Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 731
  • 421
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте д-р Симоноски след две бременности  и две раждания секцио в рамките на 2.8 месеца ,родих преди 10 месеца.Не кърмя,не приемам никакви добавки.Имам мутация  mthfr  за усвояване на витамин б.По време на двете бременности винаги бях много зле и с витамин б и желязото въпреки приема на медикаменти се налагаше вливане на феринжект и б12 на инжекции.Последно съм слагала преди 10месеца.Чак малко ме притесниха високите стойности на витамин б без да приемам нищо. Имам ли повод за притеснение?И според вас трябва ли да приемам фолиева киселина и желязо?Пиша ви пак,защото не сте видяли поста ми по-нагоре,но точно днес пуснах пак.

Имам косопад и тъмни кръгове под очите..дали е ок да приемам сорбифер?

# 316
Скрит текст:
Здравейте, бихте ли коментирали резултатите на 90 годишна жена .През април влезе в болница с много нисък хемоглобин, имаше влиявания на кръв. В болницата се зарази с белодробна инфекция и последва още една седмица в друга болница. В момента приема смарт хит и билкова кръв за анемията
 Дали е достатъчно и как са изследванията й.
Здравейте,
Резултатите сочат, че най-вероятно има кървене отнякъде. Но тъй като е в лечебно заведение, препоръката ми е да се проведе първоначално преливане на кръв поради тежката анемия, а след това да продължи с венозно приложение на железен препарат.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 09:51 от Рaдост

# 317
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симоноски! Може ли коментар за тези изследвания, дали има нещо притеснително? Благодаря!

Здравейте, д-р Симоноски! Бихте ли ми казали, дали трябва да се притеснявам за завишените стойности на прикачените изследвания? Благодаря Ви предварително!

Здравейте,
Отклоненията в лабораторните изследвания имат отношение само към тромбоцитните индекси, които се променят и при различни физиологични състояние.
Не представлява състояние, което налага някаква намеса.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 09:52 от Рaдост

# 318
Скрит текст:
Здравейте д-р Симоноски след две бременности  и две раждания секцио в рамките на 2.8 месеца ,родих преди 10 месеца.Не кърмя,не приемам никакви добавки.Имам мутация  mthfr  за усвояване на витамин б.По време на двете бременности винаги бях много зле и с витамин б и желязото въпреки приема на медикаменти се налагаше вливане на феринжект и б12 на инжекции.Последно съм слагала преди 10месеца.Чак малко ме притесниха високите стойности на витамин б без да приемам нищо. Имам ли повод за притеснение?И според вас трябва ли да приемам фолиева киселина и желязо?Пиша ви пак,защото не сте видяли поста ми по-нагоре,но точно днес пуснах пак.

Имам косопад и тъмни кръгове под очите..дали е ок да приемам сорбифер?
Здравейте,
Съжалявам, ако съм пропуснал поста, понеже са доста и ЛС и понякога се случва.
Искате ли да ми пишете на ЛВ и ще Ви дам насоки и препоръки.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 09:53 от Рaдост

# 319
Здравейте, др Симоноски! Бихте ли могли да ми отговорите, понеже не мога да намеря отговор

Здравейте,
Дали може да ми пишете на ЛС и ще Ви отговоря.
Благодаря Ви.

Успешен ден.

# 320
Скрит текст:
Здравейте доктор Симоноски, може ли вашето мнение за тази кръвна картина? Тя е на моята баба,която е болна от деменция. Тя не се храни много добре и вода почти не пие. Приема стандарти лекарства за деменция мексия и хедоин .

Бабата е на 82години.
Здравейте,
Пишете ми на ЛС и ще дам препоръки и насоки.

Успешен ден.

# 321
Здравейте, аз съм качила две изследвания . Едното е от април преди преливанията когато беше зле, другото е от сега, където вече хемоглобина почти й е ок и си е вкъщи и се чувства добре
 Може би сте погледнали само първото изследване.

Здравейте, бихте ли коментирали резултатите на 90 годишна жена .През април влезе в болница с много нисък хемоглобин, имаше влиявания на кръв. В болницата се зарази с белодробна инфекция и последва още една седмица в друга болница. В момента приема смарт хит и билкова кръв за анемията
Здравейте,
Резултатите сочат, че най-вероятно има кървене отнякъде. Но тъй като е в лечебно заведение, препоръката ми е да се проведе първоначално преливане на кръв поради тежката анемия, а след това да продължи с венозно приложение на железен препарат.

Успешен ден,

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 09:08 от Рaдост

# 322
Скрит текст:
Здравейте, аз съм качила две изследвания . Едното е от април преди преливанията когато беше зле, другото е от сега, където вече хемоглобина почти й е ок и си е вкъщи и се чувства добре
 Може би сте погледнали само първото изследване.

Здравейте,

Успешен ден,

Здравейте,
Останах с впечатление, че още е в болница и затова отговорих по този начин.
Факт е, че в момента хемоглобинът е възстановен до определено ниво, но бих искал да Ви дам някакви препоръки.
Ако решите, може да ми пишете на ЛС и ще Ви отговоря там.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 09:07 от Рaдост

# 323
Здравейте д-р Симоноски! Пиша отново, понеже предния път ме пропуснахте.
Благодаря за възможността да Ви задам въпрос!
Бременна съм около 8 г.с. и понеже имам история на нисък хемоглобин реших да си пусна кръвни изследвания. След преглед при АГ ми изписа ЛИПОФЕРИЛАК ФОРТЕ капсули, но има съмнения, че съм с нещо по-сериозно от просто анемия. Освен това имам хематом и леко отлепяне, съответно кървя по малко от време на време. Какво мислите Вие според кръвните изследвания?

# 324
Здравейте,д-р Симонски!Дъщеря ми е с ДГ6ФДГ,с постоянна желязо-дефицитна анемия и често боледува.За годините си е дребна и слаба(25г)
С какво може да засили имунната система и къде може да се намери списък с опасните за нея лекарства,повечето лекуващи я лични лекари не обръщат внимание и изписват всякакви лекарства.

# 325
Здравейте д-р Симоноски!Качвам изследванията си и ще моля за насоки, винаги съм била с нисък хемоглобин, но под 103 не е падал.

# 326
Здравейте, моля за мнението ви за резултатите ми за тромбофилия. Хомоцистеина беше 11 (реф. 0-12). Приемах за около месец и половина TMG - 2 пъти по 1. При евентуална бъдеща бременност какво ще ме посъветвате. TMG може ли да се приема по време на бременност. Ако се налага инжектиране на нискомолекулен хепарин, това от кога трябва да започне.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 14:31 от Ability

# 327
  • Sofiq
Здравейте, пуснах си профилактично изследвания за Тромбофилия. Имам две раждания в 36гс и 34гс и един аборт в 20гс(инфаркт на плацентата и изтекли води. Чак след аборта ме посъветваха да си пусна изследванията, а преди това всичко отдаваха на случайността. Анемията започна след аборта и до сега където съм ходила при хематолози, виждат ниското желязо и ми се изписва да го пия. Докато го пия хемоглобина ми се вдига, след като го спра пада и пак се връщам на изходна позиция. Въпросът ми е имали още изследвания, които трябва да пусна и как да действам с този хемоглобин и при евентуална бременност ще ми трябва ли някаква терапия?

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 13:50 от elena_assenova

# 328
Здравейте, д-р Симонски! Вече над три месеца имам упорит косопад, за който поетапно правя изследвания, за да изключа причини. От лекар преди около месец и половина ми беше указано да изследвам само желязо, което се оказа че е 10,1 при долна референтна граница 9, но лекарят сметна, че това не може да е причина на косопад. В последствие, преди около 2 седмици сама изследвах отново желязо-18, Феритин -23,9,ТЖСК -60, трансферин -2,98. При тези показатели започнах да приемам по 1 ампула Тот'хема 50мг, но след онлайн консултация, лекарят ми каза да сменя със Сидерал Форте 15мг по 1 хапче дневно.  Пила съм по около седмица последователно от двата препарата и продължавам в момента  с втория. Виждам, че в тях желязото в различна форма, но има и голяма разлика в мг. Възможно ли е този силен и продължителен косопад да се дължи на стойностите на Феритин, допълвам, че и витамин Д е нисък(25)? При тези стойности достатъчно ли е действително да приемам само 1 хапче Сидерал форте,15мг и за колко време мога да очаквам повишаване на Феритин? Благодаря Ви!

# 329
Здравейте, д-р Симоноски! Поради 3г неуспех тези изследвания ми бяха назначени от репродуктивния специалист, но нивата ми на желязо и феритин са много ниски за съжаление. Може ли да ми дадете съвет за добавки или витамини за вдигане на желязото? Прилагам снимки от изследванията ми.

Общи условия

Активация на акаунт