Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 840
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
gerinceto, правилно си решила да не й даваш хормони. Не знам на колко години е девойката ти, но моята дъщеря също имаше проблеми с адски нередовен цикъл. Почти всички лекари им беше най-лесно и изписваха противозачатъчни. Не съм й ги давала. След време, когато започна редовен полов живот, цикълът се регулира сам и сега й е като часовник.

# 121
Има тема за тийновете, прочетете в нея. Момичетата първите години са с нередовен цикъл. Не я тъпчете с хормони.

Разлика огромна има между отклонения и оптимални стойности. Особено при щитовидната.

# 122
Arwen на 14 години е. Надявам се и чакам да се регулира сам цикъла.

# 123
Три седмици основно на месо, яйца и зеленчуци, постоянно си ходя гладна, много малко въглехидрати - например от киноа, и корема си стои, не е мръднал.
Да съм свалила най-много едно кило вода.
Та, каква да ви кажа, не очаквайте чудеса и от гладуването, с нашите хормони.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 08:34 от Lemy

# 124
  • Бургас
Чела съм и аз , ама ако карам само на яйца и месо запекът не ми мърда.

Леми, аз от такива дни ако ги правя1-2 пъти месечно, за няколко месеца се прибирам. Може на кг да не е много, но водата се изхвърля и тялото изглежда по-добре.

Може да пробвам  само с варено месо или под формата на някаква чорба за цял ден. Мен месото ме засища добре.

# 125
  • тук-там
Тревожност и ново светоусещане са си симптоми на пременото. Аз нямам никакви отклонения при ЩЖ, нито миоми, кръвоизливи, полипи и тям подобни. Но се усещам различно от няколко години насам.
За девойката - поне година-две е съвсем нормално да няма редовен цикъл. Наместват се хормоните. Виж на 20 да няма редовен, вече е друга тема.

# 126
Тревожност и ново светоусещане са си симптоми на пременото. Аз нямам никакви отклонения при ЩЖ, нито миоми, кръвоизливи, полипи и тям подобни. Но се усещам различно от няколко години насам.
За девойката - поне година-две е съвсем нормално да няма редовен цикъл. Наместват се хормоните. Виж на 20 да няма редовен, вече е друга тема.

Точно, усещам се различно. Аз също смятам, че нямам отклонения в ЩЗ, стойностите ми са или врамките на оптималните или съвсем се доближават до тях. Но това да не съм "аз" и това безпокойство направо ме побъркват.

# 127
Тез подути кореми са си и от хормоналния дисбаланс! И задържането на вода. Аз така бях преди цикъл, като мине цикъла вкичко отшумява. Сега се надуваме, а облекчение няма! 😢

# 128
  • Б
Тези на които вече окончателно им е спряло дали имат облекчение от подуването и задържането на вода ?Аз си мислех че имам симптоми вече с едни нощни изпотявания , главоболие, а то се оказа вирусно  с една кашлица.  Така се получава при мен все се оказва че не се дължи на Пременото , а причината е друга.

# 129
  • тук-там
Хм, абе то пременото и имунитета сваля. Тук не пишат дамите, на които им е спряло окончателно. Има друга тема.

# 130

Точно, усещам се различно. Аз също смятам, че нямам отклонения в ЩЗ, стойностите ми са или врамките на оптималните или съвсем се доближават до тях. Но това да не съм "аз" и това безпокойство направо ме побъркват.

А как е инсулина? Не кръвната захар, а инсулина.

Може да пробвате да пиете метилирана фолиева киселина или комплекс метилирани витамини като тези - https://www.zoya.bg/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D … %D0%B8%D1%8F.9941 и да видим как се чувствате по отношение на безпокойството и това усещане, че не сте себе си.

А как сте със спорта и движението? Как сваляте стреса?

Аз също се чувствам различен човек, за съжаление не в по-хубав аспект. Но живота така здраво се опитва да ме счупи - удар след удар, че явно това е целта - да се променя. Това, което по-ме тревожи е забравянето на някой неща, неспособността ми да се сетя банални неща - като например на 3-ти ден на почивка не се сещам как ми е обзаведен хола, мои работни термини, които съм шокирана, че не са в главата ми. Знам няколко езика и сега ми е трудно да минавам от единия в другия или правя мишмаш от думи. Разменям или пропускам букви.

# 131
  • Бургас
Chloe, аз по едно време започнах да я меря, но се отказах. Не можах да дочакам резултат, че съвсем ми се разредиха М. Сега обаче за трети път ми се случва ц.секрет да е като по време на О, обаче продължава със седмици и обилно.
Освен това на моменти също се чувствам тревожна и ме налягат черни мисли без причина Sad

# 132
Момичета, здравейте, отдавна не съм се вясвала. Прегледах съвсем накратичко какво сте си писали напоследък. 🙏
Да споделя и своето "развитие'😁
Спрях много отдавна дуфстона  после взе да си идва около датата, на която трябва, спрях и особено внимание да обръщам на разминаванията. Само сега ми закъснява с около 10 дни по спомен. И коремчето ми е като на бременна.
Всъщност- чувствам се точно като бременна само дето не съм - миризми, чувствителни зърна, замайване, разсеяност, рев на кило - както си седя, някой каже нещо и бликват едни реки, аз не помня да съм ревала последните 10-15 години, глад за определени храни (от известно време на едни солети съм се лепнала и ако не сложа някоя в устата, направо ми се доплаква, а аз не обичам да ям по принцип.
Но пък все така си ми е студено, чак на 31 градуса се поразсъбличам. 😄
Никакви особени добавки не пия, чакам профилактичните от фирмата да видя трябва ли нещо да компенсирам.
Кръвното и него спрях да меря, прецених, че леко се е повишило стабилно - от 90 на 60 на 100 на 80 и така си карам с внушението, че е нормално и тялото ми ще свикне.
Само тъпотата и повишената тревижност дето са ме обзели как да преборя, не знам. Мислех да ида на психиатър, пък си викам, че ще ми изпишат кой знае какви тежки лекарства, та се въздържам засега, някой ако има опит и му се занимава, може са сподели.
Това се сещам засега.
А, и още нещо се сетих- че съм друг човек вече го приех 😪,  превръщам се във вкисната сърдита лелка.
Обаче някоя от вас има ли понякога странен вкус в устата, сухота колкото и вода да пие?

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 20:26 от snejna

# 133
  • Бургас
Това с черните мисли ми е най-омразното от този период, като изключим цикъла.

Случва ми се, даже някакъв дъх ми се получава понякога. Особено когато ми е запушен носа, в Бургас това е 90% от времето. Като не съм в Бургас-обратно, 90% от времето нямам алергия, не кихам, не ми тече носа.

# 134
the Дорис инсулинът ми беше последно 4,9 mkU/ml при референтни до 15. Аз също забравям, имам на моменти мозъчна мъгла и т.н. Стрсът е налице, спорт чат-пат опитвам, колкото да не е без хич. Пия разни добавки, но на периоди се чувствам не на себе си.

Общи условия

Активация на акаунт