Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 89

• 47 978
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
Съни, понеже прочетох и предния ти пост. Ако нямаш платен отпуск, пробвай с неплатен.
Мисля, че по КТ имаш право на платен отпуск за ин витро, но само за времето от пункцията до трансфера (няква такава глупост беше). Не знам дали може да се преговаря нещо с работодател по въпроса.

Отделно, какъв е редът за признаване/изплащане на болничен издаден в чужбина, може да питаш в НОИ. Иначе ЛЛ, повече от 12 дни (или 14 бяха), не може да дава болничен ако искаш повече трябва да се мине на ЛКК.
Мене ако питаш с неплатен отпуск ще ти е много по мирна главата.

# 181
Ако все пак се спреш на болничен, задължително упомени на лекаря, че ще ходиш в чужбина, защото обикновено болничните са без разрешение да се напуска страната.

# 182
А имам ли право изобщо на болничен за самата стимулация (взет от Турция и после със задна дата от АГ в Б-я?) или това е за трансфера само?
Благодаря за отговорите!
Точно за стимулацията имаш право на такъв. Води се болничен за лечение в чужбина. Издава се от комия със задна дата. Иначе преди да заминеш може да вземеш 14 дни от личен лекар и да заминеш. Проблем е, ако някой те докладва. Успех! 🤗

# 183
Кактус, стана ми интересно, този болничен за лечение в чужбина ЛКК го издава, нали? А на какво основание, бележка от клиниката ли?
Също така, кой издава "първичния" болничен до ЛКК, ЛЛ ли? И също, предполагам, че ЛЛ трябва да го издаде с подходяща МКБ диагноза, за да може да се насочи към специализирана АГ ЛКК или?

Сори за разпита, но ще е от помощ за.много момичета тази информация Simple Smile Благодаря много!

# 184
Най-обикновено направление за гинеколог. Аз съм със СПКЯ, хроничен салпингит и оофорит като диагнози. Иначе болничният се издава от ЛКК със задна дата без проблем, само трябва бележка от клиниката с отбелязан период на инвитро процедурата. Ако са по-малко от 14 дни, АГ ще издаде едноличен болничен на момента. Ако дните са повече от 14, тогава вече този АГ(задължително трябва да е член на лекарска комисия), ще подготви нужното и на следващия ден би трябвало болничният да е готов. Като диагноза стават "изкуствено оплождане", "усложнение след изкуствено оплождане", "стерилитет с тубарен произход" и т.н.
Колкото до болничен след трансфер, има работодатели, които нямат против да се ползват тези 20 дни допълнителен платен отпуск за инвитро. Надявам се, че съм била полезна 🤗☀️❤️ Имайте предвид, че е борба. Аз многооо съм обикаляла, докато намеря място, където да са наясно, че могат да издадат такъв болничен. Горните диагнози стават и за болничен след процедура в България, и след процедура в чужбина. Иначе на болничен, който изрично е упоменато, че е за лечение в чужбина, нямам идея как трябва да изглежда. Просто АГ, който аз намерих, така ги пуска за по-лесно, защото и той не беше много наясно. Не съм имала проблем от НОИ. Успех на всички ❤️☀️🤗

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 22:28 от Kactus

# 185
Kactus, благодаря за изчерпателния отговор!

# 186
Здравейте момичета, имам въпрос относно предварителните изследвания. С мъжа ми бяхме на преглед при докторката при която ще правим инвитро и тя ми каза, като вземем заповедта да ида седмица до 10 дни преди процедурата за да ми пусне  микробиология и за да каже какви изследвания ( СПИН, Хепатит и т.н.) ни трябват. Сега си припомних, че май каза, че трябва и микробиология на мъжа ми, (а сега се и зачетох) та някой има ли информация, тя как се пуска. Пак ли е като спермограмата и кой го назначава? Може ли просто в лабораторията или трябва час при мъжки доктор? Извинявайте ако са ми глупави въпросите, но изобщо не бях изчислила и това, а може би трябва и час да се запише. Иска ми се горе долу да знаем какво ни очаква и да сме подготвени предварително.

# 187
Микробиологията на мъжа се прави от еякулат може от същата проба, когато пуска спермограма или ако няма да пускате спермограма просто да даде материал за изследване. Не е нужно да се ходи на доктор или да ти я назначават , но зависи къде се пуска на някой места се записва час.

# 188
Момичета имам един леко глупав въпрос. Като започнете стимулация, приблизително след колко дни е пункцията? Съвпада с времето на овулация или е по-рано?

# 189
При мен съвпадна с датата на овулацията ми. Но като цяло те ви следят през 2 дни и според може и по-рано или по-късно, според това как отговаряш на самата стимулация.
Момичета имам един леко глупав въпрос. Като започнете стимулация, приблизително след колко дни е пункцията? Съвпада с времето на овулация или е по-рано?

# 190
Моите пункции бяха все на 10 или 12 ден.

# 191
И при мен беше на 11-12 ден.
Един въпрос към хората минали пункция. Цикълът ви нормален ли беше след това, защото при мен е сигурно 3 пъти по-обилен отколкото по принцип е и не знам трябва ли да се притеснявам.

# 192
За болничния ето как беше при мен. Чух се първо с личната лекарка и й обясних ситуацията. Тя каза да си взема документ от лекаря, че съм на инвитро лечение в Турция (там знаеха за какво иде реч). След това го преведох и легализарах (такова беше изискването на личната ми лекарка). След това й го занесох и тя ми издаде болничен със задна дата за колкото дни ми беше нужен.

# 193
И при мен беше на 11-12 ден.
Един въпрос към хората минали пункция. Цикълът ви нормален ли беше след това, защото при мен е сигурно 3 пъти по-обилен отколкото по принцип е и не знам трябва ли да се притеснявам.

За по-обилен не мога да кажа, съвсем малко може би, но при мен беше два пъти по-продължителен , от 3-4 дни обикновено, след пункцията ми беше 7.

# 194
След като мина вече, по продължителност си беше същият, но наистина беше много по-обилен и понеже единственият друг случай, в който ми е бил такъв, се оказа, че не е цикъл, а вътрешен кръвоизлив и затова малко ме беше подгонило дежавюто сега 😅.

Общи условия

Активация на акаунт