Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 37

• 39 289
  • 827
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Има такъв в началния пост. Изпипването на клаузите си е индивидуално според вашите желания и особеностите на жилището ви.

# 556
  • In the land of Never Never
Намерих с ключова дума. Ама нали не съм много млада/старичка съм, де/..... Та мерси много.
Аз питах за фирма за управление на имоти няколко страници назад, но никой не се отзова с отговор.
Търсих и в интернет, но излиза все онази, управление.бг, срещу която има много писано.
Ако сте намерили нещо повече, пишете ми на лични, интересувам се и аз.

# 557
  • София
Скъпи дами, предлагам четвъртък вечер да се видим.
Ще направя резервация за десет души, за 19.00 часа, моля, пишете ми за потвърждение.

# 558
  • София
Скъпи дами, предлагам четвъртък вечер да се видим.
Ще направя резервация за десет души, за 19.00 часа, моля, пишете ми за потвърждение.

Аз съм ЗА, ще се радвам да се видим.

# 559
  • София
https://www.noah359.bg/page-contacts-rayko.html
Ресторант Noah, ул. "Райко Жинзифов" 4.

Всички са поканени Simple Smile

# 560
Ще се радвам да се видим, бройте ме.

# 561
И мен.
Ще се постарая да съм точна.

# 562
Знаете ли при краткосрочно отдаване под наем през air bnb или букинг на апартамент в жилищна кооперация, какви такси се дължат към етажната собственост? Тези дни ни предстои събрание и ще се обсъжда този казус, та ми се ще да се подготвя. Като цяло тези, които отдавате краткосрочно, имате ли проблеми със съседите и как се оправяте с това?

# 563
Знаете ли при краткосрочно отдаване под наем през air bnb или букинг на апартамент в жилищна кооперация, какви такси се дължат към етажната собственост? Тези дни ни предстои събрание и ще се обсъжда този казус, та ми се ще да се подготвя. Като цяло тези, които отдавате краткосрочно, имате ли проблеми със съседите и как се оправяте с това?
От 3 до 5 пъти по закон дължат лицата извършващите някакъв вид дейност в ЕС за режийни. Краткосрочните наеми са си вид дейност, а не обичайна експлоатация за жилищни нужди (регистрират се, изкарват се разрешителни и т.н.).

(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с мотивирано решение на общото събрание.

# 564
От 3 до 5 пъти по закон дължат лицата извършващите някакъв вид дейност в ЕС за режийни. Краткосрочните наеми са си вид дейност, а не обичайна експлоатация за жилищни нужди (регистрират се, изкарват се разрешителни и т.н.).

(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с мотивирано решение на общото събрание.

Благодаря ви за информацията. Обсъждат се варианти за плащане на такси валидни за апартаменти, които се обитават от максимален брой хора /напримре все едно живеят 4 или 5 човека/, но не се спомена трикратен до петкратен размер.

# 565
  • София
Моят опит сочи, че се плаща за толкова човека, колкото е обявено в Booking и Airbnb, че могат да бъдат настанени.

# 566
  • Бургас
Много зависи и какво ще реши събранието.
Но не може да наложи по-утежняващи такси от тези, определени в закона.

# 567
Ами то е почти същото - от 3 до 5 човека. При нас е 3 размер, но ще минем на 5 най-вероятно. Като сложим гостите + 2 лелки, които почистват апартамента + 3-ти човек, който зарежда с чаршафи и това през 2-3 дни....

# 568
  • София
Приятел е домоуправител и има 2 bnb-та във входа. Такса като за трима човека - така са приели на ОС предвид размера на жилищата.
Само за режийните, разбира се. Фонд ремонти е на база процент от общи части и там се събира само на тази база.

# 569
Тоест, всичко зависи от ЕС и нейното решение. По закон не може да е над 5-кратен размер, но може на общо събрание да се приеме и такса в размер на трима човека. Обаче сякаш не е почти същото, защото ако плащаш за един човек, таксите за домоуправител са на врата и общо с другите разходи да кажем ти е 10 лв.Втория става 15, третия 20, четвъртия 25. Ако обаче плащаш петкратен размер на 1 човек е 50 лв. Но благодаря на всички, ориентирах се в ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт