Нашите кухни - тема 98

• 41 017
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Някъде в предната тема ще е било.

По принцип ако плота например е с епокси запечатан може и да не изисква много... Но масив, омаскен иска грижи.. Не обича заливане, не търпи препарати, искa много подсушаване, искa редовно омасляване, периодично зашкуряване тук там и тн... В крайна сметка е като гигантска дъска за рязане, колкото е надеждна тя, толкоз и плота.
Аз си го ползвам и обичам, но грижи иска.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 07:29 от Angel_Dust

# 121
  • Варна
Мира, аз съм споделяла за плота от масив назад. Изисква поддръжка за 30-40 мин веднъж годишно. Смятам, че си заслужава това усилие срещу кефа от този плот. Слагай смело.

# 122
Момичета, изчетох цялата тема и няма мнение за плот от естествено дърво, затова и попитах.
Лейди, ти скоро ли си споделяла мнение? Каква е поддръжката веднъж годишно, която правиш? Ще се радвам и на снимки Hug Абе, направо ще ти пиша на ЛС Grinning и ще гледам да се върна в предишната тема да прочета, ако е там.

Мъжът е скептичен към термоплотовоте, а понеже кухнята ще е бяла не ни е опция технически камък. Имахме предложение и за един друг вариант за плот (следващ по здравина след камъка, много тънък един такъв, забравих името), но половинката си държи на масива.

# 123
Е, като си държи, ще го и поддържа той, какво има да го мислиш Simple Smile
Аз като съм настояла на нещо, което изисква по-специфична грижа и поддръжка от друго, си го поддържам сама.
Е, ММ мие кристалите на високите осветителни тела, ама той си знаеше, че не ги стигам, значи конклудентно се е съгласил с поддръжката със самото им закупуване Stuck Out Tongue Winking Eye

# 124
  • Варна
Плотът е дъб масив омаслен с Осмо. В първите 1-2 години остават мокри кръгчета от чаши, съдове, които изчезват сами след няколко часа, в зависимост колко дълго е престояла чашата. Това спира след няколко омаслявания на плота, когато вече е добре "напоен".
Можеш да приготвяш спокойно храна, да готвиш, да мокриш. Единствено условие е, когато приключиш да подсушиш. Да не оставяш мокро и да излезеш някъде.
Забравяш за чистене на котлоните с обезмаслител (ако имаш индукция, това си отпада от само себе си). Колкото и да внимаваш да не отиде на плота, все ще се има някое обезмаслено бяло петно.
И да кипне нещо от тенджера, не се поврежда. Просто забърсваш и дори и да е попило малко, ще изчезне.
Когато го забърсвам използвам препарат за стъкло или дърво или мокрите кърпички от Лидл стандартни или за дърво. Каквото имам под ръка.
Поддръжката - купувам си една лента шкурка от строителен магазин. Шкуря повърхността на целия плот. Общо е 5 метра. Става за 15-20 минути. Чистя с прахосмукачката. И омаслявам наново. Втрива се с памучен парцал. След няколко часа е изсъхнал и готов за ползване.
Имам е две масивни омаслени маси. Същата работа и с тях. Трябва да се ползват подложки за чаши.
Слагайте смело, не е страшно.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 10:41 от Lady April

# 125
Не е трудна поддръжката на дървените плотове.
Плот от слепен дъб, обработен с пчелен восък, божествен Scream

# 126
  • София
Не е трудна поддръжката на дървените плотове.
Плот от слепен дъб, обработен с пчелен восък, божествен Scream

масив или фурнир... Каква точно е обработката.. С кой конкретен продукт? Може и на лични...

# 127
С каква шкурка шкурите, кой номер? Остана ми едно кръгче от буркан от сладко върху дъбовата маса,иначе е омаслена с осмо 3032

# 128
  • София
На осмо препоръката за дъб и бук е макс 120, на крафт мастър 120-150 и ако искаш да запушиш порите след намазване едно зашкуряване с 300...обаче.... Осмо не искат запушени пори http://www.osmobg.com/blog-article/16/preporaki-pri-izpolzvane-n … maslata-osmo.html

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 12:53 от Angel_Dust

# 129
Здравейте. Чета ви от известно време.

Мира, ще ти кажа, че съм мъж. Доста пестя и помагам за домакинската работа, но не се мешам в мечтата на жена ми, нито в цветовите схеми за дома ни. Жените са тези дето разбират от цветове и начини да направят една къща уютен дом. Тя не се меша в моето виждане за гараж.Hug Вътре има печка, бюро, компютър и когато не се свързвам с децата и внуците (тя има друг компютър и с майка ми дружно не ми дават да кажа и дума на децата, затова си направих мой кът) и си седя там. Съседи идват на по биричка и играем. Дай един майна на мъжа си! Покажи му кой е шефа! Кажи му ако ти ще готвиш и чустиш тази стая всеки ден ще определяш какви цветове и настилки ще ползваме! Кажи му, че кухнята е изцяло твоя територия. Hands MuscleMisc GunMisc Hammer по въпроса.
На мен ми пишат че едва ли не затварям на жена ми устата през целия ден. Но твоя мъж, кажи му че ако не направиш кухнята както си поискаш ще смениш боята на колата, ще накачиш от розовите разни женски огледалца, кончета, розов ароматизатор. Отзад на стъклото ще сложиш стикер Барби. Ще купиш розови калъфки за седалките и органайзери. RibbonИ ще правиш промени по твой вкус на колата ви. И гаража. Ще го боядисаш в нов цвят примерно ярко магента. Дай малко стоп. Спри да му се връзваш да те командва!!!!
Има достатъчно опции за плот и гръб. Аз съм с пвц и не ме кефи всеки път половинката трепери и бърше капки. Доволен съм от смесител с душ Бланко. И от избора и на гранитогрес. И цветове. Но ако може да си позволи, жената би направила или със гранит или със изкуствен камък плота и гърба.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 14:23 от pisnami42

# 130
Благодаря на всички за изчерпателната информация Hug А мога ли да слагам горещи тави/тенджери на плота или не се препоръчва?
pisnami42, благодаря за загрижеността, но искам да уточня, че мъжът ми не си налага мнението, нито ще правим кухнята според неговите виждания. Просто искаме да заложим на качествени материали. А аз съответно искам да съм информирана за плюсовете и минусите, тъй като кухнята ще се ползва активно.

# 131
Момичета, изчетох цялата тема и няма мнение за плот от естествено дърво, затова и попитах.
Лейди, ти скоро ли си споделяла мнение? Каква е поддръжката веднъж годишно, която правиш? Ще се радвам и на снимки Hug Абе, направо ще ти пиша на ЛС Grinning и ще гледам да се върна в предишната тема да прочета, ако е там.

Мъжът е скептичен към термоплотовоте, а понеже кухнята ще е бяла не ни е опция технически камък. Имахме предложение и за един друг вариант за плот (следващ по здравина след камъка, много тънък един такъв, забравих името), но половинката си държи на масива.

Технически камък има всякакви цветове, странно, че не намирате пасващ. Аз съм именно с технически камък, а не с гранит, защото исках дюс, без никакви шарки и с цвят крем, точно като шкафовете.

А и едно предимство на камъка, което дървото няма - след като си сипем супа или друго от тенджерата останалото в нея и самата тенджера са много горещи за прибиране в хладилник. И ако ги чакаш изстиват чак посред нощ. Но като се сложат на камъка и се преместват през няколко минути (на ново студено място) изстиват много бързо.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 16:51 от Черна станция

# 132
  • Варна
А мога ли да слагам горещи тави/тенджери на плота или не се препоръчва?
Аз не го правя, защото се притеснявам да не се получи черен изгорял кръг, както е ставало на някой от дъските ми. Може да се поправи с едно изшкурване, но не виждам причина да си го причинявам. Ползвам дъски или коркови подложки за горещи съдове. И винаги съм ползвала такива. И по квартирите с термоплотове, и при майка ми на техническия камък. Навик ми е и така си работя в кухнята.

# 133
Рискът е само с тигани и грил тигани, защото се нагряват много. Но тенджера с манджа или супа никога не става много гореща.

# 134
  • на дъното
Здравейте 🙂
От скоро си ви чета 🤗. Относно плотовете не знам какво им става на мъжете,но и моя като каза естествен материал и това е та поръчахме от бамбук(едвам го разобедих от дъба,че имам на един комод и вече е дроб от котката, която се катери ).Не знам как ще го опазим,че навика от години в малкият ни апартамент е закоравял🫣.Ще споделям след време.Ще се заредя с всякакви подложки и аз 😂😉

Общи условия

Активация на акаунт