Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 83 (м. септември и м. октомври)

• 36 444
  • 1 042
  •   1
Отговори
# 810
  • Бургас
Ползвате ли гхи за готвене, откъде го купувате

# 811
Бях днес на ендокринолог:

Прави впечатление кръвната захар и инсулинът. Струва ми се, че не е зле поне на фона на предишните изследвания. Зле е, обаче, глюкомерът. Набодох се пред вратата на лабораторията и показа 5,6. Ще чета, да видя дали може нещо да се калибрира.
Също неприятно впечатление прави витамин Д, от който пия 5000 единици и не съм го спирал преди изследването.
Витамин Б12 също нещо... Калций.. :/
TSH си нямам идея какво е. Коментирали сте го, ама не съм запомнил. И това anti-TPO? В норми са.
Пропуснала е пикочна киселина. Ще трябва тия дни сам да си я направя.
Триглицеридите са чук, но единият холестерол май не е съвсем.
Като цяло май е добре, но ще трябва да добавям разни неща явно. Ще я чакам да ми изпише добавки и да си поръчам аналози от Америка.

На Долче месото го премерих преди и след. 2,200 сурово, 1,900 проготвено. Няма голяма загуба на тегло. По-малко от 15%. 10,42 лв на килограм излиза (9 лв. сурово контра филе на промоция). Е, без разход за ток, който баш не знам как да сметна, но е по нощна тарифа. Joy На цената на кренвиршите! И 13 лева да е с ток, сол и подправки. Simple Smile

В магазина срещу нас продават непакетирано масло по 16 лв. килограм. Отдавна се каня да направя 1-2 кила гхи, но нещо не се организирам. По спомен е доста скъпо и това евентуално би се получила по-евтина възможност. На груба сметка от килограм масло би следвало да излязат към 800 грама гхи.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 12:22 от Гущера

# 812
  • Sofia
Да.Правя си го.

# 813
Да.Правя си го.

Напиши как го правиш, моля!

# 814
Аз от време на време. Доста дебело излиза, обаче. Правила съм си също - вари се на водна баня и се обира пяната отгоре докато остане само мазнина, но пак скъпо се връзва. Ако нямаш непоносимост, не си заслужава според мен.

# 815
  • Sofia
Не го правя на водна баня.
Взимам обикновено масло президент или с кравата у лево/когато са на промоция 🤑/
В тенджера и на по-ниска темп.го разтопявам бавно и оставям да си къкри леко,не трябва да ври и пръска.
Около 2-3ч някъде се получава.Трябва да се избистри и да заухае на ядки.
На мен не ми се получава пяна,а отдолу на дъното накрая има отделено нещо като каймак.Прецежда се през марля в сухи бурканчета.Може да се държи и извън хладилник.Дълга му е годността.

# 816
Гущерчо, браво на теб! Та ти за 10 месеца си чисто нов! Това говори, че си спазваш всичко като хората. Много ще ми е интересно докторката какво ще каже. Ти по колко глюкофаж пиеше?
В 12 е възможно да пада от глюкофажа. Макар, че аз нали пих 4- 5 месеца глюкофаж хр и смучех и на Натурал фактор Б 12, защото ме беше страх да не падне. Пък после го спрях, защото луд апетит имах от него. Но при последните ми изследвания от юни беше безобразно високо, почти на максимума.
Ти с холестеролите как беше, имаш ли понижаване на резултатите?
И пак, браво от мен !

За ГХИ си купих от Лидл за 15 лева 500 гр. Използвам го, но колко е истинско, не знам.
Последно от една промоция в Билла си взех някакво кокосово без аромат, ми то е прекрасно ❤️.
При интерес ще го снимам, когато се прибера.

# 817
  • 🌊
Гущер, чудесни резултати. Някакъв пакет от изследвания ли си пуска или просто знаеше кои?
На мен през декември ми е контролния и мислех да пусна пакет ИР
"Пакетът включва следните изследвания:
глюкоза
липиден профил (общ холестерол, триглицериди, HDL,LDL,VLDL)
инсулин
c-пептид
HOMA index
hsCRP
HOMA 2 - при необходимост след HOMA" + вит Д

# 818
Чебурашка, добави си гликиран хемоглобин. Хома си го изчисляваме по формула, но щом е У пакета...

Гущерчо, сетих се нещо. Капилярната кръв дава винаги по- висока стойност на кз  от венозната. Поне в темите това сме го коментирали.
Аз, като тръгна от нас на изследвания, още при събуждането се бода. После се влача като костенурка към лабораторията. Не съм си вземала глюкомера, а съм го мислила. Но на мен кз ми пада след събуждането, та не зная доколко е голяма разликата.
Напоследък взех да пропускам и сутрин да я меря. То три години боцове, аман. Гликираният ще си покаже.

# 819
  • София
Гущер, бомба си!  Тя пък точно пик. киселина да изпусне! Холестеролът не е чак толкова зле. Вит. Д щом пиеш и е такъв резултата, може и да не усвояваш или пък да ти е било твърде ниско изходното ниво. TSH се изследва във връзка с щитовидната жлеза, добре ти е, оптимално е около 1, но и така е добре. МАТ са антитела (проверка за Хашимото), и там си добре, нямаш проблеми. По принцип се изследват и fT3, fT4  и TAT за цялостна картинка.
Не го правя на водна баня.
Взимам обикновено масло Президент или с кравата у лево/когато са на промоция.
Президент - да, ама на другото не бих се доверила (масло ли е, маргарин ли, от сухо мляко ли е...).
Ползвам гхи, от ДМ купувам, примерно днес телешки контрафиленца на тиган в гхи.

Чета аз, не пропускам, ама рядко имам време да пиша. Blush Ходя и на фитнес вече Hands Muscle, поне там има хора да ме мотивират, че вкъщи ми е малко трудно сама с упражнениятя. Blush

Мисля да си взимам антиоксидант Q10, някой пие ли?

# 820
Гхи си купих от индийците при нас и така и ми седи в хладилника. Аз си готвя с мас и гхито съм го забравила, ще го пробутам на мъжа ми вместо да ми хаби маслото.
Гледам сте обсъдили пликовете подробно. На мен кожата на пилето ми хваща коричка и в плика. Щото съм загори-тенджера Joy
Варя свински крачета в момента и до края на седмицата ще съм на пача. Grinning С толкова колаген ще ми се изпънат бръчките хихи.
Гущер резултатите са ти топ, но вит Д би ме притеснил, особено след като пиеш добавки. Вземи си течен като на Шарпи, явно не го усвояваш добре.

# 821
Гущер, добре си се представил, само с витамините си се поизложил малко но там вдигаш с добавки, няма как.
Витамин Д... ти не беше ли амен 100тина кила? Не знам направи ли ти впечатление като обсъждахме Шарпи колко взема и то само за да поддържа, а тя е нещо от сорта на 50. Освен че тя отдавна няма и кой знае колко мастна тъкан по нея, което също си е фактор за мастноразтворим витамин, част от него отива и там пък ти чакай ниво нали... Очевидно е че трябва повечко да вземаш. Едно че и не си с нейните детски размери, друго че и всеки е в различно чревно здраве та не се знае и колко ще вземеш реално от това дето си глътнал, може и да не е всичкото. Но на доста места където гледам да обсъждат дозировки, директно говорят за някаква доза на килограм тегло, затова я посочих поименно че повечето не сме на нейните кила дето пишем тук, а и наскоро стана дума с нея тя по колко взема. Пак казвам, за поддържане само, дори не за вдигане на нивото.

Гхи е просто преварено масло, на което по този начин е отстранен млечният остатък. Не знам някой около мен да го прави на водна баня, а имам няколко приятели които се хващат от време на време. Трябва просто да се загрее така че да заври, сега не е нужно котлонът да е супер силен но все пак. Отгоре се отделя пяна дето се обира, отдолу утайка, това бистрото което ти остава е гхи. Стабилно е, не прегаря при готвене както преди да се пречисти така, даже може и да не стои в хладилник.
Готовото излиза соленичко като цена, който е преценил че му трябва да е гхи и има възможност, по-добре да си направи по-голямо количество наведнъж че да мине с една занимавка, то трае.

# 822
Толкова, към 100 кила живо тегло съм. Не помня какво се обсъждаше за витамин Д. Мога да го засиля по 10000 единици. Знам ли!?
Това TSH и другото за щитовидната жлеза ли са?
Тайс, по 500 вечер глюкофаж пия. Мисля да водя преговори да ми го спре и да видим как е.
Чебурашка, докторката ми ги пуска както прецени. Пикочна киселина е пропуснала, въпреки че го говорихме. Отплеснахме се по тема за мръвки. Докторката сподели, че и тя обича агнешко, пръжки, карантия и тлъсто. Каза, че я е страх да пусне на себе си такова изследване. Joy Явно затова забрави. Simple Smile
Тия дни ще си я пусна сам, та дано спрем и хапчето за подагра, че 35 кинта струва.

# 823
Гущерчо, браво.
Само В 12 не ми харесва, Д и тоя калций.
Странно.
Всъщност пиеш ли чат пат к2 като приемаш Д.
В 12 си вземи метилколабамин формата най-добре.
Д -то. Аз също съм що годе толкова - 36, сега видях.
А вече бях почнала от 5000.
Сега пия и два пъти в седмицата по 10. А 2-3 пъти  и к2 отделно.
Та смело може по две хапчета да си гълташ.

# 824
Пия рибено масло, магнезии, магданоз на капсули и витамин Д. Това е. На 28-и съм на вторичен. Мисля да видя какво ще ми изпише и да си поръчам аналози от оня сайт. Първо, обаче, ще го разчепкаме тук. Simple Smile
БФФ, сега прочетох това, което си писала. Пропуснал съм го. Благодаря за обяснението!

Общи условия

Активация на акаунт