Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 32 238
  • 780
  •   1
Отговори
# 255
А това - "всеки родител ще купи по един апартамент на младото семейство" е направо от приказките. Де да ставаше тъй. Има хора сираци, има родители без възможности, има многодетни семейства, пък има и такива като мен, които не се чувстват длъжни да купуват за "младите".
И аз съм така - не се чувствам длъжен да им оставя, по-добре да се потрудят сами да си купят, така ще им е по-сладко. И мисля ще имат достатъчно избор от жилища (заради, хммм... кохортите Simple Smile
Няма смисъл да се гледа точно моето дете, твоето, или на Румка, или пък на ЧС, на чието дете ще останат 4, а тя дори не живее в БГ.
Аз се фокусирам върху общата картинка, която показва, че броят жилища спрямо броя домакинства е достатъчен и ще става все по-голям, понеже (1) се строят нови жилища, а не се бутат стари и (2) повече възрастни хора умират, отколкото млади се раждат

Тези статистики са просто една теория и винаги ще се намерят такива за тези, които си търсят оправдание за дадени взети решения или невзети такива.
Не им вярвам, някой седнал и скалъпил нещо. Гледай реалния живот, опита на хората около теб, как са след пет десет години или как са били тогава, как са сега. Ситуацията не е апокалиптична, за радост, и ако не стане война или голямо природно бедствие, няма и да бъде. Който е жив и здрав и си е направил премерено сметката, няма да загуби. Който е изламтял, за да влезе в класа или да робува на стереотипи от типа в кой квартал живее в София - не е сигурно, но може и да затъне в някакъв момент. Защото освен за вноска, трябва да остават пари и за сносен живот, а не сума ти време напред едно семейство да се стиска от почивки, екскурзии и всичко приятно за душата и за отношенията.

# 256
А може би точно тези случаи трябва да гледаме?
Ето - ние тук събраните сме случайна статистическа извадка.
В единия случай трябват 3 броя повече
В другия случай 4 броя остават заключени - тоест излизат от пазара, понеже собственикът е в чужбина. Може да реши да ги продаде, но може и да не ги продава. Би продала само ако смята трайно да се установи в чужбина, и й трябват пари за самоучастие. В противен случай стоят под ключ.
В твоя случай - пак трябва жилище, понеже ти отсега не си им купил/не си му купил.
Тоест - вярно е, че се строи. Ама нали виждаш, че е вярно и че се търси.

# 257
Ситуацията не е апокалиптична, за радост, и ако не стане война или голямо природно бедствие, няма и да бъде.
Като почнете така - апокалипсис, апокалиптици... Аз тази дума дори никога не съм я ползвал.
Пиша доста умерено, защото и данните са умерени, но недвусмислени. Ето ти ги пак ражданията в София - от 15 хиляди спадат равномерно до 12. Не виждам да стават повече. Има данни и за брой първокласници по години, те показват същото.

Това не е апокалипсис, това е умерен постоянен спад.
Що се отнася до цените на жилищата, какво значи апокалипсис - да станат по 2 за лев ли, колкото е популярния лаф? Естествено, че няма да станат. Едва ли ще станат и по 500 евро/кв.м. колкото бяха допреди 10-на години - най-малкото заради инфлацията. Но очаквам да станат на някакво приемливо ниво, примерно едно средно жилище за живеене да струва до 5 годишни заплати, или едно инвестиционно жилище да се изплаща с 200 месечни наема.
Това може да стане както ако цените паднат, така и ако цените се задържат, а доходите се повишат с времето.

# 258
  • София, Bulgaria
chris78, не им се търсят кусури, най-малкото защото са абсолютно  непознати.  Хората, ако си хвърляха парите ей така на базата на някакви графики, незнайно от къде, нямаше да имат пари.  Лично мое мнение, е че тази публична информация е за шарани.
Също така, ясно е, че има много по-добри пазара, не сме наивници, че дори може би София е на опашката. Ама за мен тези пазари са недостижими. Така че,  няма нужда, а и грам не ме интересува, колко по-изгодно било в Канзас, Лондон или на луната. Ако бях човек на света и имах капитал, може би щях да имам други интереси. Така че, хората правят това, за което имат капацитет, а вие им викате нон стоп: виж другите пазари. Какво да ги гледам, то с гледане не става.

# 259
Прави ли на някой впечатление, че доста апартаменти вече се рекламират с поредни отстъпки от цената и отвисяват по сайтовете? Излизат ми различни групи в соц. мрежи, че съм им член, та наблюдавам това явление. Вярно и най-ниските цени за тристайни пак са над 200х евро, но не е ли оптимистично, че не вървят масово към 300?
Аз нямам време и не следя оферти, но би ми било интересно дали вече има застояване на оферти, което ще е първият индикатор за формиран връх. Като цяло не очаквам да тръгнат надолу цените преди страната да влезе в рецесия, а те тепърва съобщават за 20 процентен ръст на заплатите. Това последното също ме изненадва, имайки предвид реално рецесията в Европа. Но все пак при нас е друга Вселена и всичко е възможно, поне за определен период от време.
Крис, според мен много ги гледаш и мислиш тези графики, "инвеститорите" не ги мислят чак толкоз. Всички са се юрнали да купуват, защото другите купуват, докато не започнат да продават, защото останалите продават Simple Smile Общо взето на принципа на Дупнишката популярна каса, където доходността накрая май гонеше 20% и всичко работеше, докато спря да работи Simple Smile

# 260
  • Бургас
Аз се фокусирам върху общата картинка, която показва, че броят жилища спрямо броя домакинства е достатъчен и ще става все по-голям, понеже (1) се строят нови жилища, а не се бутат стари и (2) повече възрастни хора умират, отколкото млади се раждат

Стари се бутат, как да не. В центровете на големите градове почти не останаха стари къщи.

# 261
Те едни и същи обяви си стоят, но други бързо се купуват и съответно бързо ги свалят.

# 262
Стари се бутат, как да не. В центровете на големите градове почти не останаха стари къщи.
Е хайде сега - то и по кварталите бутат къщи... за да вдигнат на мястото на 1 старо жилище блок с 30 нови жилища.
НС нали се купувало от хора, които искат да се преместят от панелка - ами тогава на тяхно място в панелките кой влиза? Ако почнем да бутаме тях, тогава ще се съглася.

# 263
какво ти застояване, какъв ти спад? С 300 зора ми свалиха 5к евро, и то само понеже съм супер готина Simple Smile)

# 264
Томева, искаш да кажеш, че тея статистики за раждания, смъртност и тн не са вярни? Искаш да кажеш, че държавата крие от нас и сме много повече? Има базови и елементарни статистики, които няма как да се объркат или скрият. Целия свят си прави прогнози и планове за бъдещ период на база статистики, индикатори, метрики и тн. Само у нас е див запад и стреляме както дойде. Ами заради това сме на това дередже. Например, кой ще иде да построй блок в село уйново? Гледа статистиката и вижда, че няма хора и решава да не строи. Ако статистиката беше фалшива или липсваща, 99% от предприемачите да са фалирали. Да ти дам един бизнес съвет - в моята компания всичко се мери и така се вземат решения. Съветвам те и ти да започнеш да започнеш. Всеки успешен бизнес има цели и метрики, само Bulgaria UNlimited е остров на стабилност и успеха им е 100% гарантиран, затова метрики и статистики не му требе на Ганя.

# 265
  • София, Bulgaria
Томева, искаш да кажеш, че тея статистики за раждания, смъртност и тн не са вярни? Искаш да кажеш, че държавата крие от нас и сме много повече? Има базови и елементарни статистики, които няма как да се объркат или скрият. Целия свят си прави прогнози и планове за бъдещ период на база статистики, индикатори, метрики и тн. Само у нас е див запад и стреляме както дойде. Ами заради това сме на това дередже. Например, кой ще иде да построй блок в село уйново? Гледа статистиката и вижда, че няма хора и решава да не строи. Ако статистиката беше фалшива или липсваща, 99% от предприемачите да са фалирали. Да ти дам един бизнес съвет - в моята компания всичко се мери и така се вземат решения. Съветвам те и ти да започнеш да започнеш. Всеки успешен бизнес има цели и метрики, само Bulgaria UNlimited е остров на стабилност и успеха им е 100% гарантиран, затова метрики и статистики не му требе на Ганя.

Мерси за съвет, в наше село "доматите ги ядем с колците" и за първи път чувам за статистически данни.
Ти всички ги имаш за много глупави. И се хвана за графиката за раждане и смърт, като че ли са единствените графики, които с Крис78 заливате форума. То не бяха криви, цитати, линкове извадени от не знам си къде и 90% не са от и за България. Китай, Америка, айде да не се връщам назад, че надали има да сте прескочили континент.

А в село уйново, ще строи този, който има предварителна информация, че се готви проект голям проект/ завод, магистрала, туристическо селище, писта за Формула 1/ и че предстои бързо развитие. Това го казвам по твоя пример, дано да си ме разбрал. И в подкрепа, за това, че без значение, къде е  пъти по изгодно според всички графики, статистики и т.н., това с нищо не ми помага и не променя, още повече, че не познавам вътрешните специфики на тези пазари.

# 266
...

Дайте да съберем пари, да купим за Крис и още няколко, апартаментите, които са продали, та дано престане, да ги гложди подсъзнанието за загубата, че да мирне темата
Е ти отде знаеш в какво съм вложил парите - нима няма други неща, които носят добър доход? ....

Знам Крис, знам, но тук същността на темата е друга.

Минете, споделете виждане, че не е рентабилно, па се успокойте Simple Smile.

Ама след всеки пост на съфорумец, да го дебнете и коментирате, как имотите са нещо неразумно и глупаво, губи време и сили, а и силно запрашава темата.

Стресната съм от акциЙ Simple Smile.

# 267
Мммм, не знам защо е това крайно отричане на имотите - то графики, умиращи, пустеещи жилища.....
Хубаво си е да имаш имоти, защо толкова настървено се повтаря какво е набутване?

2/3 от предприемачите фалират.
Нищо че в бизнес плана цифрите са наред. Черни лебеди, бели корморани и синеоки русалки се появяват и объркват всичко.
Хванеш ли вълната си ок.

Излезна хубав апартамент тия дни, старо строителство, на чудесно място - ами за един ден замина. Купувачът явно не гледа в НСИ колко са умрелите и новородените

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 19:37 от Al Georgieva

# 268
Тази къща я пуснах да видите как изглежда сносна инвестиция в недвижими имоти, не само като абсолютна цена ами като съотношение цена/наем и цена/доход. Имам познат който управлява институционно портфолио и купува на кило къщи в Канзас. И между другото не всички къщи в щатите са дървени, има тухла и бетонови блокчета (не се сещам точния термин на български).

# 269
Малко данни и от Европа,за някаква ориентация....

Общи условия

Активация на акаунт