Бързи здравословни въпроси и отговори – 47

• 30 460
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
За валидола
Скрит текст:
съдържа ментил изовалерат
https://teamprobg.com/mentil-izovalerat/

Да, прочетох листовката. Но не пише колко дни последователно може да се приема.

# 286
В какви граници се очаква редуциране на теглото при прием на Глюкофаж 500 мг? В смисъл килограм - два  или се очаква по-сериозно отслабване? Изписан е за ИР на дете.

Пп знам, че има много теми във форума по темата, но ми се иска бърз и конкретен отговор Pensive нямам възможност за по-задълбочено търсене, четене и проучване в момента.
Marsia_K , И моят син (на 16 г.) пи 8 месеца Глюкофаж 500 мг., еднократно вечер. Както са написали преди мен, хапчето не е панацея. Трябва да се съчетава с хранителен режим и движение. При моя син редуцирането на теглото беше около 4 кг. за това време, но той не спазваше стриктен хранителен режим, не спортува и движението му е малко. Иначе стартира от 82 кг. (171 см) тогава.

# 287
  • София
Здравейте,някой ако е имал възпаление на апендикса ще ми каже ли какви са точните симптоми, къде боли и възможно ли е мястото да те заболи,болката да отмине и след седмица пак да започне?

Може да почне да боли стомаха и постепенно да се измести в дясно, повръщане, може и температура. Може да спре да боли за известно време и после пак да почне. Дъщеря ми я оперираха по спешност в началото на май т.г., като преди това я боля стомаха през есента на миналата година, след това януари точно на рождения й ден (и двата пъти ходихме до Пирогов) и накрая финиширахме в болница за операция. Явно си беше тръгнало, след операцията докторът каза, че е бил започнал да загноява.

А на какъв лекар се ходи,за да се разбере дали има възпаление? Хирург?

Да.

# 288
Marsia_K, Глюкофаж пи и внучката ми една година, като причината беше ИР.
Тя вече е на 16г., тогава беше на 15 и по повод засилено акне, след изследвания се установи висок инсулин 18, в последствие до 23. Предписаха и глюкофаж 500 мг. веднъж вечер. Отслабна около 4 кг,  а тя е слаба от 44 кг остана 40 кг, после спря да слабее. Беше на ниско въглехидратен режим, без хляб и сладкиши, с много зелени салати и печано месо, но и с всички видове плодове. При тинейдж. се позволява по лек хранителен режим, защото растат и имат нужда от витамини. След около година на глюкофаж, инсулинът спадна на 7ед. и го спряха. Следи я детски ендокринолог и генеколог. На всеки три месеца правят контролни изследвания. Правиха и някакво изследване в Св. Марина във Варна с някакъв хормон за надбъбречните жлези. За сега нещата са добре. Изследвснията са доста скъпи и повечето не се покриват от касата. Да не говорим за прегледите, които са повечето без направления, защото детски гинеколози има твърде малко и един преглед беше около 180 лв
Нужно е много движение и хранителен режим, но при деца и юноши иди и ограничавай по 1 малък сладолед на седмица и т. н.
Желая ви успех в лечението, повече разходки на открито и по-малко стрес.

# 289
Благодаря. Да, не е дете, а за тийнейджър на 15г. става дума. Детски ендокринолог го лекува, но ми каза да отидем на контролен преглед след 3 месеца, ако няма ефект от лечението. "Ефектът" е минус 3 кг., като има какво да работи по хранителния режим и движението. Сега се питам, тези свалени 3 кг. дали се считат за ефект, защото има още доста за сваляне.

Ефекта не се вижда само и единствено по кг-те, ами най-вече по кръвни показатели и подобряване/влошаване на разни специфични симптоми.

# 290
За валидола
Скрит текст:
съдържа ментил изовалерат
https://teamprobg.com/mentil-izovalerat/

Да, прочетох листовката. Но не пише колко дни последователно може да се приема.

Всеки ден може.

# 291
  • Бургас
Активен въглен мога ли да дам против повръщане? За младеж на 16г
Хапчето така ли се пие или се разтваря във вода?
До сега не съм използвала активен въглен.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 23:55 от karzz

# 292
Точно с такава цел не съм вземала, то всъщност зависи и от какво е повръщането. Въглен е ако имаш съмнения за отравяне, ако е от тия летните вируси не вярвам да ти свърши много работа.
Пробвай цитрат да му забъркаш - примерно половин малка лъжичка сода я гасиш хубаво с изцеден лимон и доливаш там към половин чаша вода. Ако те съмнява лимонът че е малко, цвъкни там още малко, то и без това е супер блудкаво. И да го изпие бавно. По принцип може по щипка сол и захар към това, но то най-важното ти е натриевият цитрат в случая.

# 293
Активен въглен е за разстройство. Така се пие, без да се дъвче/разтваря.

# 294
  • Бургас
Благодаря ти, Натка!
Нямам лимон в момента.
Ще ходя до аптеката.
Благодаря ти!
На Дева, също!

# 295
Здравейте! Никъде в аптеките не откривам Сибелиум, а много ми трябва. Предлагат ми Флунаризин, но от него не постигам търсения резултат. Дали нямате идея под какво търговско наименование се продава в Гърция или Турция?
В Турция си е Сибелиум, но от тук има флунаризин. Само ти трябва рецепта.

# 296
От аптеката можеш направо готов натриев цитрат да вземеш тогава. Те сигурно ще ти предложат и нещо друго, но хапчета не се знае ще ги задържи ли достатъчно дълго в стомаха че да подействат. А що ли си мисля че 16 годишен ще се възпротиви остро за свещички...

# 297
  • Бургас
От аптеката ми препоръчаха прахчета натриев цитрат. Вече изпи едно.
Няма нито Т,нито нищо друго,което да го боли или тревожи.
Явно нещо е ял през деня 🤔
За свещички - абсурд! Голям е вече!

# 298
По принцип те са най-чиста работа че хем бързо действат, хем няма опасност да ги повърне както става с хапчета често.
Цитратът би трябвало да го успокои, той не е проблем да се взема и нееднократно ако пак му се появи гадене по-късно. То в крайна сметка е просто това дето ти написах ти да смесиш - бикарбонат и лимонена киселина, не е лекарство.

# 299
Здравейте, пред цикъл съм. От два дни имам газове и разстройство сутрин. След обед като ходя до тоалетна всичко е наред. Аз по принцип си ходя по два пъти на ден. Може ли от хормоните да е това сутрешно разстройство?

Общи условия

Активация на акаунт