Нашите кухни - тема 98

• 40 406
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Много зависи какво фолио и каква боя.

Боята ще е от Морато, а МДФ фолио на Салекс.
Салекс мисля, че имат 3 вида МДФ фолио - обикновено, антифингър и феникс. Разходете се до магазина им на Военна рампа и на живо ще прецените разликите визуално, а консултантите ще ви разяснят за другите качества.
Аз избрах антифингър на Кроношпан - харесах определен цвят и ми хареса матовия ефект. Работила съм с бояджии на мебели и не бих рискувала с някой без лична препоръка.

# 691
  • София
Някой има ли гранитна мивка и да използва основно чугунени съдове. Чугунът мия на ръка в мивката, дали би се надраскало дъното на мивката? Шок кристадур гледам, но се колебая. Сега съм с Тека, инокс, много съм доволна. В новия апартамент обмислям гранитна мивка, но ако ще се драска лесно, ще се откажа.

# 692
Феникс не е фолио.

# 693
За такива съдове може да ползваш силиконова подложка (като решетка е, има всякакви цветове, включително прозрачни), алуминиевите също драскат. Аз не мия такива съдове на ръка, но ако имам притеснения, бих сложила. 

# 694
  • София
Феникс се води “революционна линия ламинирана плоскост”. Визуално изглежда като другите плоскости, само не задържа отпечатъци. Приятелка си направи кухнята от Феникс преди 2 години. Не е споделила оплаквания, но и времето е кратко.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 00:02 от Meмчо

# 695
Чугун не може в съдомиялна.
Имам един съд, ужасно е тежък. И аз го мия като слагам в мивката подложка - една дървена дъска върши работа.

# 696
  • Варна
Casyopea B, аз съм с Шок Кристадур и почти ежедневно използвам чугунен тиган и чугунена тенджера от Икеа. Навиците ми са да ги накисвам за малко и да ги изтърквам с четка с дълга дръжка пак от Икеа. Мивката си е ок, но и почти не движа самия съд вътре в нея. Купувай смело.

# 697
Емайлираният чугун става за СМ, не знам какъв ползва питащата дама, но какъвто и да е, подложката ще реши въпроса. 

# 698
Моя съд е такъв, тежък е много, но храната става изключително вкусна.

Кубратова, не знаех, че има емайлирани, благодаря!
Бих си купила, за да си спестя миенето на ръка.

# 699
  • София
Много благодаря за отзивите момичета. Тиганите ми са 3 на брой, суров чугун. Тенджерата е емайлирана но на ръба горе, където ляга капака е суров чугун. И аз накисвам и мия. Случва се да въртя тигана насам натам, особено грил тигана.

# 700
  • София
Вчера посетих Салекс. Предлагат боядисване на фрезовани вратички  в цветове по RAL. Имат мат,  гланц и нещо наподобяващо брокат (супер кичозно ми се видя).
Моделите на фрезования МДФ са малко и за съжаление не ми допаднаха. Липсват изчистени класически варианти и изобщо не могат да се конкурират по разнообразие с други фирми. Въпрос на вкус, разбира се. Може някой да си намери неговото.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 10:30 от Skiorche

# 701
Много благодаря за отзивите момичета. Тиганите ми са 3 на брой, суров чугун. Тенджерата е емайлирана но на ръба горе, където ляга капака е суров чугун. И аз накисвам и мия. Случва се да въртя тигана насам натам, особено грил тигана.
Аз имам само чугун емайлиран точно с ръб, който не е. При миене се измъчвам, че много тежи. Постилам стара кухненска кърпа да не драска. Ще си потърся такава подложка. За сега нямам никакви надрасквания по мивката. Мия и тавите от фурната там.

# 702
Идеята за силиконова подложка е супер. Не само, че пази от драскане, а и без нея ако случайно изпуснете това тежко парче желязо мивката може да си замине. А смяната на залепена мивка под плот хич не е лесна и приятна работа.
Аз нямам чугунени съдове, но за да изтъркам хубаво гювеч, грил тиган и разни големи тенджери (ако има какво да се стърже преди миялна) съм постлала една силиконова покривка за месене на каменния плот до мивката. Така железните и тежки неща не тропат, не рискувам някое нащърбване ако изпусна нещо и не само, че няма драскане на плота, но и силиконът е хлъзгав и си ги въртя все едно са върху лед за да ми е  удобно. Така ми е по-високо и по-широко и изобщо много удобно.

https://galeya.bg/silikonova-podlozhka-za-tochene-i-mesene/

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 12:52 от Черна станция

# 703
Здравейте, ще съм благодарна на малко странично мнение. Направих илюстративно два проекта с икейската програма. Исках само да реша къде да е печката, затова използвах каквито ми дойде шкафове като ширини горни шкафове. Ще бъде поръчка и тепърва ще ги мисля тях, защото височината на помещението е 2.90 м. От другата страна на стаята ще има само долни шкафове, там ще са повечето уреди, вградени кафемашина и микровълнова.
Та според вас кое е по-добре.

Знам само, че горните ще са дълбоки макс 30 см., както и че двата реда ще са с еднаква дълбочина. Най-вляво има балконска врата и на мястото на етажерките ще има висок и плитък шкаф без вратички. Нещо, което да помогне с асиметрията.
Добавям и една снимка от Aйко с подобен шкаф отляво.

Иначе много ми се иска на дългата страна да няма горни шкафове изобщо, но засега любимия не е съгласен

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 18:47 от Alcarin

# 704
На първия проект, ако в ъгъла на плота поставиш кафе машина, фраер, кана за вода....и т.н. ще имаш повече свободно място.

Общи условия

Активация на акаунт