Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 14 393
  • 254
  •   2
Отговори
# 240
На 38, съм. Изследванията са правени на четвърти ден от цикъла. FSH за този период е с референтни стойности 3,5-12,5, а LH 2,4-12,6.
По-скоро въпросът ми е, възможно ли е AMH да е грешно. Имам дефицит на ввитамин Д

Дали е възможно нещо в изследванията ми да е грешка, FSH ми е 3.9, TH 5.9, a AMH е 0.11?
Това в каква връзка е и при какви референтни граници? Едва ли някой може да ви отговори нещо, ей така на някакви цифри...
Дали е възможно нещо в изследванията ми да е грешка, FSH ми е 3.9, TH 5.9, a AMH е 0.11?
Това в каква връзка е и при какви референтни граници? Едва ли някой може да ви отговори нещо, ей така на някакви цифри...

# 241
Възможно е да е занижено, да, но от 0.11 няма да се вдигне на 2 ако дефицитът се попълни. Няма как да знаем колко би мръднало. Най-добре е да се преброят антралните. Тук липсва естрадиол, и ако е висок, то ФСХ е вероятно изкуствено занижено.

# 242
Здравейте, не е особено висок около 100, пропуснала съм да го запиша.
Възможно е да е занижено, да, но от 0.11 няма да се вдигне на 2 ако дефицитът се попълни. Няма как да знаем колко би мръднало. Най-добре е да се преброят антралните. Тук липсва естрадиол, и ако е висок, то ФСХ е вероятно изкуствено занижено.

# 243
Здравейте, не е особено висок около 100, пропуснала съм да го запиша.
До колкото на мен ми казаха , Е2 трябва да е до максимум 80pg/ml в този период на цикъла. Ако е 100 и е в същата мерна единица е висок и можело изкуствено да понижава ФСХ.

# 244
Здравейте ,
Аз продължавам да търся мнения и докато си чакам часовете реших да опитам с добавки преди хормоналната терапия. От 1 месец пия омега 3 , коензим q10 , калций, ciclebalance , герикапс (вит. а+е) , магнезий.. след няколко дни прием спряха топлите вълни  , а вчера се появи кървене слабо ярко червено и реших да изчакам за да видя дали ще задържи за да пусна изследвания. Та продължава и днес и сутринта пуснах едни . Резултатите са ми странни защото Fsh е паднал до 29 , като края на август е бил 64.9 , а началото на годината беше 70 преди противозачатъчните. Не се залъгвам, че нещата са се оправили магически,но случвало ли ви се е да имате такава голяма разлика в FSH ?

# 245
При мен FSH преди 10ина година беше 20, после няколко пъти го измервах и беше към 12, и сега е нормален...  нямам обяснение. Явно изключително много варира.

# 246
Здравейте ,
Аз продължавам да търся мнения и докато си чакам часовете реших да опитам с добавки преди хормоналната терапия. От 1 месец пия омега 3 , коензим q10 , калций, ciclebalance , герикапс (вит. а+е) , магнезий.. след няколко дни прием спряха топлите вълни  , а вчера се появи кървене слабо ярко червено и реших да изчакам за да видя дали ще задържи за да пусна изследвания. Та продължава и днес и сутринта пуснах едни . Резултатите са ми странни защото Fsh е паднал до 29 , като края на август е бил 64.9 , а началото на годината беше 70 преди противозачатъчните. Не се залъгвам, че нещата са се оправили магически,но случвало ли ви се е да имате такава голяма разлика в FSH ?
На каква възраст сте? Този ФСХ ви е бил доста висок и сега явно се е регулирал(до колкото може) или е подтиснат от нещо друго. Пролактин пускали ли сте?
А щом сте имали и топли вълни...Естрадиола изглежда висок.
Дано е наистина подобрение на работата на яйчниците, доколкото може да се подобрят.
Моя ФСХ е също менопаузен, последно беше над 40, този месец.
Преди това винаги около 32, 20 и тн. Само след прием на Витекс бях успяла да го смъкна.
Като цяло високия естрадиол може да показва и ЗФ или киста(при мен е така).
Аз също съм се замислила за хормонална терапия, рано ми е на 42 да влизам в менопауза. Нямам и забременяване.

# 247
Здравейте ,
На каква възраст сте? Този ФСХ ви е бил доста висок и сега явно се е регулирал(до колкото може) или е подтиснат от нещо друго. Пролактин пускали ли сте?
Дано е наистина подобрение на работата на яйчниците, доколкото може да се подобрят.
Преди това винаги около 32, 20 и тн. Само след прием на Витекс бях успяла да го смъкна.
Аз също съм се замислила за хормонална терапия, рано ми е на 42 да влизам в менопауза. Нямам и забременяване.
На 33 съм . Историята е дълга : операция за премахване на киста > 2 месеца без цикъл след операцията и хормони в стойности за менопауза> опит за рестарт с месеци на противозачатъчни > и последвали още два месеца без цикъл като на края на август пуснах пълни хормонални и бяха категорични в менопауза (няколко прегледа минах и бяха категорични за хормонозаместваща терапия )>след това спряха вълните след добавките (едва ли е от тях) и сега  съм в цикъл и с тези стойности които качих .. другата седмица съм на преглед, но ме човърка как така е възможно да спадне толкова много за един месец.
При вас има ли намален резерв и цикъла спрял ли е или е нередовен?

# 248
  • Be realistic - plan for a miracle.
Last Hope, аз ти писах в съседната тема.
При теб става дума за възстановяване на тяло, яйчници и хормони след тежки интервенции и неадекватно слагане на противозачатъчни.
Не си в менопауза.
Причината да ти варира ФСХ е че тялото се опитва да се регулира и възстанови…
Не започвай ХЗТ в никаъв случай - мое мнение.

# 249
last hope Според мен е много възможно да има задържан фоликул, а от него фсх е по-нисък- ‘мини преглед възможно по скоро
чери като ти видях изследванията в другата тема и ти вероятно също имаш.
Иначе фсх може да варира от 60 на 30 та дори и на 20 без проблем в перименопаузата

# 250
Скрит текст:
Здравейте ,
Аз продължавам да търся мнения и докато си чакам часовете реших да опитам с добавки преди хормоналната терапия. От 1 месец пия омега 3 , коензим q10 , калций, ciclebalance , герикапс (вит. а+е) , магнезий.. след няколко дни прием спряха топлите вълни  , а вчера се появи кървене слабо ярко червено и реших да изчакам за да видя дали ще задържи за да пусна изследвания. Та продължава и днес и сутринта пуснах едни . Резултатите са ми странни защото Fsh е паднал до 29 , като края на август е бил 64.9 , а началото на годината беше 70 преди противозачатъчните. Не се залъгвам, че нещата са се оправили магически,но случвало ли ви се е да имате такава голяма разлика в FSH ?
[/quote]
На 33 съм . Историята е дълга : операция за премахване на киста > 2 месеца без цикъл след операцията и хормони в стойности за менопауза> опит за рестарт с месеци на противозачатъчни > и последвали още два месеца без цикъл като на края на август пуснах пълни хормонални и бяха категорични в менопауза (няколко прегледа минах и бяха категорични за хормонозаместваща терапия )>след това спряха вълните след добавките (едва ли е от тях) и сега  съм в цикъл и с тези стойности които качих .. другата седмица съм на преглед, но ме човърка как така е възможно да спадне толкова много за един месец.
При вас има ли намален резерв и цикъла спрял ли е или е нередовен?
[/quote]
Аз също съм съгласна, с предишните мнения, че при вас организма се мъчи да се възстанови след приема на противозачатъчни.
Те до някъде рестартират уж работата на яйчниците, но не мисля че изследванията ще са показателни поне 6 месеца от спирането.
Иначе, на въпроса ви, имам редовен за сега цикъл, но много обилен в първите два дни..Леко наблюдавам скъсяване на цикъла с 1-2 дни, което не е характерно за мен.
ФСХ варира всеки месец, затова си мисля, че трябва да направите преглед при някой от добрите диагностиращи лекари, като Калчев, например. На 33 не ми се вярва да сте в менопауза.

# 251
Един цикъл след спиране на противозачатъчни могат да се пускат изследвания на хормони и те вече не са повлияни от хапчетата (на теория)
Хората, които нямат проблеми, в цикъла след спиране на хапчетата дори веднага забременят , даже шанса е по-висок - нарича се “rebound ovulation”. Така че тук не са единствения виновник хапчетата и да не приписваме цялата вина на тях.
Хора, като си пускате изследвания задължително си правете прегледа най-много до ден-два след тях. Просто няма смисъл да се дават едни пари и да се гледат едни стойности, да се опитвате да ги тълкувате, ако няма преглед. Резултатите се тълкуват правилно само след направен и ехографски преглед.

# 252
  • Be realistic - plan for a miracle.
Много голямо значение има, че преди това е имала операция на яйчниците. Плюс вече намален АМХ и трясване на противозачатъчни за шест (!) месеца.
Просто е скандална терапията, но съм писала бая по случая на Хоуп, тя си има глава на раменете да прецени нещата.

# 253
Просто исках да се допитам до вас за мнение понеже ми се стори много голяма вариацията и самата поява на цикъла като в яйчниците не се виждаше нищо края на август и лигавица нямаше и при изследванията тогава и двата прегледа при ендокринолог(+репродуктивен )ми даваха един и същи отговор , че цикъл самостоятелен не е възможно да има при този резерв и стойности . Благодаря за включването, идната седмица съм с възможно най-ранния час  и ще видим какво е , а пък другия месец ще видим и Калчев какво ще ми каже. Иначе за хормонозаместващата терапия и аз се заинатих и реших да изчакам . Извинявайте за спама в групата.

# 254
Не е спам. Просто нататък имай предвид че така става най-ясна картинката - изследвания + преглед. Както казах фсх (може да) варира доста в предменопаузата. А за да твърди някой, че си вече в менопауза трябва цяла година да нямаш никакъв цикъл/кървене. Няма как само от един преглед, на който е нямало лигавица и не се е виждало нищо е яйчниците да се прави генерално заключение

Общи условия

Активация на акаунт