Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 40 139
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
Споделях по-скоро конкретика, за да могат да сравнят хората. За момента мисля че сме добре и след време още малко ще можем да оптимизираме разхода. Плюс ние сме с малко бебе и гледаме да е по-комфортно и топло, без експерименти.

Божидар Петков и Nellytan, топлите къщи с доста голяма площ и при софийската зима тази година сметките ви са съвсем нормални за мен.
Ако трябва тази площ да се затопли с дърва, за сезонът ще отидат минимум 12 м2, които са 1500-1800лв, и освен хамалогията и мръсотията, месечно отоплението ще струва пак 250-260 лв. Отделно да кажем 50 лв за топла вода, станаха 300. С пелети сезонното потребление ще е минимум 3.5 т, това са над 2000 лв.
Не мисля, че за периодът октомври-април ще достигнете тези суми, имайки предвид, че и топлата вода е включена.

# 631
  • София
Да, много полезно, че давате конкретни цифри!
Ще бъде добре и някой с огтопление на газ да се включи, локална и централна?

# 632
Не знам дали моето мнение ще е от полза.
Ние топлим къща - 2 етажа, около 200кв.м  на газ, обаче.
Имаме стайни термостати навсякъде.
Сметката ни за топло е около 380-400лв - в това число - топла вода, готвене и отопление. Това за най-студените месеци.

# 633
computer79, много е полезно. Благодаря!
С радиатори ли сте, подово или нещо друго?
Тези термостати може ли да ги настройвате автоматично да поддържат различна температура в различни часови диапазони? Например от 5ч до 22ч да е 22 градуса, а след това да е 20!
Аз изюрках мъжът ми и сега сложи един термостат на първия етаж, но той само ръчно се задава. Няма опция да му задам различни температури по различно време. Снощи бях задала 20 градуса, тази сутрин беше 21. Вчерта преди да си легнем беше 23.

Тази зима си беше доста студено. При това започна и рано това студено време. Явно и ще е до късно.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 11:06 от nellytan1

# 634
  • София
Добре де, казвате софийско, колко толкова е студена тази зима... Изобщо студени зими, истински, дълги, не помня от години, аз си спомням зимите като бях дете и тийн в софия... Та те си почваха ноември - най късно декември началото и беше плътна студена, снежна зима до края на февруари, най-често и март беше ту сняг, ту киши... - 10-15 бяха  обичайни минусови за не малка част от периода... Ако тази зима сега я водим студена, наистина не знам ако дойде една такава, как ще се нарече... Това съвсем отделно от строеж и отопление... Просто наистина ми е странно, как се променят критериите.

# 635
Не е къща, а цял етаж от жилищна сграда в София. Плоча 180-190 кв.м. и от никъде никой не топли, включително от долните етажи, затова ми се струва удачно да се включа с данни. В момента е включено подовото на едната част от етажа- около 70 кв.м. ползва се за целодневно отопление и топла вода. Температурата в стаите е настроена на 20-21 градуса 24 часа в денонощието. Топлата вода е настроена на 42. Централна газ, За декември 185 лв сметка, за януари заради по-високите цени - 220 лв.
Очаквам обаче като се нанесем и почнем да топлим целия етаж сметката да падне, защото сега реалното котелът е преоразмерен.

# 636
  • София
Ейнджъл, като споменавам студена зима в софийско, имам предвид както в сравнение с предишните няколко зими, така и с останалата част от страната.
След първите пет мъгливи дни през декември, започнах да си ги отбелязвам в календара. Ако искате ми се смейте. Също и почивните дни, като отидем до къщата (там по принцип е по-малко мъгливо, но по-студено), разпитвам комшиите как е било през седмицата. Но то се вижда и по пътя - в Елинпелинско е гъста мъгла, при нас винаги е по-ясно и слънчево, но по-студено. Имаше около 40 мрачни и мъгливи дни. И на метеокартите се виждаше как само софийската котловина е в мъгла, а в останалата част от страната е слънце и 10-12-15 градуса.

Но по принцип си права, не е сериозна зима. Ако дойде такава с -15, -20 градуса и то за по-дълъг период, ТП ще влязат в сериозен преразход, защото без включване на нагревателя няма да се справят.
Ние направихме комин и си купихме камина.

# 637
Е, то едно време и в пещери са живели, ама не се сравняваме с тяхното отопление.
Аз лично сравнявам последните няколко зими. Не мисля, че на някой ще е от полза да сравняваме с предишния век.

Аз поне не помня скоро да  е валяло декември месец и студа от тогава да се е запазил до края на фверуари.
Спомням си зимата 2016-2017, как се разхождахме с бебока увити като зелки, защото над 20 дена беше под -10. На мен лично ми беше много некомфортно, защото обичам разходките навън дори и в студено време. Но и си спомням и началото на 2021 година, когато майка ми фверуари месец всеки следобед беше с часове навън с хлапето. Тази зима няма такъв шанс!
Като цяло има някаква цикличност с времето. Тази година определено е по-студено и не толкова слънчево (в София).

# 638
  • София
Ами не знам, аз ги приемам за меки зими, дори в София тази година чак след нова година стана неприятно, дори минала седмица имаше няколко приятни дни, март гледам, че поне почва със слънце.. Та като цяло, да за мен последните години имаме много кратки и меки зими...

Между другото с и без термостати не виждам кой знае каква съществена разлика в общото потребление на термопомпата.

# 639
Да, последните зими са топли. Ние запчнахме строежа около Антонов ден. Март месец вече правеха колоните за втория етаж.
Ако строяхме тази зима това нямаше как да стане, дори с 1та седмица слънчице през януари и 1-та седмица слънчце през февруари.

Аз пак казвам, че сравнявам последните няколко зими.

# 640
С подово отопление навсякъде.
Имаме лири в баните,  освен подовото там. Добре, че сложихме. Много е приятно с тях и можем бързо да затоплим баните.
Термостатите са програмирани на определени градуси. През нощта поддържат ниска температура, а през деня нормална.
Мога да ги пускам/спирам отдалечено,  т.к минават през wifi. Въобще много е удобно.
Ето един скрийншот от управлението на термостатите и зададената програма в хола, например. Зададено на 21 градуса, но вечер след като работи дълго време, става и над 22 градуса в хола, който е около 40квм с кухнята (там има отделен термостат, но програмата е идентична).

computer79, много е полезно. Благодаря!
С радиатори ли сте, подово или нещо друго?
Тези термостати може ли да ги настройвате автоматично да поддържат различна температура в различни часови диапазони? Например от 5ч до 22ч да е 22 градуса, а след това да е 20!
Аз изюрках мъжът ми и сега сложи един термостат на първия етаж, но той само ръчно се задава. Няма опция да му задам различни температури по различно време. Снощи бях задала 20 градуса, тази сутрин беше 21. Вчерта преди да си легнем беше 23.

Тази зима си беше доста студено. При това започна и рано това студено време. Явно и ще е до късно.

# 641
  • София
Това с подово и различни температури в различни часове е малко относително, айде за затопляне, да дигнеш градус-два, да.. Но изстиването, все пак малко или много е латентно отопление? Той ще се затвори кръга да кажем, но... Аз и преди писах миналата зима като падна първия сняг и цялата държава спря да функционира😂😂😂 спря тока, ми за 12часа температурата падна 2градуса...та не знам...

# 642
При нас е адекватно. Все пак през нощта рядко ще падне под 18 градуса, настроено е така, че да не включва постоянно, ако е на 19 или 20 градуса например, за да поддържа.
Може би другата зима бих пробвала да ги настроя на постоянна температура, например денонощно 21 градуса, за да видя дали ще има разлика в сметките. Всичко е въпрос на лично разбиране и на комфорт.

# 643
Ние вечер изцяло изключваме подовото на 2рия етаж. Признавам си, че не съм засичала температури. Субективно мисля, че е по-добре.
Най-добре би си проличало с устойство, което записва данни за температурата например на всеки час.

Аз и заради влажността го правя. От както е включено подовто е много ниска влажността. Даже и орхидеите ми не искат да цъфтят.
Все още не сме гледали уред,  с който да коригираме тези ниски стойности.

Nelina, рекуператорите дали имат такива възможности да подобряват влажността в помещенията, ако са много ниски показателите?

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 13:41 от nellytan1

# 644
  • София
Ние изобщо не го спираме, до края на отоплителния сезон. Денем, нощем, дали сме там или не, няма значение, работи.

Общи условия

Активация на акаунт