СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 65 817
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
Ще има прием за 8 клас. Но никой още не знае колко ще са местата, незаети от деца, които ще продължат от сегашните 6-класници. Пише че продължават без изпит, но .. училището има право да си добави изисквания: както написа Дидева във Фейсбука, може да - продължават без изпит, които имат 70 процента от областния кръг по математика в 7 клас (например). Предполагам, че ще има някакъв критерий за продължаване без изпит, но не е ясно какво ще се иска.
Няма да има и не може да има никакъв критерий, ако тези промени влязат в сила. Всички деца от СМГ ще продължат автоматично в 8 клас. Обратното би било противозаконно.
Ето какво казва sanaka в друга тема (дамата е изключително наясно с нормативната уредба и е юрист):
"Имаш предвид СМГ и НПМГ да направят вътрешен изпит за учениците си и тези, които не го издържат да отпадат от училището? Това няма как да стане. След като по закон имат право да продължат в училището без кандидатстване в 8-ми клас, то няма на какво основание да ги изключи. Това може да стане само в частните училища, защото там договорите се сключват година за година и ако училището реши, просто не ти подновява договора за следващата година. В ДУ няма договори. Възможност за изключване на ученици поради успех или непостигане на някакви вътрешни критерии на училището законът не предвижда. Подобно решение на училището би било противозаконно."

# 661
И да пишем на тези емейли, някой ни слуша все едно

# 662
Влиза в сила от 26/27 учебна година, тоест сегашните третокласници ще са първите приети по новите правила в 4-ти клас.

Rumka,  къде го пише това? Аз съм на телефон само и не можах да видя.

# 663
Не е точно така, защото ти говориш за вътрешен изпит, а в текста пише за външен изпит. Могат да продължат и без да се явяват на този външен изпит, ако .... В противен случай се явяват на общо основание

Ще има прием за 8 клас. Но никой още не знае колко ще са местата, незаети от деца, които ще продължат от сегашните 6-класници. Пише че продължават без изпит, но .. училището има право да си добави изисквания: както написа Дидева във Фейсбука, може да - продължават без изпит, които имат 70 процента от областния кръг по математика в 7 клас (например). Предполагам, че ще има някакъв критерий за продължаване без изпит, но не е ясно какво ще се иска.
Няма да има и не може да има никакъв критерий, ако тези промени влязат в сила. Всички деца от СМГ ще продължат автоматично в 8 клас. Обратното би било противозаконно.
Ето какво казва sanaka в друга тема (дамата е изключително наясно с нормативната уредба и е юрист):
"Имаш предвид СМГ и НПМГ да направят вътрешен изпит за учениците си и тези, които не го издържат да отпадат от училището? Това няма как да стане. След като по закон имат право да продължат в училището без кандидатстване в 8-ми клас, то няма на какво основание да ги изключи. Това може да стане само в частните училища, защото там договорите се сключват година за година и ако училището реши, просто не ти подновява договора за следващата година. В ДУ няма договори. Възможност за изключване на ученици поради успех или непостигане на някакви вътрешни критерии на училището законът не предвижда. Подобно решение на училището би било противозаконно."

# 664
Приемът е от 5 клас, а в 4-ти е кандидатстването - олимпиадата и балообразуващите състезания.
Да, така е. Но казах, че първият випуск по новите правила ще са сегашните деца в 3 клас. За тях влиза в сила. Те ще си кандидатстват след 4 клас както и сега. Но част от тях продължават транзит в математическите паралелки на НПМГ, СМГ, ППМГ и другите МГ. А за 26/27 учебна година ще влезе в сила и за тези деца, кото са сега 5 за 6 клас. Част от тях, вече учещи с СМГ, ще продължат и в 8 клас математика, без изпит.
Т. Е за 26/27г прием в СМГ няма да има или единични бройки? Нали не е приет закона още?
Доста тъпо за сегашните петокласници и шестокласници. Всъщност те почти остават без шанс да бъдат приети в математическа гимназия. Изпуснали са кандидатстването след 4 клас по някакви причини, а докато станат в 8 клас и вече са падали кепенците.

# 665
Румка, външният изпит се отнася за външни деца, т.е. които не са в СМГ в 7 клас. За тях училището ще може да прави допълнителен изпит за проверка на способностите, т.е. освен НВО или изобщо без да гледа НВО, както реши. Но СМГейците от 7 клас ще продължават по право без каквито и да било изпити, външни или вътрешни, и без каквито и да било критерии, като олимпиади и прочее. Те просто си продължават в 8 клас и училището няма никакви основания да ги изключи, никакви "цедки" и пресявания не може да прави. Дори и да са пълни тройкаджии, казвам го теоретично, знам, че няма такива в СМГ, но дори и пълен тройкаджия седмокласник в училището, и той продължава в 8 клас без никакви условия, ако законът влезе в сила във вида, в който е в момента.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 22:41 от Татко Мецан

# 666
Дано се намери някой мислещ там и да го подобри закона, защото и сега в класа на сина ми в СМГ има 1-2 деца, които не са за това училище по принцип и в част математика също.

# 667
И разбира се това веднага повдига въпроса без допълнително сито, как това е добре за МГ тата изобщо.

Румка, външният изпит се отнася за външни деца, т.е. които не са в СМГ в 7 клас. За тях училището ще може да прави допълнителен изпит за проверка на способностите, т.е. освен НВО или изобщо без да гледа НВО, както реши. Но СМГейците от 7 клас ще продължават по право без каквито и да било изпити, външни или вътрешни, и без каквито и да било критерии, като олимпиади и прочее. Те просто си продължават в 8 клас и училището няма никакви основания да ги изключи, никакви "цедки" и пресявания не може да прави. Дори и да са пълни тройкаджии, казвам го теоретично, знам, че няма такива в СМГ, но дори и пълен тройкаджия седмокласник в училището, и той продължава в 8 клас без никакви условия, ако законът влезе в сила във вида, в който е в момента.

# 668
На човека му трябват математици и очевидно счита, че всички завършили прогимназия в СМГ са такива и не трябва да се губи нито един от тях. Идеята на закона е такава. Не само СМГ, а за всички МГ в страната ще важи същото.

# 669
В математаиката е също толкова силен, колкото и в чуждите езици този.

# 670
Това решение е взето на среща на директори от МГ (СМГ, НПМГ и други). Това е, което са се разбрали. Да предположим, че директорите знаят защо го правят.

На човека му трябват математици и очевидно счита, че всички завършили прогимназия в СМГ са такива и не трябва да се губи нито един от тях. Идеята на закона е такава. Не само СМГ, а за всички МГ в страната ще важи същото.

# 671
Специално този на СМГ не е математик в момента

# 672
Постът ми не е свързан с профила на директора на СМГ, а с това че е взето съвместно с хората, които имат най-добър поглед над математическите гимназии - техните директори и съм склонна да вярвам, че за да са го решили, значи го правят с идея, която ние, страничните хора, не можем да разберем съвсем.

Специално този на СМГ не е математик в момента

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 08:18 от lexche

# 673
Това решение е взето на среща на директори от МГ (СМГ, НПМГ и други). Това е, което са се разбрали. Да предположим, че директорите знаят защо го правят.

Тяхната идея е била да има отделен изпит за МГ и критерии за оставане в училището, иначе кой ще има мотивация да учи, ако знае, че си минава по закон. В класа на сина ми също имаше деца, които не бяха математици и такива приети над бройка, със "специални " писма от Министерството.

# 674
Аз съм ЗА да има изпит за МГ след 7 клас. Просто да не е НВО или да има една, две задачи за отсяване. А не, както е сега, задължително 100 т. на мат и поне 85 на БЕЛ. Едно разсейване или недоглеждане и деца, които са добри математици, отиват в езикови гимназии.
Ако минават автоматично, ще се отпуснат много, не е решение. Още повече, че дори и да имат желание за друго училище, няма да се преместят, понеже трябва да се подготвят да изпит, а, ако останат в МГ, няма да е нужно.

Общи условия

Активация на акаунт