Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 864
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
А на мен загубата на акъла. Sad

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 05:48 от mimi.7299

# 136
Всичко друго се преживява, но загубата на тонус на мозъка - не.

Отделно да, разни депресивни състояния - ако ме обземат, спомням си за тийн годините, когато тепърва тялото ми свикваше с хормите. Тогава беше една еуфория, не знаеш защо, само знаеш, че ха не си поискал, ха не си покориал света и морето е до колене, и си щастлив без причина. Та се успокоявам, че това, което преживявам като черни мисли и тревожност е всъщност обратното на онази еуфория от тийн годините. Общо взето опитвам се да го отдам на липсата на хормони и начинът, по който мозъкът с неговите много сложни процеси се опитва да се приспособи към новите нива на хормоните. Не че помага кой знае колко, но се опитвам да си анализирам текущото емоционално състояните по този начин.
Но затъпяването, загубата на тонус на мозъка - това най-много ме мъчи.

# 137
  • тук-там
И върху това може да се работи. С моя постковид имах много неврологични симптоми, не бях себе си и бях в постоянна мозъчна мъгла. Лека полека, с много умствени упражнения и няколко процедури в барокамера успях да се върна в нормално състояние. Всичко е въпрос на желание, фокус и работа!

# 138
  • На острова
Права е mtz, върху всичко може да се работи.

Mental health е първото нещо, което се променя, почнат ли да се променят хормоните. Да се търси връзката mind-body. Аз също съм се усещала “странно”, конкретно имах един период, в който мислех, че откачам. Много е неприятно, защото мен ме биеше на паник атака, като почна да забравям или да се деперсонализирам. Такъв епизод получих след стресова случка, и в търсене на изход реших, че ще започна да медитирам. От доста месеци го правя - рано сутрин по 10-15 мин., изключително добре ми се отразява. Заглушава шума на и бе това мега-шумното ми ежедневие.

Също - сутрешно слънце/светлина, по възможност скоро след като сме станали, разходка за около 20 мин. Като цяло движение, много ходене. За мен - без високо интензивни тренировки или тичане, вместо това от месеци ходя на пилатес/реформър.

Слушане на binaural beats/healing music/manifestations/deep focus music.

Аз не мога да правя студени душове, затова си топя лицето в купа с ледена вода.

Eft tapping - не си спомням как се превеждаше на бг, но много ми помага, при стрес и натрапчиви мисли, има кратки клипчета в ютуб.

Както някой предложи - пълен детокс от социални медии, новини, пр. Изключително съм ограничила “скролването”, върши чудеса.

Диетата е от изключително значение - абсолютно изчистени храни, минимално захар, и никога на гладно, евентуално като десерт. Кофеинът на мен ми влия зле и ми повишава тревожността, плюс палпитации. От най-голямата фенка на кафе преминах само на безкофеиново, когато ми се пие. И никога на гладно или вместо закуска (години наред правех това). Сега първо се разбуждам натурално, закусвам нещо и чак после кафе. Последните години пиех само овесено мляко - ми то пълно с растително олио, стабилизатори, и какви ли още не други съставки..изключително неподходящо за чревната флора.

Повече протеин, пробиотични храни, да се следят фибрите, магнезия, витамин Д-то. Намаляване на стреса, спрямо начина на живот. Добър нощен сън. Да правим дихателни упражнения. Спиране на алкохола - за мен е game changer. За цигарите да не говорим.

Да имаме винаги нещо по ръка да четем, аз обичам да решавам судоку, кръстословици, записвам курсове, свързани или не с работата.

Да не бързам, повече да съм в настоящето, заземяване.

Няма универсален подход, всеки трябва да подбере техники, които пасват на начина на живот,  и определено да не разчитаме само на хапове и доктори, а и на себе си също. Но пак си е доста работа, де, не става отведнъж.

# 139
Краткият глад (до 3 дни) се отразява прекрасно и на мозъчната мъгла.
Аз се опитвам да откажа алкохола, неуспешно засега.
Пия почти всеки ден по 1 чаша вино на обяд.

# 140
  • 1st floor
Аз, ако изпия чаша вино на обяд, ще се полегна на клавиатурата в офиса! 😬
Започнах да смъквам кг от морето насам. Вече се бях отчаяла, че не мърдат. Свалих два, остана още един. Много, много движение и орязах сладкото и тестото ( с изключение на по един сладолед всеки ден и сладко и тесто през уикенда, когато катерим по Рила и Пирин - за там ми трябва енергия).

# 141
  • Бургас
На обяд и аз не мога да пия.
Но вечер нищо не е в състояние да ми отнеме чашата вино. То ега ти живота без него Simple Smile

# 142
Баш и аз така се чувствам. Не ям много неща, ограничила съм други, сега ако и виното ми вземат ще мрем. Ми айде няма нужда. Била съм млада, красива, слаба и съм грабела от живота. Сега гледам да съм добре ментално, че да издържа домашните и да съм адекватна на работа. Та алкохола, в малки количества, не си го давам.

# 143
  • Бургас
Без вино няма как да издържа ментално и да изтрая нито домашните, нито работата Simple Smile
Скрит текст:
Животът е времето между кафето сутрин и виното вечер. Двата момента са времето, в което се наслаждавам на тишината насаме със себе си. Асан и той е хора!

# 144
Миа, чудесен пост!
Само като уточнение за фибрите. Какво имаш предвид под "да се следят фибрите"?
Да са повече или по-малко?

Аз психически не се чувствам променена или недобре. Даже някак по-стабилна в сравнение с по-младите ми години.
Но години наред се храня нисковгх-но (е, напоследък имам периоди, в които прегрешавам и установих, че винаги са свързани с пиковете на естрогена), пия магнезий, Д и Б комплекс и най-вече започнах хормони, които да компенсират хипофункцията на ЩЖ.

Вървя много пеш, на ден поне по 10 хил. крачки. Сутрин пеша до работа, на обяд още 30-40 мин, вечер пеш се прибирам.
Правя клекове понякога, но си признавам, че не съм редовна. Преди бях много стриктна откъм упражнения, но нещо дисциплината там я отпуснах. Но искам да почна със силови и все се чудя в зала и вкъщи. Абе, намирам си оправдания да отлагам Grinning

Също минах на безкофеиново кафе и то само през уикенда. Иначе алкохол не пия, там нямам драма. Освен по някое малко узо на морето Grinning

Аз вчера си направих фаста, ядох чак за вечеря. Днес мисля пак така, чак на вечеря.

Иначе, започнах нов начин на хранене. Аз обичам да разчупвам схемите, щото тялото свиква в един момент. Години наред се хранех два пъти - обяд и вечеря. Но от около месец минах само на закуска и късен обяд (към 14,30ч - 15ч).
Вечер си правя вода/натурална газирана вода със сок от лайм и малко сол.

Много добре ми се отрази, смятам да продължавам.

# 145

Аз психически не се чувствам променена или недобре. Даже някак по-стабилна в сравнение с по-младите ми години.
Но години наред се храня нисковгх-но (е, напоследък имам периоди, в които прегрешавам и установих, че винаги са свързани с пиковете на естрогена), пия магнезий, Д
И аз се чувствам по-добре от младите ми години. Отдавам го определено на храненето и движението. Алкохол пия много рядко, по чаша-две вино или узо, когато сме някъде. Като млада повече прекалявах.
Убедих се, че и проблемите с цикъла ми почват, когато се отпусна в ядене на ВХ. Трупане на шкембенце и паласки също. Лошото е, че като ги орежа съвсем пък, слабея безумно и приличам на недохранена. Ама това да е проблема, дет се вика.

# 146
Кафето и цигарите ги спрях преди три години.
Но мисля да започна с безкофеиново - не повече от едно на ден и не всеки ден. Да пробвам как ще се чувствам.

# 147
Кафето в разумни количества, според мен е даже полезно. За мозъка и за тонуса на клетките.
Когато се прекалява, може да пречи на усвояването на желязото и калция.

# 148
Да, доста изчетох за кафето и не бива напълно да го игнорирам от живота си. Blush

# 149
Тези на които вече окончателно им е спряло дали имат облекчение от подуването и задържането на вода?
Не.
Но аз съм с Хашимото, и това може да утежнява положението.

Общи условия

Активация на акаунт