САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 711 451
  • 17 801
  •   5
Отговори
# 105
Стандартът ОК - живеят в големи къщи, карат големи коли, евтино гориво, всичко общо взето им е  евтино в магазините...
Но пък картонени къщи и най-вече живот непрекъснато на педали. Социалността липсва, здравеопазването е безумно скъпо...

# 106
Интересно,аз пък бях чел че няма голяма разлика в жизненият стандарт между отделните щати...!

# 107
Както и какво работиш и каква годишна заплата получаваш след такси, също.
Бензинът отдавна не е евтин, независимо от щатът.
Къщите не са картонени,  тип лего - можеш безкрайно бързо и лесно да промениш нещо в нея, според нуждите.
Флорида и Невада най-често са с друг тип строителство, с керемиди, не шингълс.
В магазините не е евтино, ако искаш да ядеш нормална храна.

# 108
Интересно,аз пък бях чел че няма голяма разлика в жизненият стандарт между отделните щати...!

То зависи от гледната точка. Тези в Ню Йорк печелят много повече пари от тези в Тексас, ама с парите за голяма къща в Тексас с басейн и двор си купуват само маломерен апартамент. Тъпчат се в метрото, защото с кола е и скъпо и трудно, а онези в Тексас имат по няколко джипа и пикапи. Та кой има по-висок стандарт?

По HGTV гледам даже къщи за богаташи - дървена скара с два картона от двете страни и това се води стена. А у нас мърморим, че през 12 см тухла + 5-6 см мазилка се чувало...

# 109
Черна станция, да не сме съседи?
В Ню йорк сити трафикът 24/7 е безумен, затова се ползва метрото. Освен това паркингите в даунтаун са платени, не всеки работодател би плащал абонамент, и не всеки работодател разполага с паркоместа.
Освен това работното ти време ако започва в 9, трябва да си на позиция в 8:30, с метрото е бързо и удобно, избягваш трафик, който ако не си бил в Ню йорк е невъзможно да си представиш. Освен това разстоянията са огромни, много огромни.

# 110
ограничено до примера  -стандарт имат ония в Ню йорк, но може би ,повече качество-в Тексас

аз по щатите не съм експерт, но от тукашна гл. точка- ако ида в голяма фирма в Лисабон, ще взимам поне 2 х повече
но, ще ми се намали качеството на живот до приблизителна нула- от пон до петък, само работа-вкъщи!
отделно, ще трябва да увелича пътуването до работа двойно
и със сигурност , да имам заем за маломерно жилище, до гроб
а в момента-  мога да ходя на плаж, след работа,  всеки ден от седмицата
приоритети!

# 111
Стандартът ОК - живеят в големи къщи, карат големи коли, евтино гориво, всичко общо взето им е  евтино в магазините...
Но пък картонени къщи и най-вече живот непрекъснато на педали. Социалността липсва, здравеопазването е безумно скъпо...
Само последното изречение е вярно.

Горивото не е евтино. Тук колите горят повече от тези в Италия примерно. Разстоянията са огромни. Едно зареждане ти е 60$. Сложи ги две коли, няколко пъти месечно. Кое му е ефтиното.

Храната не е евтина. Половин кило домати с вкус са 5$. Вчера хпнахме в непретенциозно заведение двама с дете 90$.

Къщите от картон както казваш, не е точно както по телевизията. Дори и mobile homes, са скъпи, а и плащат наем на земята, и зверска застраховка.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 18:30 от So Lucky*

# 112
Горивото не е ефтино. Тук колите горят повече от тези в Италия примерно. Разстоянията са огромни. Едно зареждане ти е 60$. Сложи ги две коли, няколко пъти месечно. Кое му е ефтиното.

Храната не е ефтина. Половин кило домати с вкус са 5$. Вчера хпнахме в непретенциозно заведение двама с дете 90$.

Къщите от картон както казваш, не е точно както по телевизията. Дори и mobile homes, са скъпи, а и плащат наем на земята, и зверска застраховка.

Казах, че горивото е евтино, а не че разходите са малки. Това са различни неща. Колко струва литър безоловен 95 в САЩ?
Био нещата са скъпи навсякъде, но коли, компютри, дрехи (нормални, не бутикови), обикновена храна и прочее са евтини.

За къщите - именно това казвам, относително евтини са и с голяма площ, но заради дървенията и картона. А разходите и таксите са отделно.

# 113
За кино, театър и музеи. Щатите не са най точното място. Особено южните щати.

ЧС, 6$ за галон. Тук литри нямат.

# 114

Mamagemelar но пък кино, театър , музеи и пр.  често няма в малките градчета .[/spoiler]
така е

но, пък има от всичко, на прилично разстояние от 30-50-80км
това си е, в най-лошия случай ,под 1ч път

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 17:55 от Mamagemelar

# 115
Аз се възхищавам на Черна станция, защото е много компетентен човек и пиша това без капка ирония.
За Тексас и за Ню Йорк обаче не е права, ставката в целия щат Ню Йорк е много по-висока от тази в щата Тексас, но има и много други фактори - град, таун, ерия (оттам се определят пропърти такси и цени на имотите), размер на земята. Ако не живееш е Ню Йорк Сити, а в Рочестър, щата Ню йорк, получаваш същите пари като водопроводчик например от твой колега, който живее в Ситито. Тоя е Ситито плаща 4000$ наем за маломерен двустаен, а с тези пари можеш да имаш три ипотеки за три къщи в Рочестър.
Америка е град в града, всичко е толкова различно и относително.
Кино, театър и музеи има, разбира се.
Музеи има във всеки малък град, най-малкото история на градчето, пожарната. Кина има в моловете минимум, как да няма?! 🤭

# 116
Кина има, но театър не съм виждала при нас.
Или опера, примерно.
Културно-социалния живот тук се свежда до ядене, пазаруване и някой спортен мач.

Зависи разбира се от ерията.

# 117
Разбира се, че е така, но нали все пак трябваше някак да се обобщи кратко и да се хване есенцията на разликите Simple Smile

# 118
аз искам само едно уточнение- living standard or quality of life !

Living standard е индивидуално нещо според дохода, може в САЩ като цяло да е по-висок, но като качество на живот Европа определено печели. Поне за мен.

Като гледам американците, с които работя, няма такива работохолици, въпреки че аз по принцип уважавам много работната етика. Ние в Европа имаме много по-добър баланс работа-живот, регулирано работно време, повече отпуски. Не бих казала, че стандартът ни е нисък. Животът е Европа е по-осигурен и на по-бавни обороти.

В САЩ не спирам да им се чудя колко бързо вървят (в Ню Йорк) и как обяд за някои е да погълнеш сандвич на три минути на крак или в колата! Културни разлики сигурно Simple Smile

# 119
Обядът в Америка е да гълташ като патка, в общия случай.
Американците са изключително работливи (мъжете имам предвид най-вече). Ако работиш много и упорито - ще имаш и ще живееш добре. Докато си здрав и млад, разболееш ли се  не дай Боже! - жална ти майка. И не закъсвай със зъби, тук вече и най-скъпата здравна застраховка няма да те спаси.

Общи условия

Активация на акаунт