С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 235
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
  • волно калдъръмче
Ами не, не му е било такова възпитанието, защото той не се е въртял около родителите си.
Явно старите са го възпитавали по патриархалния модел.

Един от аспектите на възпитанието е да си уважителен и да държиш на своето, без да пречиш на другите да правят същото. Помисли само, тези хора са отгледали и възпитали мъжа ти, който за теб е уникален, но нямат капацитета да се погрижат адекватно за внуците си в рамките на ограничено време. Парадокс отвсякъде. И той е само в твоята глава.

# 91
  • София
И по патриархалния не е, защото жена му поемаше финансовата издръжка на семейството наравно с него.

# 92
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Просто си има хора егоисти. Без значение от пол и възпитание. Имам го пред себе си, то проблем не вижда, и нагло си иска да е неговата.

# 93
  • волно калдъръмче
И по патриархалния не е, защото жена му поемаше финансовата издръжка на семейството наравно с него.
Баш по него е, ако си чувала за жени, които са работели здраво, дори са раждали на нивата. Нещо такова е чувал и той и му се е искало. Отчасти го е постигнал - намерил си е жена да нагърби. Прокарва си вярванията и при вас. Напълно в реда на нещата от негова гледна точка.

# 94
Аз пък не мога да го разбера това с гледането на свекървата, тя нали си има син. В крайна сметка и на двамата ще е по-лесно като всеки обгрижва своите родители, а не единия да се нагърби с всички.
Имам приятелка, която по презумпция смята, че трябва да гледа свекърва си, независимо от отношенията им, защото как мъж щял да сменя памперси на майка си. Та възпитание...

# 95
  • София
Баш по него е, ако си чувала за жени, които са работели здраво, дори са раждали на нивата. Нещо такова е чувал и той и му се е искало. Отчасти го е постигнал - намерил си е жена да нагърби. Прокарва си вярванията и при вас. Напълно в реда на нещата от негова гледна точка.
За нивите – не знам, не сме имали такива, но и двата чифта мои баби и дядовци, бабите ми не са работили. Били са домакини, и са гледали къщата и децата. Това не е ли патриархален модел?

# 96
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
milenaka, с най добри чувства, но за да не работят бабите ти, дядовците ти не са били "случайни".
На моите са им взели земята, и са ги строили да работят в ТКЗС, никои не ги е питал дали искат, или не.
Имали са норми за изпълняване.

Иначе, по нашите ширини, патриархален модел е, когато възрастните, особено мъжете, решават за фамиллията.
Иначе всички си работят, та чак им пукат ушите. Нито бабите, нито прабабите ми са били "домакини", за съжаление.

Това със жената "домакиня" е по американски  модел от '50-те , 60-те години някъде.

# 97
  • София
milenaka, с най добри чувства, но за да не работят бабите ти, дядовците ти не са били "случайни".
Скрит текст:
На моите са им взели земята, и са ги строили да работят в ТКЗС, никои не ги е питал дали искат, или не.
Имали са норми за изпълняване.

Иначе, по нашите ширини, патриархален модел е, когато възрастните, особено мъжете, решават за фамиллията.
Иначе всички си работят, та чак им пукат ушите. Нито бабите, нито прабабите ми са били "домакини", за съжаление.

Това със жената "домакиня" е по американски  модел от '50-те , 60-те години някъде.

Добре е човек да е по-запознат, преди да се изказва.
Съвсем случайни са били. Говоря за доста преди соц време. И едните, и другите са били родени и са живеели в градове, не в села.

# 98
  • волно калдъръмче
За нивите – не знам, не сме имали такива, но и двата чифта мои баби и дядовци, бабите ми не са работили. Били са домакини, и са гледали къщата и децата. Това не е ли патриархален модел?
Ами не точно. Мъжът военен, предприемач или чиновник, жената домакиня, ама без дядото в къщата няма как да е чистият патрирхален модел, в който родът е важен, а не личността. Дядото е стълбът на рода и е като цар, който си наглежда имането и си го управлява. Във времето се е доказал като добър стопанин, днес да се научат младите, а той да си почива. Жените, възпитани в патриархален дух, не са имали представа, че може да има и живот извън дома, затова са се приспособили лесно към новите градски условия. Даже им са се виждали привлекателни - вместо в услуга на обитателите на цяла къща, са си гледали само мъжа и децата.

# 99

Не е точно така. Вярно, на село повечето жени са работели, но и да не ходят на работа, вкъщи, в двора и покрай животните са имали достатъчно занимания.
Градската ми баба беше домакиня, ходела е на работа е съвсем малко – от времето, когато баща ми е завършил училище, докато се родя аз. Дядо ми си беше съвсем „случаен“ – учител.
Двете сестри на баба ми също бяха домакини. На едната мъжът също беше учител, на другата – счетоводител. Просто така е било прието по тяхното време – мъжът издържа семейството, жената върти къщата и се грижи за децата.
Но това не значи, че са стояли със скръстени ръце. Баба ми непрекъснато беше с някакво ръкоделие в ръцете, след като почина дядо ми, започна да плете по поръчка. Едната ѝ сестра беше шивачка – шиеше вкъщи. Та не е като да не са изкарвали някакви пари и те, нищо че са се водели домакини.
Една позната ми разказваше, че едно време е било срамно на един мъж жена му да работи. Само най-големите мързеливци и пройдохи са пращали жените си да работят. Но в онези времена жените са си имали предостатъчно работа и вкъщи, особено ако са имали градини, ниви, животни за гледане...

# 100
  • София
Точно срамно. Познавах едната баба на мъжа ми, която, ако беше жива сега, щеше да е над 100-годишна, беше разправяла, че мъжът ѝ не ѝ е давал да работи, защото е било срамно.

# 101
  • волно калдъръмче
Точно срамно. Познавах едната баба на мъжа ми, която, ако беше жива сега, щеше да е над 100-годишна, беше разправяла, че мъжът ѝ не ѝ е давал да работи, защото е било срамно.
Ако си е имала и икономка, признавам го този мъж - каквото мисли, това и прави.

Иначе добре са ги баламосвали навремето, че къщната работа, не е работа, защото не носи преки материални приходи.

# 102
Да, жените не са работели за заплата, но са работели много вкъщи и/или на полето. Майка ми ми е разказвала как като е била малко момиче по цяла зима жените са прели, плели, тъкали и тн. А лятото са работели на полето. Градските жени също не са оставали без работа - шиене, кърпене, бродиране, пране, гладене. Дори и жените, които са имали слугини, като минимум са бродирали и не са стояли със скръстени ръце. Битът е бил много по-труден от днес.

# 103

За пореден път апелирам са спреш да тикаш собствените си думи в устата ми! Що за човек си ти?!

Това е твое
Цитат
Ма ко, кое не е вярно?!
Поставила съм в цитат това, което съм коментирала. Прави силно впечатление, че се налагаш. Чл.128 Ал.1 от семейния кодекс. Говорим за права. Дали Съда ще ги уважи в конкретен случай е тема на друг разговор.
А аз за пореден път казвам, че чл. 128 не осигурява на баба и дядо ПРАВА. Затова ти казах, че бъркаш основни понятия
Не може да интерпретираш както ти е удобно.
Да, правà, в контекста на предходния пост, а именно законово право да изискват време с внучето си.
Да беше постнала цялата нишка.

В този ред на мисли, линка към материaла е показателен, че времето прекарано с внуците е насаме и с преспиване, стига това да е в интерес на детето.  Това го решава съда за всеки конкретен случай.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 19:36 от •mimoza•

# 104

Не е точно така. Вярно, на село повечето жени са работели, но и да не ходят на работа, вкъщи, в двора и покрай животните са имали достатъчно занимания.
Градската ми баба беше домакиня, ходела е на работа е съвсем малко – от времето, когато баща ми е завършил училище, докато се родя аз. Дядо ми си беше съвсем „случаен“ – учител.
Двете сестри на баба ми също бяха домакини. На едната мъжът също беше учител, на другата – счетоводител. Просто така е било прието по тяхното време – мъжът издържа семейството, жената върти къщата и се грижи за децата.
Но това не значи, че са стояли със скръстени ръце. Баба ми непрекъснато беше с някакво ръкоделие в ръцете, след като почина дядо ми, започна да плете по поръчка. Едната ѝ сестра беше шивачка – шиеше вкъщи. Та не е като да не са изкарвали някакви пари и те, нищо че са се водели домакини.
Една позната ми разказваше, че едно време е било срамно на един мъж жена му да работи. Само най-големите мързеливци и пройдохи са пращали жените си да работят. Но в онези времена жените са си имали предостатъчно работа и вкъщи, особено ако са имали градини, ниви, животни за гледане...

По соц време няма как да не са работели, бяха длъжни да дават трудодни в ТКЗС-то, даваха им се бележки. Домакини по време на соца - само жени на висши номенклатурчици, но пак рядко, намираха им някакви измислени длъжности в структури като институти и администрации.

Предполагам, че  това "едно време" е преди девети септември.

Понеже в темата сме на разнородна възраст, да ги уточним тия неща.

Общи условия

Активация на акаунт