Не просто свекърва, а жив дявол

• 17 218
  • 321
  •   1
Отговори
# 120
Ако образованието и възможност за работа са ти по-доходни, сравнено със сегашната ситуация, според мен се изнеси да работиш извън семейния бизнес за малко..
Ако не - натискай си парцалите и толкоз. На новото място вероятно пак някой ще ти прави забележка за метлата и за какво ли не, само че няма да ти е "рода". Така че все тая...

# 121
Ясно, Шанън, той мъжът ти си е намерил как да се спасява, не че не работи, ама далече от кокошките, дето се кълват.
И какво толкова им обичате на тези мъже “повече от себе си”? Това от фейсбука ли е или си вярвате? Я , всеки да се оправя, ти си гледай живота и децата, на него му е все тая, те припадат от любоффф.

# 122
Няма да напусне авторката никога. Ако започне някъде наета на договор ще трябва да полага усилия и да се доказва. Сега не й се налага. Ще изпусне парата и ще си продължи по старому.

Абсолютно.
Темата е пусната с цел да се оплюе свекървата, а вие всички – напусни, та напусни. Simple Smile
Няма да напусне. Ще седи, ще се трови, ще се оправдава, че го прави заради мъжа си, съседите, международното положение или нещо друго от сорта, но няма да напусне.
И така постепенно ще се превърне в същата като свекърва си, че може дори да я задмине. Да му мислят бъдещите снахи или зетьове, които след време ще се влеят в бизнеса.

# 123
Пропускате нещо друго, явно имат по голям обем търговия, щом снабдяват и други магазини. Т.е. падат повече парички. В този случай наистина си заслужава да се опитат да неутрализират бабето от колкото тя да иде да работи някъде другаде за доста по малко пари, а мъжът и да види зор и съответно да почне да страда бизнеса. Явно с мъжа и имат доста личен принос в изграждането на бизнеса, не е редно да го захвърли просто така, още повече, че бабата по документи не е никаква. Гонене и да се сърди, ще и мине и ще си знае мястото

# 124
Не съм чела всички коментари, но авторката е намерила мекото на хляба.
Свекървата си е в правото - тя си е създала бизнеса, тя с право ще решава кое как и къде. Може да е магазинче, но който не се е мъчил в живота да изгради нещо сам, не знае , колко е трудно.
Синът и снахата на готово искат всичко да получат, че и настоява снахата, каквото тя каже, това да става.
Има образование и шанс да работи друга работа, но тям ще работи по минимум 8 часа дневно, ще я държат отговорна, отпуска , празници...може и да няма такива екстри.
В магазинчето на свекървата никой няма да я държи така. Ще се позавърти, ще се сменят със сина, свекървата ще свърши повечето работа и готово.
Да, вярно е, свекървата мърмори, обижда даже, но  младите са и виснали на нея и на нейното магазинче да живеят. Не е малко.
Авторката ако има смелост и е умна, да отива на работа несвързана със семейния магазин. Да се докаже, да си изгради кариера и да си командва в нейния си бизнес след време. Тъкмо ще се издигне  в очите на свекито.

# 125
Тя авторката написа ли на колко години е свекървата? Може още да не е пенсионерка, вие бабето, та бабето. Ако не е пенсионерка явно е, че ще се издържа и тя от този магазин.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 15:05 от ~Боряна~

# 126
  • София
Ето и моето мнение.
Още колко мислите, че можете да издържите? Всеки ден да тръгвате с напрежение на работа и по цял ден - обиди, нареждания, упреци.Не се опитвайте да превъзпитавате свекървата деспот. Да превъзпитавате възрастен е като да лекувате умрял. Ефект - никакъв! Има възрастни хора, които остаряват лошо. Мразят младите хора, критични са към тях. Има и друг десен възрастни хора - те остаряват добре. Мъдри са, приемат с добри чувства младите, помагат им с желание, радват се на успехите им. Е, Вие не сте имали този късмет. Огледайте се. миличка.
Имате две висши образования. Помислете с какво можете да се захванете. Това не е предателство спрямо съпруга Ви. Ако се оттеглите от бизнеса това не е бягство от отговорност.. Това е грижа към вас самата. Децата имат нужда от здрава и щастлива майка, а съпругът ви - от спокойна и усмихната жена. Важно е да запазите авторитета си в очите на съпруга и децата, а и в собствените си очи. Не ви съветвам да строите къща, да създавате веднага бизнес, на пук на околните. Започнете някъде, а ако имате идеи, сили и средства за собствен бизнес, бих ви казала - тръгвайте смело напред.
Не обиждам съпруга Ви. Сама казвате, че е кротък и добър човек. Не всеки може да се опълчи на родителите си. Лесно е да се напише - той е такъв, онакъв, плужек и т.н. Виждам, че държите на него, опитвате се да го щадите, обичате го. Поговорете спокойно, не го поставяйте пред свършен факт, не оплювайте майка му, Все пак, майка му е. Оставете го сам да осмисли ситуацията. Може би тогава да прозре за какво иде реч. Скандалите не са начин за решаване на проблеми. С ум и разум, с обич и разбирателство може да се постигне повече. Съвет на една 72 годишна.Simple Smile Не знам до колко сте готова да направите решителната крачка. Вземете един лист, разделете го на две и отгоре сложете + и -  Избройте плюсовете, които виждате в сегашната ситуация и минусите които виждате.  Избройте ЗА и ПРОТИВ и вземете решението. Този начин  винаги ми е помагал при вземането на важни решения.
Успех, момиче! Дано помогне и на теб. Много бих искала да разбера как си се справила с тази трудност в твоя живот. Прегръщам те.

Почувствах те близка. От Ви през целия пост, в последните изречение неусетно минах на Ти. Hug

# 127
Ето и моето мнение.
Още колко мислите, че можете да издържите? Всеки ден да тръгвате с напрежение на работа и по цял ден - обиди, нареждания, упреци.Не се опитвайте да превъзпитавате свекървата деспот. Да превъзпитавате възрастен е като да лекувате умрял. Ефект - никакъв! Има възрастни хора, които остаряват лошо. Мразят младите хора, критични са към тях. Има и друг десен възрастни хора - те остаряват добре. Мъдри са, приемат с добри чувства младите, помагат им с желание, радват се на успехите им. Е, Вие не сте имали този късмет. Огледайте се. миличка.
Имате две висши образования. Помислете с какво можете да се захванете. Това не е предателство спрямо съпруга Ви. Ако се оттеглите от бизнеса това не е бягство от отговорност.. Това е грижа към вас самата. Децата имат нужда от здрава и щастлива майка, а съпругът ви - от спокойна и усмихната жена. Важно е да запазите авторитета си в очите на съпруга и децата, а и в собствените си очи. Не ви съветвам да строите къща, да създавате веднага бизнес, на пук на околните. Започнете някъде, а ако имате идеи, сили и средства за собствен бизнес, бих ви казала - тръгвайте смело напред.
Не обиждам съпруга Ви. Сама казвате, че е кротък и добър човек. Не всеки може да се опълчи на родителите си. Лесно е да се напише - той е такъв, онакъв, плужек и т.н. Виждам, че държите на него, опитвате се да го щадите, обичате го. Поговорете спокойно, не го поставяйте пред свършен факт, не оплювайте майка му, Все пак, майка му е. Оставете го сам да осмисли ситуацията. Може би тогава да прозре за какво иде реч. Скандалите не са начин за решаване на проблеми. С ум и разум, с обич и разбирателство може да се постигне повече. Съвет на една 72 годишна.Simple Smile Не знам до колко сте готова да направите решителната крачка. Вземете един лист, разделете го на две и отгоре сложете + и -  Избройте плюсовете, които виждате в сегашната ситуация и минусите които виждате.  Избройте ЗА и ПРОТИВ и вземете решението. Този начин  винаги ми е помагал при вземането на важни решения.
Успех, момиче! Дано помогне и на теб. Много бих искала да разбера как си се справила с тази трудност в твоя живот. Прегръщам те.

Почувствах те близка. От Ви през целия пост, в последните изречение неусетно минах на Ти. Hug

Благодаря от сърце, наистина вникнахте в ситуацията, не искам да заемам ничие място, не искам ничия кариера, всеки знае през какво минава и от какво се лишава, за да получи нещо друго. Наясно съм, че тя си е започнала от нулата, никога не съм го оспорвала, и пак казвам никога не съм се месила в решенията им, никога, нито съм настоявала за заплати, договори, не съм печалбарка, работя от 16 годишна, моето семейство бяха много трудолюбиви хора, знам и 2 и 200, и въобще не искам да звуча като хленчещо хлапе. Мисля, че съм в правилната тема за семейните отношения, ако има и друг в моето или подобно положение ще се радвам да сподели как се справя. Хора, в отровна среда, било на работа или в семейството, не се живее, наясно съм, това и ми е утехата - у дома при децата и мъжа, имам и добри и подкрепящи приятели. Надявам се всеки да ме е разбрал правилно, но приемам и критика разбира се, все пак за това съм писала, да намеря отговорите си. Благодаря още веднъж! А на вас мила г-жо на 72г бъдете здрава и несломима!!!

# 128
Свекървата може и просто да е с разклатени нерви и да има нужда от лечение. А не да е проклета зла вещица, дявол и тн. Сигурно за това свекърът се е оттеглил и си гледа живота и не се товари да работи с жена си.
   Синът й така  свикнал, все още се чувства дете на майка си. И пример от баща си не може да вземе, защото всички в семейството се страхуват от скандали и мир да има в къщи.
   И изведнъж идва една снаха, която не е свикнала, а и не иска да свиква да търпи да я обиждат. Но и тя няма сили да види от страни картинката и под предлог "аз съм емпат, не обичам да се карам" търпи всичко, което й сервира свекървата.
   Сега - авторке, първо се разтърси и прочети за маниплаторите.  Веднага ще разпознаеш в тях и майката и сина й. И двамата те действат и си разиграват коня на твой гръб.
    Въпросът е: На теб стиска ли ти да поставиш граници и да не търпиш такова отношение?
    Защото много отдавна е трябвало да го направиш, но не си. Искала си да почнеш другаде работа  - мъжът ти те спрял. Ясно - крие се зад твоята пола. Ти му пазиш нервите.     -  и какво правите: той не иска да порасне, ти му помагаш в това.
    Свекървата - когато й оттърва се врътва под предлог: Оправяйте се, както можете. Аз съм ви обидена, сърдита...
    Почива си седмица, две и се връща развяла знамето на бял кон и декларираща: Този бизнес е мой, ти коя си да ми се месиш?     -   а ти какво правиш? Вместо да заемеш позиция и да я попиташ: С какво право се връща? Та и претенции има?
    Свиваш перки и продължаваш да търпиш?

Каквото човек сам си направи и Господ не може да му го направи. А сега питаш: Права ли съм да не й говоря?
     Не, не си права. Какво ще й кажеш това трябва сама да си решиш. Според твоя си манталитет.
     Дали ще заведеш детето при нея и ще й кажеш: Повече няма да търпя да обиждаш децата ми! Викай, сърди се, но те не са глупави и ще играят на игри, като всички свои връстници!
      Или ще й тръшнеш договор подписан с друг работодател и ще й кажеш: Оправяйте се без мен и си наемете счетоводител!

Това си е твое решение. А може и да ти мине  отново да забравиш всичко, което си преглъщала и до сега?
    А мъжа си не го жали толкова. Не ти си го раждала.

# 129
Скрит текст:
Ето и моето мнение.

Благодаря от сърце, наистина вникнахте в ситуацията, не искам да заемам ничие място, не искам ничия кариера, всеки знае през какво минава и от какво се лишава, за да получи нещо друго. Наясно съм, че тя си е започнала от нулата, никога не съм го оспорвала, и пак казвам никога не съм се месила в решенията им, никога, нито съм настоявала за заплати, договори, не съм печалбарка, работя от 16 годишна, моето семейство бяха много трудолюбиви хора, знам и 2 и 200, и въобще не искам да звуча като хленчещо хлапе. Мисля, че съм в правилната тема за семейните отношения, ако има и друг в моето или подобно положение ще се радвам да сподели как се справя. Хора, в отровна среда, било на работа или в семейството, не се живее, наясно съм, това и ми е утехата - у дома при децата и мъжа, имам и добри и подкрепящи приятели. Надявам се всеки да ме е разбрал правилно, но приемам и критика разбира се, все пак за това съм писала, да намеря отговорите си. Благодаря още веднъж! А на вас мила г-жо на 72г бъдете здрава и несломима!!!

Надявам се, че се шегуваш.

Нали имаш договор, заплата и осигуровки? Питах и преди,  това е важно.

# 130
  • Варна
Авторке, я беж на друга работа. И не си помисляй да продължаваш да им въртиш счетоводството на аванта. Или да ти плащат, или да си наемат друг счетоводител.

# 131
Тя авторката написа ли на колко години е свекървата? Може още да не е пенсионерка, вие бабето, та бабето. Ако не е пенсионерка явно е, че ще се издържа и тя от този магазин.

Със сигурност не е пенсионерка още, нали писа, че свекърът бил пенсионер, сякаш това обяснява нещата защо не е там. Тоест свекървата НЕ е пенсионерка, а преди 10-15 години, когато щяла да поработи още година-две, още по-далеч е била от пенсионна възраст.

Авторката преди десетина години, като е търсела име за първото си дете, обяснява как искала да ги кръсти на свекърите (и на двамата), понеже били много добри хора. А сега свекървата е жив дявол. Може би и нея ѝ идва в повече тази постоянна интеракция със снахата, и има голяма вероятност да им се оправят отношенията, ако снахата отиде да работи някъде другаде. Защото свекървата очевидно не може да ходи тепърва някъде другаде.

О, то и договор нямало наистина. Аз си мислех, че някои потребители се шегуват, защото пък знам много случаи назначени фиктивно, без да стъпват във фирмата, за да им тече стаж и да взимат заплата.

Изобщо не смятам, че авторката им оправя счетоводството. Ако бъркам, директно да си каже.

# 132
Ако образованието и възможност за работа са ти по-доходни, сравнено със сегашната ситуация, според мен се изнеси да работиш извън семейния бизнес за малко..
Ако не - натискай си парцалите и толкоз. На новото място вероятно пак някой ще ти прави забележка за метлата и за какво ли не, само че няма да ти е "рода". Така че все тая...
Доколкото разбирам, те живеят в малък град, където възможностите за реализация не са особено големи и вероятността някоя друга проклета шефка да ѝ трови живота за мизерна заплата, не е никак малка. Освен, ако не е достатъчно смела да започне собствен бизнес и да разчита само на себе си. Пък си представям, ако е в същата сфера, свекървата след като прави сечено на конкуренцията, на нея какви номера ще ѝ спрята.

# 133
  • София
Авторке, имаш ли трудов договор, осигуровки и стаж?

# 134
Доколкото видях образованието на авторката, в общия случай няма да е никак зле да внася заплата, вместо да работи за семейството. Продавачка има смисъл да си седи - колкото и да работи, колкото и добра да е - таванът на парите, които може да вкара в дома с работа навън или да спести на бизнеса с работа в него, е нисичък. А авторката по принцип не е продавачка, така че хубаво, спестява някаква сума на бизнеса, обаче за себе си и за семейството си има пропуснати ползи в много по-голям размер.
Както и да е, и на мен вече ми се струва, че темата е за изпускане на парата.

Общи условия

Активация на акаунт