СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 65 732
  • 762
  •   1
Отговори
# 750
Дори и след приемането на промените, нищо не е на всяка цена. Занимавайте се, нека подобрява умения и познания. Ако ти не пренесеш стреса на детето, детето няма да усети тази тежест, а просто ще се готви и ще се явява на поредните състезания. Добре е лятото да се използва пълноценно.

Абсолютно споделям мнението ти. Моето е сега в 3ти клас и - тъй като няма яснота за бъдещето продължаване "без изпит" аз от сега се кумя да се учим лятото да пишем подробни решения на задачите.
Детето ми се справя прилично, понякога печели медали, понякога не печели. Ама дали ще е в топ резултатите, които ... да му гарантират мястото до 12ти клас, как да знаеш?? По принцип, аз до завчера си мислех, че не е задължително и на всяка цена да се влезе след 4ти клас - тъй като то има и други интереси, извън състезателната математика. Но ако тези нови промени реално лишават децата от възможност за постъпване след 7ми клас: всичките родители ще станат още по-вманиачени следващата година. А този стрес се прехвърля и върху децата. И кво ... стресът ще ги погне още от 4ти клас... Горките деца.
Аз, когато бях в 4ти клас, бях спокойно и щастливо дете. И пак станах човек, даже с отлични академични постижения. Днешните нямат този късмет, явно.

Според мен ние дискутираме за набора, който е сега трети клас. Идеята сегашните шести, пети и четвърти да им се пазят местата е абсурдна.
Нали се сещате, че ако го имаше морковчето да се остане до дванайсети, и няма места за осми клас, то кандидатите за справедливия изпит, математика за всеки, нямаше да са хиляда, а пет хиляди, поне? И натискът огромен? Върху тези сополанковци? Така ще стане ако приемат закона, не знам дали си представяте какво натискане ще падне, ще зобат комбинаториката от три годишни.
А какво да кажат сегашните 5ти и 6ти, които не са в МГ, но искат МГ след 7ми клас, но им е напълно отрязан достъпа, никой не ги мисли тях, много им здраве, да се оправят

# 751
Сегашните седмокласници ще си кандидатстват както миналата година. Не е прието още и не засяга кандидатстването на сегашните седмокласници.
За догодина и следващите, искрено се надявам, че ще се измисли решение, в което да има възможност и след седми клас да се влиза. Планът е да се увеличи приема, а не да се ограничи. Все съм с виждането, че директорите на математическите гимназии са предвидили тези неща, като са го предлагали и се е разглеждало като вариант. Ще видим какво ще е догодина, но лично аз имам надежда, че е помислено и за това.
Винаги можете да изпратите питане по този въпрос до Директора на гимназията към която сте се ориентирали. Аз така щях да направя, ако имах такива терзания.

Дори и след приемането на промените, нищо не е на всяка цена. Занимавайте се, нека подобрява умения и познания. Ако ти не пренесеш стреса на детето, детето няма да усети тази тежест, а просто ще се готви и ще се явява на поредните състезания. Добре е лятото да се използва пълноценно.

Абсолютно споделям мнението ти. Моето е сега в 3ти клас и - тъй като няма яснота за бъдещето продължаване "без изпит" аз от сега се кумя да се учим лятото да пишем подробни решения на задачите.
Детето ми се справя прилично, понякога печели медали, понякога не печели. Ама дали ще е в топ резултатите, които ... да му гарантират мястото до 12ти клас, как да знаеш?? По принцип, аз до завчера си мислех, че не е задължително и на всяка цена да се влезе след 4ти клас - тъй като то има и други интереси, извън състезателната математика. Но ако тези нови промени реално лишават децата от възможност за постъпване след 7ми клас: всичките родители ще станат още по-вманиачени следващата година. А този стрес се прехвърля и върху децата. И кво ... стресът ще ги погне още от 4ти клас... Горките деца.
Аз, когато бях в 4ти клас, бях спокойно и щастливо дете. И пак станах човек, даже с отлични академични постижения. Днешните нямат този късмет, явно.

Според мен ние дискутираме за набора, който е сега трети клас. Идеята сегашните шести, пети и четвърти да им се пазят местата е абсурдна.
Нали се сещате, че ако го имаше морковчето да се остане до дванайсети, и няма места за осми клас, то кандидатите за справедливия изпит, математика за всеки, нямаше да са хиляда, а пет хиляди, поне? И натискът огромен? Върху тези сополанковци? Така ще стане ако приемат закона, не знам дали си представяте какво натискане ще падне, ще зобат комбинаториката от три годишни.
А какво да кажат сегашните 5ти и 6ти, които не са в МГ, но искат МГ след 7ми клас, но им е напълно отрязан достъпа, никой не ги мисли тях, много им здраве, да се оправят

# 752
Питала съм, никой нищо не можел да каже още, ако се приеме до 15.09.25г, 6ти и 5ти сегашните горят, на 5ти и 6ти от МГ честито, без злоба им завиждам, минала съм и през това

# 753
Питали сте директори на мг и те нямат идея как ще се процедира със седмокласния прием догодина, ако бъде приеме до 15.09.2025г и дали ще има конкретизирани места за новоприети извън няколкото освободени бройки?

Ако е така, то тогава наистина не е никак добре.

Питала съм, никой нищо не можел да каже още, ако се приеме до 15.09.25г, 6ти и 5ти сегашните горят, на 5ти и 6ти от МГ честито, без злоба им завиждам, минала съм и през това

# 754
  • София
СМГ и НПМГ нямат материална база, за да разширят приема след седми клас (освен ако не намалят този в пети).

# 755
Знам, но някак си все си мисля, че дори и идеята да е математиците, които са приети в пети клас, да продължават и да са основната маса, тъй като са изчислили, че тези деца са много по-добре подготвени за сериозната математика, отколкото приетите след седми клас с НВО, то този преход, че ще го направят плавен, а не да се получи ударно и да не могат да реагират родителите на деца с интерес към математиката и да нямат шанса да влязат след седми, тъй като са нямали информациите за промените.

СМГ и НПМГ нямат материална база, за да разширят приема след седми клас (освен ако не намалят този в пети).

# 756
lexche -
Скрит текст:
ако живееш що-годе близко до някое от двете училища СМГ/НПМГ, ще си запишеш 5-класника. Ама ако живееш супер далеч, ще си пуснеш ли детето от 5ти клас, да пътува по час и отгоре, в едната посока, заради едното училище? Или ще си смените ли жилището? Ако отговорът е НЕ, тогава имай предвид, че много деца след 4ти клас не се и опитват, защото живеят далеч, а София е голяма. Това не значи, че те не са подготвени за сериозната математика.

Да ти кажа честно - според мен тази промяна е в посока най-вече да се разкрият математически паралелки в останалите училища, за да намалее натискът към СМГ/НПМГ/частното училище. В Младост в 125то училище имаше такава възможност, ама сега като я няма - е трудно. Видях на пробния изпит преди 3 седмици, 6-7 майки на деца от Младост. Попитах ги - ако децата ви бъдат приети догодина в СМГ, как ще ги водите до училище, то няма изобщо нито бърз, нито удобен, транспорт? Отговорът беше, че не знаят, но нямат избор, защото 125то няма такава паралелка вече. Тоест, цялото това препускане и стрес може да се намали, ако в по-близък радиус има възможност за децата. Мисля, че това е и идеята, а не че мислят конкретно за тези 120 деца, които ще са приети или не, в 8ми клас.

# 757
Да, 125то нямат от две години.
Да, ще го пусна да пътува. Би трябвало да му се получи в избраното от него, което е на 45 минути в посока от вкъщи, за разлика от другото, което ни е на 20 минути. Синът ми иска точно него. Положи и полага усилия за да влезе в желаното училище. Наясно е с пътя и времето, което ще харчи. В случая това е негово решение, аз само мога да го подкрепям.

Но да, права си. Възможно е да намалят в приема в пети в мг гимназии, а да увеличат този след седми там, а в същото време други училища да съживят приема по математика след 4клас.
Ще видим.

lexche -
Скрит текст:
ако живееш що-годе близко до някое от двете училища СМГ/НПМГ, ще си запишеш 5-класника. Ама ако живееш супер далеч, ще си пуснеш ли детето от 5ти клас, да пътува по час и отгоре, в едната посока, заради едното училище? Или ще си смените ли жилището? Ако отговорът е НЕ, тогава имай предвид, че много деца след 4ти клас не се и опитват, защото живеят далеч, а София е голяма. Това не значи, че те не са подготвени за сериозната математика.

Да ти кажа честно - според мен тази промяна е в посока най-вече да се разкрият математически паралелки в останалите училища, за да намалее натискът към СМГ/НПМГ/частното училище. В Младост в 125то училище имаше такава възможност, ама сега като я няма - е трудно. Видях на пробния изпит преди 3 седмици, 6-7 майки на деца от Младост. Попитах ги - ако децата ви бъдат приети догодина в СМГ, как ще ги водите до училище, то няма изобщо нито бърз, нито удобен, транспорт? Отговорът беше, че не знаят, но нямат избор, защото 125то няма такава паралелка вече. Тоест, цялото това препускане и стрес може да се намали, ако в по-близък радиус има възможност за децата. Мисля, че това е и идеята, а не че мислят конкретно за тези 120 деца, които ще са приети или не, в 8ми клас.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 12:57 от lexche

# 758
Сигурно са единици децата, които се отказват от СМГ/НПМГ заради пътуването. Всъщност защо ще кандидатстваш  след 4 клас и то с толкова труден прием, ако училището ти е далеч? То е ясно къде се намира, не е някаква изненада....

# 759
Да , пътя е сериозен проблем и за нас. Малко под час в посока. Поради това обмисляхме буквално до последният момент дали да се запишем в СМГ. И все още не сме убедени в избора , че е бил правилен. Детето е супер щастливо в СМГ , със сигурност повече от кварталното училище , но губи всеки ден 2 часа ... В ГТ си играят на игрички или гледат тубата.... пропиляно време....
Всеки сам трябва да си прецени , кое е най-добро за детето му. Няма еднозначен отговор.
Иначе всеки може да провери класирането за предните години. Няма отказали се деца от записване в СМГ или НПМГ , ако са били с достаъчен бал за прием в 4 клас... или ако има са единици.

# 760
Според мен трябва да се разкрият поне по две паралелки математика във всеки район или това, което са си написали СТЕМ да е задължително с възможност за втори/трети профил математика, а не биология или история. ... каквато е пародията в момента...
Пък тогава да ограничават прием.

# 761
# 762
Според мен трябва да се разкрият поне по две паралелки математика във всеки район или това, което са си написали СТЕМ да е задължително с възможност за втори/трети профил математика, а не биология или история. ... каквато е пародията в момента...
Пък тогава да ограничават прием.
Да, трябва да има математически паралелки по разни училища по райони, както беше 125-то, и както още е 107-мо - само че в повечко училища. По една паралелка би трябвало да е достатъчна. Така и налягането в СМГ/НПМГ би трябвало да понамалее .. ако зорът за влизане там е бил математиката. Има достатъчно деца със средни интереси по математика, за които такива паралелки ще са идеални.

А в МГ-тата, след като общото мнение е, че балообразуването за прием в 5-ти клас е достатъчно справедливо, просто трябва да се адаптира и за прием в 8-ми. Така и текущите капацитети не са критични, и всичко е прозрачно и честно.

Стига целта е да се решават проблеми, а не да се забъркват нови в евро-дух.

Общи условия

Активация на акаунт