Каква заплата получавате на месец?

• 27 541
  • 430
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Хората с пари не изпитват потребност да си публикуват разходите в темата за заплатите на бг мама и да убеждават непознати в каквото и да е.
Във всяка подобна тема има по един-двама кринджави потребителя, но пак е досадно и out of place.
Принципно е така,  вероятно ако намаля времето в нета, фейсбук групи, дискорд групи, ще си повиша производителността. Това е проблем наистина си вземам забележка. Фитнес гривната ми показва, че спя по 6 часа и 38 минути, и това е точно заради скролване и заради интернет.
 Иначе харесва ми общуването на тези теми почти анонимно. Аз самият наблегнах на предишния пост дали няма завист в думите на пишещата и ако има да работи по себе си.
 И аз изпитвам завист-Давам пример-преди няколко месеца на един конгрес говорих с двама зъболекари, които работят в малки градчета с под 15 000 души население. Разбрах, че работят на минимални цени и приемат по 20 пациента на ден. Веднага ми стана ясно, че 85 лева е минимума, 20 пациента на ден са около 1700 лева оборот, от които чисто се връзва средно 70 процента печалба. Малко се почувствах зле-аз който се имам за много добър, един зъболекар на село ме слага в малкия джоб. Аз на двойни на неговите цени приемам по 5-6 пациента на ден, следователно той ме бие по финанси.
 Разпознах обаче завистта-запитах се, готов ли съм да ида аз да живея там? Да знам че съм един от двамата тримата зъболекари там, да имам график пълен за 3 месеца напред и да не мога спонтанно да си взема отпуск просто да си почина. Да не мога после да отида на топ заведение да си изхарча парите или на топ фитнес с климатик да се раздвижа.Другото-цената обществено мнение , която плащат колегите там, дето се вика в носа да си бръкне на улицата, ще го коментират.Видях че не съм готов да платя тази цена. Предпочитам да работя така както до сега , макар да изкарвам по-малко пари от един зъболекар на село и да държа високо качество, а не пациент на всеки 30 минути да влиза.Та така , добре е да разпознаваме тези чувства.

Ти изхождаш от презумпцията, че техният работен ден е дълъг точно колко твоя, следователно съкращават времето и спада качеството, само че техният работен ден вероятно е много по-дълъг от твоя, за сметка на фитнес, процедури и хобита поради липса на тези неща. Чак 20 пациента дневно, ако не пътуват от други населени места пациенти, няма как да имат в град с 15К жители, поне не редовно.
Ако не бях видял доказателства за това, и аз щях да помисля, че е невъзможно. Но видях доказателства, фактура от НЗОК, така че истина е.

# 301
  • София
theDentist, няма как да не благодаря за разяснението. Разбирам напълно. От снимките се вижда отлична работа (без да съм специалист). Пожелавам ви успех и никога да не намалявате качеството! Спечеленото  да се множи и със здраве да си го харчите!

# 302
  • София
В момента всички виждат, че вие направо издивявате от чуждия успех.
Евтина манипулация. "Всички мислят, че.."
И изключително първосигнална реакция. Не всеки, на когото нещо му се струва неадекватно, ви завижда. Това се учи в 5-ти клас общо взето. Но може да се успокоявате, че странните включвания и изказ будят завистта на околните.

Всеки в свободен да коментира какво му прави впечатление, след като някой си е споделил всичко. На мен това ми прави. Но, признавам, спа-то е в пъти по- добре от изложби на животни.

# 303
  • Варна
Просто не му е мястото тук да коментирате кое хоби е по-хубаво. Да, този път се обръщам лично към вас. Всеки е свободен да коментира, но по темата! Вие спамите.

# 304
  • София
В момента всички виждат, че вие направо издивявате от чуждия успех.
Евтина манипулация. "Всички мислят, че.."
И изключително първосигнална реакция. Не всеки, на когото нещо му се струва неадекватно, ви завижда. Това се учи в 5-ти клас общо взето. Но може да се успокоявате, че странните включвания и изказ будят завистта на околните.

Всеки в свободен да коментира какво му прави впечатление, след като някой си е споделил всичко. На мен това ми прави. Но, признавам, спа-то е в пъти по- добре от изложби на животни.
Друг проблем виждам, направо разпъваш на кръст всички друго дори за най-малкото нещо. Тоя дава за спа 600 лева, за рожденни дни 150, значи е егоист. Някой друг дава пари за изложба на животни, значи трябва да му сложим етикет. Дали си толкова взискателна и към себе си е първото логично нещо. АКо е така някак си може да се приеме за част от характера. Но ако е обратното трябва много работа по личностното развитие.
Бих се радвал ако моята схема на харчене е помогнала на някой , да има идея да записва разходите, примерно да видя някое семейство как изчислява разходи, като харчат и двамата и така всеки е полезен на другия. В една дискорд група ми препоръчаха едно приложение spendee, с което да изчислявам и правя статистика на харченето ми и нямам търпение да го приложа. Та така, не е нуждно да съдим

# 305
Мисля, че някои хора се дразнят, защото от време на време в темата се появяват коментари от типа на "Не си заслужава да работиш под 4-5 бона чисто в София" или "Ако работиш за два бона си загубеняк, не си достатъчно упорит, умен, талантлив или еди какво си". Второто го перифразирам, но определено се усеща на моменти такава нотка.

Истината е, че не всеки може да развива дейност като фрийлансър. Учител, медицинска сестра и още един куп хора могат да работят супер здраво и пак да не са добре заплатени. Някои ще кажат "да си търсят на частно по-добра работа тогава", но пазарът не предлага толкова много възможности, особено в последните няколко години.

# 306
Мисля, че някои хора се дразнят, защото от време на време в темата се появяват коментари от типа на "Не си заслужава да работиш под 4-5 бона чисто в София" или "Ако работиш за два бона си загубеняк, не си достатъчно упорит, умен, талантлив или еди какво си". Второто го перифразирам, но определено се усеща на моменти такава нотка.

Истината е, че не всеки може да развива дейност като фрийлансър. Учител, медицинска сестра и още един куп хора могат да работят супер здраво и пак да не са добре заплатени. Някои ще кажат "да си търсят на частно по-добра работа тогава", но пазарът не предлага толкова много възможности, особено в последните няколко години.

@Solaris, заплащането само по себе си не определя това какъв човек си, още повече загубеняк, упорит, умен талантлив или еди какво си. 

Аз съм част от хората, за които да работят под 5 000 чисто в София не си заслужава. Имам определен начин на живот, при който ако получавам по-малко, няма да мога да поддържам. В същото време не искам да правя, каквито и да е компромиси, особено след 15 години професионално развитие.

# 307
За мен пък истината е, че е има някои направления, в които 2к заплата наистина означават, че не си се постарал. Аз работя в такова направление и взимам тези 2к. Мои колеги, които работят повече и са нагоре в йерархията, взимат 4-5к. Ще прозвуча като Божинката, но което си е така, така си е. Адски безочливо е да им смятам разходите и почивките. Изработили са си ги. Особено като стоят до 19-20 часа вечер в офиса при работен ден до 17.30, и то не защото не са организирани, а защото работата е адски много. Даже малко получават.

# 308
  • София
И за 5 да работиш, зависи какви са ти насрещните нужди. Заплатата сама по себе си е просто едно число.
Просто тия теми от край време се ползват като трибуна.

# 309
Такива теми са трибуна и за онези с малкото пари, да пропагандират тезата за дайте, колеги, да дадеме. А хората, ако нямаха нужди, щяха да работят и без пари. Или пък изобщо да не работят.
Тези истории от всекиго според способностите, всекиму според нуждите, ама нуждите да бъдат наложени отвън, никъде не са проработили.

# 310
  • София
Не ти схванах подавката, ако има такава.

Съвсем прозаични неща визирам - деца, болни родители, хронични заболявания гълтат бая пари.
3-4-5 или колкото там хиляди покриват една част от нуждите на един и съвсем друга част на друг.

# 311

Съвсем прозаични неща визирам - деца, болни родители, хронични заболявания гълтат бая пари.
3-4-5 или колкото там хиляди покриват една част от нуждите на един и съвсем друга част на друг.

Точно така е, Кечър! Именно поради тази причина не трябва да се "скача" на когото и да е в темата, както и да се правят генерални заключения.

Нека всеки да изкаже своята гледна точка и да си прави сам изводите от писанията на останалите. Без да влизаме в излишни полемики какви суми са удачни за рождени дни, домашни любимци, почивки и др.

Именно защото всички сме различни хора, то и нуждите ни са различни, както и необходимите средства за тяхното задоволяване.

# 312
  • София

Така е, за това е хубаво да споделяме такива неща, за да сме си полезни един друг.
Мен би ми било интересно каква част от хората харчат основния си доход за дом и автомобили. Наистина възможно ли е, двама човека семейство със заплата общо доход от 5000 лева примерно да има ипотека 1500, лева, две коли , които с лизинга и разходите гълтат още 1500 лева и ако детето им е в частна детска градина реално да им остават 1200 лева, и да излиза, че наистина хора с тази заплата в малкия град се оправят, без нужда от 2 коли и огромен заем, а хора с 5000 лева да са на ръба в София.
 Другото е , да наблегна и да разбера, дали не плащаме прекалено много , за да можем да кажем, че живеем в скъп квартал, който след 1 година става просто навик, но ни пречи да имаме пари за преживявания, които носят спомени. Това е полезно да си сравняваме за всички нас.

# 313
Подавката е да не коментираме нуждите, защото някой тука може да ти казва, че поддържа стандарт, обаче ти не знаеш дали стандартът не се изразява в ипотека за семейството му или лечение за болния  му баща. Та тези изказвания какви били нуждите на другите звучат точно като зле скалъпен евфемизъм на завистливи мисли, че щом аз нямам толкова пари, значи и на този,  който ги има, не му се полагат.
Между другото, при заплата 900 съм плащала наем 300 и съм правила подаръци за 200 за един човек. Не съм ходила на почивка даже на палатка тогава, камо ли спа. Това в продължение на години. Не съм видяла плюсове за себе си от това да лъскам имидж как ценя хората повече от личния си комфорт.

# 314
  • София
Сама си написала, че няма как да знаеш какви са нуждите на някого си, но пък имаш предположения кой колко и за какво и вече вадиш и намерения. Всеки си коментира, колкото и да не ми/ти харесва нещо.

А процентното изражение няма да коментирам със становище нито към твоя пример, нито към въпроса на зъболекарчо.
Едно е 300 лв от заплата 900, друго е 700 от 2100 и съвсем различно 3000 от 10000.
Няма универсални 30% според мен. Тежестта на тия 30% е съвсем различна за различните рейнджове.

Общи условия

Активация на акаунт