С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 343
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
  • при късмета
И, Cuckoo, ако всичко е изговорено предварително, то няма и да има начин да прехвърли проблем, който и да е от действащите лица в една ситуация. Не знам защо се опитваш да натикаш насилието в темата, вече няколко пъти. Няма паралел
Защо да няма паралел? Само защото мъжът е физически по-силен от жената? Ами ако той просто се страхува, че няма да вижда детето си, ако се разведе? Само не ми казвай как той трябва да се бори за детето си и как съдът веднага ще му го даде, само да поиска.

А ти сериозно ли вярваш, че всичките тези неща ще се изговорят преди брака? "Мило, кога ще гоним родителите си" Simple Smile При съюз, който се предполага, че е основан на чувства, обсъждането на такива неща е най-късият път до разпадане на връзката.
За изброеното от теб трябва договор от много страници, а и кой и с какво гарантира, че ще се спазва...
Само в твоята глава е "кога ще гоним родителите". Друг не говори за това
Родителя да си съобразява гостуванията с ежедневието на семейството е повече от редно, задължително е. Достатъчно е предварителна уговорка, а не когато на бабата ѝ е кефнало да се вдигне и да се изтресе на вратата. Колко пъти сме обсъждали подобни казуси? Десетки. Като се сетят да уговарят гостуванията, а не просто да заявят кога ще дойдат, все ще се намери време, защото е уговорено цивилизовано и нормално.
И да, изговарят се тези неща, колкото и да ни те се вярва. С мъжа ми сме обсъдили всичко, преди да решим да имаме дете, т.е. да създаваме семейство. И повечето двойки около мен също. Предварително.

# 496
И като младата двойка започне да се кара през ден заради вмешателството и завирането от страна на родителите без значение кой чифт родители, това хич не пречи на семейството им, не, никак.
Мнението ми е по-скоро принципно, а не специално за случая от темата - за него се знае твърде малко.
Ама да се изнесе младата двойка като им пречи вмешателството.

Понеже усещам, че някои се чудите как така може някой да прекарва много време в жилище, което не му е основно - ние го правим. Имаме втори дом, в който прекарваме много време. Общо взето повечето си отпуски ходим там, 90% от уикендите и по-дългите празници.

И само си представям как евентуално ще дойде снаха да ми казва, че не мога.... и просто няма да стане.
Ами просто няма да го давате на син и снаха това второ жилище и толкова. Тя сама няма да дойде и да тропне с крак, че си го е заплюла. Grinning

В бивша връзка за малко да ме мушнат в такава схема - голяма къща, ремонтирана, оправена, с всичко си - етаж 1: баба и дядо; етаж 2: свекитата; етаж 3: ние и етаж 4: за сестра му и нейното семейство. Grinning И аз като се запънах с 2 ръце и 2 крака какво мислиш стана? Свекървата омекна и със сълзи на очи си каза "Ау, ще са самостоятелни, милите деца"? Не. Каза "Ау как така, тя тая не те обича, дом си имаш, рода си имаш, къде ще обикаляш по квартири".

# 497
Ужас… това пък с една къща и етажи за всички роднини до пето коляно само като го чуя и се обривам. Някакъв ад на земята ще да е.

# 498
  • при късмета
Янтра, не се ли разбива семейство, когато майката се изнесе? А, ако със сина ти сте решили той да живее във втория ви дом, за да няма разминавания и недоразумения, потенциална снаха е редно да я уведомите и ти и сина ти, че имате намерение да си ползвате имота периодично. То ми писна, ама пак ще подчертая предварително. Тогава тя си преценява дали е съгласна или не. Не сина ти да я заблуди примерно, че обичайно живее там, а вие на гости, тогава ще е различно. Ето така се решава проблема, преди изобщо да е възникнал. И ако се създаде такава сатиуция и снаха ти се тръшне за такова нещо, вината няма да е нейна, а ваша. На сина ти, теб и мъжа ти

# 499
  • София
Скрит текст:
И като младата двойка започне да се кара през ден заради вмешателството и завирането от страна на родителите без значение кой чифт родители, това хич не пречи на семейството им, не, никак.
Мнението ми е по-скоро принципно, а не специално за случая от темата - за него се знае твърде малко.
Ама да се изнесе младата двойка като им пречи вмешателството.

Понеже усещам, че някои се чудите как така може някой да прекарва много време в жилище, което не му е основно - ние го правим. Имаме втори дом, в който прекарваме много време. Общо взето повечето си отпуски ходим там, 90% от уикендите и по-дългите празници.

И само си представям как евентуално ще дойде снаха да ми казва, че не мога.... и просто няма да стане.
Ами просто няма да го давате на син и снаха това второ жилище и толкова. Тя сама няма да дойде и да тропне с крак, че си го е заплюла. Grinning

В бивша връзка за малко да ме мушнат в такава схема - голяма къща, ремонтирана, оправена, с всичко си - етаж 1: баба и дядо; етаж 2: свекитата; етаж 3: ние и етаж 4: за сестра му и нейното семейство. Grinning
И аз като се запънах с 2 ръце и 2 крака
Скрит текст:
какво мислиш стана? Свекървата омекна и със сълзи на очи си каза "Ау, ще са самостоятелни, милите деца"? Не. Каза "Ау как така, тя тая не те обича, дом си имаш, рода си имаш, къде ще обикаляш по квартири".
Ето това нещо повече снахи трябва да го правят, ако не искат да живеят в жилище на свекърите със съответните "тежести", които вървят в комплект с него.  Защото после ситуацията е "кой ми... в гащите?". Въобще... Лоша идея е да ставаш "завряна снаха".

Осигури си жилище, или родителите да ти осигурят жилище, или го направете заедно, после, с чиста съвест можеш да определиш каквито искаш "входни визи". И лично пространство ще имаш, и спокойствие...

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 20:03 от milenaka

# 500
  • При семейството си
Кое как става? Живееше на 60 км от нас.  Просто решава в събота да ни изненада и идва. Звъни, мм е вкъщи и я посреща. Да ама ние сме на рожден ден.  Прибирам се с детето, което заспа в количката и докато вървя решавам да чуя мъжа ми и той ми казва, че имаме гости. Докато стигна до у нас, бяха излязли на площадката.  Бабата като ме видя, почна да прави фасони как искала да я види, ама защо спяла, да вземела да си ходи. Предложих да изчака малко,  отказа и си тръгна.
Аз наистина не мога да си го представя това.
Егати бойните бабета, събуждат се, мятат един сак с дрехи, палят колата и звънят на вратата на сина и снахата, като умишлено не се обаждат преди това.
Моята е на една спирка с ГТ от нас, пък никога не ме е изненадвала така.
Баща ми трудно се обслужва вече, но живее сам. Ходя почти всеки ден при него, имам ключ, да не говорим, че част от апартамента е и мой. Винаги се обаждам по телефона, че тръгвам, когато стигна, преди да отключа вратата, звъня и на звънеца.

# 501
Е, да но там е било очевидно. И е лесно да не се натресеш. Но ако е апартамент и той твърди, че си е негов. Не искаш нотариален акт, за да видиш всъщност чий е.

Ами, Elpis, точно за това говорим. Елементарно възпитание, е да се обадиш и да питаш дали е удобно.
На мен пък гости с преспиване са ми канили. В нашия си апартамент, по нотариален акт, да кажа 😁. Много неприятно се изненадаха като отказах.

# 502
Пак казвам, че не може да се очаква от жена на 20 да взема решения като жена на 50.
Изобщо не трябва да се предлага на младо семейство такава конфигурация - живеене във второто жилище на свекърите.
Свекървата като по-опитна, по-мъдра и зряла, трябва да избегне това, ако снахата с липсата си на опит не може да предвиди до какво ще доведе.
Повечето тук свекърви и кандидат-свекърви май сте около моята възраст, така че ако изпаднете в подобна ситуация, вие ще сте виновни повече, отколкото неопитната снаха. Както и аз бих била виновна, ама не се лъжа вече да съм така нито като снаха, нито един ден като родител.
Освен това ако свекървата е поканила тя самата сина и снахата да живеят в жилището, както често става, а не просто снахата да е дошла, тогава вече вината изцяло си е на свекървата. От какъв зор ще го прави, освен ако няма здравословен проблем някое от децата и, тогава бих разбрала, иначе не.

# 503
  • София
Пак казвам, че не може да се очаква от жена на 20 да взема решения като жена на 50.
Скрит текст:
Изобщо не трябва да се предлага на младо семейство такава конфигурация - живеене във второто жилище на свекърите.
Свекървата като по-опитна, по-мъдра и зряла, трябва да избегне това, ако снахата с липсата си на опит не може да предвиди до какво ще доведе.
Повечето тук свекърви и кандидат-свекърви май сте около моята възраст, така че ако изпаднете в подобна ситуация, вие ще сте виновни повече, отколкото неопитната снаха. Както и аз бих била виновна, ама не се лъжа вече да съм така нито като снаха, нито един ден като родител.
Освен това ако свекървата е поканила тя самата сина и снахата да живеят в жилището, както често става, а не просто снахата да е дошла, тогава вече вината изцяло си е на свекървата. От какъв зор ще го прави, освен ако няма здравословен проблем някое от децата и, тогава бих разбрала, иначе не.
О, да. На 20 поне това ми беше ясно. Затова никак не бързах със сериозните решения.

# 504
  • при късмета
Elpis, от скоро си в темата. Както казах десетки такива казуси сме обсъждали. Чети, ако не вярваш. За теб, като е нормално да се обадиш като отиваш у някого, защо оправдаваш натрисащата се свекърва?

# 505
Дано всичко с авторката да е наред и да се радва на здраво бебе.
Тя сама писа,че се е съгласила без да поставя условия,т.е. е била уведомена за тежестите на безплатния апартамент.
Разбира се,че не трябва да се ходи без уведомление и една седмица на месец е много.Но също според авторката ,съпруга и няма нищо против.
Тоест пак стигаме до това ,че проблема е с мъжа,не с родителите.

# 506
Няма да ги виждаме, няма кога просто😀
Все е натрисане, все е неудобно, все е напрягащо.
Така излиза от темата, де.

Никой не е казал, че "все" натрисане. Това е изопачаване на думите. Има си средно положение - нарича се взаимно уважение. Но трябва добро възпитание от двете страни.

Аз проблеми с двете ми свекърви (майка и мащеха) нямам. Супер жени са и добре се отнасят с мен. Далеч са, но с удоволствие бих си завела децата при тях. Защото са възпитани жени

# 507
Елпис, на автобуса се мяташе, не на кола. Лятото е много яко да биеш път напразно, че и да се цупиш. Последен опит реши да прави и преди две години, когато се нанесе в града. През работно време, ама този път да изненадала внучката. Да, ама тя или е на училище,  а ако не е, просто й е забранено да отваря на когото и да било и просто не си прави и труда да проверява кой звъни на вратата.  Е бабата звъннала, ама не била посрещната. Детето ми писа само, че някой звъни и толкова. Разбрахме кой е чак вечерта, когато бабата се обяди да сподели неуспешния си опит.

# 508
Бившия ми така говореше за неговия апартамент и за родители живеещи на село. После се оказа, че нито апартаментът е негов, нито те живеят постоянно на село, нито любезната покана на бившата ми свекърва да живея в този апартамент е била искрена (докато мен ме канеше, на сина си е казала, че ако остане с мен, ще го лишат да не наследи половината апартамент).
Нали виждате колко пъти споменавам думата "бивш"?
Вие си решавайте дали искате бъдещата ви бивша снаха така да пише за сина ви и за вас.

# 509
  • Пловдив

За личните контакти с баба и дядо , мисля че Янтра питаше. Да, могат да се определят такива от съда, абсурдна е трактовката "при смърт", това не зная кой го е измислил. Нормата е чл. 128СК,съдът гледа интереса на детето, като принципно се презумира интерес в тези контакти. Освен ако не вредят, но "вредят" не означава "не го събудил в 8ч".За съдебна практика питаше р. 660/2021г,4-то ГР. о. на ГК, общодостъпни е, вероятно има много други, това е анотирано в началото.
Точно така е, смешно е да се говори, че нямало практика - има достатъчно. Не се отнася само за случаите на смърт на единия родител и само за неговите родители, а за всеки дядо или баба. Искът се предявява срещу двамата родители, ако са живи, дори единият от тях да няма претенции.

Цитат
Може би преди соца наистина е имало някакъв аналогичен на запада модел с домакините, не знам. Но наистина по време на соца обикновените неноменклатури са работили здраво.
Е, хубава работа... можело да е имало нещо аналогично на западния модел, ти да видиш. Това е бил единственият традиционен модел от онези времена и произходът му не е само западен. Много от по-възрастните жени у нас, доживели соца, не са работили никога - баба ми и други от нейното поколение в това число. Не са ги пратили автоматично на работа с идването на 1944 г. От по-младите вече се е очаквало.
Разбира се, с всички уговорки - ако семейството са селски земеделци, жените наравно с мъжете ходят на нивата, една остава да сготви и изчисти; ако са бедни, може да се наложи жената да върши домакински услуги (пране и т.н.) на чужди хора за пари и подобни. Но работата на жени масово извън къщи е явление на 20 век, и то по-късния.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 21:07 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт