Търся съвет относно отношение на работодател

• 5 874
  • 117
  •   1
Отговори
# 45
Ще му пропъдиш клиентите с тази наглост и простотия.

# 46
Не просто шеф - работодател. Това е неговият бизнес, неговите клиенти и той определя правилата.
Хубави, лоши - неговите правила.
И щом е така, твоята задача е да се съобразяваш.
Кратко и ясно.
А вече, защо темата за отношенията с работодател е в "Лични и семейни отношения", може да е показателно за характера на взаимоотношенията с шефа.

# 47
Прав е шефът. Единствено назидателният тон не е уместен. Но клиентите ще идентифицират Вас с него и фирмата и ще сметнат, че трябва да дават отчет с кого точно ходят, а от друга страна - може да са ходили с любовник или с любовница. А и в крайна сметка - не е Ваша работа с кого ходят. Ако искат - ще споделят, но без да ги питате. А какъв е точно Вашият интерес с кого точно ходят? Може би Вие искате да отидете с някого конкретно някъде? Наистина е нездрав интерес и агресивно подпитване.

# 48
Точно така, въобще не съм влагала някакъв смисъл във въпроса с кого е била. Зададох го като продължение на разгова и накрая не разбрах какво толкова не трябваше да питам? Кое толкова беше смущаващо във въпроса ми за шефа ми. А клиентката не само ми отговори, ами и продължи да разказва преживяването си?
Той не разбрах защо така остро и назидателно се намеси в разговора?
Тонке, аз да съм казала, че клиентката е крива Joy

Ама когато си споделяш някакви неща, като пукел ли трябва да се мълчи?
Аз съм убедена, че на авторката не и е пукало особено с кого е била въпросната, просто е участвала някак си в разговора.

Та другия път може просто да коментираш
"Браво, дано добре сте си прекарали"

# 49
Nelyyy, но подсъзнателно си искала да разбереш. Аз например никога не бих попитала някого с кого е бил някъде. Защото, ако искам да отида някъде - отивам, без значение дали има с кого или няма. И защото е важно къде е бил човекът, какво е преживял и видял, но не и с кого. Ако ми е важно с кого, значи е важно за мен и съотнесено за мен - аз да бъда с някого, а не съотнесено към другия.
Има си някакви правила на водене на разговор. Дори и близък човек не бих попитала, а какво остава за някакъв напълно непознат.

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 10:57 от ornelam

# 50
Не се питат такива неща, ти пак не разбираш. Смущаващо е, защото навлизаш грубо и агресивно в личния живот на клиентите. Те могат да си разказват каквото искат, но твоите въпроси са изключително непрофесионално поведение. Ако искаш да любопитстваш, уговорете си среща на кафе или вино с клиентката и тогава разпитвай.

# 51
Шефът е прав. Абсолютно неуместен въпрос, камо ли зададен на човек, който наскоро се е развел или да цитирам "бил е зарязан".
А как се питат "неволно" такива неща, не знам. Изключително непрофесионално поведение и клюкарско отношение от страна на авторката.

# 52
  • Varna, Bulgaria
Кое толкова беше смущаващо във въпроса ми за шефа ми. А клиентката не само ми отговори, ами и продължи да разказва преживяването си?
Той не разбрах защо така остро и назидателно се намеси в разговора?

А ако клиентката не беше реагирала положително и вместо да ти разкаже за преживяването си те беше скастрила, че и задаваш твърде личен въпрос, и че изобщо не е твоя работа с кого е била?
 Кой щеше до ти е виновен тогава, пак ли щеше да си неразбрала какво толкова си казала? Има линия на комуникация, която не се преминава, личните/интимни въпроси са част от нея.

# 53
Нахалните хора трудно могат да проумеят, че са нахални.

# 54
Кое толкова беше смущаващо във въпроса ми за шефа ми.
Четвърта страница. Десетки хора се изказаха. Ти се включваш с "какво толкова"... Няма шанс.

# 55
  • София
Не сме писали разбираемо и на български явно. Ще се пробвам да го направя.

Нели, въпроси от типа "Колко пари получавате?, "С кого бяхте на море/с кого излизахте снощи?", "С кого правихте секс снощи", "Кога ще имате дете?" и подобни, са прекалено лични и в абсолютно никакъв случай не се задават на хора, с които сте в служебни отношения. Такъв тип въпроси могат да се зададат евентуално, но  много евентуално, на човек, с когото не сте близки, а изключително близки.
Това се нарича "базова тактичност и възпитание".

По-ясно от това не знам как да го напиша.

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 14:30 от milenaka

# 56
Доста жестоко отношение имате към жената. Според мен тя просто не е подходяща за тази работа. Шефът иска от нея да е студено гише, а тя търси контакт и някакъв вид близост, каквито има в хуманитарните професии.
@Nelyyy , замисляла ли сте да смените работата с някаква друга?

# 57
Тук гледам са обяснили добре, да го кажа и аз - въпрос на прясно разведена жена с кой е ходила на почивка е като да питаш с кой си го слага. Шефът ти може да е реагирал твърде дърварски като ти се е скарал пред нея, но следващия път може и да те уволни ако това не е единствено провинение.
Така че вместо да питаш кво толкова, вземи си бележка какви въпроси може да задаваш и какви не на хора, които не са ти от най близкия приятелски кръг, да не говорим за служебни отношения

# 58
  • Varna, Bulgaria
Не оставам с впечатление шефът да иска от нея да е "студено гише", а да си мери приказките пред клиентите.
И да, може би това не е нейното място,  в което няма нищо лошо, разбира се.

# 59
Каквата и да е работата ѝ, това не е въпрос, който се задава, дори и да си в по-лични отношения с някого. Ако другият сам реши да сподели, ще го направи.
Щом авторката не осъзнава това, значи проблемът ѝ е много по-дълбок от просто вида на работата.

Общи условия

Активация на акаунт