Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 421
  • 107
  •   2
Отговори
# 60
Здравейте,
По принцип и двамата съпрузи носят отговорност за задължения, поети за задоволяване на нужди на семейството. Налице е презумпция, че задълженията по време на брака са поети с цел задоволяване на семейни нужди. Тази презумпция е оборима, т.е може да се установи, че дадено задължение е поето само за лични нужди на единия съпруг. За да се отговори конкретно на въпроса Ви, следва да се изследва целта на договора за кредит, усвояването на сумите и самите уговорки в договора за кредит.
Здравейте,
Съпругът ми е изтеглил няколко потребителски кредита с цел инвестиция (не е закупено нищо с тях, а парите са дадени на трети лица и не знам дали изобщо може да го докаже след време). Сега сме в режим на разделност, но кредитите са теглени преди това.
Въпросът ми е при развод аз оставам ли солидарно отговорна към тези кредити, и ако да, до какви последици за мои придобити, наследени и дарени имоти може да доведе неизпълнение към изплащане на кредитите от негова страна? Възможно ли е да отговарям с моето лично имущество за тези кредити?
Благодаря!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:48 от Рaдост

# 61
Здравейте,
По принцип и двамата съпрузи носят отговорност за задължения поети за задоволяване на нужди на семейството. Налице е презумпция, че задълженията по време на брака са с поети с це задоволяване на семейни нужди. Тази презумпция е оборима, т.е може да се установи, че дадено задължение е поето само за лични нужди на едииня съпруг. За да се отговори конкретно на въпроса Ви следва да се изследва целта на договора за кредит, усовяването на сумите и самите уговорки в договора за кредит.
Здравейте,
Съпругът ми е изтеглил няколко потребителски кредита с цел инвестиция (не е закупено нищо с тях, а парите са дадени на трети лица и не знам дали изобщо може да го докаже след време). Сега сме в режим на разделност, но кредитите са теглени преди това.
Въпросът ми е при развод аз оставам ли солидарно отговорна към тези кредити, и ако да, до какви последици за мои придобити, наследени и дарени имоти може да доведе неизпълнение към изплащане на кредитите от негова страна? Възможно ли е да отговарям с моето лично имущество за тези кредити?
Благодаря!
Много Ви благодаря за отговора!
А в такъв случай, при положение, че вече сме в режим на разделност и сега изтегли кредит (без значение целта), би трябвало да не съм солидарно отговорна, или греша?

# 62
Здравейте адвокат Бораджиева.Да попитам бившия ми мъж плаща по 150 на дете.Аз имам две.Оплаква се че постоянно няма пари защото дължи много пари за кредити.Мога ли да го осъдя въпреки това за сегашната издръжка?Доколкото знам е 260 на дете

# 63
При режим на разделност отговорността е обща само ако поетото задължение е с цел задоволяване на текущи нужди, т.е. ако кредитът е потребителски и се установи, че е ползван за задоволяване на текущи нужди на семейството и двамата носите отговорност за погасяването му. Ако кредитът е за закупуване на имот, сключен е само от съпруга Ви и сте в режим на разделност, то тогава той носи отговорност да го погасява. Същото важи, ако кредитът е потребителски, но се установи, че се ползва за закупуване на недвижим имот.
Здравейте,
По принцип и двамата съпрузи носят отговорност за задължения поети за задоволяване на нужди на семейството. Налице е презумпция, че задълженията по време на брака са с поети с це задоволяване на семейни нужди. Тази презумпция е оборима, т.е може да се установи, че дадено задължение е поето само за лични нужди на едииня съпруг. За да се отговори конкретно на въпроса Ви следва да се изследва целта на договора за кредит, усовяването на сумите и самите уговорки в договора за кредит.
Здравейте,
Благодаря!
Много Ви благодаря за отговора!
А в такъв случай, при положение, че вече сме в режим на разделност и сега изтегли кредит (без значение целта), би трябвало да не съм солидарно отговорна, или греша?

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:50 от Рaдост

# 64
Здравейте,
По всяко време може да искате изменение на издръжката, особено ако тя е в размер под законовия минимум. Съдът е длъжен да я определи в размер не по-нисък от установения за страната минимум.
Здравейте адвокат Бораджиева.Да попитам бившия ми мъж плаща по 150 на дете.Аз имам две.Оплаква се че постоянно няма пари защото дължи много пари за кредити.Мога ли да го осъдя въпреки това за сегашната издръжка?Доколкото знам е 260 на дете

# 65
Здравейте, адв. Бораджиева,
Аз, детето ми на 1 год. и партньорът ми (бащата на детето) живеем в жилище, собственост на бащата на партньора ми. Всички сме регистрирани на адреса. От известно време, в следствие на сериозни семейни конфликти, партньорът ми ме заплашва, че ще ме принуди да напусна жилището. Има ли законово основание това да се случи? Какви са условията да живея в жилището с детето до навършването му на 18 год.?
Благодаря предварително.

# 66
Здравейте,
В случай че нямате сключен брак и жилището е собственост на бащата или на трето лице, както в случая, няма възможност същото да бъде предоставяно за ползване само на един от родителите - несобственик. Такава възможност е предвидена за семейно жилище, което по смисъла на семейния кодекс означава жилище, обитавано от двамата съпрузи (т.е. единствено в хипотезата на сключен брак). Дори да имате сключен брак, семейното жилище - собственост на трето лице - може да се предостави за ползване на родителя, на когото са предоставени за упражняване родителските права, за срок до 1 година.  
Здравейте, адв. Бораджиева,
Аз, детето ми на 1 год. и партньорът ми (бащата на детето) живеем в жилище, собственост на бащата на партньора ми. Всички сме регистрирани на адреса. От известно време, в следствие на сериозни семейни конфликти, партньорът ми ме заплашва, че ще ме принуди да напусна жилището. Има ли законово основание това да се случи? Какви са условията да живея в жилището с детето до навършването му на 18 год.?
Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:51 от Рaдост

# 67
  • Пловдив
Здравейте, адв. Бораджиева! Имам следния казус- женени сме от 20 години и живеем в жилището на съпруга ми, което обаче се води на името на майка му и баща му. Имаме две деца. Мъжът ми обаче ми изневеря и изобщо не дава пари за семейството си. Интересува ме, ако се разведа, могат ли да ме изгонят от апартамента с децата?

# 68
Здравейте,
В случай че децата са непълнолетни или поне едното от тях към датата на развода и родителските права се предоставят на Вас, то семейното жилище - собственост на родителите на съпруга Ви, може да Ви бъде предоставено за ползване за срок до една година.

Здравейте, адв. Бораджиева! Имам следния казус- женени сме от 20 години и живеем в жилището на съпруга ми, което обаче се води на името на майка му и баща му. Имаме две деца. Мъжът ми обаче ми изневеря и изобщо не дава пари за семейството си. Интересува ме, ако се разведа, могат ли да ме изгонят от апартамента с децата?

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 11:25 от Рaдост

# 69
Здравейте! Имам дете на 2г с бащата живеем заедно в апартамент, който е лично негов! Но не се разбираме имаме доста кавги..интересувам се ако аз го изгоня по сериозни причини чрез полиция, мога ли да остана тук с детето си?

# 70
Здравейте,
В случай че нямате сключен брак, ако съдът предоставя родителските права на Вас, няма как да Ви предостави за ползване жилището, което е лична негова собственост, тъй като това жилище не е "семейно" по смисъла на закона. Само в случай на сключен брак жилището се приема за семейно такова, което може да бъде предоставено за ползване на майката, ако на нея е поверено упражняването на родителски права, дори и жилището да е лична собственост на бащата.

Здравейте! Имам дете на 2г с бащата живеем заедно в апартамент, който е лично негов! Но не се разбираме имаме доста кавги..интересувам се ако аз го изгоня по сериозни причини чрез полиция, мога ли да остана тук с детето си?

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 16:31 от Рaдост

# 71
Здравейте, адв. Бораджиева!
Казусът ми е особен. Имам дете на 4 години. Не е припознато от никого. С биологичния му баща бяхме разделени в продължение на година след раждането, след което поради омекване от моя страна и уж в интерес на детето, подновихме връзката и съжителството си. През останалите 3 години той се е грижел за детето и финансово и с гледане, но непрекъснато издевателстваше над мен по всевъзможни начини. Миналата есен вече достигнах лимита си на търпение и взех решение окончателно да изхвърля този човек от живота си. Първоначално нямах нищо против да вижда и взима детето, когато пожелае, но въпреки това, че не сме заедно, тормозът върху мен продължаваше и нямах друг избор освен съвсем да приключа всичко. Ще завежда сега дело за установяване на бащинство и произход, като ме заплашва, че ще вземе родителски права и няма и да ми позволи да извеждам детето от страната. Четох Семейния кодекс и не ми станаха ясни някои неща. Има ли някакъв шанс да спечели делото и детето да бъде припознато от него, въпреки че е минала 1 година от узнаване за раждането? (Правили сме ДНК тест през 2022 - повече от година след раждането и вече над 2 години след резултата са минали, като резултатът е единствено при мен). Има ли някакви заобиколни варианти да спечели чрез Съда или Агенция Социално подпомагане? Според адвоката ми няма от какво да се притеснявам, но все пак знам къде живеем…Благодаря!

# 72
Здравейте,
Доколкото разбирам, детето към днешна дата няма вписан баща в акта за раждане, т.е. не е припознато. Ако е така, то по всяко време бащата може да подаде декларация до общината за припознаване, която ще Ви бъде връчена. Ако не я оспорите, той ще бъде вписан за баща, ако я оспорите, той има право да предяви иск, като в рамките на делото се установява произходът на детето. Единственият компетентен орган по спорове относно произход е съдът.

Здравейте, адв. Бораджиева!
Казусът ми е особен. Имам дете на 4 години. Не е припознато от никого. С биологичния му баща бяхме разделени в продължение на година след раждането, след което поради омекване от моя страна и уж в интерес на детето, подновихме връзката и съжителството си. През останалите 3 години той се е грижел за детето и финансово и с гледане, но непрекъснато издевателстваше над мен по всевъзможни начини. Миналата есен вече достигнах лимита си на търпение и взех решение окончателно да изхвърля този човек от живота си. Първоначално нямах нищо против да вижда и взима детето, когато пожелае, но въпреки това, че не сме заедно, тормозът върху мен продължаваше и нямах друг избор освен съвсем да приключа всичко. Ще завежда сега дело за установяване на бащинство и произход, като ме заплашва, че ще вземе родителски права и няма и да ми позволи да извеждам детето от страната. Четох Семейния кодекс и не ми станаха ясни някои неща. Има ли някакъв шанс да спечели делото и детето да бъде припознато от него, въпреки че е минала 1 година от узнаване за раждането? (Правили сме ДНК тест през 2022 - повече от година след раждането и вече над 2 години след резултата са минали, като резултатът е единствено при мен). Има ли някакви заобиколни варианти да спечели чрез Съда или Агенция Социално подпомагане? Според адвоката ми няма от какво да се притеснявам, но все пак знам къде живеем…Благодаря!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:27 от Рaдост

# 73
Здравейте Адв. Атанася Бораджиева,
Имам следния въпрос бих искала да се разведа със съпруга си, тъй като в момента той има ограничителна заповед за 18 месеца как е възможно това да стане? Спечелих делото за домашно насилие и в момента той дори не ми предоставя жилището за ползване с детето ми, което е на 8 месеца. Изпрати ми документи за развод по имейла по взаимно съгласие, но това което пише мен не ме устройва и не съм съгласна. Какво да направя, разбрах от адвокатката ми, че докато не приключи ограничителната заповед не може да се направи нищо- тъй като не можем да се явим в съда заедно.
Така ли е и какво бихте ме посъветвали да направя относно развода и това да успея да отида до жилещето за да събера останалия багаж на детето си... При положение, че съда отреди аз и детето да живеем там- а никой не ми предоставя достъп. Жилището е на баба му,но се води семейно тя също не ми съдейства даже казаха, че не желаят да припарваме с детето до апартамента... Говорих и с полицията и те ми казаха, че тя като собственик е отказала ние и детето да живеем там.
Също в момента не мога да направя нищо без него. Как мога да си изкарам генерално пълномощно за детето си?
Моля Ви за съвет...
Предварително благодаря!

# 74
Здравейте адвокат Бораджиева,
Питането ми е  относно оспорване на дарение?

През 90те г. на миналия век, майка ми искаше да дари апартамента си на мен / единствен син.

Към онзи момент имахме вече семейно жилище и  ние със съпругата ми я накарахме да го дари на нашите деца / нейните внуци. Аз бях определен като настойник до навършване на пълнолетието им.
Така смятахме че е нормално и справедливо.

Но през 2024 г. майка ми почина, като преди това имах един дълъг период на обгрижване от моя страна, без помощта на моите деца/ внуците и.

Питането ми е:

- Възможно ли е да оспоря дарението и да възстановя запазената част от наследството.
Пояснение - Единствен син и наследник съм.
 Благодаря предварително за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт