Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 38 836
  • 827
  •   1
Отговори
# 570
При нас таксата е 5.50 на живущ, което включва домоуправител живеещ в блока. 16.50 лв за тройна такса на апартамент за нощувки се плаща. Не вярвам таксата за домоуправител, която е на врата, да я умножат и нея, ама знам ли....

П.П. заплатата на домоуправителя при нас е 40 лв, т.е. от всеки живущите се взима да речем по 2 лв, което е под 10 лв на врата, дори ако живеят 4-ма....

# 571
  • София

П.П. заплатата на домоуправителя при нас е 40 лв, т.е. от всеки живущите се взима да речем по 2 лв, което е под 10 лв на врата, дори ако живеят 4-ма....

Щастливи сте. В един от моите имоти - панел в Лозенец изпъдиха Вход Мениджър. Една съседка взе цялата власт и сега получава месечно  от всеки имот 10 лв за домоуправител, 10 лв за чистачка и 5 лв. за касиер. По 30 апарт. сумата става доста прилична. Съседите тихичко недоволстват, но пред нея мълчат - можело да ги набие, яка е.
Фонд ремонти е 1% от МРЗ, за режийни - 20 лв на човек.

Наемодателки, довечера на срещата пийнете по 1 за мое здраве. Много исках да дойда, но няма как - с малки внуци и работещи родители .....
Нищо, другия път съм първа.

# 572
А има ли значение дали имотът се отдава през цялата година или например само два, три месеца?

# 573
  • София
А има ли значение дали имотът се отдава през цялата година или например само два, три месеца?
Има. Но тези неща си ги определяте във входа на Общо събрание.
Фонд Ремонти е задължителен и той е обвързан със собствеността - плаща се от всички и винаги.
За режийните си решавате сами. При нас има принципно решение празните жилища ( ако има такива ) да не плащат нищо освен ФР.

# 574
  • София
Здравейте! Имате ли опит с отдаване за 4-6 месеца, както са Еразъм програмите, примерно?
Жилището, което отдавам, се освобождава от другия месец. Докато го огледам, подменя това-онова и ще стане средата на декември. Надали ще мога да го дам за добър наем. Жилището е симпатичен двустаен, много близо до арката на МА. Входът е кофти и няма асансьор, което заедно с местоположението му го прави ориентиран предимно към студенти и специализанти. Обаче декември-януари не са особено силни за тези групи, а ако го дам за 1 година и пак го освободят по същото време догодина, винаги ще има празни месеци. Та си мислех за полу-дългосрочен договор, от февруари до юли-август примерно и после преподписване за 1 година отново.
Та как се процедира при по-кратките наеми? Колко е депозитът, как е наемът спрямо дългосрочните? Моля да ме ориентирате, че аз не съм много наясно!

# 575
Здравейте! Имате ли опит с отдаване за 4-6 месеца, както са Еразъм програмите, примерно?
Жилището, което отдавам, се освобождава от другия месец. Докато го огледам, подменя това-онова и ще стане средата на декември. Надали ще мога да го дам за добър наем. Жилището е симпатичен двустаен, много близо до арката на МА. Входът е кофти и няма асансьор, което заедно с местоположението му го прави ориентиран предимно към студенти и специализанти. Обаче декември-януари не са особено силни за тези групи, а ако го дам за 1 година и пак го освободят по същото време догодина, винаги ще има празни месеци. Та си мислех за полу-дългосрочен договор, от февруари до юли-август примерно и после преподписване за 1 година отново.
Та как се процедира при по-кратките наеми? Колко е депозитът, как е наемът спрямо дългосрочните? Моля да ме ориентирате, че аз не съм много наясно!
По принцип краткосрочните наеми са по-скъпи. Все си мисля, че ако някой търси за 6 месеца ще Ви пита дали може ако имотът му харесва. Вие обаче ще сте склонни, за да се отдаде, да го предложите за по-малко пари от сега до колкото разбирам или ще искате да запазите наема висок, защото ще го предлагате за кратък срок? Във втория случай обаче, на някого може да му е по-изгодно да загуби 1 депозит за евтино жилище наето за 1 година пред това да наеме скъпо жилище от Вас за 6 месеца.
Депозитът трябва да е като за нормален 1-годишен договор. И щетите и сметките са все едни и същи могат да възникнат още след първия месец.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 23:38 от drago_2008

# 576
  • София
Видях обяви, че студенти по Еразъм и за разни стажове търсят жилище за 4-6 месеца. И се замислих как стои въпросът с депозита, при положение, че е за по-кратък срок. Не търся по-висок наем, по-скоро да изместя началото на договора.

# 577
На тия студенти бюджетът им за квартира не е голям и идват за парти. Не бих търсила целенасочено такива. Евентуално ако са от МА, би било ок. Но разправии по регистрации на чужденци за 4-5 месеца, пас съм.

# 578
  • Бургас
Аз бих пробвала дългосрочно отдаване.
Хора в София има всякакви, местоположението е добро.
Декември и януари наистина са слаби месеци, но дали ще отдадеш за 6 месеца и ще имаш празен месец после, докато пак подменяш това-онова, или ще изчакаш да се наеме през февруари например, пак е същото.

# 579
Бих пробвала дългосрочно наем, който ме устройва. Както е по-малко търсенето покрай Коледа, така и предлагането е такова. 2-3 месеца са достатъчно време някои студенти да решат, че не могат да живеят заедно и да искат самостоятелност или пък някой временно приютен някъде да види добра възможност да се пренесе.

# 580
  • София
... Обаче декември-януари не са особено силни за тези групи, а ако го дам за 1 година и пак го освободят по същото време догодина, винаги ще има празни месеци. Та си мислех за полу-дългосрочен договор, от февруари до юли-август примерно и после преподписване за 1 година отново.
...
Писах, но неясно защо ми изчезна поста /това, ако загадъчно се повторя после/.

Накратко - изнесоха се по неприятен начин наематели точно на 31 дек сутринта, до 20 януари успяхме да отдадем отново апартамента, като първите 2 седмици ремонтирахме и не правехме огледи. Даже си избрахме наемател. Така че не е толкова умрял сезон, пробвай дългосрочно.

# 581
  • София
Категорично дългосрочно търсене бих препоръчала.
Еразъм студентите не са подходящи по много причини в този случай. Първо те са февруари-юни за втория семестър, първия е от октомври-януари.
Пазарът е различен от преди и абсолютно спокойно си подгответе имота, после ще се отдаде, убедена съм.

# 582
  • София
Категорични сте за дългосрочен наем, ще пробвам пак дългосрочен. Simple Smile Ще видя в какво състояние е и какво ще оправям и ще се допитам пак тук. Благодаря за съветите!

# 583
Може ли да споделите малко повече за апартамента, може и на лични. Понеже търсим от януари, дългосрочно.

# 584
  • Варна
Никакъв проблем няма да имате с отдаването в слаб сезон. Има търсещи по всяко време целогодишно. И на мен са ми освобождавали предсрочно точно януари и отдадох отново почти без празен ден.

Освен това дори да изместите началото на договора, няма никаква гаранция, че хората ще останат докрай. Всичко се случва. Прежалват се депозити и си заминават.

Общи условия

Активация на акаунт