицинска игла за фиксация на тънки кости. После вече открих абокатите. В последствие съм дупчила и други хора. От моите ръце никой не е изпищял откъм инфекция и възпаление.
На дъщеря ми също лично аз пробих ушите. Уви - малко високо са ѝ дупките, та може да се наложи да повторим. Но, само и единствено по нейно желание. На сила, както на бебетата дупчат ушите - не бих.

Относно татуировките - не е вярно, че никъде няма хигиена  и не се сменят игли. Имам доволна площ нарисувана, и ходя редовно да давам кръв. Няма проблем.
Но и съм си плащала цената за това сам сама. С изработени от мен пари.
И на езика към имала обица 11г. я носих. Не си спомням 3 дни да съм яла супа. Дори на работа ходех и клиенти обслужвах и нямаше проблем.

Децата, ако решат ще го направят. Знам аз какво съм мислила... За коса и дупки по тялото не бих правила проблем. Бих я боядисала лично. Бих ѝ сложила обица лично.

За татуировките ще предложа да изчака, защото наистина са завинаги. И махането боли адски. Аз започнах след 19 годишна възраст. Също не са лесно видими.

Та има и много по-лоши неща от обици и цвят на косата...
Но и другото го има - като не се харесва и т.н. бих поговорила сериозно, но не бих дала пари за кола, за да оправим нещо, което тя сама е направила. И аз съм си ходила с оранжевите кичури, но съм си изтърпяла да ми израстне косата.

Дано съм била полезна на някого. Виждам как съвсем скоро и аз ще вляза с пълна сила в редиците на тийн майките. Hug

# 436
Тонка, няма смисъл да се дава витамин Д3 без К2, защото не се усвоява правилно, без значение от дозата, това е в най-общо казано, но си питай в оная тема и ще ти кажат много подробно.

# 437
  • София
Алинче, мога да попитам друг лекар, но не и хора без медицинско образование. Сега се сетих, че мога да се допитам и до моя приятелка, която е фармацевт.
Странно ми е как така е с недостиг, при положение, че цял ден е навън, не е като да не вижда слънце.

# 438
Тонка, моя вит Д е 13, мерен през март. Миналата година беше 17. Според моя лл, стоенето на слънце цяло лято вдига нивата едва с 2-3 единици, та за такъв голям дефицит без прием на нещо няма да се оправи. Айде, аз съм известна, че и зимата сянка търся и риба много не ям (обожавам, ама децата не ядът, мм е капризен, та само за мен няма шанс).

На мен също не ми е казвал за вит К, но той като цяло е от тези неотдаващи внимание на витамините. Аз си взех едни Д 9000 от ДМ, ама нещо след третото хапче ми се разбърква стомаха и от тогава рядко се сещам да пия

# 439
Ти влезе ли в темата, видя ли че в темата пише човек с медицинско образование и то много наясно именно с дефицитите, че отговаря на абсолютно всеки пост много подробно и задълбочено?
Витамин д3 за да се набави от слънцето, трябва да сме по бански, от 8 до 18 часа всеки ден от май до октомври и то на пряка слънчева светлина. Ние обикновено сме на слънце за малко и то с дрехи, така че не разчитай на това.
Пиша това, не за да те убеждавам, че съм права, а за да ти обясня защо ти казвам тия неща, а ти вече ако решиш, ще се информираш. Сама виждаш, че лекарите не са информирани за дефицитите на витамините.

# 440
  • София
Аз само покрай тийнейджърките да подсетя, че и за пред- и менопауза също е много важен витамин Д. Аз също го взимам в комбинация в К2.

# 441
Аз само покрай тийнейджърките да подсетя, че и за пред- и менопауза също е много важен витамин Д. Аз също го взимам в комбинация в К2.
+1, откакто цикълът ми намаля от 7 на 3 дни Simple Smile
Преди няколко години беше правено изследване, че около 80% от българите сме с дефицит на вит Д (цитирам по спомен)

# 442
Витамин д3 за да се набави от слънцето, трябва да сме по бански, от 8 до 18 часа всеки ден от май до октомври и то на пряка слънчева светлина. Ние обикновено сме на слънце за малко и то с дрехи, така че не разчитай на това.
Абсолютно същото ми казаха двама лекари. Сега вит.Д ми е в норма и въпреки това продължавам да приемам допълнително

# 443
За дупките - нямам нито една, не искам да имам. Радвам се, че майка ми не ме е боднала, както беше модерно като бебе... Тя самата си сложи обеци на 35.
Дъщеря ми също няма. За момента не иска, питам я периодично, ако стане някаква тема...
Колежки 40+ полудяха да си правят татуировки последните месеци.
За вит Д -  не познавам някой да си е направил изследване и да няма дефицит. Даже да е в граници по норма, не било достатъчно. Или нещо не са наред референциите, или не знам какво, ама не е нормално това наливане с вит Д.
Например, млад мъж 25, по цял ден е на покривите по къси гащи, черен е от слънцето от май месец, в изследването му 10 единици вит Д в края на септември. Здрав прав, ходи на фитнес, не пие не пуши. Не знам какви са тия дефицити, ама малко панацея взеха да го обръщат тоз вит Д... Както и да е, всеки си чете и информира, консултира и решава...

# 444
Моите деца излезнаха от родилното с обеци 🙃.

А за витамин Д, сега видях че в комплекса, който пия има и то доста. Аз не обичам да се пека, нито да ходя на плаж. Всеки см от мен е покрит със слънцезащитене крем целодневно.
На децата не бих дала ако няма някаква изрична причина посочена от лекар, но пък живеем на място където е слънчево целогодишно.

# 445
  • Пловдив
Ушите ги пробихме в първи клас, когато пожела обици. Моите уши ги пробих в 11 клас. Относно косата, да, щях да я оставя да си носи последствията, но и аз не издържах на гледката. 😱 Не познавам човек с вит Д в норма. Моят никога не съм го изследвала, както и на дъщеря ми. Не зобаме никакви витамини.

# 446
+1, откакто цикълът ми намаля от 7 на 3 дни Simple Smile
Преди няколко години беше правено изследване, че около 80% от българите сме с дефицит на вит Д (цитирам по спомен)

Да, ето го изследването, от 2011та е. То си е на Министерството на здравеопазването.

http://endo-bg.com/wp-content/uploads/2016/04/vitamind.pdf

# 447
Ушите ги пробихме в първи клас, когато пожела обици. Моите уши ги пробих в 11 клас. Относно косата, да, щях да я оставя да си носи последствията, но и аз не издържах на гледката. 😱 Не познавам човек с вит Д в норма. Моят никога не съм го изследвала, както и на дъщеря ми. Не зобаме никакви витамини.

За косата моето решение е много лесно. И двете имат дълги прекрасни коси. Ако нещо ги оплескат, всичко решавам бързо с ножицата.

Но и те се харесват и за щастите около нас не е модерно да са боядисани дори и при по-големите момичета.

# 448
  • Бургас
Моят Д е в норма, вярно на границата на нормата, но все пак. На ММ също. Изследване, правено през пролетта, без допълнителен прием. Не се пека, не обичам да ходя на плаж, но имам поне 2 часа движение навън всеки ден.
Личната лекарка и на двете дъщери не препоръчваше допълнителен прием на витамини, ако детето се храни разнообразно с много плодове и зеленчуци.

# 449
  • Пловдив
Всъщност, проблемът не е в модата. Просто дъщеря ми, като виден представител на рогата зодия Козирог, е решила да се намаже с червена боя. Опцията да подстрижем косата, не е опция. Преди няколко години реши, че не иска дълга коса, а на черта. Там я оставих дълго да мисли, но все пак реши че иска. Сами се досещате как след месец вече искаше дългата си коса. И когато порасна, косата, хоп червено. Ама това са бели кахъри.....Оставям я да трупа опит, че всяко действие си има последствия и се надявам да започне да го съобразява това с напредването на възрастта.

Общи условия

Активация на акаунт