С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 218
  • 754
  •   1
Отговори
# 75
Аз пък съм виждала покрай себе си доста случаи, в които снахата гледа и родителите на мъжа си, независимо дали са разведени или не. Евала на тези жени, че успяват да обслужват 2 поколения, на 3 различни места - родителите си, чуждите родители и децата си. Но според мен не е нормално това да е стандарт за всички снахи, не и ако свекърите не са искали да помагат, а после очакват всички останали да им слугуват. Защото и това съм го виждала също.

За възпитание не знам колко е уместно да се говори, когато става дума за това за кого се грижиш. То е по-скоро по вътрешен морален компас. В един момент от всичкото това обгрижване на всички, самият ти не можеш да се погрижиш за себе си, а това не е особено добре. Разбирам, че всички искат да излязат безусловни алтруисти, "щото тъй трябва", но за да имаш да даваш от себе си, трябва да е останало нещо от теб самия. Лично аз смятам, че каквото човек е дал, това може да очаква да получи от отсрещната страна. Ако аз не гледам децата си, не знам от какъв зор ще очаквам те да търчат за всяка моя нужда, образно казано.

# 76
Включвам се по повод гледането на свекървите  от снахите - наскоро разбрах, че снахата няма право на отпуск по болест да гледа свекървата, защото не е възходящ роднина, съдейки по този факт, изказвам лично мнение- то значи не би следвало и да има задължения

# 77
  • Down south
"Конкретното жално мнение" пък цитира мен и се отнася за моята история, а не за свекървата.
Споко, едва ли съфорумката е тръгнала по нощите да бере татул. Wink
Определено не знам коя си и каква е твоята драма.
Мнението ми определеон беше отговор към
NevidimataDjo

# 78
  • волно калдъръмче
Свекървата ще си умре и без твоето гледане, спокойно. Не очаквай обаче да живее нещастно и разкъсана от терзания - ще й дадеш ли да си гледа внучетата, че да има някой и нея да погледа, когато стане нужда. Очевидно, че отношенията ви са счупени изначално.

# 79
  • Пловдив

За личните контакти с баба и дядо , мисля че Янтра питаше. Да, могат да се определят такива от съда, абсурдна е трактовката "при смърт", това не зная кой го е измислил. Нормата е чл. 128СК,съдът гледа интереса на детето, като принципно се презумира интерес в тези контакти. Освен ако не вредят, но "вредят" не означава "не го събудил в 8ч".За съдебна практика питаше р. 660/2021г,4-то ГР. о. на ГК, общодостъпни е, вероятно има много други, това е анотирано в началото.
Да, тогава го прилагат. Може ли линк към р. 660/2021г,4-то ГР. о. на ГК ?

# 80
Ето още един материал  който смятам за полезен и хвърля доста светлина по въпроса.
https://www.womeninforce.eu/otnoshenia-dete-baba-diado/

# 81
Вие явно си интерпретирате всичко написано от мен според вашата камбанария. Предполагам е нормално.
Темата в случая е,, с какво ви дразнят свекървите,,. Аз откровено си написах с кратък пример с какво ме е подразнила моята. Един от многото. Мисля няма нужда да се задълбава повече там.
Относно смъртта, в интерес на истината никой не съм визирала. И без значение дали ви е зловещо или не, рано или късно всички ще умрем. Не съм чувала до сега за някой който се е спасил.
По скоро когато решите да мислите за каквото и да е, наблегнете на това, че докато сме живи трябва да даваме някакъв пример на децата и семействата си. Дали с действия или бездействия, отново зависи от човека. Дали ще оставите пример, спомени, качества които ще се наследят или когато умрете никой няма и да си спомня за вас след време, пак си зависи от вас.
Аз лично си спомням всеки един момент, всяко едно лято прекарано при моите баба и дядо. Спомням си какво те са правили за мен, даже и мириса на дома им. Всички мили думи, жестове, без да очакват нищо насреща и без да парадират колко много са направили..те също работеха, те също пътуваха, но имаха и нашето си време - това с внуците.

quote author=Daylily link=topic=1682055.msg48418495#msg48418495 date=1723592179]
Брат му и баща му живеят далече от нас.
Гледа си внука на другия син. То се носи, гледа се, има си собствена спалня в жилището и и нормално бельо с което се завива.
И трети син ли има свекървата?
Кое те тормози повече, това че не гледа вашите деца според твоите очаквания или това, че гледа детето на другия си син.
Цитат
Някой беше писал и  за смъртта, мили хора-там ред няма]
Каквото и да имаш предвид Close откровено е зловещо.
[/quote]

# 82
  • волно калдъръмче
Носиш някаква болка от това, че децата ти няма да имат отношения с баба си и дядо си. Нормално е. Не е нормално да живееш с болката. В живота си един човек изпълнява много социални роли и не ти определяш техните параметри и качеството им на отиграване. Ти поне може да си по-сърдечна. Децата имат определен лакмус за отношенията. Като ти е важно да се утвърдят и в техните очи като лоши баба и дядо, остави ги сами да си скапят отношенията с децата. Нека поне добрият пример да им е от теб.

# 83
Разбира се ,че е недопустимо да оставиш дете мръсно и с дрехите от училище.Хайде от изкуствено одеало нищо няма да му стане. Тук има сигурно натрупване от други случаи. И темата е такава,че се изказва недоволство  от свекървите по принцип.
За случая на Боряна,тя е споделяла че е по-възрастна и болна от години.Децата са близнаци и е по-трудно.Но смятам,че няма да ги остави гладни и всичко ще мине благополучно.Относно списъците,редно е да се дават такива само за лекарства и алергии.

# 84
  • при късмета
Алегриq, продължаваш данастояваш само за свекърва. Пак да питам, тъстовете не са ли равноправни и само към свекърите ли трябва да има задължения? И най-вече защо тези задължения ги приписваш на чуждото дете, а не на собственото им?

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 11:48 от Не се сърди, човече

# 85
  • волно калдъръмче
Алегриq, продължаваш данастояваш само за свекърва. Пак да питам, тъстовете не са ли равноправни и само към свекърите ли трябва да има задължения? И най-вече защо тези задължения ги приписваш на чуждото дете, а не на собственото им?
Порасналият човек знае много добре, че не целия свят се върти около него. Детето е малко и целият му свят сте вие с бащата и ще му се въртите, защото вие сте пожелали това. Бабата и дядото (без значение от линията на сватовство) са само добро допълнение. За разлика от детето, вие сте голям човек и трябва да знаете много добре, че не всеки ще ви ходи по свирката.

Прочети още веднъж и ще видиш, че нищо не приписвам никакви задължения на снахите. Даже се съгласявам с техните решения да не си дават детето на баба и дядо, които са определили като неподходящи.

# 86
  • София
Последното никой не успя да го обясни на свекъра ми. Беше решил, че неговите деца и чуждите деца (снахите) са за негово удобство.
Всъщност, и майка ми имаше такива илюзии.

# 87
  • волно калдъръмче
Последното никой не успя да го обясни на свекъра ми. Беше решил, че неговите деца и чуждите деца (снахите) са за негово удобство.
Такива са му били жизненият опит и възпитанието.

# 88
  • при късмета
Дай дефиниция за "възпитание" защото и него все го вреш в разговора, но не уточняваш кое е правилното възпитание според теб. И за възпитанието примерите ти все за свекървата и към нея, а за тъщата ни дума

# 89
  • София
Ами не, не му е било такова възпитанието, защото той не се е въртял около родителите си.

Общи условия

Активация на акаунт