Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 34 002
  • 761
  •   1
Отговори
# 285
  • Стара Загора
Jade, коя е книгата? Аз чета всичко и всички гледни точки са ми интересни. Ако я намеря на немски бих я прочела, вероятно на Бг още не е преведена?
На български е:
https://iztok-zapad.eu/manifest-na-menopauzata?gad_source=1&gcli … 07kxoC1BcQAvD_BwE

Някъде по-горе беше обсъждан косопада и понеже нещата при мен започват да излизат извън контрол в това отношение, четох за Биотен и ползите при косопад при някои жени. Имате ли опит с това или нещо, което по принцип работи?
Мисля тези дни да отида при личния и да си пусна кръвни изследвания, включително за ЩЖ. Има ли според вас някакъв пакет изследвания, които мога да поискам, предвид сигурната перименопауза, която ме тресе. Не разчитам особено на ЛЛ да ме посъветва адекватно какво точно да изследвам... Освен косопад, три месеца прескочил цикъл, топли вълни (поносими, освен в жегите) и някакви смущения в настроенията, други промени не наблюдавам засега.

# 286
  • тук-там
И в момента в МУ момичета влизат с над 5.50 по химия и биология и задължително 6.00 в дипломата и нещо подобно на матурата по БЕЛ. Поне това четох тук по темите. За момчета нямам идея.
Съгласна съм с Галина, че следва да сме добре информирани, да заложим на превенцията и да не живеем със страх живота си. Но не мисля, че може да си прави заключения от минимална извадка от няколко познати за перспективите пред младите лекари в България. Ние работим с ендоскописти и напоследък има доста млади и обучени такива. Старите си изпяват песента. Това е животът! Има и чудесни гинеколози на около 50, които са постоянно по обучения и семинари в чужбина. Разбира се, в България трябва да знаеш не просто в коя болница да отидеш, а при кой специалист. Но поне има достъпно здравеопазване, не като в някои страни в Европа. Няма да я отварям тази тема, защото смятам, че не е за тук.
Относно рискът от рак при ХЗТ, има генетични тестове. Една позната, живееща в Калифорния, се разболя от рядък тройно негативен рак на гърдата. Направи си генетични, потвърди се, че е не е хормонозависим. А тя беше преди това 7 години на ХЗТ. Друга близка в България се разболя от същия рак, без никога да е била на ХЗТ. Изпрати материал от биопсията в щатите и там потвърдиха, че не е естрогенозависим. Интересното и в двата случая е, че им изписаха терапия за подтискане на естрогена, макар и в двата случая да не се налагаше спрямо резултатите. Сравниха си двете и протокола по химио и лъчетерапия. Беше еднакъв. Аз силно се изумих, защото бях убедена, че в Калифорния ще е различен протокола. Това, което беше различно там, е обгрижването по отношение на странични ефекти и превенцията за костно-ставни проблеми. Тук дамата от Бг копира тази терапия на своя глава.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 13:55 от mtz

# 287
За който му е интересно да чете и стари автори на тема биоидентичен прогестерон, нека потърси д-р Катарина Далтън, д-р Джон Лий. Намират се книги на английски, на български е имало издание на втория автор, но много отдавна. Друг автор, който засяга темата за прогестерона е Джени Бърдси. Мисля че има книга, която може да се изтегли онлайн безплатно http://www.npan.com.au/

# 288
То ако бяха толкова уау лекарите и лечението в чужбина, защо мамата, а и фейсбук групите е пълно с хора, които не живеят в България, и питат за изследвания ,консултации, лечение и какво ли не. Че си идват и до България за изследвания и прегледи.
Риторичен въпрос.

# 289
Нямам позитивно мнение и за лекарарите и в чужбина. Не смятам, че са по-добри от нашите. Навсякъде има можещи и неможещи. Важното е да попаднеш на точните!

# 290
  • Бургас
За който му е интересно да чете и стари автори на тема биоидентичен прогестерон, нека потърси д-р Катарина Далтън, д-р Джон Лий. Намират се книги на английски, на български е имало издание на втория автор, но много отдавна. Друг автор, който засяга темата за прогестерона е Джени Бърдси. Мисля че има книга, която може да се изтегли онлайн безплатно http://www.npan.com.au/

Много полезно! Благодаря!!!

# 291
Чета ви понякога. Кистите не са ли от излишен естроген и би трябвало прогестеронът да ги намалява?
Иначе за мазането с биоидентичен прогестерон има за и против. Повечето случаи при хормоно зависимия рак е от излишък на естроген и казват, че прогестеронът действа протективно. Има обаче и прогестеронозависим рак и тогава вкарването на допълнителен може да го отключи или забърза. Та, малко е ни така, ни така.

Да, кистите в гърдите са от повишен естроген.

Имам приятелка, която преди години се беше оперирала от кисти в гърдите. След това й изписаха прогестеронов крем да си маже гърдите, когато я боляха от кистите.
Та аз съм чувала много отдавна (не само по повод на приятелката ми), че прогестероновите кремове се прилагат локално при болящи и кистозни гърди.

Относно компетентността на чужбинските лекари, ще си замълча, че и ние сме чували и виждали, нали...

# 292
Аз може и да си внушавам, обаче нямам никакви симптоми, като болящи и напрегнати гърди преди цикъл, откакто се мажа с тоя крем. Като избягвам директно мазане там.

# 293
Чета ви понякога. Кистите не са ли от излишен естроген и би трябвало прогестеронът да ги намалява?
Иначе за мазането с биоидентичен прогестерон има за и против. Повечето случаи при хормоно зависимия рак е от излишък на естроген и казват, че прогестеронът действа протективно. Има обаче и прогестеронозависим рак и тогава вкарването на допълнителен може да го отключи или забърза. Та, малко е ни така, ни така.

Имам приятелка, която преди години се беше оперирала от кисти в гърдите. След това й изписаха прогестеронов крем да си маже гърдите, когато я боляха от кистите.
Та аз съм чувала много отдавна (не само по повод на приятелката ми), че прогестероновите кремове се прилагат локално при болящи и кистозни гърди.

Относно компетентността на чужбинските лекари, ще си замълча, че и ние сме чували и виждали, нали...
Но не в тази възраст! И аз съм мазала с прогестогел, изписан от същия лекар преди години, който сега отказва да ми го изпише!

# 294
Момичета, как сте с кръвното в тези жеги? Не знам от какво, аз вдигам...

# 295
Момичета, как сте с кръвното в тези жеги? Не знам от какво, аз вдигам...
Моето е ниско, а пулса ужас!

# 296

Но не в тази възраст! И аз съм мазала с прогестогел, изписан от същия лекар преди години, който сега отказва да ми го изпише!
Мими, прогестогелът е синтетичен, доколкото знам.

# 297
Синтетичен или не проблемът е хормона, не произхода му. За организма няма разлика.

# 298
За кръвното ако е специално в последните дни - има магнитни бури сега, на някои хора им се отразяват доста.

# 299
Сутринта е имало магнитни бури.

Общи условия

Активация на акаунт