За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 950
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 4 600
Здравейте, интересува ме в какво съотношение мога да заместя пшеничното брашно с такова от елда, ленено семе, царевично, кокосово и бадемово. С бадемовото мисля, че мога за го заместя изцяло, но за другите не намирам, моля да кажете изпитани съотношения.
За приготвянето на какво?  Понеже от гледна точка на свойства, никое не го замества нали...  Simple Smile


Нямам определена рецепта, просто в различни ястия бих искала да го замествам. Естествено, ще е на принципа проба-грешка, но ми се иска поне да се насоча.
Благодаря за линка по-горе.

# 121
  • Мнения: 24 911
Ами тогава от съвета ми вземи поне това да не пробваш печива с мая или квас с изброените брашна напълно заместващи пшеничното.  В такива със сода и бакпулвер сигурно ще нацелиш и да ти хареса нещо, но тези дето искат втасване със сигурност няма да станат.

# 122
  • In transit
  • Мнения: 14 446
« Ѕmile », зависи в какво ще ги заместваш. Най-лесно е в теста, които не нуждаят от много глутен, например маслено тесто за тарт, бисквити, соленки, определени видове сладкиши, като торта Капрезе, торта Пиемонтезе; содени питки, добруджанки. Може да пробваш също фарината, тя се прави само с нахутено брашно.
Ако правиш безглутенов хляб се добавя ксантанова гума, като подобрител.

# 123
  • София
  • Мнения: 4 890
« Ѕmile », горещо ти препоръчвам да направиш торта Пиемонтезе по рецептата на Mikkey. Невероятно вкусна е. Blush

# 124
  • Мнения: 5 198
За мен 180 с вентилатор е много, т.е. го пече на 200 градуса. Без вентилатор 180 му стигат. Ако хване коричка, а е сурово в средата още, покриваш с хартия или фолио отгоре и продължаваш да печеш.
И при мен така става. Опитах да намаля градусите, не и не.
Вместо 20 минути се пече един (един!!!) Час. И пак средата като сурова.

Но е факт, горещо рязах. Чак толкова значение ли има това?

П.п. идва майстор, гледа фурната, всичко й е наред.
Така ми се получава само с течна смес. Бутер тесто или тесто за локумки, примерно, се изпича чудесно.

# 125
  • Мнения: 17 116
Ако е печен 20мин нищо чудно че е останал суров.

# 126
  • Мнения: 24 911
Много са градусите според мен, вентилаторът още подсилва това и той. Такива мокри смеси ако се запекат отвън прекалено бързо, тази кора която хващат може да не позволи на влагата от средата да излезе, освен и че по-малко бухват по същата причина. И после не е сурово разбира се, но е глетаво и влажно в средата. Или при майка ми, нейната фурна е ужасна - имам чувството че отгоре пече двойно по-силно. Там ако искам да изпека нещо свястно поне първата половина от времето е само на долния реотан, то иначе ще е опечено отгоре на подметка преди да успее да бухне.
За рязането горещо - според мен да, има си значение. Ако пека нещо такова за моите хора, обикновено тропвам с крак и им казвам че ще почакат. Не ми пука че някой искал само едно ъгълче, после още един и така... разрежеш ли го досущ горещо, после цялото вече не е същото. Ще чакат. Ама аз съм зла жена (важи тройно сутрин Joy ), рядко пека такива неща и знаят че ако не слушат ще стане и още по-рядко и търпят, къде ще идат Joy За когато се бърза - сандвичи и варени яйца - те не искат чакане.

# 127
  • Мнения: 17 116
Сменяй рецептата, тука по-горе бяха пуснати други, и следвай всичко, включително описанието как се пече.

# 128
  • Мнения: 8 080
Печенето си е строго индивидално според печката. Да, има си някакви ориентировъчни градуси за всяко печиво, но това не значи, че трябва да се спазват дословно. Всеки си познава печката и трябва да си натъкми печенето според нея.
Новата ми печка няма нищо общо със старата, а и двете са от една марка. На сегашната пека на 200 С без и на 180 С с вентилатор, а на старта градусите бяха съответно 180 и 160. Другото, което аз правя, когато пека тестени изделия е да започна печенето само на долен реотан с вентилатор и след известно време да включа и горния реотан. Така, че човек трябва да пробва и да разбере кое как действа при него.

# 129
  • Мнения: 24 911
Това последното със започването само с долен реотан поне според моя опит винаги работи, просто не винаги е необходимо, в някои фурни не се налага. Наистина са много различни всичките.
Но и аз бих се усъмнила ако видя в рецепта като цитираната по-горе че за 20 минути ще се изпече солен кекс. Не знам колко трябва да е тънък за целта...

# 130
  • Мнения: 5 198
О, рецептата е на майка ми. Сигурна съм, че е за толкова, както и в количеството продукти.

# 131
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
О, рецептата е на майка ми. Сигурна съм, че е за толкова, както и в количеството продукти.
Може, Рочшличка, но на нейната фурна. Simple Smile

# 132
  • Мнения: 18 991
Търся рецепта за сос терияки, какви ли не прочетох, със съвсем различни съставки

# 133
  • Мнения: 9 495
https://pep-4o.blogspot.com/2018/03/blog-post.html?m=0
Така го правя и така харесваме
За пиле и риба

# 134
  • Мнения: 18 991
https://pep-4o.blogspot.com/2018/03/blog-post.html?m=0
Така го правя и така харесваме
За пиле и риба

Благодаря! Значи не се вари първо самият сос, така ли? Директно парчетата месо се поставят

Общи условия

Активация на акаунт