Бързи здравословни въпроси и отговори – 47

• 29 278
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Не се сетих изобщо зо Ковид. Но преди 4 години пак по същото време го карах за първи път. Сега не може вече да правя тест, има ли смисъл?

# 691
Вече е късно. Според мен. Ако е минала 1 седмица от първите симптоми, може вече да не отчете теста.

# 692
В ПКК не се изследват много показатели, характерни за някои болести. Единия вариант е да си направите специфични изследвания на своя глава, другия е да посетите различни специалисти и те да ви ги изпишат. Лошото е, че симптомите ви са твърде общи и не са характерни за нещо конкретно, може да е всичко, може да е нищо. Може да пробвате с личния лекар да ви пусне по-широки изследвания, но повечето не се покриват от касата. Или да посетите някои специалисти. Може да започнете с ендокринолог и изсредвания за щитовидна жлеза.
Не е изключено да е и нещо на нервна основа като паник атаки и т.н. Аз преди години имах едни такива епизоди със замайване, световъртеж, гадене, сърцебиене, нощно изпотяване и т.н. Изследвах се за всичко каквото се сетите - от ПКК, глюкоза и холестерол до разни хормони и дори тест за ХИВ си правих и всичко беше нормално. Когато стресът на работното ми място премина, симптомите отшумяха и от години не са се появявали.

# 693
  • гр.Пловдив
Креатинин близо до горната допустима граница за жена -ЛЛ предлага лекарства,АГ-то не дава понеже е бременна жената в начална ,но ЛЛ казва,че трябвало контрол,понеже имало предпоставка за сериозно покачване -шах и мат .братовчедка ми реве и се чуди на кой да се довери?

# 694
  • Бургас
Здравейте, от онзи ден имам на плешката подуто, като пъпка е с връх, слагах компрес с йод и се пукна, излезе малко гной сякаш, но още има. С големина на монета от 50ст е. Подуто и болезнено. Сменям компресите с йод и се опитвам да го изстискам, но излиза малко и дотам. Някаква идея ?

Аз от хирург знам - щом е болелзнено значи процесът не е завършил и все още набира гной и не се пипа и стиска. Щом спре да боли значи възпалителния процес е приключил (узряло е) и ще настъпи фазата на изхвърляне. Може само да се пукне, може и при лекар да се отиде. Но на този етап само мажете и не пипайте. Колкото и да стискате винаги ще ви се струва, че има нещо вътре. Не зная защо хората си мислят, че от ден първи трябва да се бута. Дайте му време да узрее.

# 695
  • София
Креатинин близо до горната допустима граница за жена -ЛЛ предлага лекарства,АГ-то не дава понеже е бременна жената в начална ,но ЛЛ казва,че трябвало контрол,понеже имало предпоставка за сериозно покачване -шах и мат .братовчедка ми реве и се чуди на кой да се довери?

Аз бих си слушала АГ-то. Даже на второ АГ бих отишла за мнение.

# 696
  • Бургас

За нейно успокоение може да иде да й прегледат бъбреците.

# 697
Изследвах се за всичко каквото се сетите - от ПКК, глюкоза и холестерол до разни хормони и дори тест за ХИВ си правих и всичко беше нормално.

Ле-ле, как толкова щателни изследвания и накрая всичко се оказало наред. Simple Smile Съвсем добронамерено го казвам. И, разбира се, ти пожелавам винаги да е така!
Аз пък, каквото и да тествам, все ми излиза с отклонение. То не бяха хормони, витамини, генетични показатели... Тотал щета. Joy Организмът ми е коруптирал отвсякъде.
Но имам подозрение, че при доста хора е така - просто не предполагат, защото не ходят по лекари и не се изследват профилактично.

# 698
Здравейте, от онзи ден имам на плешката подуто, като пъпка е с връх, слагах компрес с йод и се пукна, излезе малко гной сякаш, но още има. С големина на монета от 50ст е. Подуто и болезнено. Сменям компресите с йод и се опитвам да го изстискам, но излиза малко и дотам. Някаква идея ?

Аз от хирург знам - щом е болелзнено значи процесът не е завършил и все още набира гной и не се пипа и стиска. Щом спре да боли значи възпалителния процес е приключил (узряло е) и ще настъпи фазата на изхвърляне. Може само да се пукне, може и при лекар да се отиде. Но на този етап само мажете и не пипайте. Колкото и да стискате винаги ще ви се струва, че има нещо вътре. Не зная защо хората си мислят, че от ден първи трябва да се бута. Дайте му време да узрее.

Благодаря много, това не го знаех!
Благодаря за съветите на mariat, natka, blue.angel i DiaMia!:heart_exl:
Продължавам с мазането, ще пиша скоро, надявам се с положителен резултат Wink

# 699
Здравейте.
Често боледувам от гърло и след прекарано заболяване се случва гърлото ми да е сухо, дразнещо, все едно има заседнала суха храчка.  Понякога има кашлица, която се засилва колкото повече кашлям. Случвало се е и на пристъпи. Примерно часове нямам проблем после се задръства и докато не го изкашлям не се оправя. Чак се задушавам и се давя докато не откашлям. Някой знае ли нещо, дори и домашна рецепта, която да помага. Благодаря

# 700
Здравейте.
Често боледувам от гърло и след прекарано заболяване се случва гърлото ми да е сухо, дразнещо, все едно има заседнала суха храчка.  Понякога има кашлица, която се засилва колкото повече кашлям. Случвало се е и на пристъпи. Примерно часове нямам проблем после се задръства и докато не го изкашлям не се оправя. Чак се задушавам и се давя докато не откашлям. Някой знае ли нещо, дори и домашна рецепта, която да помага. Благодаря

Чай от лайка! Пийте известно време, а като хапчета за смукане мога да препоръчам Исла Касис с витамин Ц.  Облекчават дразнещата  кашлица.
Има и едни Прополки. Влияят добре на гърлото и имунната система.
Аз имах една дразнеща кашлица два месеца и нищо не ми помогна. Морето и планината бяха решението.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 21:15 от ivetaivn

# 701
Скоро говорихме за чувството на запушен нос. При мен още е така вече една седмица. Сега се събудих от запушен нос. Пръснах муконазал и не подейства някак така бързо. Повторих и вдишах силно навътре и започнах да чувам едно  пук пук вътре в синусите сякаш дълбоко от свиване на кръвоносни съдове. Легнала не става. Трябва. ида походь права и хоп подейства и дишам... обаче съня ми отиде.
Всички колеги се оплакват от проблеми с носа в момента но те имат и бактериални инфекции и кашлица...

# 702
Скоро говорихме за чувството на запушен нос. При мен още е така вече една седмица. Сега се събудих от запушен нос. Пръснах муконазал и не подейства някак така бързо. Повторих и вдишах силно навътре и започнах да чувам едно  пук пук вътре в синусите сякаш дълбоко от свиване на кръвоносни съдове. Легнала не става. Трябва. ида походь права и хоп подейства и дишам... обаче съня ми отиде.
Всички колеги се оплакват от проблеми с носа в момента но те имат и бактериални инфекции и кашлица...

Промивка с КлинСин.
Аз съм със синузит и го препоръчвам.
Също и топли компреси с морска сол или вдишване на парата.
А като капки - Африн на 12 часа.
Има и едни хапчета - ГелоМитрол. Личния лекар ми ги е изписвал, но аз съм с гастрит и ми дразни. Иначе са хубави. Баба и тя е със синузит и ги пие.
А вече положението, ако е много тежко за съжаление антибиотика е неизбежен.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 04:06 от ivetaivn

# 703
При мен за запушен нос Ксилометазолин действа безотказно, но не трябва да се прекалява с употребата му, че може да причини кръвотечение.

# 704
Ако не е бактериална инфекция причината за запушването на носа, мога да препоръчам Йалоклийн спрей. Освен, че отпушва, също и овлажнява лигавицата. В него няма лекарство и може да се ползва дълго време.

Общи условия

Активация на акаунт