Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 393
  • 873
  •   1
Отговори
# 585
  • София
За съдомиялната в тази ситуация, разбира се! Не би ми хрумнало, че е възможно, но това е пример за неправилна експлоатация и в този случай наемателят трябва да поеме ремонт, да.
За филтрите казах - почистването им според мен трябва да фигурира като задължение в договора. Независимо на кои уреди.
За фурната съм в ступор! Не знам кой е този пазар на който се продават препарати които могат да разядат дъното ѝ. Ползвам класическа пяна за фурни, но тя не оставя такива непоправими следи.
И да си държа пералнята затворена след употреба не би ми хрумнало. Едно че дрехите ще се намачкат повече, друго че ще миришат на спарено. Но отчитам, че има всякакви хора, да.

# 586
Румка беше викала техник за спряла да работи комбинирана пералня-сушилня. Ние също викахме техник за спряла да работи пералня, отдавна извън гаранция. При нас се оказа, че не е чистен филтърът на пералнята. Посещението на техника беше за сметка на наемателите. Оставили сме им ламинирана инструкция за употреба. Пералнята продължи да работи още сигурно 5 години след напускането на наемателКите (2 жени, да не си помисли някой, че обвинявам мъжете в мърлящина). Още си страдам за тази пералня, защото за 1,5 часа извъртяваше цялото пране, а сега чакам по 2,5 часа да завърши цикълът.

Иначе съм съгласна с Илит, Тинтина и другите - повредени уреди, защото просто са се развалили или им е дошло времето, се ремонтират/сменят за сметка на наемодателя. Умишлено повредени неща, заради нехайство, безхаберие, мързел или просто нарочно, са за сметка на наемателя.

И бялата техника може лесно да се повреди при неправилна употреба, те съвременните уреди са толкова усложнени...платки, софтуери...всякакви такива неща. Дъното на фурната е метал - киселина или основа лесно ще го пробие.

# 587
Миглена, удобна е гледната ти точка, но ако следваш мисълта си буквално, то още трябва да има перални Перла в жилищата ти защото всеки е длъжен да ги ремонтира 🙃
Във втория пост сама решаваш да купиш нова, щото пичът бил пич 🙃
Дали ще проверяваш измити ли са филтрите, е въпрос на договорка помежду ви и ако двете страни са съгласни, то нищо нередно няма.
Също може да в договорено препоръчителната проверка на климатиците на определен период да се доказва документално ако наемателят се е съгласил да я поеме. Но трябва да е договорено ясно и предварително. Но дори и този разход е редно да е твоя грижа - климатиците са твои, те си остават твои и ти имаш интерес да работят. Употребата им съвсем не е задължителна.
Пералня, хладилник, бойлер, съдомиялна, сушилня, фризер, печка.... Какво толкова неправилно могат да се експлоатират, нищо не ми хрумва?
Както виждам тече дискусията докато пиша, дребните повреди са друго нещо.

Удобна е разбира се, тъй като ако следвам логика, която не ми е удобна, това ще означава ремонт и подмяна на всичко на ок. 5 години или след всяка смяна на наемател.
В реалността подобни проверки и влизания във вече отдадено жилище да им зяпаш по стаите, да отваряш тук и там и проверяваш кое как се поддържа, дори и да имате уговорка, не се приемат много добре и е натоварващо и за двете страни.
Честно казано, освен с евентуално висок наем, не виждам как един наемодател може да "цака" наемателите си, а примери за обратното обаче съм видяла много. Още помня в какъв потрес бях, когато мои приятели състуденти ме поканиха в хубавата си квартира и пекоха кюфтета на скара в кухнята. Навън било студено Simple Smile Пушеха си вътре и пр. А едни познати пък перяха дрехите на приятели срещу такса, на терасата им имаше нон стоп пране..
Разбира се, че при нови хора има един гратисен период, в който ако нещо не е ок, е редно да го оправим ние. Ама след половин година някой да ти каже - развали се сушилнята, викни майстор и ела я оправи, не е много ок. Всъщност, пак зависи, защото техникът може пък да установи причината за повредата. Аз лично не съм имала случай техник да ми дава мнение по каква причина се е развалило нещо, само предположения ... , ама знам ли.
Говоря хипотетично, за щастие до момента явно сме имали късмет и не е имало драми с хората, просто имахме едни кандидати, даже няколко, които отхвърлихме, поради леко дразнещ маниер и изисквания именно в тази насока още на първоначалната среща.
Не следя темата редовно и не знаех, че и друг път е повдиган въпросът, беше ми интересно да изчета мнения.
Иначе моите наблюдения са, че всичко се скапва супер бързо и при най-обикновена мърлявщина, не е нужно да се рита или удря с чук. Имаме уреди вкъщи на десет години, които не са Перла. Но ни служат вярно, така че не виждам причина да ги изхвърлям, само защото вече не са в гаранция. И определено има значение финансовият мотив за това как поддържаш едно жилище.

# 588
А ако някой уред се повреди така че да не може да се поправи, наемателят ли трябва да купува нов?

# 589
Много пъти е дискутиран тук въпросът.
И за мен е нормална амортизация. Развали се кухненският плот след 5 години експлоатация, купих нов за моя сметка.

Интересно ми е, какво по-точно означава, че кухненският плот се е развалил?  На всеки 5 години ли се подменят с нови?

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 18:36 от bgladybg

# 590
Моята си закачаше мокрия халат на касата на вътрешната врата..не знаех за този начин на сушене.

# 591
И за мен е нормална амортизация. Развали се кухненският плот след 5 години експлоатация, купих нов за моя сметка.

Интересно ми е, какво точно означава, че кухненският плот се е развалил?  На всеки 5 години ли се подменят с нови?

При наличието на близо 160 различни плотове в диапазона 160 - 3800 лева, явно има значение.

Може и на всеки 2 - 3 години да се сменят. Зависи, както от избора на оборудване, така и от начина на експлоатация.

И последно:
Има уред - има проблем. Няма уред - няма проблем.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 18:46 от Анонимен

# 592
То и майстор трябва да махне стария, новия да му изреже отвори за мивка и котлони, тях пак да монтира...и една шапка пари отиват, ако и само плота да е 100 лв....

# 593
Моята си закачаше мокрия халат на касата на вътрешната врата..не знаех за този начин на сушене.
Моите на гардероба с плъзгащи врати и върху матрака. Мухлясаха. Гардеробът се изметна от претоварване върху рафтовете. Беше чисто нов и хубава марка, първи наематели. Отиде в коша.

# 594
Да ви кажа за нашата пералня със сушилня: наемателите платиха и посещението на техника, и каквото струваше да се почисти филтъра. Понеже го бяха задръстили с всичко, което можете да си представите. В тяхна защита ще кажа, че след това стояха още една година, и нямаха повече проблеми - понеже ми бяха казали, че вече го наглеждат по-често този филтър. Бяха млада двойка, и вероятно, даже съм сигурна, че не са знаели, че трябва да го чистят. Но, го приеха разумно, нямаше драми.
Сега в жилището, което наехме - има в коридора две гигантски плъзгащи се огледални врати. Работеха безупречно. Докато едната просто не спря да работи. Буквално на втория ден, след като спахме в новия си дом. Моят мъж каза, че ще намери начин да го ремонтира, но проблемът е, че долната релса се е разцепила на две части, и това пречи на крилото да се движи. За мен, това не е по моя вина. Ама също смятам, че щом ММ се наема да го оправи, а пък аз се наемам в по-повредената част да пъхам само сезонни дрехи, които ще вадя и сменям два-три пъти годишно: в този случай може да го пишем в нашия актив.
Другият недостатък е, че част от бравите са сменени, част не са. Хората бяха почнали да правят ремонта, ама ние ги изненадахме Simple Smile В този случай, има една нова брава, ММ ще я монтира. За останалите ще вземем да купим и ще ги сменим. Те няма да са по хиляди левове, а ще са по 30-40 лв. Също мисля, че мога да го преживея.

# 595
Да ви кажа за нашата пералня със сушилня: наемателите платиха и посещението на техника, и каквото струваше да се почисти филтъра. Понеже го бяха задръстили с всичко, което можете да си представите. В тяхна защита ще кажа, че след това стояха още една година, и нямаха повече проблеми - понеже ми бяха казали, че вече го наглеждат по-често този филтър. Бяха млада двойка, и вероятно, даже съм сигурна, че не са знаели, че трябва да го чистят. Но, го приеха разумно, нямаше драми.
Сега в жилището, което наехме - има в коридора две гигантски плъзгащи се огледални врати. Работеха безупречно. Докато едната просто не спря да работи. Буквално на втория ден, след като спахме в новия си дом. Моят мъж каза, че ще намери начин да го ремонтира, но проблемът е, че долната релса се е разцепила на две части, и това пречи на крилото да се движи. За мен, това не е по моя вина. Ама също смятам, че щом ММ се наема да го оправи, а пък аз се наемам в по-повредената част да пъхам само сезонни дрехи, които ще вадя и сменям два-три пъти годишно: в този случай може да го пишем в нашия актив.
Другият недостатък е, че част от бравите са сменени, част не са. Хората бяха почнали да правят ремонта, ама ние ги изненадахме Simple Smile В този случай, има една нова брава, ММ ще я монтира. За останалите ще вземем да купим и ще ги сменим. Те няма да са по хиляди левове, а ще са по 30-40 лв. Също мисля, че мога да го преживея.

Категорично бих попитала наемодателите, защото може да е в гаранция, понеже писа, че са ремонтирали някакви неща, защото после ако има нови проблеми и се обърнат към производителя само ще им се усмихнат. Освен това е редно те да преценят дали да си го отремонтират или да се доверят на Вашите умения.
Едни момичета при нас така решили да си ремонтират пантата на една вратичка, като просто приятелят на едното смени винта, е продупчили са декоративната страница на шкаф-колоната, която гледа  точно към врата, защото не съобразили, да купят къс винт. Опитаха да ме убедят, че е било така, но не успяха...

# 596
Благодаря ти, ще й кажа на жената. Но, не са нови. То се вижда по рамките, че са от времето, когато са правени и останалите неща в антрето.

# 597
Благодаря ти, ще й кажа на жената. Но, не са нови. То се вижда по рамките, че са от времето, когато са правени и останалите неща в антрето.
Много хора ще ти се зарадват със сигурност, но има и такива, които ще решат, че е неуместно да се майсторите без предупреждение, аз поне така си мисля.

А тази работа с паркирането е толкова дъвкана. Като са строили без мисъл комунистите и като собственик от години на имот в централните части, да ми се обяснява от хора по групите в интернет пространството да си продам имота като искам да паркирам в центъра колата си е нелепо.

# 598
  • Бургас

Интересно ми е, какво по-точно означава, че кухненският плот се е развалил?  На всеки 5 години ли се подменят с нови?

Плотът беше евтино Ариели от Метро, с тъч скрийн. Изгоряха части от дисплея, не можеш да видиш нито кой котлон пускаш, нито на колко. Самозаключваше се когато си иска, спираше и тръгваше пак така.
Не се налага на всеки пет години нов. В първия ми апартамент плот Електролукс с копчета работи безотказно от 2007-ма.

Смених Ариелито пак с такъв с копчета. И да, платих на майстора да го вгради, естествено.

# 599
  • София
И моят съвет е, независимо дали са стари, за всичко - и за лайсната и за бравите да уведомите и да изкоментирате.

Общи условия

Активация на акаунт