Събирам ли червени знаменца?

• 39 885
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 1 050
Съвременния феминизъм няма общо с първоначалния и борбата на жените за равни права. Сегашният е борба за надмощие, възприемане на мъжете за врагове и стъпкване на традиционните семейни ценности. Резултатите са точно както каза, мъжете не искат да се бият, не само в България, раждат се все по малко деца, все повече мъже и жени не създават семейства, остават без деца. И познай какво ще се случи с цялата западна цивилизация за няколко поколения в този дух ?
Съвременният феминизъм си е баш за правата на жените, само че с глобална насоченост и на принципа, че нито една жена не е свободна, докато всички не са. Съвременните феминистки се борят както за правото на аборт в Щатите и Полша, така и за правото на жените в Саудитска Арабия да шофират (до 2018 не са можели!). Както и с хилядите тънки предразсъдъци на база пол, които виждаме и в тази тема.

Традиционни ценности? Какво е това в свят на разводи, свободни (в повечето държави) хомосексуални отношения, извънбрачни деца без стигмата, че са "копелета"? Тъй като споменах древните гърци - при тях мъжете са предпочитали мъжката компания за разговори (много ясно, Сафо е била една 😀) и за секс. Дори в Платоновите диалози пичове свалят Сократ. Wink По-традиционно от основоположната култура на запада, здраве му кажи.

Моралът, доколкото ми е известно, се определя от хората, а повечето хора живеят с ценностите на тяхното време. И винаги подлежи на промяна... само че най-сладко е с аргументи. Simple Smile

Това за децата ми е смешно, съжалявам. Какво ще стане ли? Ще се нормализират нещата.

Аз не смятам за нормално да се пръкнат пет-шест милиарда души за два века. Да, да, знам, капитализмът е майка на принципа за безкрайния растеж, ама на мен озоновата дупка си ми липсва. И с един милиард хора на планетата ще се живее.

Това за надмощието е интересна тема, но е откакто свят светува, а не откакто жените имат по-добър социален статус. Оскар Уайлд все пак е казал, че всичко в живота се отнася до секса, освен самия секс, който е борба за власт. 😀

# 1 051
Не се събирайте с промити мъжленца или диви бекове и няма да ви насаждат нищо. Около мен всички жени учат, работят, имат собствен имот и мъже, на които не им пречи. Аз съм писала и друг път, че при голяма част от моите приятелски семейства даже жената изкарва повече пари, не съм видяла някакво напрежение около това (включително и в нашето за дълъг период от време).
Хващате се с мъже, събрали неприятните качества на жена с неприятните качества на мъж - хем беден, хем неамбициозен и неориентиран, хем не иска деца и брак, хем иска да дели 50/50, хем обяснява на жената къде й е мястото. Smiley

# 1 052
Не се събирайте с промити мъжленца или диви бекове и няма да ви насаждат нищо.

Лесно е да се каже, трудно е да се направи.

# 1 053
Пак ли стигнахме до тоя спор. Rolling Eyes
Нека позная, ако ни нямаше нас мъжете нямаше да има кой да ви смени накладките на колата и да ви построи пътищата и вие щяхте да ходите пеша.
Пък ако ни нямаше нас жените, нямаше да има кой да ги роди и отгледа тези мъже.
Подозирам, че жена накладки може да се научи да сменя, но мъж да се научи да ражда деца още не съм видяла...

# 1 054
А жените, знаем, са доста по-ценни за бързо възстановяване на вида, така че наистина има логика да се пазят повече.
Това е напълно вярно и стои в основата на ролите на мъжете и жените от древността насам. Така че ми е малко чудно като чуя, че мъжете не признавали ролята и проноса на жените. Ами именно щото ги признават и защото смятат жените за по-ценни за племето и общността, в повечето случаи те са отивали да умират по бойните полета...

Иначе по повод феминизма искам да направя едно важно уточнение - феминизмът възниква не само като желание на жените да имат право да гласуват, а и защото търсят общественото признание, че работата на една жена като домакиня е точно толкова важна, колкото и работата на мъжа извън дома. Жените искат да се признае, че да отглеждаш деца и да въртиш къщата е точно толкова важно, колкото и да работиш в някоя фабрика.
Напълно си права - само че с едно уточнение. Работата на една жена като домакиня и отглеждаща деца основно се омаловажава точно от кариерно насочените жени, а не от мъжете. Жените хейтят такива жени, а не мъжете, които ги харесват за семейство.
Това не е вярно. Окончателното омаловажаване идва с модерността, когато обществения живот (където  се изявяват мъжете) става много по-важен от личния (който е до голяма степен територия на жените). И да не ти казвам какъв хейт съм чувала от патриархални мъжленца по повод жените, които не искаме да сме боси и бременни до печката.

# 1 055
Добре, след като борбата е за равноправие и равнопоставеност, да се върнем към темата. Защото фактът, че авторката е издържала основно гаджето и в собственият и дом беше приет толкова негативно от останалите потребителки? Нали няма проблем обратната ситуация когато жена живее при мъж и той плаща по голямата част от разходите, защо тук имаме проблем.
Да отбележа не съм си променил мнението по темата, но ми стана интересно защо един път нещата са така, на другият път същите са на обратно?
Персона7, не ми отговаряш, но можеш поне да си признаеш, че тази философия има големи дупки

Защото тя може да сложи на масата нещо, което той не може - деца и повечето грижи по тях.
Ако тя хем ще бременее, ражда, гледа деца и ще работи и ще издържа мистър, то той за какво й е?
Тогава той е утежняващ фактор, а не партньор в живота.
А ние не искаме тежести, искаме мъже. Ама точно на тях има дефицит.

# 1 056
Така, и аз се връщам към конкретната тема и към първия постинг на авторката, който се чудех защо а прима виста ми звучи някак...ми да, користно.
И ето на поредно четене какво откривам:

"Печели тройно повече от мен (а аз имам добра работа) и няма сметки - живее в апартамент от родителите си, докато аз покривам вноски в банката за своя, които са поне половината от заплатата ми. Това ме води да карам от заплата до заплата и въпреки че се справям, ми е страшно трудно. "

Значи, първо виждам някакво нездраво сравнение с него. Видиш ли тя, с хубавата работа, печели три пъти по-малко от него!

Отделно пак сравнение - той с наследствения апартамент. И тя - покриваща вноски за нейния, които са половин нейна заплата.
И още нещо- още тук тя казва, че кара от заплата до заплата и ѝ е трудно. Не заради него, не заради екскурзиите, а принципно.

Обаче от някой от следващите постинги нататък реши все пак, че заради него ѝ било толкова тежко положението. Което противоречи на най-първото ѝ изказване, че принципно ѝ е "страшно трудно". Което пак ме връща на мнението, че тя вместо да помисли как тя самата да си подобри стандарта, търси патерица в негово лице. Реално погледнато той не е виновен, че тя е теглила кредит, който ѝ идва свръх сили.

# 1 057
Добре, след като борбата е за равноправие и равнопоставеност, да се върнем към темата. Защото фактът, че авторката е издържала основно гаджето и в собственият и дом беше приет толкова негативно от останалите потребителки? Нали няма проблем обратната ситуация когато жена живее при мъж и той плаща по голямата част от разходите, защо тук имаме проблем.
Да отбележа не съм си променил мнението по темата, но ми стана интересно защо един път нещата са така, на другият път същите са на обратно?
Защото те двамата никога не са се разбирали как стоят нещата с финансите, което е и грешка на авторката, разбира се. Както има мъже, които издържат жени докато си стъпят на краката и се изучат например, има и жени, които правят същото, ама хората са се разбрали предварително и всеки дава от себе си, за да работи дуото. А в случая мъжът взима и три пъти по-висока заплата и си прави оглушки, че жената изнемогва с парите и този месец няма парички да си плати изследванията. Звучи като използвачество.

Има някои неща, които на теория са супер, на практика се сблъскваш с разочароващата реалност. Аз например никога не съм виждала нищо лошо в това жената да направи първата стъпка и да се "бори" за мъж, чисто теоретично - харесала го е, искала го е, защо не? Да, ама на практика се запознах с реалността, че жените много повече подбират партньорите си, докато много мъже признават, че са с някоя, защото така им е "удобно" (блях), а всъщност чакат да излезе нещо по-добро в техните очи като опция. Затова аз лично като жена страня от това да съм по-настъпателната и инициативната, защото искам да знам, че ме желае лично мен, а не съм просто удобна за секс в момента.

Тук пишат жени, които са вече с житейски опит, деца, някои и през развод са минали. И когато нещо звучи ок на теория, но не са съгласни, предполагам, че има нещо в ущърб на жената. Както например тук всяка ще те посъветва да не живееш в дома на майка му. Wink

PS. Какво не отговарям, аз толкова бързо не ги пиша тия постове. 😂

# 1 058
И да не ти казвам какъв хейт съм чувала от патриархални мъжленца по повод жените, които не искаме да сме боси и бременни до печката.
Нямам съмнения, че си чувала такъв хейт. Аз в моя кръг не съм чувал. Може да е някакъв балон, не знам, но мъжете около мен уважават такива жени и не ги смятат за стоящи по-ниско от себе си. Отглеждането и възпитанието на едно дете е едно от най-трудните и важни отговорности. И в крайна сметка в съвременното общество отношенията в браковете са по-балансирани като цяло. Жените работят и се развиват, мъжете участват в отглеждането и се грижат за смеейството т.н., което и според мен е по-правилната формула. Но в никакъв случай не бих осъдил другата формула... Хора има всякакви. Специално в България го има това, че в много семейства жените са в по-неизгодната позиция и за мен това идва от погрешно разбиране на патриархалния модел. И двамата работят, само че жената е отговорна за всичко в дома и децата, а мъжът само щото е мъж го кара по-лежерно....и този модел се препредава през поколения. Разбирам го това и не го приемам. Но не отивайте в другата крайност да отричате модели, които доказано са работили много дълги години. В крайна сметка живеем в свободно общество и която жена не иска подобен модел, просто няма да влиза в такъв.
Ок, вярвам ти, че не си от мъжете, които дискутираме. Вярвам ти, че харесваш модела, в който жената се грижи за домакинството, без да е слугиня. Обаче, вие мъжете, които не сте насилници имате един огромен проблем. И той е, че не разбирате, че има прекалено много мъже-насилници. И понеже не знаете от първа ръка какво да е да смятат за второ качество човек, не разбирате жените, които говорим за тези проблеми.

# 1 059
Персона7, не ми отговаряш, но можеш поне да си признаеш, че тази философия има големи дупки

Защото тя може да сложи на масата нещо, което той не може - деца и повечето грижи по тях.
Ако тя хем ще бременее, ражда, гледа деца и ще работи и ще издържа мистър, то той за какво й е?
Тогава той е утежняващ фактор, а не партньор в живота.
А ние не искаме тежести, искаме мъже. Ама точно на тях има дефицит.
Както разбирам той не е приритал да се възползва от тези и възможности, а той също може неща, които тя не- примерно да я защити ако я нападнат, да смени гума на колата, да смени електрически крушка и т.н. Нали, сещаш се.
Ясно ми е, че всичко се извърта както ви е изгодно, но това също се отразява и на мъжете, такива като този ще са все повече, все по трудно ще ви е да си намирате нормални мъже, ред пилърите или обновените използвачи ще станат повече и така. Тъжно, но факт. Кое е първо става малко като яйцето и кокошката, но и няма много значение

# 1 060
Превъртях последните страници, с надеждата, че Яна все пак ще се обади...
Ма явно не може да "хване ръка" от философските ви творения JoyJoyJoy

Сократ репи да хрупа, а Яна дано си е подредила живота, въпреки тази тема.

п.п. Яна, ако все пак си губиш времето с темата, метни един палец на ЛС, ако не си си прегризала сънната артерия от ужас в какъв свят живееш Joy

# 1 061
  • София
И да не ти казвам какъв хейт съм чувала от патриархални мъжленца по повод жените, които не искаме да сме боси и бременни до печката.
Нямам съмнения, че си чувала такъв хейт. Аз в моя кръг не съм чувал. Може да е някакъв балон, не знам, но мъжете около мен уважават такива жени и не ги смятат за стоящи по-ниско от себе си. Отглеждането и възпитанието на едно дете е едно от най-трудните и важни отговорности. И в крайна сметка в съвременното общество отношенията в браковете са по-балансирани като цяло. Жените работят и се развиват, мъжете участват в отглеждането и се грижат за смеейството т.н., което и според мен е по-правилната формула. Но в никакъв случай не бих осъдил другата формула... Хора има всякакви. Специално в България го има това, че в много семейства жените са в по-неизгодната позиция и за мен това идва от погрешно разбиране на патриархалния модел. И двамата работят, само че жената е отговорна за всичко в дома и децата, а мъжът само щото е мъж го кара по-лежерно....и този модел се препредава през поколения. Разбирам го това и не го приемам. Но не отивайте в другата крайност да отричате модели, които доказано са работили много дълги години. В крайна сметка живеем в свободно общество и която жена не иска подобен модел, просто няма да влиза в такъв.

Аз този модел не го отричам и нямам против него, ако жена го иска, получава уважение и финансовата й сигурност е гарантирана при раздяла.

Относно другото, +1 за Асид Бърн. Мъжете просто не разбират много от женските борби, но оставам и с усещането, че не желаят да ги слушат и разберат, даже се чувстват лично засегнати по някакъв начин. Намирам това за доста тъжно.

Но искам да поздравя момичетата, които се включиха по темата (няма да посочвам поименно, за да не изпусна някоя, налайквала съм ви) - впечатлихте ме с разумни, логични, ерудирани и чудесно аргументирани мнения Heart Наистина беше удоволствие да ви чета.

# 1 062

Не е бил приет негативно този факт сам по себе си - Мисифу дори заподзря авторката в меркантилност, защото той, покривайки вечерите и почивките, горе-долу се изравнява по принос с нея, а тя пак не била доволна. Мен лично ме възмути, че не стига, че са в най-добрия случай с равен финансов принос, но и той я тормози, че не си купува по-често дрехи, като каже тя, че не ѝ остават пари за изследвания, той си замълчава и не предлага помощ. Капакът на всичко е, че той има тройно по-голяма заплата по шуробаджаншка линия, а не в резултат на собствен труд и въпреки това смее да ѝ казва, че нещо няма добър финансов мениджмънт, щом не ѝ остават пари за дрехи, процедури и глезотии.

# 1 063
Ходенето на война основно от мъже не е било от уважение към жените, а от практичност. Това, че осъзнават какво значи да бъдат избити жените, не значи, че им засвидетелстват нужното уважение и отношение. Съзнават, че жените са ценен ресурс, искат да го контролират. А той е много по-лесен за контрол, ако ги убедиш, че не са ценни Wink
Това да осъзнаваш, че някой е по-ценен от теб и да си готов да го защитиш и умреш за него не е ли уважение и признание за ценност?Wink

# 1 064
Тя съшо допринася за екскурзиите .
 Той защо изкарва повече пари от нея не смятам,че има значение , просто му в удобна авторката , нито финансово , нито емоционално е ангажиран .

Общи условия

Активация на акаунт