Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 809
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
Аз да си кажа мнението за Ломоносов, по-напред беше коментирано. Големият ми син го завърши преди няколко години, доволни сме. Държа матурата в 12 клас по БЕЛ и специален предмет, без изпит го приеха в ТУ.
Как така без изпит, каква специалност? И какво завърши в Ломоносов?

# 181
  • София
Вероятно с ДЗИ БЕЛ са го приели.

# 182
Да, но мислех че в ТУ приема по всички специалности е с изпит по математика

# 183
  • София
За повечето може и с ДЗИ БЕЛ. https://priem.tu-sofia.bg/university/211

# 184
Ай. Само ще кажа.
Аз не виждам разграничение мат ооп и мат пп.
Допълвам се, по мое време имаше квота за техническите професионални училища. Приемаха ги отделно. Възможно е да е нещо такова.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 08:14 от Spensa

# 185
  • София
Да, има квоти за ТУ. В Джон Атанасов също. При защита на дипломна работа с максимален брой точки имат ако не се лъжа 4 специалности, в които са приети. Също олимпиада по електроника, която е за прием в 2 специалности. Нито матура БЕЛ е нужна, нито изпит по математика.

# 186
Ами дипломна работа с максимален брой точки си е достатъчно трудно нещо

# 187
  • София
Аз, покрай шума за задължителната матура по математика, с изненада установих, че масово за инженерни специалности може да се кандидатства  с матурата по БЕЛ. То всъщност това е проблемът - че няма цедка за математическите способности за избралите технически специалности , а не в липсата на матура по МАТ за всички. Би  трябвало за тях да се кандидатства или с матура по МАТ, ИТ, физика, свързани професионални предмети, или с изпит по МАТ в самия ВУЗ. Безумно е с матура по БЕЛ.

# 188
Аз, покрай шума за задължителната матура по математика, с изненада установих, че масово за инженерни специалности може да се кандидатства  с матурата по БЕЛ. То всъщност това е проблемът - че няма цедка за математическите способности за избралите технически специалности , а не в липсата на матура по МАТ за всички. Би  трябвало за тях да се кандидатства или с матура по МАТ, ИТ, физика, свързани професионални предмети, или с изпит по МАТ в самия ВУЗ. Безумно е с матура по БЕЛ.
От линка на sanaka за ТУ се вижда, че не за всички специалности може с матурата по Бъл., защото е пояснено със звезда, че
* без “Приложна математика и информатика”, “Компютърно и софтуерно инженерство“, „Киберсигурност“, „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, „Аерокосмическо инженерство“ (на англ. език), „Анализ на данни“, “Инженерен дизайн”, ”Бизнес
управление”.
За изредените ти трябва математика

# 189
  • София
Самият факт, че има изключения (за които се иска изпит по МАТ ) , показва колко много други технически специалности приемат без изпит по МАТ. И на мен ми се струва странно. Но съм против задължително да се държи матура по МАТ в 12 клас. Повечето ученици се насочват към дисциплини извън математическите за висше образование и хвърлят силата си другаде. Освен това много деца се затрудняват с математиката и ще си понижат доста успеха.

# 190
  • София
dete2,  да видях, че има изключения - специалностите, за които има най-голяма конкуренция при кандидатстване, но това не е достатъчно.  Няма никаква логика, някой с хуманитарна насоченост, кандидатстващ за филология или социални науки, да държи матура по математика, но кандидатстващ за която и да е инженерна специалност - да се класира с матура по БЕЛ.

# 191
Как ще учат за авиоинженер или машиностроене а БЕЛ прием?
По-добре с оценки по хим и физика от у-ще

# 192
  • В царството на игрите:)
И аз да напомня да се върнем към кандидатстването след 7 клас и да оставим ВУЗ да починат 4-5 години Simple Smile

# 193
  • София
В 32ро разказните предмети ИИЧЕ учат ли се на език, /някой предмет в някой профил/?

# 194
  • София
В 32-ро започват да изучават разказвателните предмети на английски език от 8 клас - химия и биология по един час седмично първия срок, география и история - втория срок, но в 8 клас са като ИУЧ - нямат срочни и годишни оценки. От 9 клас четирите предмета се изучават на английски език, имат си учебници на английски, изпитват ги и правят контролни на английски.

Общи условия

Активация на акаунт