Каква заплата получавате на месец?

• 27 527
  • 430
  •   1
Отговори
# 315
Не ти схванах подавката, ако има такава.

Съвсем прозаични неща визирам - деца, болни родители, хронични заболявания гълтат бая пари.
3-4-5 или колкото там хиляди покриват една част от нуждите на един и съвсем друга част на друг.
Така е, за това е хубаво да споделяме такива неща, за да сме си полезни един друг.
Мен би ми било интересно каква част от хората харчат основния си доход за дом и автомобили. Наистина възможно ли е, двама човека семейство със заплата общо доход от 5000 лева примерно да има ипотека 1500, лева, две коли , които с лизинга и разходите гълтат още 1500 лева и ако детето им е в частна детска градина реално да им остават 1200 лева, и да излиза, че наистина хора с тази заплата в малкия град се оправят, без нужда от 2 коли и огромен заем, а хора с 5000 лева да са на ръба в София.
 Другото е , да наблегна и да разбера, дали не плащаме прекалено много , за да можем да кажем, че живеем в скъп квартал, който след 1 година става просто навик, но ни пречи да имаме пари за преживявания, които носят спомени. Това е полезно да си сравняваме за всички нас.

Само едно не разбирам, защо се поставят такива конкретни цифри? Познавам семейство с подобен доход, не е точно 5, може би около 6 хиляди месечно чисто. Автомобилът им е само един, втора употреба Тойота, и е отдавна изплатен. Разходите му със сигурност не са по 700 лева месечно. Детето им никога не е било в частна градина, колкото и невероятно да звучи на доста деца не им се е налагало да посещават такава. А ако кажа колко е ипотеката им за 80 квадрата жилище, едва ли ще повярвате. Много по-малко е от 1500 лева месечно, тъй като имотът е купуван преди балонът да се надуе до пръскване.

# 316
Относно парите - всеки се простира според чергата си, а тя е различна за различните хора. И условията са различни в различните градове, че и дори и за две семейства от един град. Дори и в София - един живее в ново строителство в топ квартал и плаща ипотека 1500, друг живее в панелка в Люлин, наследство то баба му и не плаща ипотека. Един праща частна детска градина / училище в новия си скъп квартал и поддържа две коли, на другия градината/ училището му е до блока, а на 100 метра има спирка на ГТ/ метро/ ползва служебен транспорт. Режийните също са различни. Преди осем години смених квартала ч. В стария, краен и евтин квартал бях на ток и сметката ми беше далеч по-голяма от тази в квартал с ТЕЦ при еднакъв брой стаи и отопляема площ. Ето едно перо, което се изплаща вече осем години. Между впрочем ипотеката ми е 320лв/ месец.
Относно лекарите, да, налагало ми се е да водя детето за обследване и диагноза в София, но е факт, че при нас има две болници, но няма много детски специалисти, освен две кардиоложки. И до Варна сме ходили за детски гастроентеролог. София тегли към себе си медиците, така че на живеещите извън нея им се налага да отидат за второ мнение или изобщо за диагностика и лечение до там. И да, това създава неудобства, хубаво е, че не се налага ежедневно.

# 317
  • София
Писах го в началото на темата, пиша го пак.
Няма как да сравняваме ябълки и круши, това е.

Как можем да сравним доходите на зъболекаря в темата с доходите на един среднист, работещ като охранител/портиер, например. Ми няма как... защото, за да стане зъболекар един човек, първо - трябва много силно да го иска и да положи огромни усилия, да му вървят химия и билогия, за да успее да влезе дентална медицина, след това - огромна мотивация да завърши, че и това не е лесно, а и трябва като цяло да е сръчен, щото да се направи пломба не е толкова проста работа, какво остава да се извади зъб и да се зашие венеца. Охранителят.. просто е завършил средно.

Тука има и друго нещо: апетитът идва с яденето. Когато доходите на човек нарастват, подсъзнателно изкушенията стават още повече: екскурзийка, да се преместим от панелката в ново строителство, колата да не е трошка, а да си купи нова, после - що да не е премиум, после - защо да не видим екзотична дестинация и т.н. А иначе - на всички ни се иска, няма спор. Факт е обаче, че някои по-високи заплати влачат със себе си и някакви високи представителни разходи, например скъп костюм и обувки, марков часовник, подходящи бижута. Да, ясно е, че това е панаир на суетата, но когато си в Рим правиш като римляните, това е, ама 1/3 от заплатата ти заминава за глупости. Колкото до спа-та и подобни - (the dentist, извинявай за разбора, просто фигуративен пример давам) - за зъболекаря са, според мен, даже нужни - това е професия, която поне половин ден е със статично натоварване, прав и приведен, а това натоварване освен, че много уморява, води и до ошипявания и подобни, които се облекчават и повлияват добре от спа.

Ако недай Боже има болен в картинката, положеието става ужас.

Колкото и да си слагаме лимити, 5000 лв за охранител/портиер могат да са абслоютно непосилна сума, не, защото този човек не ги иска, а защото няма кой да му ги даде (говоря в общия случай, легална дейност, за нелегална - може и повече да му дадат, знам ли).От друга страна, ако е млад човек - е тема за размисъл - мога ли да уча, мога ли да придобия други квалификаци и да не съм повече портиер/охранител, да знам повече, за да купят труда ми по-скъпо.

Нещото, с което не мога да се съглася обаче, са примерите как чудесно 3-членно семейство си живее с 1500 лв. И то си живее, ама не е чудесно. Друг е въпросът може ли такова семейство да направи нещо - понякога, просто няма избор. И преди да ми скокнете, че хората не са дървета - ако в картинката има възрастни роднини с нужда от помощ, а семейството няма кой знае какви квалификации и не може да си позволи платена помощ за роднините си- живее така. Тъжно е, но животът е несправедлив.

# 318
  • Варна
Всъщност точно това е справедливостта. Несправедливо щеше да бъде ако охранителят със средно образование можеше да си позволи живота на зъболекаря.

# 319
  • София
Значи - приемете, че има хора, които могат да си позволят айфон, кефи ги айфон, искат да имат айфон, не им се налага да изгладуват айфон, искат да ползват камерите на айфон или всичкото им е iOS базирано и в живота им и така. Има хора, които пък са фенове на андроид и всичкото, което тази отворена операционна система дава.
Някой спомена ново рено или бмв втора ръка - отново въпрос на вкус и предпочитания. Не мога да си позволя да коментирам хорските избори. Този, който е избрал бмв втора ръка има своята аргументация, както и този, който е избрал новото рено.

Старите хора са казали - дупе знае 2 и 200. Ако човек не може да си позволи скъпи вещи, разбира се, ще трябва да се задоволи с по-евтини такива. На пазара има огромно разнообразие във всякакви ценови класове. Аз трудно разбирам мисленето да имаш 200, ама да си толкова ... практичен да кажем, че да нямаш нито една красива или по-висок клас вещ, защото трябва да се пести. Кратък е животът, човек трябва да си доставя и радост, не може само сметки и икономии. С което, далеч не подкрепям - какво толкова, веднъж се живее и да се овъртоли човек в бързи кредити за почивки  и други глезотии. Майка ми има една приказка - разумната достатъчност: разпростираме се според възможностите си, без да задлъжняваме сериозно, спестяваме, за да имаме буфер при тежки ситуации и така.

Най-важното е, човек да е ОК с изборите си, не да следва масата. Ако човек е ОК с изборите си, може да си ги позволи - ако ще 50 айфона да си купи и на чорба да си ги вари - негова работа.

# 320
Аз говоря по принцип, не съм се обърнала лично към никого и ни най-малко ме интересува кой ник тук с каква заплата живее. Ама грам не ме интересува.
Интересно се развива темата, различни доходи, различни разходи. Обаче потребители, дет се мислят за богоизбрани развалят общия тон на сътрудничество.
  Диди, ти барем заглавието на темата прочете ли, преди да седнеш да обсъждаш кой колко пари заслужава и защо някой се оплаква, а пък друг се хвали и кое, видиш ли, искала да чете тя! Не вярвам да имаш да допринесеш с нещо точно тук, без да се обиждаш. ❤️

# 321
  • Варна
Общият тон се развали в момента, който започнаха да се критикуват участници, пишещи конкретно по темата. Оценки като “стиснат”, “комплексиран”, “грандоманско”, са далеч от добрия тон, да. 

Аз моя месечен доход вече си го споделих. Ако това не е принос по темата, не знам кое е. Simple Smile От там нататък мога да дискутирам както сметна за добре. Не прочетох в началния пост забрана за повече от един коментар на потребител.

# 322
Не вярвам да си кажат хората тук. И аз не бих.

Заплатата ми е нараствала в годините, защото съм се трудила, сменяла позиции, квалифицирала и не съм стояла да чакам нещо да падне свише.

Интересно ми е дали сте го правили в една и съща компания, или сте сменяли и работодателя?

# 323
  • Melmak
Не вярвам да си кажат хората тук. И аз не бих.

Заплатата ми е нараствала в годините, защото съм се трудила, сменяла позиции, квалифицирала и не съм стояла да чакам нещо да падне свише.

Интересно ми е дали сте го правили в една и съща компания, или сте сменяли и работодателя?

И двете. В периода 2019-2021 смених работа няколко пъти в различни компании. Имаше бум на търсенето и се възползвах, защото беше и пандемично, много хора губеха работата си, други ги беше страх да сменят или не им е било момента.
От 2021 до сега съм в една компания, като заплатата ми е увеличавана всяка година поне веднъж, в някои случаи и два пъти, веднъж смених позиция. При нас индексации няма, годишно увеличение не се дава на всички служители, а е според резултатите.

# 324
Интересно ми е Вие ли инициирате разговор за увеличение или Ви го предлагат като оценка за усилията?

# 325
  • Melmak
Интересно ми е Вие ли инициирате разговор за увеличение или Ви го предлагат като оценка за усилията?
И двете. През цялото това време (4 г) имах един и същи мениджър, което доста допринесе, защото беше прекрасен ръководител (беше, защото от скоро не сме с него вече). Той работеше наистина за екипа и помагаше да се развиваме като кадри. В екипа има хора, които не искат да мръднат и такива, които искат развитие и нещо да се случва. За това и имах разговор с него, в който обясних, че мога да приемам нови проекти и да движа повече неща, но очаквам и увеличение. И така постепенно той ми даваше нови задачи, по-отговорни и сериозни, заплатата ми я е вдигал като резултат от постигнатото, а не защото аз съм ходила да искам. В предишни работи и при предишни мениджъри съм искала увеличения, не съм срамежлива.

# 326
Правилно, при мен също така са се получавали повишенията. От шефа се иска само допълнителна работа, допълнителните пари, позиции и прочие бонуси се получават като следствие.

# 327
  • Out of the Mix
Много точно.
Такива примерни, работливи служители, рядко.

# 328
  • София
На повечето места, като искаш допълнителна работа, ти дават ... допълнителна работа, а не повишение
Grinning

# 329
  • София
На повечето места, като искаш допълнителна работа, ти дават ... допълнителна работа, а не повишение
Grinning
Тоест, няма смисъл хората да полагат усилия, да се чувстват безпомощни и да не се опитват да влагат усилия в работата си.
При положение, че толкова хора споделят, че се издигат в работата, някои в една и съща, други я сменят. Разбери, че допълнителната работа не я вършиш за шефа, а за себе си. Няма как да си в топ 10 процента на хората в твоята работа и да не се отрази и на дохода това, дори да не е веднага.
 Имах позната, която всички виждахме колко усилия полага, но работодателят и не го регистрираше доста време, и в крайна сметка, тя смени фирмата и от заплата 3500, директно на заплата 6500. Новата фирма е оценила всичките усилия, макар 1 година да излиза, че се бъхтила за нищо моята позната. Но не е било на празно.

Общи условия

Активация на акаунт