Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 37 578
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
Тя и мойта майка дето акъл не можеше да и се дава,затуй едва я върнаха от отвъдното и сега пак се учи да ходи с памперс 😢

# 721
И аз пия статини за холестерола. Толкова бях зле, че започнах да пия всичко каквото ми изписаха още на същата вечер. Досега нито един лекар не се нае да ми смени лекарствата за сърцето- бетаблокер, статини и предуктал. Цъкат с език, съгласяват се, че всичко ми е наред, ама да си ги пия още малко. А според мен холестеролът ми не беше толкова висок. Да не вадя изследванията, но лошият  беше 3.97 при норма 3,6; общ холестерол 6 при норма 6.5 и триглицериди 1,15 при норма 1,7. Сега се поококорих малко и се пробвам да  намалявам и спирам Розвера, но пак правя пикове на кръвното. Както съм си с нормалното 90/60 и в някакъв момент, абсолютно не знам как,  го вдигам до 140/90. Поне не е 160/100. Не мога да разбера от какво точно, но отново си започвам статините, защото ме е страх да не се върне онова ужасно състояние, в което бях. Кой казва, че се пият до живот? Наистина ли не могат да се спрат? Ужас. 
Холестеролът се вдига при ограничено хранене и неправилна диета.

*stella, , да, нещо такова. Всеки лекар ми изписваше по нещо и накрая пиех толкова много неща+ витамини, че спрях тези, за които нямаше доказан дефицит. Иначе и аз знам, че магнезият и вит. Д  вървят ръка за ръка.

# 722
Към дамите,които пият Омега3 бихте ли споделили точно кои добавки пиете като вид и марка, понеже започнах да пия рибено масло и не зная дали е оптималния вариант за набавяне на Омега3 или да се ориентирам към растителни.

# 723
И аз пия статини за холестерола. Толкова бях зле, че започнах да пия всичко каквото ми изписаха още на същата вечер. Досега нито един лекар не се нае да ми смени лекарствата за сърцето- бетаблокер, статини и предуктал.
Скрит текст:
Цъкат с език, съгласяват се, че всичко ми е наред, ама да си ги пия още малко. А според мен холестеролът ми не беше толкова висок. Да не вадя изследванията, но лошият  беше 3.97 при норма 3,6; общ холестерол 6 при норма 6.5 и триглицериди 1,15 при норма 1,7. Сега се поококорих малко и се пробвам да  намалявам и спирам Розвера, но пак правя пикове на кръвното. Както съм си с нормалното 90/60 и в някакъв момент, абсолютно не знам как,  го вдигам до 140/90. Поне не е 160/100. Не мога да разбера от какво точно, но отново си започвам статините, защото ме е страх да не се върне онова ужасно състояние, в което бях.
Кой казва, че се пият до живот? Наистина ли не могат да се спрат? Ужас. 
Холестеролът се вдига при ограничено хранене и неправилна диета.

*stella, , да, нещо такова. Всеки лекар ми изписваше по нещо и накрая пиех толкова много неща+ витамини, че спрях тези, за които нямаше доказан дефицит. Иначе и аз знам, че магнезият и вит. Д  вървят ръка за ръка.
Този разговор с майка ми е първият и последен път в който съм чула тая глупост за статините, честно казано. За сметка на това безброй пъти съм слушала фармацевти как питат пациент Добре де, ти не правиш ли почивки от време на време от това лекарство, то така се прави че много товари черния дроб?
Имам подозрения че майка ми не е разбрала какво е казала докторката, обикновено за бетаблокерите по-често се изказват така. Макар че и за тях не знам дали действително не могат да се спират или са градски легенди това. Знам че се започват по схема с постепенно вдигане на дозата, макар че съм виждала и директно на висока доза да метнат някого, в интерес на истината. 20мг бизопролол на ден ей така от раз, човекът за пръв път го взема, не ми се мисли какво му е било отначало. Не се шегувах като казах одеве че мога книга да напиша.
Странно ми звучи точно статина като махнеш веднага да правиш пикове на кръвното налягане, никаква логика не виждам, но пък не съм специалист със сигурност. Разбирам да беше някое от другите, а то точно статина...

Blanchete, ако не ти създават някакъв проблем, си се ориентирай към рибни или там от крил. Растителните са в малко по-други форми и ти ще си ги преобразуваш пак в тези които с а в рибеното масло. С някакви загуби, естествено, не стават 1 към 1. Съответно трябва по повече, та няма смисъл освен за хора с алергии дето не могат да вземат от риби и прочие. И двата вида ще ти свършат работа де, не че няма.

# 724
А някоя дама пила ли е Натаспин контрол за холестерола -да сподели мнение.След като изпия омега 3 -то ще пробвам него мисля..Др.мес. ще пусна излседвания.Моя холестерол е  6.61 при горна 6.2.Добрия е висок.Лошия 4.  при горна 3.35 .Това за 3 мес.без промяна в храненето.Но от февруари нямам цикъл ... Триглицеридите са добре..за сега мисля да стискам и да не почвам статини...ще видим.
За апетита..не знам за глюкозата,но това чудо стана от месец.Една позната днес ми каза,че сестра и така като пиела омега 3 и озверявала... Sad .

# 725
Хора, преди известен брой страници питах, но никой не отговори. Ако ме е интересна темата, ще разбера. Но доколкото аз съм информирана, не само страничните ефекти, а и съвсем сериозни промени от пери- и менопаузата се повлияват добре с хормонизаместваща терапия. Има ли някоя от вас да в такава и кога / на базата на какви критерии започнахте?  Как ви действа? Ако не ви се обсъжда тука, ще се радвам на лични. Поздрави

# 726
Аз не ползвам и не мога за жалост,иначе бих пила.Но приятелка пие Клименум-спряли са вълните,не качва килограми,спи/не сонмамбулства като мен/ и е доволна много.Но това е по думи на друг човек.Като не съм пробвала нещо-не мога да говоря със сигурност.
Тя започна заради вълните и безсънието.Пие ги 6-ти месец.За кофти странични ефекти не е казвала.Почнала ги е по препоръка на нейна приятелка.

# 727
  • София
Аз не вярвам,че прием на омега 3 ще повлияе холестерола. Не пия вече омега 3, но започнах всяка седмица или почти всяка по една консерва с дроб от треска. Мисля,че ми е достатъчно омегата с нея. Иначе съм от любителите на маслото и хич не ми пука. Не вярвам,че то вдига холестерола. Мисля,че е до организъм. Важното е триглицеридите да са под нормата.

# 728
Точно това щях да напиша. Че ако се надявате с омега да сваляте холестерол… моят е 8 и нещо, а си пия омега 2000 мг целогодишно Joy. Естествено, не я пия с цел сваляне на холестерол, щото аз си му се радвам, както каза Стела.Blush

# 729
Сега, 2 грама хич не са много, с това да почна Grinning
Но и Омега 3 я спрягат в това отношение заради това че измества баланса в посока по-малко възпаление, освен че са и леко кръворазреждащи.
Не е лекарство, директно намаляване на холестеролите който иска - има статини за тая работа, ама не са хубави нали? Grinning
Просто много лекари много тъпо правят като видят висок холестерол или триглицериди - казват Вземай Омега 3 и пектин (или хуск), те са много полезни. И човек очаква че ще изпие там 2 опаковки и все едно че курс лекарство е минал, те едва ли не така го изкарват. А то не е баш така, това поне предполагам е ясно.

# 730
Ми не са много, ама при положение, че никакви олиа от семена и други боклуци пълни с омега 6 не приемам (колкото повече омега 6, тройно повече омега 3 трябва), мисля че за постоянно е ок. Че тя и скъпа бе!

# 731
За теб знам как се храниш понеже от друга тема се знаем. Но ако хванеш средностатистическа жена, колко са те 2 грама?

# 732
Аз не ползвам и не мога за жалост,иначе бих пила.Но приятелка пие Клименум-спряли са вълните,не качва килограми,спи/не сонмамбулства като мен/ и е доволна много.Но това е по думи на друг човек.Като не съм пробвала нещо-не мога да говоря със сигурност.
Тя започна заради вълните и безсънието.Пие ги 6-ти месец.За кофти странични ефекти не е казвала.Почнала ги е по препоръка на нейна приятелка.
Не знам дали на мен отговаряш, reninel, или на паралелната дискусия, обаче сега погледнах какво е Климениум и не мисля, че са хормони.

# 733
  • Бургас
Моето скромно мнение е, и на повечето онколози де,  че ХЗТ е оправдана само за ранна менопауза преди 45г., може да има много ползи, но страничен ефект понякога е хормонозависим рак, поради тази причина и да имаш изобщо цикъл след 54-55год. хич не е желателно

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 08:28 от bur02

# 734
37°C ON ,на теб,но хич не бях погледнала какво ,че наистина не са хормони ,понеже си знам,че аз не мога.... Но пък на нея за това бил и казан./извинявай/
Да кажа за други 2 тогава -те със сигурност са на такава терапия-Трисеквенс.И двете ги пият вече 3 години по причини да задържат цикъла.Ходят на прегледи на гърдите 1 годишно.За сега не са споменавали проблеми...Иначе имат цикъл благодарение на тях.И bur02 e  права.Едната точно за това мисли да го спира и каквото-такова /т.е. ще си е без цикъл/.

А на дамите по-горе-ами това правят докторите-омега или пектин Simple Smile И ей така започнах.Ами-ще я спирам тогава...но като изпия буркана ..Вярно,че си е скъпа.И аз съм чела някъде за съотношението омега 6 и 3.И понеже пих вечерна иглика/омега6/ за това метнах омега 3-то Thinking Но пък май от вечерната бяха спряли вълните,но пък не може явно да я пиеш непрестанно...

Общи условия

Активация на акаунт