Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 34 005
  • 761
  •   1
Отговори
# 270
Моя близка позната, преподавателка по фармация също ме посъветва да избягвам хормоните.

# 271
Аз ходя при Гаврилов, само като чуе за хормони и побеснява 😄
Само веднъж се съгласи да пия Дуфастон, но при определени медицински показания, и за кратко време - три месеца.
Но моите гърди също са с кисти и фиброкистозна мастопатия, и без хормони.

# 272
Примолут нор съм пила и аз, по схема за 6 месеца, поради показания и назначени от лекар!
Кисти на нашата възраст имат почти вкички, това са нормални изменения за възрастта.
Опериращият също беше крайно категоричен.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 09:38 от mimi.7299

# 273
Чета ви понякога. Кистите не са ли от излишен естроген и би трябвало прогестеронът да ги намалява?
Иначе за мазането с биоидентичен прогестерон има за и против. Повечето случаи при хормоно зависимия рак е от излишък на естроген и казват, че прогестеронът действа протективно. Има обаче и прогестеронозависим рак и тогава вкарването на допълнителен може да го отключи или забърза. Та, малко е ни така, ни така.

# 274
и дуфастон и примолут нор са НЕ био идентични медикаменти, подобия са, фейк - както е модерно да се казва сега.
Е, как само лекарите у нас в БГ разбират най-много, а тези в Германия, Англия и Италия - нищо. В тези страни имам приятелки, които са на профилактично лечение, под наблюдение от гинеколозите си.
Аз съм на принципа, каквото ми е писано, това ще ми се случи, колкото и да се пазя . Но да стоя в саксия, да търпя оплаквания, да си разваля ежедневието,  да се свивам - не, не съм от тези хора. Пробвам, скачам смело напред и си продължавам живота, до колкото ми е отредено, пък каквото сабя покаже. Всеки взима своя информиран избор съм, защото всеки познава  себе си....
Но жените трябва да знаят, че има и други алтернативи.......
Това не е тема за и против, а тема за различни гледни точки..........

# 275
При доказан недостиг на прогестерон, нарастваща миома, ендометриални проблеми и кръвоизливи, вследствие на естрогеновата доминантност - имах 3 варианта. Хормонална спирала, класическа ХЗТ или мазане с крем. Разбира се, можех и нищо да не правя, но анемията ме уплаши. Та, седнах и четох месец и нещо, приказвах и с лекари. В крайна сметка избрах крема, като най-щадящ. Аз лично не чух и не прочетох по-негативен страничен ефект от главоболие, сънливост или болки в гърдите при неправилно дозиране. Докато за другите варианти ми се изправиха косите и предпочитам да ми изтече кръвчицата, отколкото да треперя всеки ден и да се попипвам. Е, да ама лекарите почти всички са с две ръце за точно тия варианти и вдигат насмешливо рамене за крема. Единственият довод срещу крема, който ми изложи мой близък професор ендокринолог е, че няма да действа, защото не може да се дозира от лекуващия лекар, а всеки сам трябва да си уцели количеството. Та, така.
Аз лично съм повече от доволна, постигам резултатите, които ме интересуват - цикъл по 1 път в месеца нормален, спане без събуждане и ходене до тоалетна, добро настроение.
Нещо интересно, което четох снощи за биодентичната ХЗТ:

https://healthgains.com/blog/bioidentical-hormone-therapy-dr-alv … the-side-effects/

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 10:28 от Arwen Amarantha

# 276
Галина, много е лесно така от страни да се говори.
В България свестните лекари са изключително малко.Да попаднеш на такъв си е събитие.Така нареченото безплатно здравеопазване не е баш такова и всеки преглед при по-добър лекар е в повечето случаи платен.Отделно, в малките населени места добри лекари вече почти няма. и ние се принуждаваме да стигаме до тук и да четем и да се страхуваме и да правим глупости.
Това проследяване от гинеколог за което ти говориш пък, е почти някаква мечта за нашите географски ширини.

Пиша го, защото си много категорична и крайна в изказванията си.Малко тона е "Вие сте щрауси!" Хубаво, такива сме, но правим невъзможното, за да сме по-добре.

# 277
в Бг е пълно със свестни лекари, млади, четящи и напористи, но гилдията на светилата, не им дава възможност за изява. А, са надигнали глас за новаторско лечение, а са ги изяли с парцалите....

# 278
Разбира се, всеки сам си решава. Тук споделяме. Но темата не бива да ни е лекар. Ако беше толкова просто не виждам какво пречи и на светилата да изпишат по един хормон. Явно нещата не са толкова лесни и към такива лечения се подхожда индивидуално в зависимост от състоянието на организма.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 21:28 от mimi.7299

# 279
  • Стара Загора
Не се напрягайте, момичета. Дайте да обсъдим чисто философски темата за менопаузата. Защо се случва и какво идва да ни покаже извън физическите симптоми и последствия.
Аз приключих книгата на онази американска авторка-феминистка и честно казано не ми идва да я препоръчвам за четене. На мен ми беше полезна в разбирането на някои процеси, но махнистичното разбиране не ми носи достатъчна полза в случая. Препоръките за хормонални терапии също никак не резонират с вътрешното ми усещане по темата. В общи линии съм на принципа, че ако нещо ще ми вреди и ще ми причинява дискомфорт, то нека да идва от тялото ми, а не от външни намеси по него.
Та, някакви мисли ми се завъртяха след края на книгата - защо се случва това с менопаузата и то по такъв неприятен за повечето от нас начин. Не мисля, че жените сме "наказани" да понасяме някакво биологично бреме, въпреки че някои религии упорито настояват да е така. Всъщност май се опитвам да намеря позитивното в цялото нещо и съм напълно убедена, че го има...

# 280
Jade, коя е книгата? Аз чета всичко и всички гледни точки са ми интересни. Ако я намеря на немски бих я прочела, вероятно на Бг още не е преведена?

# 281
  • София
в Бг е пълно със свестни лекари, млади, четящи и напористи, но гилдията на светилата, не им дава възможност за изява. А, са надигнали глас за новаторско лечение, а са ги изяли с парцалите....

Това просто не е вярно:) в България ли живееш?

# 282

Това просто не е вярно:) в България ли живееш?

не живея в Бг, но това няма никакво значение.
Контактувам с млади хора, завършили първо езикови гимназии, после медицина и сега зная, какво се случва с тях. Едното момче дори, е син на прекрасен ........... хирург, но скривайки произхода си - иска да пробие сам, в друг град дори и..... се сблъсква с доста шокиращи моменти... Други пък две деца - момче и момиче, са вече в германия, защото дълго време не можеха да си намерят  място за практика, в отделение в което искат да специализират, е сега си намериха.
Имам роднини и приятели, с които не коментираме политика, но медицина да.

# 283
  • София
Значи това е просто едно субективно мнение, което си изградила на база един човек ми каза едно нещо.
Не е сериозно просто. Големи глупости чета напоследък в тая тема.

# 284
Ха, ха като гледам младите и напористи как ги приемат с две 4 на изпита и как бутат изпитите / лични наблюдения/ ми настръхва косата кой ще ни лекува един ден. Вярвам само на старата школа!
Навремето с 5,98 и 5,25 бях втора резерва в София! 🤣 Мнения от чужбина не ми са обективни. В Германия и другите западни страни масово си пият противозачатъчни - ефект повишени тромбози, ракове и пр. Но на кой му пука. Живеят качествено! До кога божа работа. И това е вариант. Wink Тоз живот е за живеене, не за постоянно треперене. Та радбирам я Галина!

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 13:57 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт