СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 68 044
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
Някога.....но не сега.

# 421
Аз не мисля, че това ще се случи навреме за вече приети деца. Ако изобщо се случи, защото в това министерство непрекъснато се правят рокади и никаква последователна политика няма.

# 422
Не зная как сте пропуснали тази новина.
Ако това се случи ще може да започнем да учим за първи път повече математика от БЕЛ....Simple Smile
https://www.segabg.com/hot/category-education/matematicheskite-g … at-specializirani
Предвид огромната трудност на приема след 4 клас, това ще бъде справедливо. Нито едно от децата, приети в 5 клас, не заслужава да отпадне след 7-ми заради БЕЛ. С математиката те така или иначе се справят прекрасно. Мисля, че идеята е много добра.
И другите идеи на Вълчев относно профилите ги споделям напълно.

# 423
Със сигурност трябва да се обърне внимание на поредните мерки, които ще ограмотят целокупното население по отношение на математиката и подобните науки. Нали всички знаем, че става така...с постановление:) Важно е да се разбере кое провокира тази "загриженост". От извесно време (почти 10 години) атаките срещу СМГ и НПМГ не спират. Защо...?  Ще обърна внимание на някои факти:
1. Всяка година се пише в медиите и форумите, че 600-800 четвъртокласници не могли да учат математика, а пък много искали. Разбира се, не се споменава, че на МЗВ имат под 50%. А на другите състезания са стабилно под 60%.Simple Smile Миналата година даже имаше кандидат с 0,5 точки общо от всички състезания (очевидно онеправдан)
2. Битува мнението, че децата приети в 5ти клас в МГ имат непреодолимо предимство пред неприетите, по отношение на кандидатстването за 8 клас. Това не е вярно, има доста случайно приети 5клас, става дума за опашката, където дали е с 23 или 21 точки на МЗВ е въпрос на късмет. Така или иначе, последните 50,като цяло, са на кантар. Стабилно, последните години в СМГ продължават между 90-100 деца от 156-170 (последните са в зависимост от министерските писма).
3. Децата, или по-точно младежите, които в края на 12клас са на ниво топ 20 университета са толкова, колкото са били първите 10% резултата от приетите в 5 клас, тоест между 20-30 деца (някога и повече, при малки извадки има големи отклонения)
С други думи, изобщо не са малко математическите гимназии или паралелки, просто няма критична маса. Миналата година влязоха деца в СМГ с 21т на МЗВ, а други с 35-40. Дали някога тази разлика ще се стопи?!...5-6тима на випуск са способни. А дали някога, някой в 7 клас ще влезе в СМГ и ще ги настигне....Възможно, но твърде малко вероятно, направо пренебрежимо.
Но, важното е, че има все повече хора с претенции, но за сметка на това са с все по-малко възможности. Важно е и да се задоволи нагона на някои родители, но така не става. Искат да сме от утре повече математици...ами хайде да видим:) А дали не е по-добре да подкрепят тези, които вече са показали, че могат, вместо да се чудят как да свалят нивото? Какво следва...да започнат да слагат на един чин най-добрия с най-слабия:)

# 424
Нали нова гимназия щеще да прави. После по три професии щели да сменят децата.Тая неговото място е толкова променливо, че докато реализира нещо, може да е сменен.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 08:05 от malinkap

# 425
Всяка година се пише в медиите и форумите, че 600-800 четвъртокласници не могли да учат математика, а пък много искали. Разбира се, не се споменава, че на МЗВ имат под 50%. А на другите състезания са стабилно под 60%. Simple Smile
Ерго, състезанията са изключително трудни и се налага корекция в стил НВО. Което явно също е още трудно.

Цитат
С други думи, изобщо не са малко математическите гимназии или паралелки, просто няма критична маса. Миналата година влязоха деца в СМГ с 21т на МЗВ, а други с 35-40. Дали някога тази разлика ще се стопи?!...5-6тима на випуск са способни.
И аз така разправям, ама не е популярното мнение. Опасявам се че няма да те лайкнат.
Но пък един човечец беше казал, че количествените натрупвания водели до качествени изменения, сигурно само време трябва да отдадем на процеса.

Цитат
А дали не е по-добре да подкрепят тези, които вече са показали, че могат, вместо да се чудят как да свалят нивото? Какво следва...да започнат да слагат на един чин най-добрия с най-слабия:)
Това с чина съм го преживял по едни други добре забравени времена.
Обучение по метода на индукцията. Grinning Работи с ефективност съизмерима с тази на "обучение по метода на сънната система".

# 426
  • София
Ако това се случи ще може да започнем да учим за първи път повече математика от БЕЛ....Simple Smile
https://www.segabg.com/hot/category-education/matematicheskite-g … at-specializirani
Предвид огромната трудност на приема след 4 клас, това ще бъде справедливо. Нито едно от децата, приети в 5 клас, не заслужава да отпадне след 7-ми заради БЕЛ. С математиката те така или иначе се справят прекрасно. Мисля, че идеята е много добра.

За това не е нужно да измислят дискриминационни правила, а просто да има допълнителен изпит или НВО да има част за отсяване на математици.

# 427
Само да кажа на AlphaCentauri, че уравновиловката  от едно време вече е дала резултат. Усилията да подравнят умния по тъпия се увенчаха с успех.  И в СМГ нивото е ниско, тук може да скочат скандализирани мами, но сравнявам с моето време, когато уравновиловката още не беше пуснала толкова дълбоки корени. Та, по моето скромно време, когато нямах бели коси, в СМГ учеха много повече математика, от нас в езиковите. И не само брой часове, което и сега е така, но и като материал. Сега ооп е една и съща като материал. И добре че имах приятел от там, който да ме светне, че с вектори се решават стереометрични задачи иначе моя милост нямаше да я приемат в техническа специалност, в която сега влизат с двойки....

Иначе  идеята петокласниците от СМГ да се привилегироват пред останалите простосмъртни не е лишена от смисъл, но може да бъде осъществена ако има още едно СМГ. Иначе като се засилят мамите и ще почнат да карат пеленачета да разлагат многочлени на множители. Ще настъпи масов тормоз

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 18:56 от Априлски душ

# 428
Много е трудно да се сравняват нива по години и аз не бих се пробвала. Нормално е на нас, старите, да ни се струва, че в  миналото всичко е било по-добро, ама дали? Например тогава е имало големи успехи на ИМО, ама според информация първа ръка от преди десетина години задачите на ИМО, когато сме били в челото на класирането, са били елементарни в сравнение с тези преди въпросните 10 години, а какво ли е с днешните?  Тогава също само математиката е била на фокус, докато днес информатиката отвлича голяма част от вниманието. Имам предвид в далечното  минало, защото преди десет години ученик от СМГ се е записал на второ място във вечната зала на славата на международните олимпиади по информатика. Днес не знам как е, може да няма такъв връх, но повече деца да са на високо ниво? Без да е учила специално програмиране моята дъщеря в университет си пишеше софтуер без проблеми, значи не е била гола вода с гимназиалните знания.
Иначе пак преди 15 години на националните състезания се явяваше половината випуск и в първите 50 класирани деца 40 бяха от СМГ. Но пък тогава нямаше ПЧМГ и други. Как да се каже защо днес не е баш така? Дали нивото е паднало или конкуренцията се качва?
Без съмнение обаче и големите сътресения от преди години, вече забравени, се отразиха негативно. Особено разбиването на системата с училищното настоятелство, основно заради завистливи родители.

# 429
Да имаш десет състезатели по математика не означава добро ниво по математика. Означава едни изсипани пари за грамоти и медали и дотам. Помисли защо шахматът не е наука, по същата причина ЕМО няма значение за нивото на децата по математика. Ние сме най-умната нация, но в института по математика в БАН вратите са със същата боя както като бях дете и баща ми ме водеше със себе си на работа.

# 430
Да имаш десет състезатели по математика не означава добро ниво по математика. Означава едни изсипани пари за грамоти и медали и дотам. Помисли защо шахматът не наука, по същата причина ЕМО няма значение за нивото на децата по математика. Ние сме най-умната нация, но в института по математика в БАН вратите са със същата боя както като бях дете и баща ми ме водеше със себе си на работа.

Да де, ама виж какво написах за първите 50 деца по всички състезания. Това не говори ли за ниво? И от тези деца излизаше отборът. А за днес не споря, не знам.

# 431
Отбор по състезателна математика е добре да има, чудесно е. Но все пак това е спорт, за който родителите плащат много пари, има фондации, изобщо си е бизнес. Не мисля, че има връзка с общообразователното ниво, за което говорим
Сега учат на добро горе-долу ниво математика в СМГ, докато в останалите училища са тотално зарязани и неглижирани, добрите учители им се броят на пръсти. А основната тълпа инженери не излизат от СМГ в момента. И после деца от разни квартални училища записват транспортно строителство и преподавателите си късат брадите от отчаяние, Ами те не знаят да прехвърлят с обратен знак. И , естествено, ще стигнем до момента пътищата ни да ги проектират в чужбина, защото у нас, при всичките претенции, не е останало нищо читаво.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 20:03 от Априлски душ

# 432

За това не е нужно да измислят дискриминационни правила, а просто да има допълнителен изпит или НВО да има част за отсяване на математици.
Редно е да има допълнителен изпит след 7 клас по математика при това положение. Или да се взимат оценки от олимпиади или други състезания, както след 4 клас.

# 433
Само допълвам: децата в СМГ гледа към Харвард, вие се чудите, че не ходят в транспортния..
За допълнителен изпит или разслояване, по-голяма тежест на мат.. Ако не решаваш математика извън училищно ниво/нямаш специален интерес, си е глупост да се метнеш в СМГ.
Имам задачите за прием от 90-те, сигурна съм, че 90% от днешните четвъртокласници, които се явяват ще ги решат със затворени очи.

# 434
Това, реално е големият проблем. Много хора смятат СМГ за входен билет за Харвард, а транспортния е за лузърите, които после ще проектират мостовете за Теслите на бъдещите Илон Мъсковци, като благоволят да посетят родителите си в България. Ама това не бих казала, че е точно образователна система. Това е нашето смотано мислене и естествено, че си оставаме смотани, но пък с медалисти от математически олимпиади.

Общи условия

Активация на акаунт