Напускане без предизвестие

• 3 161
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
Само че закона не казва точно това. Такова тълкуване създава предпоставка за некоректност по принцип, защото би означавало, че всеки студент може да не си спазва предизвестието по всяко време докато следва. А има студенти дето следват по 10+ години, редовно при това. Плащаш една студентка такса и ти възстановяват правата. А сигурен съм, че частните университети ще почнат да го предлагат и като услуга... "документ за напускане без предизвестие - 200 лева"...
За 327 направихме предположение, понеже дори не бяхме наясно със Сийка до преди малко дали авторката е редовно обучение.
Аз обаче не съм съгласна с колегата за неустойките.
Продължаване на образованието според мен не означава, че е било прекъснато, а че работникът продължава своето обучение в университет.
Това предположение го направиха и няколко други човека, без да са адвокати, писано е и в други теми. Но когато се напише "адвокат ти написа, че..." хората решават че е сигурен факт. А то не е, освен ако не познаваш съдебната практика в този специфичен случай.
И аз съм смятал, че нещо се подразбира като еди-какво-си, а се е оказвало, че не е така. Хората по принцип са склонни да мислят, че законите ще се тълкуват в тяхна полза, но това често е просто заблуждение.
Отговора от министерството въобще не разглежда какво означава "продължава образованието си", нито пък съответния въпрос го е засегнал.
Важното е каква е съдебната практика по въпроса, но в крайна сметка в България съдията може и на опаки на закона да отсъди.

# 31
  • Далечният изток
Аха, ей сега почвам да вадя съдебна практика.
Да си дам ли банковата сметка?

# 32
Щом те мързи да проучиш, просто спри да се представяш за авторитет по всеки въпрос.
Кантората дето цитирах специализират в трудово право.

# 33
  • Далечният изток
Кой се представя за авторитет бе, ти добре ли си?!
Ти си този, който ходи по темите и се изказва като последна инстанция.

# 34
Много съм си добре. Вижда си се черно на бяло, кой дава ултимативни отговори и като му поискат доказателства почва да разправя за "банковата сметка".

Аз написах вече, че последната инстанция ще е съда, ако се стигне до там.

# 35
  • Далечният изток
На кое казваш ултимативни отговори?!
Написах "според мен", тоест как аз лично тълкувам посочената разпоредба. Все пак като юрист са ме учили да тълкувам, а не да чета законите. С четене може да се справи едно дете и в първи клас, дори и ти. Което не ви прави юристи...

# 36
Това е интересно,  а не създава ли предпоставка за множество некоректни студенти?
Всъщност не. Работодателите са наясно, че наемат студенти. Общо-взето както авторката тълкува изказването, че няма проблем за празниците, така и работодателите тълкуват редовното обучение - съвсем наясно са, че служителят може да си тръгне на 1.10 или там когато му почва учебната година, обаче им е изгодно да мислят, че А. ще си седи, Б. няма да е запознат с този член и В. (свързано, но не аналогично на А) на самия студент му е изгодно да има доходи
Конкретно по този 327, тълкуването може да е, че работникът може да продължи задочно или дистанционно, но той продължава редовно, често по независещи от него причини.
Теоретично ще се съдят, но първо има съвсем реална опасност работодателят да загуби. Второ - дори да има силна вероятност да спечели, един съфорумец, който е от разбиращите, много добре се беше изразил в друга тема - ако служителят е някой скъсаняк, какъв е смисълът да бъде съден? Студентите, особено работещите, не са точно заможни.
Отделно, аз лично адски се съмнявам човек с 1--2 деца да отсъди реално в полза собствените му деца да карат коледни смени, вместо да са с него на празниците, пък нека съществува и такова тълкуване.

# 37
Сега ми излезе това, от сайта на адвокатска кантора, отговор на същия въпрос:

За да можете да прекратите трудовия си договор поради продължаване на образованието, то следва това обстоятелство да не е било налично към момента на сключване на трудовия договор. В противен случа считаме, че било злоупотреба с право и би следвало да спазите предизвестието си или да изплатите на работодателя обезщетение в размера на брутното Ви трудово възнаграждение за срока на предизвестието. Разбира се при взаимно съгласие винаги е възможно договорът да бъде прекратен и по взаимно съгласие, когато няма да дължите никакво обезщетение.

На мен така формулирано ми звучи по-логично, защото наистина има вечни студенти.

# 38
Наистина не разбирам защо авторката не се опита човешки да говори с работодателя и не си пусне предизвестието още днес. Ще се чуди още седмица/две какво да прави, вместо да се възползва. Ако пък толкова види зор от септември наистина - болничен.

# 39
Вечните студенти са малко по-други явление - или записват висше след висше, или карат една година, после пропускат две. Даже вторите лесно биха минали точно по 327.

# 40
Сега ми излезе това, от сайта на адвокатска кантора, отговор на същия въпрос:
Да, но по същата логика всеки, който иска да напусне без предизвестие може да запише висше.

За да можете да прекратите трудовия си договор поради продължаване на образованието, то следва това обстоятелство да не е било налично към момента на сключване на трудовия договор. В противен случа считаме, че било злоупотреба с право и би следвало да спазите предизвестието си или да изплатите на работодателя обезщетение в размера на брутното Ви трудово възнаграждение за срока на предизвестието. Разбира се при взаимно съгласие винаги е възможно договорът да бъде прекратен и по взаимно съгласие, когато няма да дължите никакво обезщетение.

На мен така формулирано ми звучи по-логично, защото наистина има вечни студенти.

# 41
  • София
Наистина не разбирам защо авторката не се опита човешки да говори с работодателя и не си пусне предизвестието още днес. Ще се чуди още седмица/две какво да прави, вместо да се възползва. Ако пък толкова види зор от септември наистина - болничен.
работила съм в кол център, вече се светнаха с тази практика и правят проверки дали лицето наистина е болно, отделно в някои фирми предизвестието се удължава, ако се пусне болничен

# 42
Това удължаване да не е като пробната седмица без договор и заплащане? И да се практикува, докато не дойде ИТ и не сложи 5цифрена глоба, защото по случайност практиката е лекинко незаконна?

# 43
  • София
това се практикува в кол центрове където си е мафия така да се каже, за тях няма ИТ, защото им се плаща и нищо не им правят, така че ИТ не навякъде си вършат работа, а от кол центровете заплашват служители жестоко с какво ли не и пак нищо, че по закон не се удължава предизвестието е едно, когато човек не си знае правата и няма работещи институции е леле мале положението...

# 44
  • Melmak
Едно време в 60к ги караха да отработват болничен. Ама деца на по 18-20 не си знаеха правата. Беше скандално, една жена ги заплаши с адвокат и просто каза директно да му се обадят да му обяснят как се отработва болничен. Ти да видиш какви станаха сговорчиви.

Хубаво е хората да се информират за правата си.

Общи условия

Активация на акаунт