В момента чета ... 90

• 46 505
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
  • Галифрей
Ох и мене толкова ме дразнят тия конспиративни теории, разрязвам го.
Не го знаех.

# 706
Мен не ме дразнят. Обичам предавания за такива неща. Не означава, че вярвам в тях (нито, че не вярвам - неутрална съм, но ми е интересно). Ако нещо от този тип се докаже, няма да се изненадам, нито ще се зарадвам. Просто го допускам като възможно.
Ако не се докаже - още по-малко ще се изненадам, определено няма да се натъжа Wink

# 707
На мен такава тематика е просто досадна. Само в “Махалото на Фуко” ми беше забавно как е окарикатурена. Харесвам Умебето Еко, периодично вече по нещо негово прочитам.

# 708
При Умберто Еко няма никакво окарикатуряване. Това е похват твърде далеч от стила му и, позволявам си да кажа, моралните му позиции.
Дан Браун е комерсиален плагиат, който, очаквано, се изчерпа. Никога не ми е представлявал минимален интерес.

# 709
Може да не съм избрала перфектното определение, за да го кажа накратко - имам предвид, че там много добре е показал безсмилието на всякакви измислени конспирации. Не задължавам никого, мое мнение.

# 710
Дан Браун и Умберто Еко дори не бива да се слагат в едно изречение. Мое мнение Simple Smile

# 711
Затова се и въздържах в първия пост за измислиците на Браун да не споменавам  уважавания автор.
А някои книги, особено когато сме били по-млади читатели и сме чели за развлечение също може да са били полезни, дори и да не са смислени автори, и това дава опит.
Скрит текст:
Ясно е, че конспирации недолюбвам

# 712
Въпросът е в това, че думата конспирация обхваща твърде много неща, които са различни едно от друго.
Например Леонардо наистина е обичал да създава впечатление. Харесвал е както науката, така и мистификациите. Повече от вероятно е да е вкарал нарочно елементи в картините си, които са в разрез с общоприетите доктрини. Това е в синхрон с нещата, които са известни за него.
Това доказва единствено, че е имал разнообразни интереси и е бил малко закачлив (например известно е, че приятеля му Салай му е позирал многократно - включително веднъж за портрет на Света Анна - майката на Богородица; така че няма нищо чудно в това, че лицата в някои от картините си приличат).
Не е конспирация да се твърди, че в картини на Леонардо има тайни послания, но често се възприема като такава.
От друга страна, дали Леонардо е имал някакъв таен план и цел (като например да подскаже нещо за Светия граал), е въпрос, който поражда различни конспиративни теории. Не знаем това и няма как да се установи. Най-вероятно отговорът е не.

# 713
Аз се мъча със "Свирепа зима" на плажа, "лятото" няма да го бъде. Беше ми много интересна в началото, но колкото повече напредва действието, толкова по-скучна ми става. Ще избутам още 40 стр. Чета междувременно и Стефан Цвайг "Мария Антоанета". Винаги съм го харесвала! Не ме разочарова и сега.

# 714
  • Пловдив
"Свирепа зима" от средата нататък става интересна, но краят беше мега странен. Аз ли нещо не го разбрах, не знам, но определено ме озадачи Simple Smile

# 715
"Свирепа зима" от средата нататък става интересна, но краят беше мега странен. Аз ли нещо не го разбрах, не знам, но определено ме озадачи Simple Smile

Голям спойлер! Не отваряй, ако не си чел книгата и мислиш да я четеш!!!

Скрит текст:
Всъщност Мартин уби баща си - задуши го с възглавница. В следващата книга намират дневниците, които баща му си е водил десетилетия с негови размисли и случки и много неща от отношенията между двамата се изясняват.

Продължавам да твърдя, че точно тази поредица е доста добра.

# 716
  • Пловдив
Аз обичам да чета спойлери Simple Smile Сигурно съм единствената. Винаги ми е любопитно и понякога чета първо последната страница.

Happy Mijjj,
Скрит текст:
Все си мислих, че основната нишка на книгата е експлозията и убийството на мъжа и жената и очаквах да се развива разследването на случаите. Някакси отношенията между баща и син ми бяха второстепенни и може би затова останах озадачена от края.

# 717
lili_78,

Скрит текст:
На мен всичко в тази поредица ми беше интересно - и конкретната криминална линия, и историята на Сине с онзи изнасилвач-колега ѝ ( убягва ми в момента името му), и отношенията на Мартин със Шарлоте, както и с баща му.
Всичко Simple Smile

Дори сега като се сетих за тези герои рязко ми се причете третата част - "Удушвач" Simple Smile Ама ще устискам докато си прочета "Женският кръг на лейди Тан" Simple Smile

# 718
@Lili78 - не си, предпочитам да не правя това, но за някои поредици, за които не съм имала толкова налично време преди да реша дали да продължа напред съм поглеждала какво пише във Fandom, например. Ама никак не ми е пречило, сега продължавам с голямо удоволствие да си чета Джо Абъркромби, а също и една трилогия на Джон Гуин (на която последната книга следващият месец се очаква да излезе).

# 719
  • Чукарландия
Mijjj ти третата книга не беше ли я прочела? Или ще я препрочиташ? 🤗

И мен ми предстои тази трилогия, но си я пазя... 🤣

Общи условия

Активация на акаунт