Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 772
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Желязо не изследвам, но редовно ходя да давам кръв. Поне два пъти в годината. Хемоглобинът ми е супер. Кръводаряването ми действа освежаващо и енергезиращо. Даже кръвното ми се оправи, а уж беше ниско.

# 76
Според мен цялата работа е била в това че при липса на 5м цикъл все още не си била в МП даже по текущ показател на хормони. При мен по хорм. Изследвания смятаха че съм в МП , махнаха ми Мирена и като почна един цикъл, стана ми лошо. Ако хормоналната ти картона е била подходяща нямаше да ти маже постоянно. Това е признак на хорм. Дисбаланс (с прогетероново превалиране) точно както се случва с Мирена. Маже ти нон стоп с месеци, докато не се изтъни лигавицата.

# 77
  • тук-там
Така е. Няма спор, че не е точния препарат.

# 78
Да ви споделя че сме на почивка на едно наистина горещо място. В помещенията сме на климатик. Навън сме мокри заради температурите и влажността. Като съм  вътре - ни вълна ни дявол. Но и нямам работа, стрес,притеснение, домакински ангажименти. Изводът ми е, че принцесите нямат вълни. Искам да съм принцеса. Simple Smile

# 79
  • Стара Загора
Реге, подобно и при мен, но без климатика. В момента съм на пътешествие из централен Анадол - Кападокия, Ихлара, прекрасни места. Последните две нощи спахме в скална хотелска стая, където няма климатик и дори е леко задушно. Обаче от хайманосваме и красоти не ми остава време за вълни. Затова направих извода, че и пътешествениците нямат вълни 😃

# 80
Скрит текст:
Цитат за Прогестерон, кратко, синтезирано: "възстановява лигавицата на матката, през 2 половина на цикъла, обогатява съдовете с хранит. вещества; отпуска млечната жлеза, отводнява тялото; подарява ни- спокоен сън; активира GABA- рецепторите и активира точките в мозъка, отговорни за отпускане на нервната сма.

Добре де, прогестерона е във втората фаза на цикъла, но точно тогава гърдите хич не са отпуснати, а точно обратното, след овулацията започва задържането на вода, какъв спокоен сън преди цикъл?!? Някой мъж ги е писал тези неща Simple Smile)

Също така никак не съм съгласна с некомпетентността на българските лекари. Чак се подразних признавам.
Живях във Франция, лекувала съм се в Италия, Турция и с 200 избягах от божеопазването на Англия. В Америка медицината е търговия. Та условия и отношения има наистина по-добри, имат и техника. Но умения и знания ще ме прощавате.
Повечето болести се лекуват по протоколи, които са международно признати. Представете си го като програма и медикаменти, които са залегнати. Първо това, после онова, ако не помогне трето.

В момента е голяма мода това в биопрогестерона. Голяма работа и видиш ли как в БГ са задръстени. Само че, аз и бг.лекарите помним как излезе модата на естрогена. Беше същия хит както сега прогестерона, който ще спаси света. Също така следейки де що групи има за естрогенова доминантност виждам как се появяват за кратко жени, които споделят че имат бързо развил се рак /особено на гърдата/ при приема на биоидентичен прогестерон. Това е част от "възможните рискове" и нищо не е толкова безопасно. И тези жени никак не са малко.
Лично аз се надявам да не приемам никакви хормони и ако трябва да избирам бих се доверила на билки и добавки, отколкото на лекарства, било то наричани сега биоидентични. Също подбирам лекари, които осъзнават нормалността на процеса на менопаузата и се опитват да помогнат, а не да го отменят.
Тинейджърството е същото като менопаузата но се преценява и никой не се бърка в хормоните отчитайки полза - риск. При възрастните поемането на риск е по-смело. Аз за себе си преценявам, че не съм рисков играч.

Благодаря Рози и Бодли, ето че научих нещо полезно! Heart
Каква е разликата между магарешки бодил и бял трън

Белият трън има естрогеноподобно действие, което го прави фитоестроген!

Аз питах в предната тема дали Белият трън няма влияние върху естрогена, защото бях срещала подобни коментари, като си търсех добавка за черен дроб.

Сега си обяснявам защо този цикъл беше кофти, много овулационно течение, подуване, причинено от висок естроген - също преди време бях споменала, че съм си взела масло от бял трън, това:

Скрит текст:

и го пия от месец и половина.
То свърши, де, но друго няма да си взимам.

Проблема е, че вече поръчах добавката с Бял трън и сега се чудя какво да я правя като пристигне Grinning

# 81
Стела, дай я на половинката да я изпие. -:)

# 82
За баща ми си мислех аз, че той има проблемен черен дроб.
Но при всички положения няма да го пия аз.

Ако имате предложения за други добавки, подпомагащи дейността на черния дроб, ще се радвам да споделите Blush

# 83
Можеш да я откажеш, ако не си я платила. Или да я върнеш, ако си.
Имайте предвид, че страшно много неща са естрогенно свързани. Скоро разбрах за ментата (етерично масло), например.

# 84
Ееее, и ментата ли?
Това, което разбрах от един от специалистите във форума (май беше ендокринологът) е, че копривата премахва естрогена. Дори от темата спечелих добавка коприва, но не ми понесе на стомаха. Още обмислям дали пробвам да не я приемам по друго време на деня.
Моля, пишете кое друго вдига естрогена, че да се обобщят за другата тема. А също и за прогестерона- кое го вдига.

# 85
mariat, за коя друга тема казваш?
Защото има разлика в съотношението на хормоните, при Пременопауза и истинска настъпила Менопауза.
Вчера говорихме с колежки, които ми разказаха, че в немско, за истинска менопауза се брояло, ако си не 12м., а цели 14 месеца без цикъл.
Естрогена, не е толкова лош, когато си кротува в нормални стойности, защото участва в много други процеси, дори и за мозъка. Но когато реши да расте неимоверно, е тогава е проблемен. При истинската Мено, ще го търсим, но ще е много мъничко.

# 86
Темата на ендокринолога във форума.

# 87

Във връзка с това кое вдига естрогена и как да "изчистим" излишния, в тези две статии има доста противоречия.

В първата статия, в препоръките как да се справим с естрогенното доминиране, тези две точки си противоречат:

Цитат
3. Приемайте повече фибри

Неразтворимите фибри се свързват с излишния естроген в храносмилателния тракт и подпомагат изхвърлянето му от тялото. Хранителните добавки с фибри могат да окажат влияние и на състава на чревната микрофлора и да намалят натрупването и повторното абсорбиране на свободни естрогени. Добри източници на неразтворими фибри са пшеничните, царевичните и оризовите трици, корите на плодовете и зеленчуците (ябълки, круши, горски плодове, домати, патладжан, тиквички и моркови), ядките (особено бадеми), семената (особено слънчогледовите), сушеният боб и пълнозърнестите храни.

и

Цитат
5. Променете начина си на хранене

Консумирайте храни с ниско съдържание на фитоестрогени като нар, ленено семе, круши, ябълки, горски плодове, пшеничен зародиш, овесени ядки и ечемик.

Във втората стания, пък, фибрите са посочени като затрудняващи черния дроб да детоксикира излишния естроген:

Цитат
Чернодробни проблеми. Черният дроб разгражда естрогена и го елиминира от тялото. Ако той не функционира правилно, в организма може да се натрупат високи стойности на естроген. Твърде малко храносмилателни ензими, твърде много лоши чревни бактерии (дисбиоза), ниски нива на магнезий и повишеният прием на фибри в диетата могат да попречат на черния дроб да премахне излишния естроген.

# 88
Тия фибри са нож с две остриета за мен. Може би затова и си противоречат непрекъснато разни специалисти. Аз гледам да не се товаря с тях, много по-добре се чувствам. Не ги изключвам напълно, но доста ги ограничавам. Талаши не ям.

# 89
  • Б
Момичета, колко време след датата, когато трябва да дойде цикъла , а той не идва посещавате лекар? Ако е само зацапване брои и ли се за цикъл

Общи условия

Активация на акаунт