Отговори
# 540
  • София
Брат ми на 40, а-ха да излезе от пубертета, и не успя. 😂

# 541
# 542
  • Mediterraneo
Стига, де, на 25, пу-пу! Моята като навърши 18, сякаш ми смениха детето ( както преди това ми го бяха сменили на 12-13)- самостоятелна и зряла е, абсолютно възрастен човек. Сама си взема решения, работи и се издържа напълно сама, ние помагаме, когато решим( купих й прахосмукачка, ютия, дреболии за дома). Сама си плати шофьорските курсове, баща й реши да й купи първата кола. Говори постоянно със сестра си, съветва я, помага й. Абе, отговорен възрастен човек е вече. Надявам се да няма голяма спънка в живота й, която да я промен! Аз на 25 загубих дете и това преобърна живота ми и от амбициите ми не остана нищичко.

# 543
  • Пловдив
Искате да ми обясните как дъщеря ми, на 14, е въртяла гаджета на 22 зад гърба ми. Прибирала се е посреднощ и е ходила на море без да го разбера това.
Кой се опитва да Ви обяснява нещо за дъщеря Ви?! Четете с разбиране, ако можете. Жена на 53 г би трябвало да го умее

"Къде са тия хлапета на 14г? На мен ми се е наплашило окото в София. Лично познавам 14г, на която гаджето е на 22г."

Как точно да го прочета, и разбера, това обобщение за момичетата на 14? Търсите, какво търсите? Момиче на 14, което няма гадже на 22? Амиии, срещат се и такива. Ако не схващате иронията в поста ми, не е защото не мога да чета.

# 544
dazel, явно не можем да се разберем. Нищо не търся, защото моята 14г няма гадже нито на 16, нито на 22г. Но и не си затварям очите за реалността. Днешните 14годишни не са като тези по мое време. Светът е различен, децата също

# 545
  • На морето!
dazel, явно не можем да се разберем. Нищо не търся, защото моята 14г няма гадже нито на 16, нито на 22г. Но и не си затварям очите за реалността. Днешните 14годишни не са като тези по мое време. Светът е различен, децата също
И навремето имаше 14г с батковци на 20+, че някои дори и женени, просто нямаше социални мрежи и не беше прието да се говори открито за това.
И допълвам, сега се сетих, че една съученичка на баща ми, от елитна гимназия в голям град, на бала обявила годежа си с един от учителите им. Разказаха ми тази история с умиление, преди години, когато срещнахме двойката на улицата. Та, представете си ако това се случи днес, ще е голям скандал и според мен така трябва да бъде. Винаги предходните поколения внушават колко по-морални, интелигентни, възпитани и трудолюбиви са били те, а моят опит и наблюдения сочат друго.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 09:16 от Rapariga

# 546
  • София
Разбира се, че винаги го е имало. И аз на 14 съм бръмчала по батковци. Кумовете на родителите ми са се запонали като той й е бил учител в училище и са заедно вече 50 години. Баба ми е чакала да завърши гимназия, за да се омъжи за дядо ми, които е бил на 30 години тогава.
Разбира се, че не бих го желала за дъщеря си, но няма нужда да си заравяме главите в пясъка или да обвиняваме сегашното поколение.

# 547
Разбира се,че го е имало. Две съученички имам-едната се омъжи в 10 клас и замина в другия край на Бългрия. След 5-6 години я видях, беше се развела. Друга в 10 клас роди.Това в колеж. Знам още едно момиче в езикова гимназия.Беше на пансион там.Роди в 10 клас. Последните две момичета бяха пълни отличнички. Да не си помислите друго.
Слава Богу, за дъщеря ми 19-20 годишните са ужасно стари😊

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 11:22 от red soul

# 548
  • София
Днешните 14-16 годишни не са като тези по мое време също. Съгласна съм, ама в обратна посока.

От моята камбанария децата сега са по-дълго деца, имат повече възможности за образование, обръща им се повече внимание. Грижата към тях е по-голяма. И това е чудесно.

Само примерите в моето семейство, (нито сме роми, нито мюсюлмани примерно) са показателни. Майка ми, омъжена на 18 и на 19 вече с бебе на ръце. Двете ми баби също - на по 18. Сестрата на баба ми, на 16 и на 17 вече с дете.
Свекърва ми омъжена на 21 за мъж, по-възрастен от родителите ѝ. Свекър ми е бил на 59, когато се ражда ММ.
И всички тези бракове са по любов, въпреки несъгласието на предишното поколение и почти всички успешни и дългогодишни.

Аз се омъжих на 23 и вече няколко пъти бях чувала, че ми е време и да не отлагам. 🙄 Защото някак така си е вървяло в семейството, да се женят млади. А защо веднага са правили деца, ами отговорът на майка ми и на свекърва ми е, че изобщо не са го мислили, има ли друга възможност. Някак се е знаело, жениш се, раждаш. Кой ще ти мисли за кариера, развитие, амбиции... То по комунистическо не е и имало много варианти де. За сериозни професии като лекар, преподавател, инженер е било почти задължително да си член на партията и да имаш разни обвързаности. Пък в нашите семейства нагласите са били други.

Така че, сега децата имат повече възможности да са си деца по-дълго. Като цяло. Родителите ги обгрижваме, голяма част от самите родители нямат брак, сменят партньори и примерите са много и разнообразни.

Разбира се, че има 14-годишни, приличащи на фолк звезди и с поведение на труженички, но тях винаги ги е имало и вероятно винаги ще ги има. Но не мисля, че са повече.

Просто ние остаряваме и придобиваме досадното качество да се възмущаваме от "младите". Пък един мъдър човек беше казал, перифразирам, най-тъжното нещо относно младото поколение, е че вече не сме част от него. 😊

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 19:07 от Илит

# 549
  • На морето!
Хубаво е да казваме и на децата си, че вярваме в тях и намираме поколението им за по-добро от предходното. За съжаление рядко чуват подобни похвали, а няма по-голяма мотивация от навременната и премерена похвала, според мен.

# 550
Мисля че има недоволни потребители с оглед разделението на темата.

# 551
  • Варна
Предполагам, ще си ги четат и двете. Няма как всички да са доволни, за съжаление.

# 552
  • София

Просто ние остаряваме и придобиваме досадното качество да се възмущаваме от "младите". Пък един мъдър човек беше казал, перефразирам, най-тъжното нещо относно младото поколение, е че вече не сме част от него. 😊
Право в десетката!

# 553
Това с края на пубертета е щекотлив въпрос, индивидуална е работата.
Определено момичетата се движат около 2 години по-рано от момчетата по отношение на съзряването, така че аз очаквам дъщеря ни да приключи с пубертета по-рано от братята си.  Големият ни се очовечи напълно към 19-тата си година. Малкият (почти на 18) вече дава признаци за нормалност, но ще отнеме още време - предполагам като брат си ще е. И двамата влязоха в пубертета на около 14. Девойката ни беше на 12, когато пубертетът при нея избухна. Макар и като характер да е спокойна и разумна, усещаше се много ясно. Значи по мои сметки към 17-тата година ще стане разумен човек. Да видим сметките без кръчмаря до къде ще доведат Simple Smile .

Понеже момичетата съзряват по-рано, е логично батковците да са по-интересни в пубертета. Просто връстниците им се струват незрели, неинтересни, скучни, глупави. Дъщеря ни намира съучениците си за дечковци и скучни, но спокойно общува с приятелите на братята си и намират веднага теми за разговор. Но отсега и съучениците ще възмъжеят, съвсем скоро ще се трансформират и ще станат и те интересни. Наблюдавам процеса с интерес. И с повишено внимание, разбира се.

Ще свикне аудиторията с разделението на темите, нищо не пречи да се следят и двете едновременно. Много са различни проблемите в ранния и късния пубертет и постоянното дъвчене на превръзки, бюстиета и косми също напряга.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 12:00 от Mößbauer-Effekt

# 554
  • София
Аз съм от тези, които ще следят и двете теми. Определено лично на мен в темата за момичета под 14 г ще ми липсва споделен опит от майките на вече по-големи девойки, защото те са минали по този път, а не го минават в момента. Но пък разбирам, че за част от вас е дразнещо да се обсъждат въпроси, които вече не са им на дневен ред.
Отивам да търся темата за под 14 г.

Относно ранният секс. В моя клас имахме съученичка, която роди 1-2 месеца преди бала. Не беше планирано бебе. "Бащата" си хвана чукалата и дим да го няма. Тя избра да си гледа детето. С тази съученичка никога не съм била близка, но сме приятели във фейса и няблюдавам през годините какво поства. Прави ми впечатление, че с дъщеря си сякаш растяха заедно. Тя си знае какво й е коствало да отгледа това дете като самотна майка, но шапка й свалям. Изглеждат доста близки майка и дъщеря.

Общи условия

Активация на акаунт