Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 31 302
  • 780
  •   1
Отговори
# 180
Когато продавах апартамент в провинцията, го купиха хора, които вече имаха едно жилище в същия град. И те искаха някъде да си затворят парите. Както в София има хора с по няколко жилища, така и в провинцията. Други живеят в чужбина и купуват в по-малките градчета.

# 181
Потоците са от по-малките, към по-големите, от по-големите към София. Някой и от по-малките директно минават в София.
Пример: В Русе купуват Тутракан, Силистра, Бяла...и т.н. А Русенци купуват в София.
Сигурно е така - но докога? То не остават хора в един момент. Демографската пирамида показва най-много хора около 50 - малко попреминали пиковата възраст за закупуване на дом. А при тези, които тепърва ще създават семейства и ще имат нужда от жилища, картинката е много зле. По-малко са от тези, които ще си отиват от този свят и ще освобождават жилища.

Когато продавах апартамент в провинцията, го купиха хора, които вече имаха едно жилище в същия град. И те искаха някъде да си затворят парите. Както в София има хора с по няколко жилища, така и в провинцията.
Имам един приятел от Габрово, държи си там наследствения апартамент, даже ремонт му прави. Викам защо го държи - ами не мога да го продам изгодно вика, колкото му взема няма как да вложа парите в друг в София, трябва да тегля кредит, по-добре да си стои така, да са затворени парите. Точно този израз употреби и той. Не знам дали ще поскъпва в бъдеще този апартамент.
Други един приятел имам, той пък има в Търново 4-стаен на центъра от техните останал. Ходил съм му на гости - супер жилище, просторно, ама прашасало вътре... той ходи веднъж в годината от носталгия. И той не го продава.
Може би там ще дойдат пък хора от Павликени и Горна Оряховица някой ден (ако са останали).

# 182
Зависи и от града, в моя случай градът западаше. Имам ясни спомени какво беше и какво стана, и честно казано не исках да се връщам там. Пък и жилището беше за тотален ремонт и с общи части в много лошо състояние. С парите купих пак в провинцията, но на Средиземно море, но не за инвестиция, а за живеене. Ако беше във В. Търново, може би и аз нямаше да продам, там някакси ми се струва, че има повече движение и актуализиране на цените. Много зависи от града.

# 183
Който и да е града, когато в цялата държава демографията е такава, не ми се вижда перспективно (виж графиката по-горе).
Ето например каква е картинката в САЩ - там освен, че раждат повече деца също и прииждат по няколко милиона имигранти от 'шитхоул кънтрис' - сега Камала щяла да им дава по $25к даром за първа вноска за жилище, ако стане президент.
Ето това е много по-перспективна държава за купуване. Най-много население имат около 30 г. - пикова възраст за купуване на дом. Затова и там цените се държат добре, въпреки че лихвените проценти по ипотеки са исторически високи.

# 184
Който и да е града, когато в цялата държава демографията е такава, не ми се вижда перспективно (виж графиката по-горе).
Ето например каква е картинката в САЩ - там освен, че раждат повече деца също и прииждат по няколко милиона имигранти от 'шитхоул кънтрис' - сега Камала щяла да им дава по $25к даром за първа вноска за жилище, ако стане президент.
Ето това е много по-перспективна държава за купуване. Най-много население имат около 30 г. - пикова възраст за купуване на дом. Затова и там цените се държат добре, въпреки че лихвените проценти по ипотеки са исторически високи.

Купуваш там, където искаш да живееш. Ако щатите не те устройват, няма значение дали е достъпно или не. За инвестиция е малко далече, ако живееш в БГ, пък там да купуваш с такава цел.

# 185
Купуваш там, където искаш да живееш. Ако щатите не те устройват, няма значение дали е достъпно или не. За инвестиция е малко далече, ако живееш в БГ, пък там да купуваш с такава цел.
За живеене да, ама за "да затвориш парите"?
Иначе и в САЩ жилищата не са достъпни, но то е именно по причина, че има повече хора, отколкото жилища се строят. При нас защо са недостъпни ми е леко непонятно, при положение че има повече жилища, отколкото хора.

# 186
Оф, ако някой е в настроение, може да влезе в темата и Крис веднага ще му попари усмивката. Как се живее така да чакаш всеки момент апокалипсиса иззад ъгъла не знам!
Ами представи си и в провинцията живеят хора. Даже имаме добра работа и софийски заплати. И представи си, не сме от малцинствата и не се занимаваме с незаконна дейност! Понякога има направо обидни постове в темата.

# 187
  • София, Bulgaria
Оф, ако някой е в настроение, може да влезе в темата и Крис веднага ще му попари усмивката. Как се живее така да чакаш всеки момент апокалипсиса иззад ъгъла не знам!
Ами представи си и в провинцията живеят хора. Даже имаме добра работа и софийски заплати. И представи си, не сме от малцинствата и не се занимаваме с незаконна дейност! Понякога има направо обидни постове в темата.

Той просто има нужда ежесекундно да убеждава себе се, че е прав и да оправдава собствените си решения, което говори за тотална неувереност. И така, година след година.

# 188
Защо - аз се чувствам много комфортно даже. Позиционирал съм се така, че каквото и да стане ще съм ОК. Както съм писал, имам две жилища (едно лично и едно ще наследя някой ден) така че ако станат по 10к евро квадрата, ще спечеля от тях.
Имам и активи, инвестирани другаде, и нови жилища в момента не ме интересуват като инвестиция, особено пък с кредит, така че избягвам рискове, които много хора в момента поемат.
Ако някой го подтискат демограсфките данни, да вземе да направи някое дете, че да разведри картинката.

# 189
Цитат
Добре де, ама кой купува тогава в провинцията?
В България общо населението намалява, това добре се знае. В София обаче казвате растяло, защото прииждали хора от провинцията. Значи там трябва двойно да намалява - освен естествения негативен прираст, има и миграция извън провинцията?

Селяните купуват в град наблизо, хората от града купуват в София/Плд/БС,ВН. Хората от София/Плд/БС/ВН купуват ваканционни по селата. Всички имаме по 2-3-4 имота + отделно някои трупат инвестиционни с цел наем или под ключ. Когато умира някой, просто наследниците си увеличават броя имоти. Препродаваме си ги един на друг с цел спекула. Това ще продължи докато има увереност в пазара или докато БНБ не спре само да заплашва, а започне да действа.

# 190
Винаги когато някой каже,че ще наследи НИ, се сещам за моя близка позната, чиито родителите продадоха 2 (два) апартамента (не наведнъж, де) и опукаха парите по екскурзии и круизи. Оставиха си само апартамента, в който живеят. Моята позната, както и сестра й живеят под наем. И двете са на 40+

# 191
Според теб, това правило ли е или по-скоро изключение?

# 192
Според теб, това правило ли е или по-скоро изключение?
По мои наблюдения, първо, хората, които притежават повече от 1 имот са малцинство, нищо, че в тази тема все за тях говорим. Второ, всеки е свободен да прави с имота си каквото реши.
С примера исках да покажа, че очакването да наследиш може да остане само очакване и не бива да слагаш в сметките си нещо, което евентуално някога ще наследиш, а в общия случаи, то е и в идеални части.

# 193
Може би за сега не са толкова много хората, но с течение на времето в продължение 10-15-20г все повече хора ще наследяват все повече имоти. Дори и в съсобственост, пак ще продадат, ще купят нещо друго с парите. Имотите се увеличават, хората намалят. Неизбежно е.

# 194
Новата методика за такса смет (не по данъчна оценка, а на глава) гледам са я отложили, трябваше да е от 1.1.2025, засега 1.1.2026 - ако не я отложат пак. Няма да се учудя - трудно ще измислят как да стане. И аз да съм депутат, и аз не мога да измисля как да го приложа в българските условия. То не се знае кой къде живее, нито кой колко кг боклук изхвърля, как да го направиш така, че да спазиш европейските директиви, но и местните особености?

Общи условия

Активация на акаунт