"Ден година прави" -- в България се опитват да смъкват кожата на туристите

• 4 656
  • 86
  •   1
Отговори
Здравейте, откакто съм с деца тръгнах отново на море в България. Не сме изпускали лято с изключение на първото лято на сина ми, когато отидохме до Италия. Изключително много ме дразни отношението към туриста като към човек, който трябва да бъде измамен и да му бъдат взети по некоректен начин парите.
Пример вечера наложи се да вземем такси, защото тръгнахме да се прибираме от друг курорт  късно, като бяхме тръгнали всички за Созопол. Шофьорът каза една сума, която и без това си беше голяма, но беше късно и не ми се разправяше. По пътя видях, че малкото ми дете е заспало и реших аз да го прибера него, а мъжът ми с баткото да отидат в Созопол. Човекът ми поиска по-голяма сума, въпреки, че на път към Созопол и без това се минава покрай нашето вилно селище. Когато му казах това, че той и без това минава от там, той почна нещо да си измисля, че иначе щял да мине еди как си, въпреки, че той вече беше тръгнал по пътя към вилното ми жилище ПРЕДИ да му кажа да ме остави там с детето. и тн. Не можех да се разправям, защото не ми беше добре, а синът ми спеше и тн, но много се ядосах.
Други пъти сме звънели да питаме колко ще ни струва такси от еди къде си до летище или до гара, казва се една сума, после искат съвсем друга, а и никога нямат ресто, винаги се закръгля не в моя полза.

Много се ядосах и на едно раздрънкано влакче, което върви между курорти, което няма никакво обезопасяване отстрани на вагоните, старо е, взимат и за малки деца и за големи една цена, и независимо от къде се качваш цената е една и съща. Но поне нямаше скрити измами, проблемът ми беше най-вече с това колко е старо и необезопасено самото влакче.
По ресторанти и други пак се опитват на дребно да ти вземат пари с някакви шашми. Когато поръчам лаваца, кафето често няма вкус на лаваца и тн. Носят ти неща, които не си поръчвал и трябва да ги плащаш и тн.
Всички четохме в пресата за прегледа на детето за 1500 лв, струваше ми се абсурдно, но сега го вярвам.  Всеки е дошъл да съдере каквото може от туристите.

# 1
Така е, какво те учудва? Може всички дружно да си останем вкъщи, за да им покажем на тези кожодери къде им е мястото!

# 2
Изразът е "Ден година храни".

Защо не проучвате кои са местните таксиметрови фирми и не си поръчвате такси по този начин? Какви са тези пазарлъци за крайна цена? Цената е колкото излезе, но чрез нормална фирма, а не с разни бакшиши, които дерат кожи.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 17:17 от Elunaria

# 3
Здравейте, откакто съм с деца тръгнах отново на море в България. Не сме изпускали лято с изключение на първото лято на сина ми, когато отидохме до Италия. Изключително много ме дразни отношението към туриста като към човек, който трябва да бъде измамен и да му бъдат взети по некоректен начин парите.
Пример вечера наложи се да вземем такси, защото тръгнахме да се прибираме от друг курорт  късно, като бяхме тръгнали всички за Созопол. Шофьорът каза една сума, която и без това си беше голяма, но беше късно и не ми се разправяше. По пътя видях, че малкото ми дете е заспало и реших аз да го прибера него, а мъжът ми с баткото да отидат в Созопол. Човекът ми поиска по-голяма сума, въпреки, че на път към Созопол и без това се минава покрай нашето вилно селище. Когато му казах това, че той и без това минава от там, той почна нещо да си измисля, че иначе щял да мине еди как си, въпреки, че той вече беше тръгнал по пътя към вилното ми жилище ПРЕДИ да му кажа да ме остави там с детето. и тн. Не можех да се разправям, защото не ми беше добре, а синът ми спеше и тн, но много се ядосах.
Други пъти сме звънели да питаме колко ще ни струва такси от еди къде си до летище или до гара, казва се една сума, после искат съвсем друга, а и никога нямат ресто, винаги се закръгля не в моя полза.

Много се ядосах и на едно раздрънкано влакче, което върви между курорти, което няма никакво обезопасяване отстрани на вагоните, старо е, взимат и за малки деца и за големи една цена, и независимо от къде се качваш цената е една и съща. Но поне нямаше скрити измами, проблемът ми беше най-вече с това колко е старо и необезопасено самото влакче.
По ресторанти и други пак се опитват на дребно да ти вземат пари с някакви шашми. Когато поръчам лаваца, кафето често няма вкус на лаваца и тн. Носят ти неща, които не си поръчвал и трябва да ги плащаш и тн.
Всички четохме в пресата за прегледа на детето за 1500 лв, струваше ми се абсурдно, но сега го вярвам.  Всеки е дошъл да съдере каквото може от туристите.

+1.
Относно такситата в София обаче - не всички са такива. Трябва да знаете, кои са коректните таксиметрови компании, поръчвате САМО при тях такси, по телефона или чрез приложение още по-добре. Връщат и ресто, дори стотинките. Ако сте с повече или по-големи куфари, го казвате още при поръчването, ще ви пратят комби или по-голяма кола. Аз съм искала дори и с климатик да е, винаги са се съобразявали. То отдавна вече климатика го имат почти всички, но заявите ли, няма да има изненади.
В провинцията си е проблем, както транспорта, така и др неща.

Има и готини хора в Бг към туристите или нетуристи, това исках да кажа.

# 4
Така е, какво те учудва? Може всички дружно да си останем вкъщи, за да им покажем на тези кожодери къде им е мястото!

Чак пък толкова, просто на море се ходи в Гърция.

# 5
Или пък се информираш предварително и избягваш възможните туристически капани, каквито има по цял свят!

# 6
  • Пловдив
По-простите като не знаем къде СЕ ходи, си ходим в България и нямаме ядове.

Аз нямам впечатления шмекерите по курортите да са повече от другаде или да са чак толкова много. Че има всякакви - има, но човек като тръгне с настройка "я да видя къде ще ме одерат", си намира потвърждения. Аз ако не съм доволна, не отивам втори път, и не се хабя да го мисля.
А такситата по тия места май винаги са скъпи, други неща също са скъпи, това е така - настройваш се за по-високи цени.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 15:00 от Магдена

# 7
За коректните таксита, дето уж ги има на летището номерата ми взе един 10 лева от единия до другия терминал. Това преди години. За курортите не искам и да знам.
Щом децата са здрави и не са ти откраднали принадлежностите е ок.
 Една приятелка ходи на море и се опитали да я окрадат на плажа, но не успели.
 Иначе за заведенията-има си меню с цени, но сигурно и с грамажа мамят.
 Един път ми се наложи да поръчам пил. хапки 2 кутии, но не на морето. Това, което ми дадоха бяха 2 кутии с 5 хапчици вътре, бях ги платила предварително иначе нямаше да ги взема. Не ми се занимаваше, ни със сигурност бяха по 100грама не повече. От тогава такива експерименти не правя.

# 8

Чак пък толкова, просто на море се ходи в Гърция.
То и в Гърция стана все едно си в Созопол.
И там спряхме да ходим.

# 9
  • Пловдив
Danytarg, специално ти от някого на тоя свят доволна ли си? Wink

# 10
  • Terra incognita
А защо ходите на българското Черноморие? Не съм стъпвала там от над 10-15г. Имам смътен спомен, че стомашните неразположения бяха закон.
Винаги ходим в Гърция, има разнообразие откъм плажове, пейзажи, места за настаняване- за всеки вкус и джоб. Никога не се е случвало някой да ни измами, дори напротив. Гърците са търговци и знаят как да коткат клиентелата.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 15:18 от VickyTaylor

# 11
Danyrtag, казваш:
"За коректните таксита, дето уж ги има на летището номерата ми взе един 10 лева от единия до другия терминал. Това преди години."
И преди години не се бутахме в кое да е такси на летището, поръчвахме си.

От единия терминал до другия има дори автобус.
Като пътувате, за където и да е по света, не се ли информирате първо?
Има сайтове отдавна с всякаква информация.

# 12
От 15+ г не ходя на туризъм в БГ освен ако не е свързано с работата ми - тиймбилдинг и т.н. Не съм съжалила за миг, не ме тресе родолюбство. С голямо удоволствие си оставям парите в чужбина, където също има туристически капани, но цялостното преживяване е много по-приятно - транспортни връзки, културни забележителности, храна и т.н.

# 13
Ние не почиваме на българското море от много години. С удоволствие посещаваме българските СПА комплекси и сме доволни. Според мен няма как да се търси икономичен вариант и да се изисква някакво особено качествено обслужване. Качеството струва пари. Това е.

# 14
  • Terra incognita
То проблемът е, че цените са се изравнили и дори задминават тези в чужбина. За сметка на качеството и отношението.
На някои места ти таксуват лед, лимон, катчуп и т.н. Направо ми е неудобно

Общи условия

Активация на акаунт