Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 082
  • 761
  •   1
Отговори
# 60
Magdalena1978, и аз ровейки за причини за състоянието ми го открих...пак в бг мама. С него мога да си обясня и ракът на шийката на матката, и приличащите на артритни ставички на двата средни пръста, които сега се стопиха. 
Теб лекар ли те насочи да се изследваш? Прочетох за фибромиалгия, и ми се припокрива с част от симптомите, за които тогава ми сложиха диагноза "вегетативна дистония" следствие на дисбаланса на витамини/минерали . Не бях чувала за това заболяване. Сега се оправям вече, но ще го имам предвид.

# 61
Magdalena1978, и аз ровейки за причини за състоянието ми го открих...пак в бг мама. С него мога да си обясня и ракът на шийката на матката, и приличащите на артритни ставички на двата средни пръста, които сега се стопиха. 
Теб лекар ли те насочи да се изследваш? Прочетох за фибромиалгия, и ми се припокрива с част от симптомите, за които тогава ми сложиха диагноза "вегетативна дистония" следствие на дисбаланса на витамини/минерали . Не бях чувала за това заболяване. Сега се оправям вече, но ще го имам предвид.
Всеки организъм е различен, различни иммуни системи. При мен след цветна снимка явно направих някакво възпаление, обаче без клинична картина като по учебник. Имах болки в големите стави асиметрично, например ляво коляно, дясна китка. Бях стигнала до момент с дясната ръка да не мога да вдигна например 1,5 л. шише с вода. Ревматоложката ми каза, че било на психологическа основа при мен, след което избеснях. То тогава наистина се считаше, че фибромиалгията била на психологическа основа. Но още тогава в западната специализирана медицинска литература пишеше, че фибромиалгия се причинява от Епщайн-Бар вирус, но рядко и само при някои хора, които имат някаква генетична предразположеност, т.е. това по прицнип е много рядко срещаща се диагноза. При мен беше СУЕ повишено, AST 250 (при реф. над 200), CRP - близо до нулата. И лекарите като видят CRP близо до нулата - "А, няма възпаление в организма. Абдурд!". И им теглих една майна и започна едно четене, повтаряне на изследванията (за да съм сигурна, че няма лабораторна грешка). Обърнах причинно-следствените връзки. Видях, че EBV влиза пред уста и засяга сливици. Отивам при УНГ, но стоя и мълча да ми види първо сливиците. Видя ги и каза, че са унижощени от Епщайн-Бар вирус, надупчени по специфичен начин и тогава си изкарах всички изследвания и ПКК, и ДКК и EBV IgG и т.н. Тя ме попита дали ревматоложката ме е изпратила. Казвам - не, сама. То като те боли и като те бучка и като ти влошава качеството на живот, ще четеш - къде ще идеш. И изкарах сливици, след 1-2 седмици, пък яйчници реагираха (голяма киста спуках), много кръв в коремна кухина (кръвоизлив), хайде и апендицит изкарах, защото беше възпален от вън - плувал в кръв. Венозно 2 вида антибиотик. И после се стабилизирах. Не съм типичен случай и заради това ми се наложи да чета.

То принципно който и да се изследва, предполагам, че ще има някакви стойности на EBV IgG, защото всеки се е сблъсквал с този вирус. Въпросът е да се види симптоматиката и т.н. И то не е само този вирус, който знае още колко такива има. Гледай да си поддържаш имунната система в добра форма. Тези вируси няма как да ги изкараме от организма.

Иначе винаги съм била PAP 2.

# 62
Magdalena1978, моя съвет към всеки с хорнична умора и липса на енергия е да изследва MTHFR Gene Mutation. Има такава група във ФБ - влезте да почетете дали ще разпознаете своите признази.
Има сравнително приемливо стабилизиране на състоянието с метилирани добавки, начин на живот и избягване на някой неща.
Мутацията може и да е в основата на това, че не успявате да надвиете вируса.
Всъщност дори не е нужно да си правите тест - купете си метилиран флоат и метилирани витамини от групата Б. Общо взето ако от там е проблема с умората до 4-5 дни с прием на метилирани добавки се подобри то са ясни нещата. Но няма да знаете кой алел точно е мутирал.

# 63
@The Doris, мерси за информацията за този COMT gene, много беше интересно да прочета. Още един пример колко е комплексна биологичната регулация и на колко много нива се регулират функциите в организмите, за да има пластичност системата.
Аз специално си правих генотипизиране от професионално любопитство преди 10+ години, в зората на тези SNPs оферти за генотипизиране. Тогава даже нямаше никакви регулации за споделяне на данните и като краен потребител получих всички raw data, повече от 60 000 снипа в огромни файлове Joy Сега не е мислимо, не ги споделят, защото много са health-related и само от лекари се предоставят на крайни потребители. Та, проверих дали го имат в data set-а и съм див тип (или хетерозиготна) за повечето снипове които ги имаше там. Та, явно генетичният компонент при мен поне не е като да е от мутация в COMT.
Както и да е, беше интересно, мерси пак.

# 64
Magdalena1978, моя съвет към всеки с хорнична умора и липса на енергия е да изследва MTHFR Gene Mutation. Има такава група във ФБ - влезте да почетете дали ще разпознаете своите признази.
Има сравнително приемливо стабилизиране на състоянието с метилирани добавки, начин на живот и избягване на някой неща.
Мутацията може и да е в основата на това, че не успявате да надвиете вируса.
Всъщност дори не е нужно да си правите тест - купете си метилиран флоат и метилирани витамини от групата Б. Общо взето ако от там е проблема с умората до 4-5 дни с прием на метилирани добавки се подобри то са ясни нещата. Но няма да знаете кой алел точно е мутирал.
Благодаря, the Дорис, имам такива генетични тестове. Това беше за тромбофилията и усвояването на фолиевата киселина, нали? Мисля, че имах такива мутации, които бяха на 30% и по принцип си пия фолиева, но не съм редовна. Примерно 4 таблетки вечер, после забравям няколко дни, после пак 4 таблетки, за да наваксам. Не е правилно. Ще трябва да си намеря тези изследвания.

# 65
Не просто фолиева киселина, а МЕТИЛИРАНА такава! Обикновената фолиева е вредна за хора с мутацията. Ела чети в групата Simple Smile

# 66
Не просто фолиева киселина, а МЕТИЛИРАНА такава! Обикновената фолиева е вредна за хора с мутацията. Ела чети в групата Simple Smile
Да, благодаря, the Дорис. Извинявам се, наистина не съм много във форма. Метилирана фолиева киселина пия. Мутациите ми бяха от тип, че мога да усвоявам едва 30% от обикновената (неметилирана) фолиева киселина.

# 67
  • тук-там
Аз имах близка и кратка среща с ХЗТ до преди 2 седмици. На 50 г съм и след 5 месеца без МЦ, топли вълни на всеки час, безсъние по същата причина, мозъчна мъгла, болки в гърба и емоционална неврастения (не можех сама да угодя на себе си), реших да пробвам да си помогна. Бях на активел (комбиниран препарат) по съвет на светило в АГ. На 2-рата седмица изчезнаха всички симптоми - нямах вълни, върнах си паметта и концентрацията, спряха болките в гърба, напълнях където трябва (преди това бях по-слаба от обичайното), кожата ми се опъна и хидратира, без да сменям рутината си, бях в хармония със себе си и света. Но … три месеца ми идваше по 2-3 пъти на месец. Кървях през 70-80% от времето. Спрях препарата след 3 месеца прием и изчаквам да мине месец и да отида на ултразвук. Възможно е да не е бил подходящия за мен. Беше ми изписан след поредица от прегледи. Нямам миоми, кисти, полипи, удебелена матка, нито каквито и да е други отклонения. Ходих на прегледи и по време на приема на ХЗТ. Няма нищо притеснително. Споделям пресен опит. С добавки не успях да повлияя гореописаните симптоми на пременото.

# 68
Дорис, на моята фолиева киселина пиша pteroylglutamic acid, това каква форма е?

# 69
Дорис, на моята фолиева киселина пиша pteroylglutamic acid, това каква форма е?

Не знам! Друго не пише ли?

Definitions of pteroylglutamic acid
noun a B vitamin that is essential for cell growth and reproduction
synonyms:folacin, folate, folic acid, pteroylmonoglutamic acid, vitamin Bc, vitamin M

# 70
Аз имах близка и кратка среща с ХЗТ до преди 2 седмици. На 50 г съм и след 5 месеца без МЦ, топли вълни на всеки час, безсъние по същата причина, мозъчна мъгла, болки в гърба и емоционална неврастения (не можех сама да угодя на себе си), реших да пробвам да си помогна. Бях на активел (комбиниран препарат) по съвет на светило в АГ. На 2-рата седмица изчезнаха всички симптоми - нямах вълни, върнах си паметта и концентрацията, спряха болките в гърба, напълнях където трябва (преди това бях по-слаба от обичайното), кожата ми се опъна и хидратира, без да сменям рутината си, бях в хармония със себе си и света. Но … три месеца ми идваше по 2-3 пъти на месец. Кървях през 70-80% от времето. Спрях препарата след 3 месеца прием и изчаквам да мине месец и да отида на ултразвук. Възможно е да не е бил подходящия за мен. Беше ми изписан след поредица от прегледи. Нямам миоми, кисти, полипи, удебелена матка, нито каквито и да е други отклонения. Ходих на прегледи и по време на приема на ХЗТ. Няма нищо притеснително. Споделям пресен опит. С добавки не успях да повлияя гореописаните симптоми на пременото.

Според мен, това АГ светило, при което сте били, ви е претупало, по бързата процедура - ето какво пише още в началото на листовката:  
"1. Какво представлява Активел® и за какво се използва
Активел® е продължителна комбинирана хормонална заместител на терапия (ХЗТ). Съдържа два вида женски хормони, естроген и прогестаген. Активел® се използва при жени в постменопауза, чиято менструация е спряла преди повече от 1 година."

Вие сте нямала Цикъл само от 5 месеца.
Състава на лекарството е също спорен, вид естроген + втората съставка е същата, като в Примолут Нор - т.е подобен на прогестерон продукт.
По-добре, че сте го спряли, това е било неподходящо за вас, както и за всеки друг...

# 71
# 72
Аз пиех това
https://vivafarma.eu/produkti/produkti/vitafolat-inovativen-b-co … e-30-kapsuli.html
Мисля,че Вашата не е метилирана форма.
Има и само фолиева киселина,метилирана
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010000660

# 73
На мен лекарката ми изписа фемикур по 15 дни във втората част от цикъла. Питах я за утрогестан, но ми каза, че ще ми е доста слаб.
Още съм в чуденка. Имам време до 15-ия ден. За сега при мен се видяха 2 фоликула на десния, та може би този цикъл ще съм ок. Но до 3-4 години максимум ще съм без МЦ.

А изследвали ли сте желязото? Винаги съм била на долна граница на хемоглобина и едва скоро изследвах желязо - на долна граница съм също. Пък то било важно за функциониране на яйчниците. Общо взето чудя се как да мога да ги позадържа да си работят още време.... (Майтапа на страна, но осъзнах, че естрогени, прогестерон криво-ляво някак мога да вкарам в системата, обаче тези високи андрогени, с които съм свикнала - тях няма как да вкарам, още повече, че DHEA-S ми беше в норма, та и такива добавки няма да ми свършат работа.)

# 74
  • тук-там

Според мен, това АГ светило, при което сте били, ви е претупало, по бързата процедура - ето какво пише още в началото на листовката:  
"1. Какво представлява Активел® и за какво се използва
Активел® е продължителна комбинирана хормонална заместител на терапия (ХЗТ). Съдържа два вида женски хормони, естроген и прогестаген. Активел® се използва при жени в постменопауза, чиято менструация е спряла преди повече от 1 година."

Вие сте нямала Цикъл само от 5 месеца.
Състава на лекарството е също спорен, вид естроген + втората съставка е същата, като в Примолут Нор - т.е подобен на прогестерон продукт.
По-добре, че сте го спряли, това е било неподходящо за вас, както и за всеки друг...

Това го обсъдихме още при назначаване на терапията. Така е препоръчително, но често го изписват и спрямо много други показатели. Не отчитат само този фактор - да е спряла менструацията преди година. Препаратът е по-лек от тези, които се изписват на жени в премено и на по-млада възраст. Според док аз съм била показна за активел спрямо възрастта и нивото на хормоните. Не искаше да ми изписва по-тежка артилерия. Идеята ми беше да споделя моя опит, а не да тълкуваме листовката.

Общи условия

Активация на акаунт