Помощ! Гълъби?

• 4 648
  • 110
  •   1
Отговори
# 75
Спомням си.
Пишете едновременно до общината и съответната РЗИ. В РЗИ също така звъннете и по телефона.  Трябва да вземат мерки. Това е ужасна зараза.

# 76
Спомням си.
Пишете едновременно до общината и съответната РЗИ. В РЗИ също така звъннете и по телефона.  Трябва да вземат мерки. Това е ужасна зараза.

Проблемът е, че тези над нас няма да отворят на никого, ако все пак някой реши да се довлече да провери за какъв кокошарник на тераса на жилищен блок става дума.
А насила нито от общината, нито от РЗИ могат да влязат. Освен това те ще отричат всичко. Най-много да кажат, че никой не ги храни, ами просто те така си стоят на тяхната тераса и по здравословни причини не могат да им чистят смрадта.
Просто този кошмар, който е причинен от хранилката и поилката на гълъбите, е недоказуем за мен.

# 77
Вие пробвайте.

# 78
Спомням си.

Проблемът е, че тези над нас няма да отворят на никого, ако все пак някой реши да се довлече да провери за какъв кокошарник на тераса на жилищен блок става дума.
А насила нито от общината, нито от РЗИ могат да влязат. Освен това те ще отричат всичко. Най-много да кажат, че никой не ги храни, ами просто те така си стоят на тяхната тераса и по здравословни причини не могат да им чистят смрадта.
Просто този кошмар, който е причинен от хранилката и поилката на гълъбите, е недоказуем за мен.

Извинявам се, че толкова късно пиша, но отдавна не бях отваряла тази тема за гълъбите и сега случайно ми попадна. Прочетох последните коментари, размислих се за проблема ви и ми хрумна идея. Тези съседи над вас, предполагам, че има друг апартамент до тях, там живее ли някой и най-вече имат ли видимост от прозорец или тераса към въпросната тераса на която съседите над вас хранят гълъбите? Все пак живеем в 21 век. Ако имат, въоръжете се с устройство (телефон или пък фотоапарат) с възможно по-висока резолюция и ги помолете да ви пуснат да направите няколко снимки на терасата на съседите. (Ако успеете да ги хванете как дават храна на гълъбите, още по-добре.) Ако пък имате дрон (или пък някой ваш познат има) може да използвате дрона за да направите снимки и тогава дори няма нужда да се качвате у съседите. Със сигурност, ако успеете да направите снимки, те ще ви послужат като солидно доказателство пред когото трябва.

# 79
  • в страната на чудесата
Е престъпление ли е да храниш горките гълъбчета?

# 80
Четох в тази тема за белина. Никакъв ефект няма. Ще търся пепел  от цигари, но при мен ходят по външен широк перваз и бързо ще я издуха вятърът. От вътрешна страна стои котаракът ни и на педя от лицето му най-невъзмутимо се разхожда гълъбът.
Трябва да има глоби за хора, които ги хранят. Ужасни са!

# 81
Четох в тази тема за белина. Никакъв ефект няма. Ще търся пепел  от цигари, но при мен ходят по външен широк перваз и бързо ще я издуха вятърът. От вътрешна страна стои котаракът ни и на педя от лицето му най-невъзмутимо се разхожда гълъбът.
Трябва да има глоби за хора, които ги хранят. Ужасни са!
нЕма смисъл-само ще чистиш и пепел от цигари. Комшията пуши и е наслагал едни пълни пепелници по перваза(широк е) и гадините само дето не кълват от тях.
Единственият начин е да сложиш или шипчета срещу птици по перваза или мрежа.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 11:21 от petiaivanov

# 82
Спомням си.
Пишете едновременно до общината и съответната РЗИ. В РЗИ също така звъннете и по телефона.  Трябва да вземат мерки. Това е ужасна зараза.

Извинявам се, че толкова късно пиша, но отдавна не бях отваряла тази тема за гълъбите и сега случайно ми попадна. Прочетох последните коментари, размислих се за проблема ви и ми хрумна идея. Тези съседи над вас, предполагам, че има друг апартамент до тях, там живее ли някой и най-вече имат ли видимост от прозорец или тераса към въпросната тераса на която съседите над вас хранят гълъбите? Все пак живеем в 21 век. Ако имат, въоръжете се с устройство (телефон или пък фотоапарат) с възможно по-висока резолюция и ги помолете да ви пуснат да направите няколко снимки на терасата на съседите. (Ако успеете да ги хванете как дават храна на гълъбите, още по-добре.) Ако пък имате дрон (или пък някой ваш познат има) може да използвате дрона за да направите снимки и тогава дори няма нужда да се качвате у съседите. Със сигурност, ако успеете да направите снимки, те ще ви послужат като солидно доказателство пред когото трябва.

Апартаментът до техния от поне 10 години си стои заключен и никой не живее. Собствениците живеят и работят в Германия, а когато си идват в отпуск през лятото обикновено, си стоят на село, не идват тук. Това жилище са го нагласили за синът си , но той пък си живее в къщата на приятелката си и също не идва тук.
Иначе човека, който ги храни, е много свясно и добро момче, нямам абсолютно нищо против него, но проблемът е, че той никак не иска да разбере, че градски гълъби не се хранят на тераса в жилищен блок.
Козирката ни вече е невъзможно осрана, ще го помоля поне нея да изчисти до колкото е възможно от неговата тераса.
Никак не е приятно да се живее в обтегнати отношения с комшии и аз изобщо не желая това да се случва. Но само ако можех да разбера точно какво го кара да ги храни и това толкова да го радва!

Е престъпление ли е да храниш горките гълъбчета?

А престъпление ли е да се възмущаваш от това, че гледаш, чистиш, миеш и триеш непрекъснато гълъбича тор и да искаш да ти е чисто?
Това са градски птици, не са папагали, по един или друг начин си намират храна. Не е нужно да бъдат хранени по тераси. За болестите, които разнасят пък, изобщо да не говорим, а също и за прахоляка, който вдигат, летейки над главите ни. Как се свалт и мият комарници и прозорци всеки ден в този кучи студ, защото са пълни с перушинки, прашни, мръсни и насрани, знаете ли? А също да не забравя и миризмата на гълъбичата тор.
Вие бихте ли изтърпяли подобно положение?
Преди да имаме този проблем, аз също много харесвах "горките" гълъбчета, но откакто съм принудена да им чистя мръсотията, вече не съм съвсем сигурна, че са ми толкова мили.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 16:01 от PANDA_FuBao

# 83
  • София
Помощ! Опитват се да си направят гнездо върху климатика. Страх ме е да не снесе, че после ще ми е жал да изгоня пилетата. Сега добре, като съм вкъщи - чуя ли ги, ги гоня. Но заминем ли... Четох, че се дразнят от парфюми, и сега пръскам с едно менте, но много бързо се разнася. Не мога да сложа шипове, защото мястото е точно колкото да се вмъкне гълъб. Искам да ги разкарам, преди да са се нанесли.

# 84
Сложете шипове върху климатика. Със скоч лента ги закрепете
https://praktiker.bg/bg/Zashtita-ot-drugi-zhivotni/ShIP-PROTIV-K … A-PTITzI/p/486502
И като снесат, какво?- махаш яйцата и гнездото. Иначе никога няма да се оттървеш.

# 85
Не знам при нас откъде се научиха да идват. Изобщо не сме имали проблеми с гълъби до преди година. Дали заради хвърлянето на храна, или направиха гнезда някъде на покрива, не знам.
Тези дни видях, че са тръгнали да правят гнездо в тавичката на климатика. Едва изчистих клечките. Там няма как да се сложат шипове.
Не съм се организирала още да купя за первазите.
В съседния апартамент не живее никой и си кацат там безпрепятствено, защото няма кой да ги гони.
Някъде бях чела, че заради гълъбите, е намаляла популацията на врабчетата.

# 86
В джъмбо има ниски шипове.

# 87
  • Бургас
Ние направихме нещо като кутия от мрежа, с която захлюпихме климатика, и така заградихме достъпа до тавичката на климатика.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 12:17 от Verano ®

# 88
  • София
В джъмбо има ниски шипове.
Да, намерих и в "Бриколаж", поръчах и ще пробвам. После ще споделя резултата.

# 89
Помощ! Опитват се да си направят гнездо върху климатика. Страх ме е да не снесе, че после ще ми е жал да изгоня пилетата. Сега добре, като съм вкъщи - чуя ли ги, ги гоня. Но заминем ли... Четох, че се дразнят от парфюми, и сега пръскам с едно менте, но много бързо се разнася. Не мога да сложа шипове, защото мястото е точно колкото да се вмъкне гълъб. Искам да ги разкарам, преди да са се нанесли.
Върху климатика сложете шипове или закрепете цяла подложка със шипове, ако е възможно.
А ако имате "тавичка" под климатика, където има място да се навират и да мътят - намерете начин да напъхате нещо в празнината, може би парче морска пяна което да се захрепи стабилно.

Моите съседи от съседния вход имат такава тавичка, а е изключително вредно да се допуска това, защото вонята от изпражненията им, заедно с всички мушици и бактерии се засмукват от перката и влизат в помещението...

@Дъждец "Някъде бях чела, че заради гълъбите, е намаляла популацията на врабчетата."
Абсолютно!! Това е тема която дискутирахме с баща ми (да почива в мир),  преди 7-8 години. При него в къщата нямаше много гълъби, но пък нямаше и нито едно врабче - въпреки голямата градина и дръвчета.
Един ден седяхме на двора и се препичахме на слънце, когато един врабец кацна до нас и започна да чурулика. И двамата го погледнахме, после се погледнахме един друг и баща ми вика: Ееей, от много време не бях виждал врабче!!

Помня като бяхме деца колко много врабчета имаше и на село и в града. Купуваме си слънчогледови семки и давахме на врабчетата, които бяха десетки, стотици. Редовно им слагахме трохички по перваза на балкона и те идваха, дори вода им слагахме в една купичка и идваха да пият когато бяха големи жвги.

Докато гълъбите се брояха на пръстите на ръцете и не бяха толкова нагли и мутирали (да понасят градски шум, светлини и звуци)

Сега е точно обратното, и с баща ми заключихме същото - врабчетата изчезнаха защото гълъбите се развъдиха в големи пропорции!

Някой питаше в коментарите по-назад каква може да е причината... Със сигурност е започнало с това че хората ги хранят постоянно и редовно. Виждам съседи дори да им създават удобства по балконите си - слагат кутии от латекс за да мътят там..

Аз врабче не съм виждал от миналата година, когато едно кацна на балкона и почна да ни пее. За последните мога да кажа 10 години, съм виждал врабчета не повече от 3-4 пъти.... 😕

Предпочитам врабчета пред гълъби, 1000%!

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 14:33 от Panterist

Общи условия

Активация на акаунт