Професия учител - 19

• 46 271
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Успешна учебна година на всички! Бъдете здрави!

# 571
Успешна учебна година! Здраве, сили и вдъхновение желая на всички!

# 572
Успешна учебна година!

# 573
  • Sofia
Здрава, спорна и спокойна да бъде учебната година за всички! Мотивирани ученици, кооперативни родители и колеги-приятели пожелавам! Flowers Four Leaf Clover

Да се върна на профилите - в 10 клас не са сигурни какво искат, та камо ли в 7. Много често след 7ми клас попадат в паралелка с определен профил, защото искат определено училище и редят всички паралелки в него, без да се замислят (или да знаят) какво точно са избрали.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 07:09 от aniK

# 574
Спокойна учебна година, колеги!

В предния пост обясних как се избират профилите - в 10 клас  избират само допълнителните, основните определят специалността на паралелката.
Каква е ролята на родителите при избора на училище и специалност? Нали те трябва да се информират, да разяснят и обсъдят с децата си, когато избират профилирана паралелка.
Ясно е, че децата не са много ориентирани в повечето случаи, затова е важен родителят.

# 575
Спокойна учебна година, колеги!

В предния пост обясних как се избират профилите - в 10 клас  избират само допълнителните, основните определят специалността на паралелката.
Каква е ролята на родителите при избора на училище и специалност? Нали те трябва да се информират, да разяснят и обсъдят с децата си, когато избират профилирана паралелка.
Ясно е, че децата не са много ориентирани в повечето случаи, затова е важен родителят.
Спокойна учебна година!
Родителите в общия случай насочват към основните предмети или към училището, защото се търси среда, а за допълнителните профили, ами зависи от това какви колеги има в училището тази година, особено в по-малките училища. В голям град като нашия само едно училище предлага профил физика като 3. профил и то не всяка година, като 1. и 2. го няма в нито едно училище. Какво да избират децата и родителите им в 7. клас, като до 10. вече не е ясно дали ще го има в това училище, защото учителят се пенсионирал или пък се преместил в друго. Аз, като родител, не виждам смисъл от това профилиране, което хората на Запад вече отричат,  а ние тепърва внедряваме. Още се чудя какво му беше на СИПа в 12. клас (пак беше вид профилиране, но си го избираш в 11. клас чак, когато си сравнително ориентиран, а разказвателните ги учиш нормално в 9, 10, 11 клас, че чак може и да се запалиш по някой от тях.) На кого е нужно да се учи университетски материал в профил Биология и Химия, а после този материал  само частично и то  в много малка степен да влиза в изпита за Медицина/Фармация и всичките разновидности. Без уроци от 10. клас и то специфични за всеки университет не става приемът, а ако ще се учи в чужбина тези профили пък са съвсем излишни. И каква е ползата за ученика като е завършил профил История например и после продължи в университета с История, ще му признаят кредити, ще държи по-малко изпити или каква точно полза има от университетското ниво на историята, която се свали в 11 и 12. клас, за него самия в училище. Отива в университета и в масовия случай започва всичко от начало. За мен като родител, а и от другата страна, има толкова недомислици с това профилиране и сваляне на материал в 9-10 клас, за да се освободят часове за профилите. Масово материалът в 9-10 клас не се усвоява качествено, независимо какво показват резултатите в Школо. Препуска се, учениците гледат да го избутат някак си, защото повечето възрастни не работят умствен труд всеки ден от 07.30-08.00 до 14.20-15.00, а след това да продължат с работата до 22.00 поне, а учениците трябва да го правят, губят мотивация и някъде около началото на ноември вече са изпушили и им е все тая.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 16:38 от AsitaNew

# 576
  • Върху лъчите на Слънцето.
Честита учебна година!
Нека е спокойна и успешна!
Чудя се на софийския кмет - в 16:00 часа пуснал заповед, че утре е неучебен, но присъствен ден, заради деня на София. Сливи ли има в устата до вчера?

# 577
Спокойна и успешна да е учебната година!

# 578
Бъдете здрави, спокойни и усърдни и в новата учебна година, колеги!

# 579
Успешна учебна година и от мен! Бъдете здрави преди всичко!

# 580
  • sofia
Здравейте , честита нова учебна година
Имам въпрос - длъжност помощник учител - по проект - каква е заплатата , казали са , че се работи от 08 до 16ч.
Благодаря Ви

# 581
Здравейте , честита нова учебна година
Имам въпрос - длъжност помощник учител - по проект - каква е заплатата , казали са , че се работи от 08 до 16ч.
Благодаря Ви
Много зависи от това в кой град и на кое място ще работите и също така колко деца са във въпросната група, а също така дали имате опит и някакви квалификации, които също могат да доведат до увеличение на заплатата.

# 582
Аз пак ще се върна на темата с картите за оценяване на към картите на педагогическите специалисти.
По кое време на годината ви ги връчват на вас и изчакват ли започне новата учебна година?
На хартия ли ви ги предоставят за подпис или ги връчват по електронен път?

# 583
  • European Union
Нашите са по електронен път. Получаваме ги веднага след като комисията ги оцени (по някое време през юли). Парите получаваме през октомври.

# 584
Нашите са по електронен път. Получаваме ги веднага след като комисията ги оцени (по някое време през юли). Парите получаваме през октомври.
Благодаря. Това ме интересуваше. Масово срещано нарушение. По наредба оценяването трябва да става след края на учебната година, но не по-късно от 1 октомври, т.е. през периода 15.09-01.10.

Общи условия

Активация на акаунт