Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 479
  • 780
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
Просто вместо да даваш безплатни съвети, вземи го купи ти, докато не са те изпреварили. Не искаш ли да направиш от 2000 евро 2200, само за 3 години чакане, без риск?

Купих вече три. И продължавам. Ама на цяла София имотите не мога да изкупя, нека да има и за другите.
Ти нали не си изкупил всичките ДЦК-та, оставил си малко за нас?

# 46
Е, три - хората нали по 10, 20 купували?
И Томева даваше пример за един младеж, който си дал всички спестени пари за първа вноска на зелено за 5 апартамента наведнъж, препродал ги после преди следващите вноски с печалба, и сега с нея щял да разшири бизнеса?
И ти така - ако вярваш, че гарантирано ще се спечели, защо не ипотекираш сегашните 3, за да направиш първа вноска за още 10?

И така кой 3, кой 10, докато всеки си има пенсионна осигуровка за старини, като китайците. Сега остава и да намерят кой да живее в тях и да им плаща наем:

# 47
  • София, Bulgaria
"Гаранция-Франция"  и за едното и за другото. Хората разпределят и не залагат само на "един кон", но основния фактор, който влияе е, че хората залагат на това, на което му разбират.
Колко и да се пънеш chris78, не можеш да убедиш някой, който е далеч от ДЦК или други финансови инструменти, да инвестира в тях, вместо в тухли. И да му викаш държавата не може да фалира и т.н. , той ще ти каже: да бе не може... всичко може. И такива хора имат много повече доверие на физически лица и фирми, от колкото на една крадлива и корумпирана държава.

# 48
Последният коментар ме подсеща за купчините райхсмарки на пачки с които са си палели печките.

# 49
@Томева - естествено, че гаранция няма и никой не може да даде, но някои са готови да се бесят, ако не стане както те са предсказали Simple Smile
@георгиева - да, държава може да фалира, случвало се е и на нас, и на други държави. Но е много по-малко вероятно, отколкото за физическо лице или фирма. Затова и винаги държавата взема заем на по-ниска лихва, отколкото която и да е фирма или физическо лице неин гражданин. Кредитният й рейтинг е винаги по-висок от индивидуалния на всеки един неин гражданин, тъй като тя юридически има право да му събира данъци колкото иска, да му национализира имота, и много други работи да направи, за да фалира тя след него.
Освен при нас Simple Smile

Във Ваймарска Германия индивидуалните граждани са фалирали и тръгнали голи и боси преди държавата да фалира накрая.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 14:12 от chris78

# 50
Който инвестира в имоти си носи риска. Също както инвестиращия в акции. Обаче този, който купува за да живее няма да загуби, ако може да си плаща вноските. Или да плати всичко кеш.
Защото един ден ако дойде голяма криза и акциите станат хартийки, като имаш покрив над главата си и жилището е енергийно ефективно, в него ще преживееш и с хляб и кисело мляко. А ако не дойде такава всичко е на шест, нали?

# 51
Ами хората си печелят от имоти. А на който не му  харесва какво се случва в София, просто да не живее в нея.

# 52
  • София, Bulgaria
Кредитният й рейтинг е винаги по-висок от индивидуалния на всеки един неин гражданин, тъй като тя юридически има право да му събира данъци колкото иска, да му национализира имота, и много други работи да направи, за да фалира тя след него.
Освен при нас Simple Smile

Във Ваймарска Германия индивидуалните граждани са фалирали и тръгнали голи и боси преди държавата да фалира накрая.

Както и да каже, пари няма! Тези пари са вече на държавата! Това е по-лесно от национализация.

# 53
Който инвестира в имоти си носи риска. Също както инвестиращия в акции. Обаче този, който купува за да живее няма да загуби, ако може да си плаща вноските. Или да плати всичко кеш.
Защото един ден ако дойде голяма криза и акциите станат хартийки, като имаш покрив над главата си и жилището е енергийно ефективно, в него ще преживееш и с хляб и кисело мляко. А ако не дойде такава всичко е на шест, нали?
Да, ама по конкретния въпрос жената вече имаше два апартамента и питаше дали да ги продаде за да купи по-голям, който й е нужен - но всички я съветват да не ги продава, а големия да купи на кредит.
Следващият въпрос беше 'имам минимална сума за самоучастие, дали да купя имот за отдаване под наем' - и пак масово се казва вземай кредит и купувай.
Едно е да си купиш покрив над главата (един на домакинство, и ако ти е нужен друг да продадеш първия), съвсем друго е всеки да има по 3 на кредит и да ги отдава под наем.

Когато повече жилища се купуват за инвестиция и спекулация, естественият отговор на пазара и на предприемачите е да строят и пускат още и още проекти. Докога точно никой не може да ти каже с число, аз мога да ти кажа само "докато не станат твърде много". Справка - горната снимка от Китай. Сега вече излишните не могат да се продадат, нито да се дадат под наем на някого. А купилите ги "за пенсия" има да си я чакат. Дано поне не са с кредит, защото ги заплашва ликвидация.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 14:32 от chris78

# 54
  • Бургас
По-хубавото от това да имаш само един имот, е да имаш два имота. Ако пък имаш парите кеш и донаждаш с малък кредит, още по-добре. И как ще е масово - ето, ти казваш да не купува, да си даде парите за ДКЦ, пардон ДЦК. Хубав съвет, впрочем, нека си реши жената - дали ще иска да живее с ДЦК или с още един имот.

Скрит текст:
От това, което става в Китай, повече ме притеснява това, което става с кафето. Смятам следващите ми инвестиции да са в кафе и шоколад, че и там ще има рязък скок. Може и в кашони водка, тези пари никога не са изгубени Simple Smile

# 55
По-хубавото от това да имаш само един имот, е да имаш два имота. Ако пък имаш парите кеш и донаждаш с малък кредит, още по-добре. И как ще е масово - ето, ти казваш да не купува, да си даде парите за ДКЦ, пардон ДЦК. Хубав съвет, впрочем, нека си реши жената - дали ще иска да живее с ДЦК или с още един имот.

Скрит текст:
От това, което става в Китай, повече ме притеснява това, което става с кафето. Смятам следващите ми инвестиции да са в кафе и шоколад, че и там ще има рязък скок. Може и в кашони водка, тези пари никога не са изгубени Simple Smile

Sad То на шоколада вече има скок, двоен.

# 56
  • Бургас
Их, изтървах изгодната инвестиция. Сега щях да продавам шоколади с тонове, ако се бях усетила...

# 57
Къде съм казвал някога, че ДЦК е добра дългосрочна инвестиция?
Казвал съм (много пъти), че в момента краткосрочните плащат 5% в САЩ и 4% в Европа, гарантирани от държавата, а не от обещанието на някой да се беси, ако не стане така.
Това е добра възможност да си паркираш краткосрочно парите, докато чакаш да се появи изгодна дългосрочна инвестиция. Тя може и имот да е (някой ден - според мен в този момент в София не е подходящо).
Може да е и злато, петрол, акции, собствен бизнес, и каквото и да е.

За шоколада мисля изтърва момента. По-рано тази година можеше да направиш пари от какаото (то директно влияе на цената на шоколада). Но пак взе, че падна. Кой го знае ще се качи ли пак.

По принцип когато една селскостопанска стока се качи, фермерите веднага засаждат повече от нея, и тя при следващата реколта пада. Какаовите дръвчета обаче им трябват 4 години за да пораснат, след това дават 2 пъти годишно реколта и живеят 20-30 години. Би трябвало да имаш прозорец някоя и друга година. Ама внимавай, защото с фючърсите както лесно се печели, така и лесно се губи (и някои хора наистина се бесят, ако не са отгатнали посоката).

# 58
Последният коментар ме подсеща за купчините райхсмарки на пачки с които са си палели печките.

Мен пък ме подсеща, за купчините руини, които са резултат от купчините райхсмарки. Да си знаете какво следва като се озлоби и овълчи човек. Финансовото унищожение не води до нищо хубаво в реалния живот.
ЧС, фондовата борса също е в балон като имотите. Така че къде инвестира човек е все тая. Но не съм съгласен, че акцийте могат да станат хартийки. На разни бг фирмички вероятно да, но на световни големи международни компании с реални активи и критични за инфраструктурата и икономиката на редица държави, едва ли. Прекалено големи са, за да паднат.

# 59
И големите падат.
Enron, Andre

Общи условия

Активация на акаунт