Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 866
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, момимчета, май е време и за мен да се информирам за престоящите промени:) Вече съм на 43, засега цикълът ми е редовен без аномалии, но съм доста нервна, имам периоди, в които спя зле и ПМС започва поне 7 дни преди цикъл.
Това което най- ме тревожи е окапването на косата ми, основно в предната част. Може да се дължи  на това че имах няколо поредни операции след 3 та доста нискък хемоглобин, малко под 90.
Сега е почти в норма, но въпреки Приорина който пия за косата, масажите с Миноксидил вече почти 3 месеца, косата продължава да пада. Преди след 3 месечно приемане на Приорин започваше усилен растеж на нова коса, а сега мижав резулат. Пия и Витекс за подобрение на нивата на естроген и ПМС. Вечер пия магнезий цитрат. Изследвах Б12 и Д в норма са, но може и по добре.
Гледах 1/2 от видеото постнато по напред, аз по принцип не ям захар, брашно и като цяло въглехидрати различни от плод и зеленчук.
Сега съм на АИП заради автоимунно кожно заболяване. Спортувам много активно, но въореки това качих 2-3 кг за 2-3 месеца и ми е невъзможно да сваля, на дупе и баджак качвам аз, корем нямам.
Мисля че започват при мен промените и ще ви чета с интерес. Нищо не знам за ХЗТ, но предивид миомите от които съм оперирана и генетична обремененост от рак, не знам дали бих приемала, по- скоро се интересувам от билки.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 13:25 от JACKLIN*

# 151
  • тук-там
Жаклин, щом нямаш корем, значи още са ти балансирани хормоните Simple Smile

# 152
  • На острова
*stella, фибрите да са около 30 гр. на ден, следвам една докторка Amy Shah, нутриционист, набляга на храненето през перимено-то и опитвам тази схема.

Както и да ям, си образувах едно коремче и не мърда, а винаги съм била с плосък корем. И аз преди бях на обяд и вечеря, сега също като теб експериментирам с късна закуска и ядене следобяд.

Следвам и една друга докторка - Mary Claire, много полезна информация и съвети за перимено и мено. Забравих да спомена в предния пост, че приемам и колаген всеки ден. Казват, че колкото си по-здрав, толкова са по-леки симптомите, да видим.

# 153
  • 1st floor

Иначе, започнах нов начин на хранене. Аз обичам да разчупвам схемите, щото тялото свиква в един момент….
Много добре ми се отрази, смятам да продължавам.
Абсолютно потвърждавам! И не само храненето променям, но и начина на трениране! Дава бърз резултат!

# 154
Кафето в разумни количества, според мен е даже полезно. За мозъка и за тонуса на клетките.
Когато се прекалява, може да пречи на усвояването на желязото и калция.

Аз спрях кафето заради ЩЖ, кофеина й пречи. Викаш, пак ли да го почна Grinning
Иначе аз пиех по 1 кафе на ден, а през уикендите - по 2. Предполагам е било разумно количеството.

Сега съм само уикендите, по 2 на ден, безкофеинови.

Миа, много полезно. А ти какви фибри най-вече консумираш?
Аз съм предимно на зеленчуковите.

Относно пробиотици, наскоро си поръчах ето тези - https://bg.iherb.com/pr/renew-life-women-s-care-probiotic-25-bil … n-capsules/104332

Още не са пристигнали. Хубави мнения прочетох, надявам се да са добри.

Жаклин, не знам защо пиеш естрогенов препарат. По принцип в този период нямаме нужда от повече естроген. Нищо чудно от там да са излишните кг-ми. Точно на дупе и бедра се "трупа" естрогена.

ПП: впрочем, аз не намирам препарат Витасин, а само крем за мазане

# 155
Ами Витекс е точно за да намали естрогена.

# 156
Браво, момичета, аз съм изпаднала в нечовешки абулия освен това, нищо не ми се прави  всичко ми се струва адски изморително, дори ходенето до магазина.
Не съм спортувала от повече от година, слаба съм и то много, та не ми личи, но съм като дроб.
За яденето пък хептем, да си отворя дори консерва хумус ми се струва безкрайно изморително понякога, а пък дъвченето - ужас. Това е на периоди, ама е мн гадно.
Пушкам си цигарките, не мога да ги откажа, голяма гадост са, ама нали състоянието ми сега е неадекватно, та да се успокоявам 😁
На алкохол никога не съм носела, въпреки, че ми дава настроение и затова сега на розе половин чаша съм минала и то не всеки ден.
Кафе само на джезве, никога не съм обичала еспресо, та ми се струва, че не прекалявам, нали е по-редичко.
Ще се опитам да се взема в ръце и да следвам вашите съвети, пък да видим.
Днес ще ходя до ЛЛ, тя ми е докторка от училище, та е вече над 70 и ще я питам и тя ли е била така разцентрована, че нямам много роднини, които да споделят. 😄

# 157
Момичета, аз бях на гинеколог, основно за "топлите вълни" и да ми вземе цитонамазка, а то за мое огромно съжаление се оказа, че имам полип 1,5см. Сега ще изчакам да излезе резултата /супер ми е притеснено/ и после каза, че трябва да се оперира.
Да попитам на някоя от Вас, ако са и премахвали полип за колко време се възстанови и каква е цената /нещо поема ли се от здравната каса/?
Той каза, че  в болницата се стои до обяд и следобяд вече си си в къщи, но после има ли някакво възстановяване или мога след 1 ден примерно да съм на работа?

# 158
Ами Витасин е точно за да намали естрогена.

Ясно. Аз под "подобрение на естрогена" помислих за повишаване.

Витекс, разбрах.
Аз имам лош опит с него. Миналата зима си бях взела уж и аз да регулирам. Така зверски се подух, отточност...
Спрях го и ми мина.

# 159
Аз отдавна го пия с паузи, облекчава ми ПМС, не ми се надува чак толкова корема преди да ми дойде. Но нервите ми са…. Избухвам, врякам, не мога да се понасям седмица преди МЦ…

# 160
  • Бургас
Жаклин, за косопада при всички положение трябва да оправиш хемоглобина, да вдигнеш Д и В12, цинк не знам дали си изследвала, също е важен елемент. Аз миналата година пих Л-цистеин два месеца + шампоан за растеж и го преборих косопада, но нямам идея каква е била причината за него.
За нервите може да опиташ ашваганда за известно време да видиш как ще ти повлияе. Аз пих ниска доза за месец.
Витекс съм пила преди доста години, може би 15 за ПМС и ми помагаше много. Сега обаче няма оплаквания покрай цикъла, така че нищо не пия.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 14:43 от sunny-n

# 161
Ашеаганда не е подходяща за всички. Бута и хормоните....

# 162
Казват, че колкото си по-здрав, толкова са по-леки симптомите.

Кой го казва? С това не мога да се съглася, поне по каквото преживявам последните 5-6 години. Колкото си по-здрав преди това, толкова по-неочаквано и осезателно  те халосват тези неизбежни възрастови промени,  подсичат те бавно но сигурно... Отчайващо е да сещаш, че вече не си себе си. Всеки ден се променяш, остаряваш, губиш, трупаш неподозирани до тогава ограничения, намаляваш степени на свобода. Ужасно е и неизбежно. Колкото по-здрав си бил, толкова по-безпомощен се чувстваш, защото това са процеси които не можеш да спреш, не можеш и да контролираш. Ако ще да изпиеш всичко добавки на света.

# 163
На мен една кардиоложка ми каза, че жените с по добър хормонален баланс, минават по леко през този период.
Останалите се мъчим.
Ашвагандата по спомени от прочетено, сваля кортизола, и ако си с нисък, става още по-зле.
Аз не смея да я пия, някакво вътрешно усещане.

# 164
Реге, мисля си, че има много истина в това, което казваш. Буквално е "халосване" и си безпомощен, точно.
Последното ми ограничение от днес - много обичам (или обичах, ще видим) да щофирам. Ама днес и от известно време един страх ме тресе, заплесната съм , ужас, никакво удоволствие, пак притеснения. Така бях и като бях бременна - между 5 и 8 месец не можех да припаря до колата, краката ми трепереха и се тресях.
Баш се треса и сега, какво ще правя?😱
А пък и да си призная преди като карах и видя някоя заплесната жена, ми ставаше смешно, на ми смях сега.

Общи условия

Активация на акаунт