Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 38 091
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
"Проблеми с щитовидната" казано само така едно нищо не значи... има и немалко хора с "йоддефицитна гуша" у нас, не всичко е едно и също. Хиперфункция дето пък е обратното, също е "проблеми с щитовидната". Нито е един проблемът, нито е едно решението.
С нищо не е добре да се прекалява, разбира се, йод доколкото знам е опасен при дефицит на селен а иначе не толкова.

# 151
Както винаги в Уикито е най-ясно написано:

Цитат
Понастоящем световната законодателна практика (включително и тази в България) приема като стандартно йодирането на солта с калиев йодат. Причината за това се корени в неговата фотостабилност – йодидите, за разлика от йодатите, се разлагат лесно под въздействието на светлината, което налага в близкото минало йодираната сол да бъде предлагана в непрозрачни (обикновено черни) опаковки. Въвеждането на практиката йодирането на солта да се извършва с калиев йодат премахва това ограничение и увеличи практически неограничено срока на годност и консумация на готварската сол.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1% … D1%81%D0%BE%D0%BB

# 152
Препоръчвам тези пластири https://www.facebook.com/share/p/1RFMmp4FAHSkcfZx/, ползвам ги само по време овулация и 1 седмица преди цикъл и съм много доволна.

# 153
Като ученичка си спомням, че ни довяха в училище едни жълти хапчета йод, точно заради този йоден дефицит.

# 154
Съгласна съм с мнението на Параход,но винаги съм се чудила,как така на калпак на всички профилактично без изследвания ще се дава ...Според мен не е правилно така. Ето аз, например,преди години съм отключила Хашитоксикоза и там йода пречи🤔.....

# 155
  • София
Поморийската сол струва колкото хималайската.
По темата - и аз продължавам да задържам вода. Надявах се с цикъла да си тръгне и водата, обаче този път си седи.

# 156
Като ученичка си спомням, че ни довяха в училище едни жълти хапчета йод, точно заради този йоден дефицит.
А аз си спомням как си ги менкахме тези хапчета...йод и флуор. Кошмарно- аз ти давам бялото, ти на мен- жълтото...а някои си пиеха и по 3-4 от съучениците. Явно са били някакви минимални дозички.

Като казахте отоци на краката, такива имах в началото на месеца...като на слонче крачето. Да, сега пия лекарства за сърцето, но ги пия вече 2-ри месец и отоци не съм имала. Както се появиха, така и изчезнаха. Тогава се загледах в краката на хората и да ви кажа, масово бяха с отоци!

За допълнителния прием на сол...било то морска, хималайска или каквато и да е...твърдо съм против. Солта е една от причините да ми се случат куп беди и то, без да досолявам или обичам солено. От маслинки, кашкавалче, сиренце и...бааам високо кръвно. И пия по 3л-4л вода на ден. Има предостатъчно храни богати на йод, напр. орехетата...по-добре по една ядка на ден, хем има още куп полезни в-ва, като селен например.

# 157
Не ви е от солта кръвното. Солта, при проблем, просто се отразява в повече покачване. Многото сол. Балансиран прием на сол е жизнено важен. Балансиран, не много солено от сутрин до вечер.

# 158
Благодаря за новата тема!
Тъкмо си мислех, че няма какво да напиша... И днес май се опитва пак да ми дойде, а ми е 12ти ден. Свърши ми преди седмица. Последните 6-7 месеца всичко си беше наред.

# 159
Орехите съдържат минимално количество  йод.. Юглон е съединението,което оцветява ръцете от зелените обвивки

# 160
По темата - и аз продължавам да задържам вода. Надявах се с цикъла да си тръгне и водата, обаче този път си седи.
Поморийските солници работят ли още?

# 161
И мен ме впечатлиха рецензиите за филма Престъплението на века, сетих се, че и преди съм чела за това нещо.
Понеже наскоро коментирахме калцият, пък тази статия на Галя от Рей Питките ме чакаше от доста време, я пускам, може да ви е интересна:
https://www.optimalhormones.bg/2023/01/30/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1% … 0%B8%D1%8F%D1%82/

# 162
Поморийските солници работят ли още?
Не
Само този пред Музея на солта. Но той е по скоро за демонстрация. Произвежда минимално. Въпреки това и от там с,м взимала.

# 163
Не ви е от солта кръвното. Солта, при проблем, просто се отразява в повече покачване. Многото сол. Балансиран прием на сол е жизнено важен. Балансиран, не много солено от сутрин до вечер.

Баш от солта. И съм с ниско кръвно. Попрочетете малко за високите нива на натрия в кръвта и кръвното. Сол има предостатъчно в готовите храни, в т.ч и в хляба...1,5г сол на ден се набавят с лекота, освен, ако не съм в тема за суровоядство. Учудвам се, да не кажа, че съм потресена от това, че в днешно време някой смята, че натрият не влияе на кръвното, препоръчва допълнително смучене на сол, пък и го нарича "балансиран прием". Close

Ето една лека за възприемане статия по темата: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/namal … ciyata-na-sol.pdf

# 164
Приберете си езика, и се научете да четете с разбиране, преди да се потрисате. БАЛАНС! Не всеки се тъпче с пакетирани храни.
У нас пакетирани храни почти не влизат, ако не броим бобови и макаронести, и сирена и млека. И сладко естествено Simple Smile
Хляб си правя с минимално или никакво количество сол.
Та, както казах по-горе - баланс му е майката. Съвсем без сол не става, освен ако не основете някоя такава секта, ще ми е любопитно да наблюдавам резултата от такъв експеримент.

Леки статийки не ме интересуват, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт