В момента чета ... 90

• 47 696
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Здравка Евтимова много се повтаря, разказите и са еднотипни. Сега четох "Луничави разкази" - едно и също - Перник, реката, беднотията, мизерията. Има интересни, но имам дежа вю, все едно съм ги чела.
Аз пък се потресох от моят любимец Несбьо. Започнах "Нощната къща" и съм WTF??? Даже не мога да разбера какво точно чета - хорър ли, детска книга, пародия ли.... Направо се излага.
“Нощната къща” не беше моето,по-скоро Стивън Кинг за деца,но сега дочитам “Кървава луна”-и там в моят Несбьо👍!

# 496
Аз четох "Заветът на водата" с много мъки. Не знам дали бих посегнала на "Да срежеш камъка". Много ми беше разтеглено, но я четох / слушах едновременно на английски, та може и затова да не я усетих толкова въздействаща.
За Крис Картър - изчетох ги всичките, абсолютно съм съгласна, че са по калъп почти, но са ми като семки, започнеш ли, не можеш да ги оставиш Grinning

# 497
  • София
Приключих "Ловецът на цветя". Тръгнах без никакви очаквания към книгата или даже може да се каже, че бяха по-скоро негативни такива, заради невисоката оценка, която има в ГР и фактът, че я бях взела за почти без пари от едно от намаленията, но се изненадах много приятно.
Това е една книга за голямата любов, за едно престъпление, за една огромна трагедия и за няколко редки цветя, които свързват по изключително неочакван за мен начин живота на трима мъже. Има и доза мистицизъм, което не ми е много по вкуса, но не мога да не и дам 5/5. Наистина успя да ме докосне много.
 Продължавам с "Корейска книга на щастието", като видях, че и излязла такава книга, но ми се прииска да си я взема. Не знам почти нищо за Корея и се надявам да ми хареса.

# 498
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Аз обожавам “ Патиланци” още  от малка. Колко гениално са написани в рими.  “ Драги ми Смехурко бързах да ти пиша но как да захвана, скара ми се вчера Баба Цоцолана” ❤Аз ги имам на запис  всичките писма от Театър Пан. Като бях дете ги слушах 100 пъти на ден,ги знам на изуст.  Издателство Театър Пан имаха  колекция  аудио касетки с български приказки, народни, Елин Пелин,Ран Босилек и др.
За съжаление аз ги нямам всичките, имам само три толкова са ми подарили. Пазя ги и си работят.

Мисля, че тук ще откриете цяла съкровищница Simple Smile
https://gramofonche.chitanka.info/prikazki/

# 499
  • София
Разочарована от Букърите заложих на любимата ми Улф с "Нощ и ден", силно се усеща, че е ранна творба, стилът не е така образен, героите са празни.
Следва "Младият Мънго" на носител на Букър Дъглас Стюард, рискувам, но нещо ме привлече в тази книга.

# 500
  • София
Нощната къща е за плажа.
И аз не разбрах какво чета, но историята ми беше инетресна. А и нямах друго за четене.

# 501
  • София
Реално не е толкова зле, но не е таргетирана и рекламирана правилно. За мен е детска книга, не YA, ама хайде за 12-13-14 години. Нищо де, и аз ще си я дочета. Поне е кратка.

# 502
  • София
Малко почивка из южните (и по-на-изток, но преди Крдж) Родопи. Разходки, безшумни нощи (интересно - и пойни птици нямаше), басейн на 12 км от спането, наблюдателни вишки от върховете (пещерите ги бяхме обходили предишни ходения), разкошна храна... и нито страница не съм прочел там. (Е, вечер имаше Олимпиада.)

"Завръщам" се заради Дан Симънс. Постът е от стр.30, но плахо обръщам внимание, че Симънс не е автор само на криминалета. Всъщност, аз се "запознах" с него с тетралогията "Хиперион" - това е фантастиката, която мечтая да видя в качествен сериал от поне 4 сезона... Извън визионери като А.Кларк или Азимов, Хиперионът и първите 5 оригинални "игри на Ендър" (т.е. без добавените паралелни "версии" на герои от поредицата, през техните очи) на Орсън Скот Кард - са ми най-философските фантастики, които съм чел през последните 20 години. Да, има по-хубави и възбуждащи четива, но тези две поредици са ме карали да спирам посред страниците и да мисля, фантазирам, предвиждам и мечтая - като един от персонажите там - с поглед навътре във inner secrets на света и съзнанието.
За Хиперион просто ще кажа на любопитните - пробвайте! А за "Ендър" - не се лъжете по първата книга или филма, нататък след първата (и вече от 3-та още повече) нито героите, нито сюжета са детски.
Освен споделеното, Симънс го приемам охотно и като трилър-мастър. А Кард е една... много особена птица в реалния живот.

# 503
Прочетох разказите на Тери Пратчет в Едно драсване на перото. Не са лоши.

Също прочетох книгата с разкази Загадъчният мистър Куин, на Агата Кристи. Книгата е забележителна с това, че е с фантастичен елемент и един от главните герои - господин Харли Куин, е любимият персонаж на Кристи (от нейните собствени). Той е вдъхновен от Арлекин, както подсказва името и няма нищо общо с приятелката на Жокера. Чудя се дали авторите на комикса са откраднали името от Кристи, или са измислили същата трансформация (т.е. от Арлекин - Харли Куин).

Мистър Куин и неговият познат мистър Сатъртуейт (възрастен богат господин, с много връзки във висшето общество и без семейство) решават загадки, свързани с човешки съдби. Само че те не са точно от типа, който разследват истинските детективи (понякога става дума за много студени случаи, а понякога няма истински улики и дори престъпление). Мистър Куин насочва Сатъртуейт - най-често насочва мисълта му, но без реално да се намесва.
Освен това, мистър Куин не е човек. Така и не става ясно какво е той, но е някакъв вид безсмъртно същество със свръхестествени сили и афинитет към влюбените.
Разказите са по-скоро разкази с неочакван край, отколкото криминални загадки. Някои са добри, някои - не чак толкова.
Не мисля, че би могъл да се напише роман за мистър Куин - той се появява за малко и изчезва, освен това естеството на случаите не предполага разследване. Вероятно заради това и Кристи не е пожелала да посвети поредица на любимеца си.
Мистър Сатъртуейт се появява в един от романите за Поаро - Трагедия в три действия (този, за който коментирахме, че има американска версия с променен финал). Всъщност, мистър Сатъртуейт е протагонистът - той разследва през почти целия роман и е на грешен път. Накрая идва Поаро и решава случая. В екранизацията с Дейвид Суше, неговото място е изцяло заето от Поаро. Предполагам, че въпреки своята наблюдателност, Сатъртуейт не може да разреши загадката сам, ако го няма Куин, да го насочва.

Сега продължавам с Мама греши.

# 504
  • Пловдив

Иначе започнах "Момичетата от пансиона". В началото съм и още не се е появил ЛГБТИ+ персонаж, но го очаквам ... Blush

Аз я дочетох преди няколко дни, хареса ми много Simple Smile
Сега дочитам "Стаята на пеперудите" на Лусинда Райли, любима авторка ми е и не ме разочарова Relieved
Аз харесах "Нишка", може би наистина най-хубавият от трите романа на авторката. На мен също ми направи впечатление колко добре е изграден, макар да прескача в различни времеви периоди, връзката в събитията не се прекъсва, ако главата е за някоя по-близка година, винаги се загатва за нещо случило се преди, което ще се разкрие в следващата глава и така. Според мен авторката си прави много хубави проучвания и разказът за миналото звучи много автентично. Аз просто харесвам стила й, не намирам за излишни описанията, те ми създават нужната представа и ме потапят в атмосферата на събитията. Най-любимата ми героиня е Зорка Purple Heart

# 505
Автентично звучи разказът за миналото, но вече натрупвам и забележки - много битовизми, прекалено - много готвиха и ядоха тия хора - баници с лапад, яхнии от зелен фасул, медени питки, лимонови кексове и кайсиев сладкиш с прегоряла захар, гювечи, гъбена чорба с рецептата даже - от пърженето на лука до девесила накрая; Тупаха и праха килим, миха прозорци, кроиха чаршафи и шиха пердета, местиха скринове, лъскаха дюшаме. Ами, писна ми! Като в "Тайната на Димана", която хич не ми хареса.
А за магическите моментида не говорим - по-скоро не са магически, а психеделически. Колкото повече чета, толкова повече олеква стойността на книгата, всъщност тя няма стойност като литература, просто е една добре написана, приятна книга за почивка на мозъка, бих я определила като етно-чиклит и нищо повече. Ако някой чака интелектуално пиршество, няма да има и надали Виктория Бешлийска е способна да ни предложи такова. Героините ù са някак прекалено идеализирани, съществуващи при клиширани, идеални условия и дори проблемите, с които се борят, своевременно намират своето лесно и удобно решение. Интересна е, но на моменти става досадна и отново - плитка като замисъл, просто нещо не ù достига.
ПП: и аз харесвам най-много Зорка 😀

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 14:05 от Rayna13

# 506
Благодаря за отзива. Явно решението да не чета Бешлийска не се променя след него. Добре че е била добра за почивка на мозъка. Интересно ми е продължава ли с измислените думи /спомням си  човешкост, коварност ,  всешарен, медоточна песен/.

# 507
Аз пък останах с впечатление, че жените не ги пускат на плажа, ако не носят в чантата си книга на Бешлийска. Ако се съди по модата да се снимаш под чадъра с нейна книга в ръка, която на талази залива Фейсбук, може да е вярно. Simple Smile

# 508
Има, но съвсем малко, сега дори не мога да се сетя нещо конкретно. Обаче това, което ме втрещи, е едно медитативно състояние на една от героините, описано като зъзкащо топче вътре в корема ù, което в един момент намира отвор, от който да излезе. И не знам на вас, но на мен ми звучи като евфемизъм за пръдня.
Нещо хубаво, което мога да кажа, е, че има и хумор в една от историите. Наистина се забавлявах чистосърдечно с магарето Беяз 😀
Езикът тук е много премерен, волност на изчанчените думички и описания си е дала в магическите моменти, които са кратки епизоди, но пък стоят като кръпки в иначе стройното и плавно разказване.
Пп:Още не съм си снимала книгата на плажа, но специално за темата и Как' Сийкаще щракна един летен етюд с гларус, циганин и "Нишка" от бургаския плаж 😀 Момичето на съседната хавлия чете Балдачи, а готиният с татуировките - "Цар плъх".

# 509
Къде е този, който чете Цар Плъх? На кой пост да го търся?
Днес взех от библиотеката Кинг и Чудомир

Общи условия

Активация на акаунт