С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 322
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Добре, че навремето свекърва ми хем не мъцна като се нанасях полека у тях, хем после винаги е била зад гърба ми и без нейна помощ нямаше да успея да накарам синът ѝ да се преместим в нашето жилище.
Мъцнала е тя, иначе още щеше да си в детската стая на мъжа си и друга песен щеше да пееш в тази тема.

# 541
Ако една бъдеща снаха знае предварително, че жилището върви комплект с родители, може и да не се нанесе въобще там.  Обаче много често това се спестява - мъжът има жилище, представя го като негово, живее там и хоп изведнъж излиза, че не било както изглежда.  И тогава започват проблемите.
При нас имаше подобна ситуация.  Жилището по документи на ММ, обаче някога е било на майка му. След като му направихме основен ремонт, свеки дойде на гости. Каза, че е станало много хубаво,  чак се замислила дали да не развали дарението. Реагирах спокойно. Казах й, че е нейно право и няма да ми отнеме много време да й го възстановя в предишния вид. ММ също й каза да решава какво ще прави, за да си търсим жилище. Тогава подскочи втори път.  Как така ще му върнем вида преди ремонта и как така ММ също ще се изнесе от там. 
След няколко години реши да обяснява на 5 годишната ни тогава дъщеря, че живеем в неин имот. Помолих я да ми покаже документ с нейно име, за да й върнем ключовете.
След още две години се разширихме. Идеята ни беше да има една стая за нея, защото е на възраст и няма кой да я гледа. Е тогава стана още по-зле. Синът й щял да се убие от ремонти и да даде една камара пари.  Имала ли съм представа на какво съм го подложила от лакомията си. Излишно е да казвам, че не знае истинската причина за разширяването и в момента живее на квартира в нашия град, за да я обслужва сина й по-лесно. Позаровили сме стари дразги, помагаме й, обаче вкъщи на този етап не идва.
В крайна сметка кой каквото си надроби.

Ето затова никога не се прехвърля жилище на деца преживе, за да не се окажеш на дърти години на  на квартира, или на село. Видяла съм го и в семейството си  с много близка роднина.

Като се гътна, да правят каквото щат.

# 542
  • София
Осигури си жилище, или родителите да ти осигурят жилище, или го направете заедно, после, с чиста съвест можеш да определиш каквито искаш "входни визи". И лично пространство ще имаш, и спокойствие...
Да, обаче като цитираха поговорката "голо, ама голямо", и на това скочиха, не е така. Колко му е да осигуриш жилище в България и особено в София.
Ето затова никога не се прехвърля жилище на деца преживе, за да не се окажеш на дърти години на  на квартира, или на село.
Имам познат, разведен, остави жилище на дъщеря си във Варна, а той си има друго в София. Дъщеря му голямо мрънкане да го прехвърли на нея, за да правели някакви грандиозни ремонти с мъжа си. Направо си казала, че можело някоя жена да му завърти главата и да й остави всичко. Той първо се сърдеше, после кандиса, едно дете му е, така или иначе ще го наследи. За мен и двамата бяха прави за себе си.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 11:28 от Cuckoo

# 543
  • при късмета
Свекърви, дето много ги е страх да не вземе нещо снахата, именно приживе и докато е сам трябва да прехвърлят ни сина. Учредяват право на ползване и после не само снахата, а и сина не може да ги мръдне от там, нищо, че е собственик.

Осигури си жилище, или родителите да ти осигурят жилище, или го направете заедно, после, с чиста съвест можеш да определиш каквито искаш "входни визи". И лично пространство ще имаш, и спокойствие...
Да, обаче като цитираха поговорката "голо, ама голямо", и на това скочиха, не е така.
Колко му е да осигуриш жилище в България...
Поговорката никак не беше на място, защото авторката права над имота изобщо не е претендирала. Искаше само малко съобразяване със състоянието ѝ

# 544
И за съжаление се вижда в доста семейства - не се изнасяйте на квартира, на ви този ключ, пък после снахата виновна, че е разбрала погрешно поканата.

Всъщност, „вината“ на снахата е, че изобщо е приела поканата. И още повече вина имат нейните родители, че не са я възпитали да не приема подобни покани.
Свекърва съм, но още в моето детство майка ми постоянно ми говореше, че при свекърва „не ме пуска“ да живея. Да, но има и други майки, които съветват дъщерите си да си търсят имотни мъже, пък било то етаж от къщата на родителите му или детската стая в апартамента им. (Пък ако има кола и вила, ехей, дръж, дъще, да не го изтървеш!)
Едно време може да е било оправдано да се тъпчат по 3-4 поколения в един дом, но днес, когато всички са толкова умни, образовани и напредничави, такива остарели разбирания са неприемливи.

За да съм справедлива, не са само майките на момичета, които си учат децата на меркантилност. Навремето свекърва ми предупредила мъжа ми да не разчита на нищо от тяхна страна, че апартаментът им ще остане за по-малкия му брат, а той да се спасява. И майчински го посъветвала да си търси имотна жена.
Той пък решил точно обратното – да си търси жена, с която да почнат да градят общо от нулата.
С две думи, неслучайно се твърди, че е добре да се събират хора от една черга. Ако единият има повече възможности, а другият няма никакви, рано или късно на втория ще му излезе от носа това, че се е събул и влязъл наготово.
Неслучайно приказката за Пепеляшка свършва със сватбата...

# 545
  • София
Добре, че навремето свекърва ми хем не мъцна като се нанасях полека у тях, хем после винаги е била зад гърба ми и без нейна помощ нямаше да успея да накарам синът ѝ да се преместим в нашето жилище.
Мъцнала е тя, иначе още щеше да си в детската стая на мъжа си и друга песен щеше да пееш в тази тема.
Може да е въпрос на възприятие, ама не мисля, че сте права. Първо не мъцна, после винаги е действала в моя подкрепа. А това не са седмици и месеци. Т.е. нямаше авансова уговорка, разговори и каквото там било задължително. Нещата се решаваха в процеса на възникване. Вярно, че аз от млада бях реалист и винаги търсех практичното решение за всички. Не съм летяла в облаците и не съм очаквала някой друг да ми изпълнява желанията.
Та зависи от много неща. Няма универсална рецепта за добри отношения.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 11:33 от Raya

# 546
  • София
И за съжаление се вижда в доста семейства - не се изнасяйте на квартира, на ви този ключ, пък после снахата виновна, че е разбрала погрешно поканата.

Всъщност, „вината“ на снахата е, че изобщо е приела поканата. И още повече вина имат нейните родители, че не са я възпитали да не приема подобни покани.
Скрит текст:
Свекърва съм, но още в моето детство майка ми постоянно ми говореше, че при свекърва „не ме пуска“ да живея. Да, но има и други майки, които съветват дъщерите си да си търсят имотни мъже, пък било то етаж от къщата на родителите му или детската стая в апартамента им. (Пък ако има кола и вила, ехей, дръж, дъще, да не го изтървеш!)
Едно време може да е било оправдано да се тъпчат по 3-4 поколения в един дом, но днес, когато всички са толкова умни, образовани и напредничави, такива остарели разбирания са неприемливи.

За да съм справедлива, не са само майките на момичета, които си учат децата на меркантилност. Навремето свекърва ми предупредила мъжа ми да не разчита на нищо от тяхна страна, че апартаментът им ще остане за по-малкия му брат, а той да се спасява. И майчински го посъветвала да си търси имотна жена.
Той пък решил точно обратното – да си търси жена, с която да почнат да градят общо от нулата.
С две думи, неслучайно се твърди, че е добре да се събират хора от една черга. Ако единият има повече възможности, а другият няма никакви, рано или късно на втория ще му излезе от носа това, че се е събул и влязъл наготово.
Неслучайно приказката за Пепеляшка свършва със сватбата...

Точно! Всеки възрастен носи отговорност за действията си. На децата другите са им виновни, защото са деца. Това не го казвам като упрек. Нормално е децата да не носят (пълна) отговорност за действията си. Но когато някой претендира да е възрастен, да получава отношение като към възрастен, трябва да покаже съответното поведение.

# 547
Не разбирам страховете снахата да не вземе всичките имоти. Ако някакви имоти или части от тях са били писани на сина преди той да сключи брак, то тези имоти или части от тях си остават ексклузивно на сина. Същото важи и при смърт на родителите - автоматично се наследяват от сина и неговите братя и сестри, ако има такива. Освен, нали, ако синът не реши евентуално да споделя имотите с жената, но това вече зависи от самия него. Това правило важи и за всякакъв имот, който синът е купил преди брака - остава си само за него, дори и след като подпише. Едва след сключен брак вече придобитите имоти по подразбиране се разделят наполовина.

То голямо чудо, голям стрес, накрая за нищо. Някои свекърви се държат така, все едно снахите им са някакви злодеи, целящи да убият всеки един от семействата им, за да се сдобият с несметните им богатства 😄

# 548
Да наричаш жена,с едно дете и второ напът, дете е нелепо. Нали носи отговорност за новосъздадения живот. Или за децата може и трябва тя да вземе решение, но за другите неща е малка и това я оправдава.

# 549
  • при късмета
Не за това, че са деца, а често се лъжат, защото са умишлени заблудени и излъгани от възрастните. Разликата е много голяма

# 550
Колко трябва да си незрял, за да не разбираш, че отиваш в чужд дом.
Айде, така е било в предишни времена. Но сега е нелепо.
Нали обсъждаме още свекърите от голямото добрутро, да не объркам нещо.

# 551
  • София
Свекърите правят заговори от сутрин до вечер, а иначе интелигентните и оправни снахи падат с лекота в капана.
Някои искат само мекото от двете системи - патриархалната и съвременната, после - не били разбрали.
ма ко, ще напиша нещо не за първи път - чудя се, ако имаше свекърва и обясняваше на мъжа си това, което пишеш тук...Сестра изобщо не е същото.

# 552
  • при късмета
Кое точно да обяснявам на мъжа ми, че да ти отговоря. Макар, че съм сигурна, че вече съм. Не си забравила предполагам, че мъжа ми има баща, брат и сестра, на които съм снаха

# 553
Абе, които и да обсъждаме, в днешно време е добре всеки млад човек – без значение дали жена, или мъж – е добре да си има резервен вариант. С брак или без брак, хората се разделят бързо и лесно. Трябва да има къде да отидат в случай на раздяла, а не да се натискат в токсични отношения, за да не останат на улицата.
Събират се младите в жилището на единия (или по-лошия вариант – на неговите родители) и другият си мисли, че вече си е решил жилищния проблем. Ами, там е работата, че не е. Остава да разчита само на добрата воля на половинката си, която а не е решила, а не го е изритала навън. Браковете „докато смъртта ни раздели“ отдавна останаха в миналото, ако изобщо имат брак.
Имаме всевъзможни осигуровки и застраховки, защо никой не мисли в насока „застраховка при раздяла“, не знам. Като при всички застраховки – дано не се случи да се ползва, но да я има. За по-голямо спокойствие и повече увереност и самочувствие.

# 554
  • София
Майката е нещо друго, често отношението към нея е иррационално, "все пак ми е майка" оправдава всякакви щуротии.
Лесно е да теоритизираш как снахата трябва да тропне с крак, обаче ако и мъжът тропне?

Общи условия

Активация на акаунт