Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 37 918
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
ani888
Смята се че причина за атрофията е понижаването на хормоните в процес на пременопауза и по-специално  естрогена.

а на мен естрадиол е много висок и всичко под норма

# 61
  • Враца
Това ми звучи много примамливо, благодаря, че сподели. Май ще си го поръчам.
Потенето ме убива тези дни. Спя на 23 градуса на климатик и се събуждам цялата мокра. Навън вече не смея да излизам, косата ми става мокра за 10 минути. Отчайващо е направо. Имам огромно закъснение, но днес нещо прицапва, та да видим какво ще е.

# 62
Надявам се да не бъда досадна със здравната лекция, но искам да обясня някой неща за DIM.
Та обобщено и опростено в черния дроб има два последователно протичащи процеса на разпад на естрогена. Първата фаза го разпада  на канцерогенни фракции. Втората фаза чисти тези фракции, като ги превръща във друга форма на естроген и попадат в червата. От там те могат да бъдат всмукани обратно в кръвотока или изхвърлени с фекалиите. Така, това горе долу е цикъла на разпад на ЕСТРОГЕНА.
DIM засилва само и единствено първата фаза на този процес. Тоест взема първичния естроген, произведен от матката, яйчниците и мазнините и го разпада. НО КАКВО СТАВА ПОСЛЕ! DIM не влияе на втора фаза. Ако тя е забързана или нормална - иди, дойди, но при мен генетично втора фаза е забавена от мутация. т.е ако пия DIM реално тичам към рака. Надали повечето тук им се е налагало да си изследват мутациите на гените.
Нямам представа защо така щедро се предписва тоя ДИМ. Същото можете да направите /да засилите първа фазана детоксикация на дроба/ с ядене на зеле, алабаш, карфиол, броколи /сем. кръстоцветни/. Същото прави и ако ядете често авокадо, пиете зелен чай, ядете ленено семе - разпадате забързано естрогена НО до опасни фракции. А целта е именно те бързо да бъдат елиминирани.
Много по-безопасно е да приемате Калциев Д  Глюкарат. Той директно отвежда естрогена след втора фаза, не позволявайки да се връща в по-опасния си вариант. Паралелно приемате добавки за черния дроб, като глицин и тудка, бял трън, артишок. И приемате храни, богати на фибри - ако щете хуск, моркови /те не гният в червата/, много плодове и зеленчуци, черен въглен, ориз басмати. Така фибрите отвеждат естрогена достигнал червата с фекалиите.

Фаза две да се забърза явно е доста трудно. Разбрах само, че грейпфрута можел да го прави, то той е плод, който влияе на сърцето, холестерола и лекартвата по непредвидим начин.

Ето тук можете да четете повече как да елиминирате естрогена. Този сайт има много достъпна информация.
https://testonation.com/2019/02/08/reduce-estrogen-12-best-ways/

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 17:09 от the Дорис

# 63
Дорис, и Калциев Д Глюкарат съм си харесала:
https://www.iherb.com/pr/smnutrition-calcium-d-glucarate-bioperi … 0-capsules/114568

Сега ме хвърли в колебание 😃 с тез' фази

# 64
А Биоперина какво прави?

# 65
Дорис, благодаря ❤️. Много са ми полезни постовете ти❤️

# 66
А Биоперина какво прави?

В смисъл?
Това си е екстракт от черен пипер, все го слагат в разни детоксикиращи формули. Ама тук е малко количество някакво.

Интересуваше ме дали този калциев д глюкарат е добре според теб?

# 67
Аз ползвам един от Бг, но просто хванах един. Не знам дали е добър.
https://herbamedicabg.com/kaltsiy-d-glyukarat-calcium-d-glucarate-60-kaps

# 68
Момичета, влизам във вашата тема, въпреки, че съм за другата-за менопаузата , но тук сте по-активни, а ми се иска да прочета повече мнения.

С две думи -без цикъл съм от 12 месеца (спря от раз), на 44 години, без никакви съпътстващи оплаквания-вълни, промяна в настроения, покачване на тегло, НО с начален стадий на остеопороза, който установихме мин.седмица след направено изследване.

Имам назначена ХЗТ-прием на Trisequens, след  прегледи в болница "Надежда"-по програма скриниг "Менопауза", от д-р Стаменов.
В голямо колебание съм дали да започвам ХЗТ -склонна съм към образуване на кисти в гърдите, без наследственост, но от друга страна диагнозата остеопороза ме притеснява изключително много. Проучих възожности за терапия, лечение.

Също ми е некомфортно, че нямам цикъл на 44, но пък не ми се иска да го предизвикаме медикаментозно и да мина през пълния букет от оплаквания...

Д-р Стаменов беше категоричен, че ми е рано да съм без цикъл, обрисува ми страхотии за чупливостта на костите.
Изписа ми и от неговите добавки, които продава само той....което не ми допадна особено.

В годината без цикъл съм приемала -Витекс, Лейди Хармония, Менопейс,както и съм ходила на АГ и мамолог през 3 месеца.

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 23:52 от Анонимен

# 69
Анонимна, а как е щитовидната?
И да попитам спирането на цикъла да е било след ковид или ваксина за ковид?

Ендокринолог посещава ли ли сте?
Как си набавяте калции?
Пролията не е ли подходяща за вас?

# 70
Изтървала съм ви пак. Отивам да чета къкмо дочетох старата тема.

# 71
Анонимна, а как е щитовидната?
И да попитам спирането на цикъла да е било след ковид или ваксина за ковид?

Ендокринолог посещава ли ли сте?
Как си набавяте калции?
Пролията не е ли подходяща за вас?
the Дорис, щитовидната беше в норма, без изменения, но на преглед съм ходила преди година, май е време да повторя.

Всъщност пояснявам какво ме притеснява в предписаното от д-р Стаменов , а именно, че няма как да се свържа с него, ако имам въпроси/оплаквания.

Алтернативата ми е АГ-д-р Янчо Делчев, който ме следи от години,  предпазлив е в изписването на ХЗТ, назначава ми редица изследвания, за да се ориентира и с него мога да се свържа значително по-лесно и всъщност към този вариант се насочвам, като че ли.

Спирането на цикъла не е след ковид-не съм го боледувала, ваксини имам,но не мисля да е от тях, имам генетична предразположеност от майка ми и от нейната майка.

Приемам предложения за калций.

# 72
Дорис, а ти взимаш ли DIM?
От кашата в главата ми, след толкова много четене на какво ли не, е че приема на калций не е особено добра идея. Този калциев глюкарат, може ли да даде неприятни последици? 🤔

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 13:13 от Lemy

# 73
Леми, поразчетох се. Доста жени приемат и двата препарата - ДИМ и глюкарат. За двете фази, един вид.
Ще се опитам да разбера има ли рискове дългосрочното приемане и ще споделя 😉

Дорис, а в каква доза приемаш глюкарата?

# 74
моя  глюкарат е от 500 мг , на now foods, както и всичките ми добавки. Взимам по 1 по време на хранене, но редувам с бял трън. (1 опаковка от едното, после 1 опаковка от другото).

Общи условия

Активация на акаунт