Второкласници 2024/2025 - 1 тема

• 17 222
  • 617
  •   1
Отговори
# 45
  • София
При нас също химикалите са задължително без гума. Аз много ги харесвам и ползвам, но това е положението.
Ние с второкласника напазарихме, готов е като цяло, остават цветните папки каквито каже госпожата на родителската среща, и несесер на Реал Мадрид дето ще се поръчва от амазон, оказа се супер дефицитна стока, но съм обещала и няма мърдане.
Аз така обичам, да сме се подготвили и да няма бързане в последния момент.

# 46
Синът ми каза, че иска поне още месец ваканция. А и аз не се чувствам подготвена психически за новата учебна година. Много ни беше добре да спим до късно, да излизаме, когато и където си искаме, да не се притеснявам за взимане от училище и водене на спорт. Да не мисля днес ще яде ли в стола. Между другото храната в стола е станала почти двойно по-скъпа, а той нищо не яде там. Не може да си носят от вкъщи, защото няма къде да се хранят, т.е. сигурно може в стаята, но трябва някой да остава с тях. Вариантът е да ги взимаме на обяд и да ги върнем. Не знам какво ще мислим в тази посока, но трябва да се обсъди този въпрос.

Не е прочел цялата литература. Сега чете български народни приказки, остава му Карлсон, но мисля да не я взимаме. Все трябва да го подканям. Скоро не е писал.

На нас ни дадоха списък с необходимите неща още в края на учебната година, на родителската среща. Сега не знам за кога са я предвидили. Днес взех малко тетрадки от Лидл. Флумастри ще има до 12 клас, заредила съм го, макар че използват главно моливи. А неговите все изчезват. Не знам колко пъти купувах миналата година. Сигурно си ги разменят, защото колкото пъти отворя несесера, все по-празен го виждам. Той много си дъвче химикалките и моливите. Ужасен навик, колко пъти обяснявам, но без резултат.
Миналата година поръчвах от озон, тази ще видя още какво трябва да купувам.

Униформи имат само за повод и за първия учебен ден ще е с униформа. Има елек и вратовръзка, риза и панталон/дънки купувам отделно, защото ми излиза по-евтино така.

Започнах да обновявам есенния гардероб. Ще трябва и нов спортен екип, маратонки, гуменки.

Преди дни разбрахме, че госпожата от занималнята е напуснала и синът ми почти се разплака, защото я харесват. Сега ще трябва да свикваме с друга.

След седмица му предстои операция и ми се е свило сърцето. Дано мине леко всичко и да се възстанови напълно преди старта на учебната година.

Като се сетя и как с училището започват отново всички вируси зле ми става.

# 47
Успех с операцията 🤗
Девойката също дъвче химикалките и моливите. Мазах ги с Bitener, може и с Даум Ексол, има частичен ефект.
Блазе ви, че може да се насладите на ваканцията, ние с мъжа ми сме на пълно работно време и децата сноват между занималнята и баба и дядо.

# 48
amini, Благодаря! Hug

Много ми е важно времето прекарано с децата, защото знам, че никога няма да се върне и сега мога да им дам вниманието, от което имат нужда. Знам, че често родителите нямат възможност да гледат по-дълго децата си и ги разбирам. При нас така се стекоха нещата, че баткото (второкласникът) не е ходил на ясла, после в първа група в детската година също почти не ходи + всичките боледувания...Сега и брат му мисля да пропусне яслата, после за градината ще го мислим. И на мен понякога ми се иска да мога да разчитам на помощ от баби, но знам, че един ден ще търся това време и много ще ми липсва. И как под...волите никога не е достатъчно....
Извинявам се за отклонението, но колкото повече растат децата, толкова по-носталгично ми става. Heart

Хайде, честит ни месец септември. Има - няма две седмици и сме отново на въртележката. Синът ми днес като се събуди каза, че е сънувал ужасен сън. Че е на училище и трябвало да става пак в 7ч. Laughing

# 49
  • София
Някоя класна на бъдещ второкласник дали е споделила списък с тетрадките и материалите, които трябва да се купят за следващата година? Ясно е, че ще има разминавания в различните училища и класове, но все пак ориентировъчно - какви тетрадки ви искат - с тесни и широки или само с широки редове, с малки или с големи квадратчета? При нас няма никаква информация все още, а не ми се иска в най-последната секунда от днес за утре ученикът да ми казва какво му трябва за следващата сутрин.

# 50
  • Варна
Това писа класната на нашия второкласник: "По математика децата ще пишат в тетрадки с малки квадрати.
По БЕЛ - започват с тесни и широки редове и продължават с широки."

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 20:53 от FloridaM

# 51
  • гр.София
Ние ще имаме родителска среща чак на 13.09.24 и тогава ще ни кажат какво да купуваме. Малко късно ми се струва, но щом така са решили...

# 52
При нас списъка е същи като за първи клас. Единствената разлика са тетрадките-5 с тесни и широки +5 с широки редове; по математика-10с малки квадратчета. Имаме останали от миналата година с големи, ако се наложат за в началото.
Моя въпрос е, като казвате, че са прочели голяма част от книгите зА лятото, имате предвид целите книги или? Моя хубавец почти нищо не успя да прочете, а почти цяло лято чете.
Аз го започнах с Пипи, но наполовината я прочете, мн тегаво му вървеше, сега Приказки по телефона довършва и басните прочете цялата, това е.Отделно странични книжки, които сам си избираше.
Определено чете по-добре, но още срича по-дългите думи

# 53
Моят син изцяло прочете само "Приказки по телефона" и "Небивалици". Другите сборници с приказки - отчасти. Среща известни трудности с разбирането на дости остарели думи, а някои от приказките са направо абсурдни като например "Майчина клетва" на Георги Райчев. Беше потресен като я прочете.
В момента чете "Патиланци" и единствената от списъка, от която няма да е прочел нищо, е "Пет приказки" на Валери Петров. Категорично мисля, че тази книга не е за възрастта им.

# 54
  • София
При нас книгите в списъка бяха общо 8 - прочел е 5 от тях, допълнително по мое искане е прочел Пипи, която не беше в списъка; избирал си е и е изчел някакви мини-книжлета от библиотеката тип Агата , Никола и т.н. Ще опитам да добутаме до 7 прочетени до началото на учебната година (в момента е преполовил Български народни приказки, но не в препоръчаната от учителката версия на Ангел Каралийчев, а друг сборник - ще го броим за 6-тата прочетена книга от списъка, когато успее да я довърши). Лошото е, че читателският дневник стои почти празен, а попълването на информацията за всяка една книга отнема мнооого време.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 21:59 от *Lorena*

# 55
"Пет приказки' и при моите деца върви тегаво, най-бързо прочетоха "Мили бате".
Аз им чета басните на Лафонтен, в потрес съм. Може би обаче изданието ми е трудно смилаемо, в рими с превод от Атанас Далчев. Прочетоха и Езоп адаптирана без проблеми.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 00:11 от amini

# 56
  • София
Моята сама прочете Дакела и Пипи до средата, но продължава да я чете.
Научила се е да се крие в тоалетната като я накарам да чете.
Всеки ден по нещо я карам да прави. Задачки малко, или дописва старите си учебни тетрадки или четене на Пипи.

# 57
9 бяха нашите по списък, прочете 17 😂 От задължителната каза, че не ѝ е интересна Ние, врабчетата. Прочете си я, но накрая си каза, че половината не я е разбрала, явно заради множеството остарели думи. Тя май не е и преиздавана много, докато другите са адаптирани по един или друг начин.

# 58
На нас ни дадоха списък на последната родителска среща в края на учебната година.
БЕЛ - 3бр тетрадки с тесни и широки редове
Математика - 3 бр тетрадки с големи квадратчета
Родинознание - 1бр тетрадка с тесни и широки редове
ИУЧ БЕЛ - 1бр тетрадка с тесни и широки редове
ИУЧ математика - 1бр тетрадка с големи квадратчета
ИИ - блок за рисуване/скицник, бои, пастели, цветни моливи
ДБТ - ножица, лепило, гланцово блокче, пластилин
ФВС - гуменки, спортен екип

Имаше 4 книги за четене през лятото.
Басните от Езоп - прочете цялата книга. Почти не разбра за какво иде реч. На всяка басня трябваше да обяснявам непознати думи.
"5 приказки " на Валери Петров - прочете 4 от приказките. Напълно неподходяща за тази възраст. Също трябваше да обяснявам.
Български народни приказки - вкъщи имаме Златна книга на българските приказки и чете нея в момента.
Последната е Карлсон, но още съм в чуденка дали изобщо да я започва, защото няма да успее да я довърши, а и не смятам, че също е подходяща. Мислех да му дам да си прочете последната част от Лошите момчета.
Единствено си мисля, че госпожата като ги попита прочели ли са си книжките и той ще се притесни, че не е всички, защото е стриктен като майка си, само заради това все още я мисля Карсон.

И ние имаме Читателски дневник, но е попълнил точно 0 страници и не мисля да попълва изобщо нещо, защото дадената литература беше достатъчно разочароваща и голяма част остава неразбрана.

# 59
  • София
От 9 книги в списъка, 2 вече беше прочел през учебната година и 2 му разреших да не чете. Опита се, но не вървеше и това е - Пет приказки и Туфо рижият пират.
По-важно ми е да му е приятно четенето, отколкото да е изпълнен списъка насила.
Онзи ден си взе разни приказки от библиотеката, вече извън задължителното.

Общи условия

Активация на акаунт